DVD: See you in Vegas

Een Hollandse jongen die het 'gaat maken' in Vegas. Het klinkt als een onhaalbaar ideaal. Want zeg nu zelf, Hans Klok geniet toch niet dezelfde wereldwijde naamsbekendheid als Céline Dion (die ook in Vegas stond). Maar toch is het hem gelukt. 144 keer stond de illusionist in Las Vegas op de planken met zijn show 'The Beauty of Magic' met niemand minder dan Pamela Anderson als zijn assistente. Hoe deze Hollandse nuchtere jongen via Bolsward en Duinrell terecht kwam in hét gok-walhalla van de Verenigde Staten kun je zien in de documentaire See you in Vegas. Deze is nu verkrijgbaar op dvd en doet uit de doeken hoe de voorbereidingen er uiteindelijk toe leiden dat Klok met succes kan terugkijken op een hele mooie stap in zijn carrière.

Drie jaar
Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman volgden drie jaar lang het wel en wee van illusionist Hans Klok met als uiteindelijk resultaat deze documentaire. Wat vooral naar voren komt is hoe hard het werken is om als Hollands illusionist internationaal door te breken. Het is een vreemde, mystieke wereld die vooral alleen door heel hard werken veroverd kan worden. Dat internationale succes komt in zicht als Joop van den Ende ineens om de hoek komt en Hans begeleidt naar zijn doorbraak in Las Vegas. Een grootse show, 144 keer opgevoerd in het uitgaanscentrum van Amerika, Las Vegas. Hoe blijf je daar nuchter en gewoon onder? Hans beschrijft zelf in de documentaire: "Las Vegas is echt sex, drugs & rock 'n roll. Je moet oppassen en erg stevig in je schoenen staan om niet al 's ochtends aan de gin-tonic te zitten." En dat hij er gewoon onder is gebleven -"Ik houd van gezelligheid en van mensen. Als het gezellig is maakt het mij niet uit waar ik ben"- blijkt wel uit het feit dat hij inmiddels alweer gewoon door de Nederlandse theaters toert met een soort van spin-off van zijn Vegas-show. Niets is hem te groot of te klein. Elk publiek verovert hij weer opnieuw.


Zo zien we Hans vaak - met wapperende haren en mooie dames


Nieuwe trucs
Als illusionist moet je steeds weer nieuwe trucs ontwikkelen om de mensen te blijven verrassen en boeien. Op de dvd zien we hoe Hans collega-illusionisten bezoekt, op zoek naar nieuwe ideeën. Hij licht toe hoe het werkt met patenten op trucs zoals uit de film 'The Prestige'. Die patenten en het alleenrecht dat ermee verbonden is, zijn niet goedkoop. Hans: "Voor de prijs van die truc kan je een heel leuk huisje kopen in de Verenigde Staten."

Uit de documentaire komt ook heel erg mooi naar voren hoe hecht de groep van mensen is met wie Hans samenwerkt en leeft. Het gaat niet alleen om bloedverwanten, maar met iedereen om hem heen voelt hij een familieband. Het is eigenlijk één grote Klok-familie. En dat maakt de illusionist tot een gewone, warme en ontwapenende man. Dit wordt op de dvd heel mooi weergegeven. Mocht je al enkele bedenkingen hebben bij de oprechtheid van Klok, worden deze na het zien van de documentaire zeker weggenomen. Het ís gewoon een hele prettige man, die daarnaast een gave heeft mensen te vermaken en te veroveren door ze even uit het leven van alledag te laten ontsnappen door ze mee te nemen in een wereld vol illusies en magie.


Eén van de acts uit de show in Vegas


Beoordeling
De extra's op de dvd zijn niet bijzonder. We vinden er de gebruikelijk audiocommentaren en een trailer (wat we hier bij FOK! eigenlijk al niet tot de extra's rekenen). Daarnaast staat er een interview met Hans Klok en Pamela Anderson op de disc. Dit is helaas niet ondertiteld, wat jammer is omdat toch te verwachten is dat er ook veel mensen zijn die geen Engels spreken en verstaan, maar wel tot de doelgroep van deze dvd behoren. Meer dan twee sterren zijn er dan ook niet te vergeven voor de toevoegingen op deze release.

De dvd als geheel valt met vier sterren duidelijk wel onder de aanraders. Het is leuk om te zien hoe 'gewoon' Hans Klok eigenlijk is, iets wat je niet echt zou verwachten als je hem bezig ziet op het toneel. Juist deze alledaagse uitstraling maakt dat je veel sympathie voor hem kunt opbrengt en je voelt je al snel onderdeel van de hechte Klok-familie. De documentaire geeft een compleet beeld van de man achter de illusionist en hoe hard het werken is om zover te komen als hij.


Label: Living Colour Releasedatum: 24 april 2008 Kijkwijzer: Waardering Film: Waardering extra's: