FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 augustus 2004

De Graafschap huurt Zongo

De Graafschap weet zich te versterken met spits Mamadou Zongo (23). Hij wordt voor dit seizoen gehuurd van Vitesse.

Met de komst van Zongo staat er nu een 'Vitesse-koppel' in de Doetinchemse aanval. Voor dit seizoen namen de Superboeren reeds Jhon van Beukering van de Arnhemmers over.

Algemeen directeur Johan Tukker: "Mamadou is een prima versterking in de aanval rondom Jhon van Beukering. We hebben hem gekeurd en hij is topfit en ook speelgerechtigd voor de komende wedstrijd tegen FC Den Bosch. Alles is klaar voor een eventueel debuut aanstaande zondag."

Zongo speelde in totaal zeven seizoenen voor Vitesse. Hij kwam daarbij 75 keer in actie en scoorde veertien maal.

Parlementaire pers werkt regelmatig voor ministeries

Parlementaire journalisten blijken regelmatig te werken voor ministeries. Dat blijkt uit onderzoek van het KRO programma 'Reporter'. De journalisten nemen vaak tegen betaling deel aan brainstormsessies, leiden discussies of geven mediatraining aan bewindspersonen en voorlichters.

Uit de lijst met namen van journalisten blijkt onder andere dat Frits Wester en Marc de Jong (RTL-Nieuws), Giselle van Cann (het Financieele Dagblad), Toof Brader (Radio 1 Journaal) en Ferry Haan (de Volkskrant) 'externe deskundigen' van de Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën zijn.

Willem Lust (Nova) en Pim van Galen (Den Haag Vandaag) trainden ambtenaren van het ministerie van Financiën. Beide journalisten kregen daarvoor een financiële vergoeding. In totaal gaf dit ministerie de afgelopen zes jaar 200.000 euro uit aan het inhuren van (oud-) journalisten.

"Journalisten eisen van alles en iedereen transparantie", zegt Marc Josten, eindredacteur van KRO Reporter. "Van Kamerleden willen we de nevenfuncties weten, van lobbyisten willen we weten met welke politici en ambtenaren ze praten: allemaal zeer terecht. Dan is het normaal dat wij journalisten zelf ook transparant zijn. Iedere lezer en kijker moet weten of een journalist meerdere broodheren dient. Na deze gewonnen WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur) is dat voor het eerst mogelijk."

KRO Reporter wil nu ieder jaar een lijst publicieren met politieke klusjes van journalisten.

Tent Lowlandsfestival scheurt door storm

Icoon Muziek nieuwsDe windstoten die Nederland teisteren zorgden aan de vooravond van Lowlands voor problemen op het festivalterrein. De kleinste van de zeven tenten, de Higher Ground, kon de stormvlagen niet aan en scheurde. Reparatie bleek niet mogelijk. Op het laatste moment is daarom een nieuwe tent besteld.

In totaal staan er dit weekend zo'n 250 muzikale en andere culturele acts op het programma van het driedaagse festival. Novastar bijt vrijdagmiddag het spits af, daarnaast zullen bekende bands als Faithless, The Chemical Brothers en dEUS optreden. De Lostprophets en Snow Patrol hebben afgezegd, zij zullen respectievelijk vervangen worden door Papa Roach en Delays. Er worden 52.000 bezoekers verwacht, 4000 meer dan vorig jaar.

Aanhangers Al-Sadr steken oliebedrijf in brand

Icoon Irak nieuws Volgens ooggetuigen hebben aanhangers van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr donderdag een aantal kantoren en opslagplaatsen van een Iraakse oliemaatschappij in brand gestoken. De vestigingen van de Iraakse Zuidelijke Oliemaatschappij stonden in Basra. De opslagplaatsen voor onder andere booruitrustingen brandden tot de grond toe af.

De acties komen op dezelfde dag als een groot bombardement van de Amerikanen op de heilige stad Najaf. Volgens ooggetuigen zouden de Amerikanen verschillende doelen van de opstandelingen in de buurt van de Imam Ali-moskee gebombardeerd hebben, waaronder de grote begraafplaats waarop al eerder hevig gevochten werd.

Aanhangers van de radicale geestelijke hadden vorige week bij het beginnen van het Amerikaans/Iraakse offensief in Najaf al gedreigd de olieproductie in het land te zullen saboteren.

Ambtenaar zet per ongeluk kerk onder water

Icoon Binnenlands nieuws Een gemeenteambtenaar van de gemeente Rotterdam heeft vorige week woensdag per ongeluk de kelder van een kerk onder water laten lopen. Omdat hij vergat een schuif te sluiten liep de kelder van de Opstandingskerk aan het Lisplein flink waterschade op. De kerk maakte vandaag bekend de schade op de gemeente te willen verhalen.

Volgens de dienst waterhuishouding was het waterpeil in een vijver vlak bij de kerk te laag. Omdat de vijver verbonden is met een aantal andere waters in de buurt, is het mogelijk het waterpeil handmatig te regelen. De schuif om water de vijver in te laten stromen werd door een medewerker van de dienst wel open gezet, maar hij vergat hem later weer te sluiten. "Een geval van pech," aldus een woordvoerder.

In de kelder, die wordt verhuurd aan reïntegratiebureau Kliq, werd onder andere de vloerbedekking vernield. Omdat de kerkdiensten op de begane grond plaatsvinden kunnen deze wel gewoon doorgaan. De gemeente zoekt nog naar een oplossing met de kerk.

USA-Chili in halve finales mannentennis

De kwartfinales bij de mannen zijn afgerond. De halve finales Dent-Massu en Fish-Gonzalez kunnen op zijn minst verrassend genoemd worden.

Twee Chilenen zullen het moeten opnemen tegen twee Amerikanen in de halve finales. Beide landen zijn dus zeker van een tennismedaille. Taylor Dent won met 6-4 6-1 van de Tsjech Tomas Berdych die eerder in het toernooi de nummer één van de wereld, Roger Federer versloeg. Mardy Fish versloeg de Rus Mikhail Youzhny ook in twee sets met 6-3 6-4.

De Chilenen kregen zwaardere tegenstanders tegenover zich. Massu schakelde het derde reekshoofd, Carlos Moya, uit. De eerste set was makkelijk met 6-2 maar in de tweede set vocht Moya terug. In de tie-break bleek Massu echter de sterkste van de twee. Fernando Gonzalez had drie sets nodig om de Fransman Sébastien Grosjean te verslaan. 6-2 2-6 6-4 werd het.

Arrestant Roosendaal niet gezochte terrorist

G_Unit_2004 en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe man die gisteren in Roosendaal werd opgepakt blijkt niet de door Spanje gezochte terrorist te zijn. Dat blijkt uit vingerafdrukken die door Spanje aan de Nederlandse recherche beschikbaar waren gesteld. De man werd verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid op 11 maart.

De man is vandaag in vrijheid gesteld en vervolgens weer aangehouden vanwege bezit van drugs. Een broer van de man zat al vast vanwege het bezit van 600 xtc-pillen en een halve kilo cocaïne. In totaal werden er maandag negen personen aangehouden, waarvan er zeven zijn overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Van die zeven zijn er inmiddels vijf weer op vrije voeten.

De Spaanse justitie werkte nauw samen met de Nederlandse Nationale Recherche bij het onderzoek. Vermoed wordt dat één of meerdere verdachten van de aanslagen in Madrid in Nederland verblijven. In Italië werd eerder het mogelijke brein achter de aanslagen, Mohammed de Egyptenaar, opgepakt.

RBC probeert Franse spits

RBC Roosendaal heeft fransman Youssef Sofiane (20) op proef. Hij zou de geblesseerde Sammy Youssouf mogelijk kunnen vervangen.

Sofiane staat momenteel onder contract bij het Engelse West Ham United, dat dit seizoen in de First Division uitkomt. Sofiane komt bij the Hammers niet aan spelen toe.

Trainer Jan van Dijk over de spits: "Hij heeft vanmorgen in een paar partijvormen gespeeld en ik moet zeggen dat hij er erg goed en fris uitzag. Of hij ook daadwerkelijk scorend vermogen heeft kun je aan de hand van zo'n oefening niet goed afleiden ... Maar de eerste indrukken zijn erg behoorlijk."

Halve finales Vrouwenenkel bekend

De halve finalisten voor het Olympisch tennistoernooi bij de vrouwen is bekend. Justine Hénin moet het opnemen tegen Anastasia Myskina en Amélie Mauresmo komt uit tegen Alicia Molik.

Het nummer één van de wereld, Justine Hénin-Hardenne, kreeg haar eerste echte test voorgeschoteld. Mary Pierce was een te duchten tegenstandster, want de vorige ronde schakelde ze nog Venus Williams uit. Maar met erg scherp tennis en goed opslagspel haalde ze met twee keer 6-4 de halve finale binnen.

Het tweede reekshoofd had wat meer moeite met haar tegenstandster.Mauresmo won weliswaar de eerste set in de tie-break maar moest de tweede set aan de Russin Kuznetsova laten met 6-4. In de beslissende derde set haalde Mauresmo weer haar beste tennis boven en won met 6-2.

Myskina had helemaal geen probleem met haar opponente. Met 6-1 6-2 vernederde ze Francesca Schiavone, het elfde reekshoofd. De grootste verrassing van de halve finales is de Australische Alicia Molik. Zij won van de Japanse Ai Sugiyama(8) in twee sets met 6-3 6-4.

OS: Zilver voor De Bruijn op 100 meter vrij

Icon Sport - OS Athene 2004Inge de Bruijn heeft bij de finale van de 100 meter vrije slag een zilveren medaille behaald. Winnares werd de Australische Jodie Henry in een tijd van 53.84, die gisteren in de halve finale ook al won en toen het wereldrecord scherper stelde naar 53.52. De bronzen medaille was voor de Amerikaanse Natalie Coughlin.

"Het was erg zwaar vandaag, ik heb echt moeie benen", aldus De Bruin na afloop. "Zilver had ik nog niet, dus daar ben ik erg blij mee. Ik had het idee dat ik kon winnen. Ik voelde me erg goed, maar kwam gewoon net iets te kort."

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Omstreden moslimleider mag Noorwegen bezoeken

Icoon Buitenlands nieuws De fel omstreden moslimleider Qazi Hussain Ahmed heeft toestemming gekregen om binnenkort een bezoek te brengen aan Noorwegen. De verantwoordelijke minster Erna Solberg liet dit weten op een persconferentie. Eerder zou de fundementalistische geestelijke een bezoek brengen aan België en Nederland, maar in beide landen was hij niet welkom, op grond van het verstoren van de openbare orde en nationale veiligheid.

De Pakistaanse geestelijke is door het islamitische culturele centrum in Oslo uitgenodigd voor een lezing. Tijdens de persconferentie lichtte minister Solberg haar besluit toe: "De regering wil een dialoog aangaan met personen die als radicale geestelijken kunnen worden beschouwd".

Qazi Hussain Ahmed staat aan het hoofd van de Pakistaanse partij Jamaat e Islami. Deze partij is een vurig voorstander van een strenge opvatting van de islamitische wetgeving, de sharia. In Pakstan is Hussain Ahmed een van de meest vooraanstaande moslimleiders.

Van Qazi Hussain Ahmed is bekend dat hij het Taliban-regime in Afghanistan steunde en Osama bin Laden altijd een warm hart heeft toegedragen. Qazi raakte eerder al in opspraak toen hij in de Libanese hoofdstad Beiroet een congres van radicale moslimorganisaties toesprak. Op dat congres trad Qazi zij aan zij op met Mohammed Nazaal, de leider van de Palestijnse terreurbeweging Hamas, en met de geestelijk vader van de zelfmoordaanslagen, sjeik Yousef al-Qardawi.


Jahjah, leider van de AEL in België, ontmoette Hussain Ahmad al eens

Antonie Kamerling bestormt boxoffice VS

Dit weekend doet Antonie Kamerling een gooi naar de eerste plaats in de Amerikaanse bioscoop top 10. Hij speelt in Exorcist: The Beginning, een prequel op het beroemde origineel uit 1973, de rol van SS Lieutenant Kessel.

De film is geregisseerd door Renny Harlin, onder meer bekend van Mindhunters en Deep Blue Sea. Filmkenners verwachten dat de film twaalf miljoen dollar opbrengt in het eerste weekend. Exorcist: The Beginning heeft in de race om de nummer één positie concurrentie van Alien vs. Predator.

Kamerling maakt met The Exorcist overigens zijn Amerikaans debuut. Hij speelde eerder een piepklein rolletje in Mindhunters, maar die is nog niet uitgebracht in de VS.


Kamer
Antonie Kamerling op de set van The Exorcist.

Jongeren vast voor verkrachting in Rotterdam

Zeven jongeren zijn afgelopen weekend gearresteerd omdat zij er van verdacht worden een achttienjarig meisje te hebben verkracht. Dit zou zich vorige week vrijdagavond hebben afgespeeld in een woning aan de Sjanghailaan in Rotterdam-Alexanderpolder.

Het meisje, dat uit Breda komt, deed meteen na de groepsverkrachting aangifte. De zeven, variërend in leeftijd van vijftien tot achttien jaar, werden daarop aangehouden en vastgezet. Afgelopen maandag zijn de vermoedelijke daders reeds voorgeleid aan de Officier van Justitie. Zes zitten nog vast, de zevende is vrijgelaten.

Bericht gesloten vanwege herhaalde grove overschreidingen van de policy in reacties.

Oplichters houden pensionhouders bezig

Icoon Binnenlands nieuwsEen echtpaar op de fiets en een "vriendelijke" Rotterdammer laten in Friesland een spoor van onbetaalde rekeningen achter bij houders van een 'Bed & Brochje' (Bed & Breakfast). Ze overnachten de hele zomer al zonder te betalen. De Rotterdammer neemt daarbij soms ook kostbare spullen en portemonnees weg.

Pensionhouders hebben alarm geslagen en houden elkaar via internet en via de telefoon op de hoogte over de gangen van de rondreizende vakantiegangers. De Friese vereniging B&B heeft haar leden een waarschuwingsbrief gestuurd met daarin een foto van de Rotterdammer.

Inmiddels hebben pensionhouders de man, die zich Ruud Polak noemt en in een grijze volkswagen rijdt, al enkele malen herkend en gevraagd vooraf te betalen. Vervolgens ging de man even pinnen en "natuurlijk komt hij dan niet terug", laat Janke van der Werf van 'Bed&Brochje' weten. Hij schijnt al eerder actief te zijn geweest en een tijdje in de bak te hebben gezeten. Een pensionhouder die hem dinsdag herkende belde de politie, maar de Rotterdammer kreeg argwaan en pakte snel zijn biezen.

Het echtpaar is al vanaf april proletarisch aan het overnachten, en was eerder vooral actief in het zuiden des lands."Ze laten altijd wat achter in de kamers als ze ervan door gaan, zodat pensionhouders te laat in de gaten hebben dat hun gasten zijn gevlogen. Bovendien zijn ze supervriendelijk", aldus Hanny Arens van Bed & Breakfast Service Nederland, volgens haar gaat het om een stel doortrapte oplichters.

Beide belangenverenigingen hebben hun leden geadviseerd hun gasten goed te registreren en ze vooraf te laten betalen. Maar niet alle pensionhouders vinden dat even prettig. "Wij houden veel van ons beroep en zijn goed van vertrouwen. Nu moeten wij extra op gaan letten. Zo gaan wij eigenlijk niet om met onze gasten."

'Discriminatie autochtonen bij werk zoeken'

De politieke partij Nieuw Rechts vindt er opgetreden moet worden tegen discriminatie van autochtone Nederlanders bij het werven van personeel door overheidsinstanties. Zo zou de Amsterdamse zorginstelling Fontis personeel werven middels de tekst 'met een Turkse of Marokkaanse achtergrond'. Een overheidsinstelling in het oosten van Nederland zoekt via twee wervingsorganisaties naar 'allochtone kandidaten'. De partij van Michiel Smit stelt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. "Terwijl het altijd ondenkbaar is om mensen met een niet-Nederlandse achtergrond uit te sluiten, mag het opvallend genoeg andersom blijkbaar wel'', aldus Smit.

Volgens Nieuw Rechts is er zo ''geen sprake van gelijke kansen voor Nederlandse sollicitanten omdat discriminerende eisen worden gesteld zonder aanleiding".

De overheidsinstanties gebruiken voor het zoeken naar personeel wervingsbureaus. Die bedenken de campagnes. Volgens NR verschuilen de overheidsinstanties zich achter die bureaus.

Een woordvoerder van Fontis zegt dat hun campagne gericht is om personeel te werven dat zich kan inleven in een afspiegeling van de Amsterdamse bevolking. "Onze cliënten zijn zowel autochtoon als allochtoon. Wij vinden het prettig als ons personeel de taal en cultuur kent van de allochtone ouderen die bij ons klant zijn''.

De zaak is aanhangig gemaakt door het Meldpunt Discriminatie Nederlanders (MDN), dat een initiatief is van Nieuw Rechts. Het MDN roept het Openbaar Ministerie op om op te treden tegen de wervingsbureaus en (overheids)instellingen die discrimineren bij hun wervingsbeleid.

Indiase zussen vermoorden elkaars man

Icoon opmerkelijk nieuws In een buitenwijk van de Indiase stad Bombay hebben twee zussen tijdens een felle ruzie de echtgenoten van elkaar doodgeschoten. De ruzie ging waarschijnlijk over geld, zo meldde de Indiase politie donderdag. Beide zussen zijn gearresteerd.

Tijdens de hoog oplopende ruzie greep Farida Ahmad het vuurwapen van haar man en schoot daarmee de man van haar zus dood. In de worsteling die daarop volgde wist haar zus Gazala het wapen af te pakken en drie keer op Farida's man te schieten, die daarbij ook om het leven kwam.

Volgens een politiewoordvoerder hadden beide koppels kinderen.

Hoger collegegeld studenten van buiten EU

Icoon Binnenlands nieuws Het collegegeld voor studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen die afkomstig zijn van buiten de Europese Unie zal waarschijnlijk vanaf volgend jaar verhoogd worden. De reden voor de verhoging is dat het kabinet af wil van de rijksbijdrage aan de universiteiten en hogescholen voor deze groep. De bezuinigingsplannen zullen op prinsjesdag aangekondigd zullen worden. Het gaat voornamelijk om studenten uit China, Vietnam en Indonesië.

De koepelorganisatie van de universiteiten VSNU heeft het nieuws bevestigd. Volgens de VSNU heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de maatregel in besprekingen aangekondigd. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs wilde nog niets kwijt over de maatregel, behalve dan dat het 'een van de opties is'.

20 miljoen bezuiniging
Op dit moment kosten de ongeveer 5.000 studenten waar het om gaat het ministerie van OCW zo'n 25 miljoen euro per jaar. Dit geld gaat naar de universiteiten en hogescholen die voor alle studenten 5.000 euro per jaar ontvangen. Met het afschaffen van de bijdrage voor studenten uit niet EU-landen kan twintig miljoen euro bespaard worden, omdat er wel een ander programma voor in de plaats zal komen.

"We denken hierover [over de plannen] na omdat buitenlandse studenten een meerwaarde moeten hebben, nu worden ze vaak geworven om budgettaire redenen. We willen van kwantiteit naar kwaliteit," aldus Rutte, die als vervanging een beurzenprogramma voor getalenteerde buitenlandse studenten wil opstarten. Dit programma zal vijf miljoen euro per jaar gaan kosten.

Concurrentiepositie
Nederlandse universiteiten werven de niet-EU-studenten vaak voor de bètaopleidingen in de hoop dat deze na hun studieperiode in Nederland blijven werken als onderzoeker. Voor veel buitenlanders is Nederland populair vanwege het lage collegegeld in vergelijking met de Engels sprekende landen en de hoge Engelstaligheid in vergelijking met andere EU-landen.

De onderwijsinstellingen begrijpen de beslissing niet, omdat deze recht tegen het kabinetsbeleid om het onderwijs te internationaliseren ingaat. Ze zijn bang hun internationale concurrentiepositie te verliezen als gevolg van de maatregel.

Verkrachters minderjarige jongen onthoofd

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsHet Saudische staatspersbureau SPA meldt dat drie Saudische mannen onthoofd zijn wegens het ontvoeren en verkrachten van een minderjarige jongen. De mannen, die onder invloed van alcohol waren, hadden een auto gestolen en besloten de jongen te ontvoeren. Vervolgens namen ze hem mee de woestijn in, voerden hem dronken en verkrachtten hem. De mannen zijn door middel van een zwaard onthoofd.

In Saudie-Arabië, waar de islamitische wet (sharia) geldt, staat op moord, verkrachting, geloofsafval, gewapende overvallen en drugshandel de doodstraf. Met de mannen die vandaag zijn onthoofd, komt het totaal aantal executies in Saudi-Arabië dit jaar op twaalf. Vorig jaar werden in het conservatieve koninkrijk 52 veroordeelden geëxecuteerd.

Van der Geest verliest strijd om brons

Elco Van der Geest is er niet in geslaagd om brons te winnen. De Israelier Ariel Zeevi won de strijd om de derde plaats met een ippon.

De Nederlander verloor in de halve finale van de Wit-Rus Makarau met een yuko, en er reste hem toen niets anders dan te gaan strijden om een bronzen medaille.

In een spannende kwartfinale won hij eerder vandaag van de Olympisch kampioen van Sydney, de Japanner Kosei Inoue, met een ippon.

Eerder won de Nederlander met een ippon van de Egyptenaar Bassel Gharabawy. En zijn eerste partij won van der Geest van Movlud Miraliev uit Azerbeidzjan, ook door een ippon.

Michael Moore komt met 2 nieuwe boeken

Icoon Media nieuwsOverdaad schaadt, luidt het gezegde. De controversiele filmmaker en schrijver Michael Moore hoopt waarschijnlijk dat dat voor hem niet op gaat. De regisseur van Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine heeft namelijk twee boeken op stapel staan, die beide deze herfst moeten uitkomen.

Uitgever Simon & Schuster hoopt dat de boeken nog voor 2 november, de Amerikaanse verkiezingsdag, in de winkels liggen. Het eerste boek, 'Will They Ever Trust Us Again?', is een verzameling brieven die in Irak gelegerde soldaten aan Moore schreven. Daarnaast moet tegelijkertijd met de DVD en video van Fahrenheit 9/11 het boek 'the Official Fahrenheit 9/11 Reader' verschijnen.

"Ik ben trots een stem te mogen geven aan de troepen die mij hebben geschreven", verklaarde Moore in een reactie. Fahrenheit 9/11, Moores kijk op de aanslagen van 11 september 2001 en het presidentschap van George W. Bush, heeft in de Amerikaanse filmzalen inmiddels 115 miljoen dollar opgebracht. De film kreeg een voor documentaires ongebruikelijke R-rating, wat inhoudt dat jongeren onder de 17 de film alleen onder begeleiding van volwassenen mogen zien.

Tsjech vecht met alligator om hond te redden

Icoon opmerkelijk nieuws In de dierentuin van het Tsjechische Usti nad Labem heeft een Tsjech zijn leven gewaagd om zijn hond te redden. Shiry, de hond, sprong in een onbewaakt moment in het bassin met de alligators. De alligators leken niet erg gesteld op de aanwezigheid van de hond, waarop één van de alligators deze meteen bij zijn nekvel greep.

Volgens de Tsjechische krant Mlada fronta Dnes aarzelde de Tsjech geen moment, en sprong hij zelf ook over de afscheiding rondom het bassin. De man wist zijn hond pas na een korte worsteling met de alligator te bevrijden.

De directeur van de dierentuin verklaarde dat de man het geluk had dat de alligator al jaren gevangen zit, waardoor hij het vechten een beetje verleerd zou zijn.

Defensie stuurt extra militairen naar Irak

Icoon Irak nieuws Defensie gaat extra militairen naar Irak sturen om zo de veiligheid van de soldaten die er al zijn te vergroten. Om dit te bereiken zullen er nog twee infanteriepelotons van de luchtmobiele brigade uitgezonden worden. Dit bleek donderdag uit een brief van minister van Defensie Henk Kamp aan de Tweede Kamer.

De zestig extra soldaten moeten helpen de veiligheid in de regio Al Muthanna te vergroten. In deze provincie werd zaterdag nog de Nederlandse wachtmeester Jeroen Severs bij een hinderlaag doodgeschoten.

Naar aanleiding van dit incident zei Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP dinsdag de Kamer terug te willen roepen van reces om het over de veiligheidssituatie te kunnen hebben. Als deze situatie niet snel verbetert, zouden de Nederlandse militairen volgens Van Bommel teruggetrokken moeten worden.

Film: King Arthur

User Praatpaal.net submitte de volgende review:

Wat hebben het oude Engeland, Rome, een ronde tafel en een zwaard genaamd Excalibur met elkaar te maken? Juist! Ze vormen allemaal belangrijke schakels in het mythologische verhaal dat ons de geschiedenis van een van de grootste koningen van Engeland vertelt. Een mythologische koning dan wel te verstaan, en hij leeft in de verhalen onder de noemer Artorius, oftewel Arthur! De makers achter het geweldige Pirates of the Carribean (producer) en het iets minder geweldige Training Day (regisseur) brengen ons nu de nieuwste verfilming van dit ontzettend bekende mythologische verhaal. Alvast bij voorbaat een waarschuwing; deze recensie kán bederf bevatten voor de film, dus verder lezen is op eigen risico!

Blote man op de vlucht in Deventer

Een dronken naaktloper zorgde donderdag voor veel bekijks in de binnenstad van Deventer. De man viel samen met drie blote vrienden een aantal zwemmers in de IJssel lastig. De politie was snel ter plaatse om de mannen, die onder invloed van alcohol waren, aan te houden.

Een van de mannen, een 37-jarige inwoner van Deventer, gaf de agent echter een klap en rende naakt de binnenstad in. In de Van Twickelostraat werd hij alsnog ingerekend. Hierbij werd pepperspray gebruikt. De mannen krijgen een boete.

"Motorongeluk was geënsceneerd"

De Griekse topatleten Kenteris en Thanou verbleven na een motorongeluk verschillende dagen in het ziekenhuis, afgesloten van de pers en dopingcontroles. Nu wijst een onderzoek uit dat het hele motorongeluk slechts een dekmantel zou zijn.

Dit zou de onderzoeksrechters afleiden uit bedenkelijke verklaringen van ooggetuigen en uit het feit dat de wonden waarvoor de atleten opgenomen waren in het ziekenhuis, helemaal niet zo ernstig zijn. Zeker niet ernstig genoeg om op zich al in het ziekenhuis te moeten verblijven. Het zou gewoon een ultieme ontsnapinggspoging geweest zijn voor dopingcontroles.

De twee Griekse atleten zijn al geschorst door het Griekse Olympisch Comitee, en kwamen voorheen al een aantal keer in opspraak voor vermeend dopinggebruik. Ze hebben gisteren in een interview laten weten sowieso niet deel te nemen aan de Spelen, en hielden nog eens een betoog voor hun onschuld.

Jordan-test Albers uitgesteld

De test van Christijan Albers bij Jordan is uitgesteld tot december. Albers wil zich voorlopig richten op het DTM.

Een gesprek tussen Trust-baas Michel Perridon, Jordan en Albers en zijn management heeft opgeleverd dat zijn test in september wordt uitgesteld tot december. De reactie van Mercedes-baas Norbert Haug op de test en de slechte prestaties van Albers van de laatste races, dwingen de coureur om zijn volledige aandacht op het DTM te houden. Daar hoopt hij nog het kampioenschap te kunnen pakken.

Albers vertelde over het uitstel: "In overleg met mijn sponsor, Jordan Grand Prix Team en mijn management is besloten de testsessie uit te stellen. Ik ben erg enthousiast over de test bij Jordan en waardeer hun flexibiliteit. Na dit DTM-seizoen ga ik me daarop goed voorbereiden. Ik wil aan het team laten zien dat ik thuishoor in de Formule 1. Die raceklasse is mijn ultieme doel en ik hoop een coureur te kunnen worden bij een van de topteams."

Ondertussen blijft Albers wel bezig met de zoektocht naar een F1-stoeltje voor volgend seizoen. Een van de volgende dagen gaat hij samen met zijn manager Lodewijk Varossieau en Trust-baas Michel Perridon op bezoek bij Peter Sauber. "We gaan er gewoon een kopje koffie drinken en kennis maken", stelde de manager van Albers.

Ploegen Ronde van Zürich

De renners krijgen niet lang om uit te rusten. Zondag wordt de Ronde van Zürich alweer verreden. Hieronder de voorlopige ploegen die bekend zijn.

AG2R Prevoyance
Laurent Brochard
Mikel Astarloza Chaurreau
Inigo Chaurreau Bernardez
Stéphane Goubert
Yuriy Krivtsov
Nicolas Portal
Ludovic Turpin
Christophe Oriol
Alessio Bianchi
RaffaeleFerrara
René Jörgensen
Ruslan Ivanov
Marcus Ljungqvist
Claus Michael Möller
Michael Skelde
Scott Sunderland
Andrea Tafi

Brioches La Boulangère
Anthony Charteau
Sylvain Chavanel
Maryan Hary
Christophe Kern
Rony Martias
Alexandre Naulleau
Jérôme Pineau
Matthieu Sprick
Cofidis
Daniel Atienza Urendez
Iñigo Cuesta Lopez
Bingen Fernandez Bustinza
Dmitriy Fofonov
David Moncoutié
Luis Perez Rodriguez
Guido Trentin
Matthew White

CSC
Andrea Peron
Frank Schleck
Ivan Basso
Jörg Jaksche
Carlos Sastre Candil
Peter Luttenberger
Nicki Sörensen
Bobby Julich
De Nardi
Serhiy Honchar
Ruggero Borghi
Simone Cadamuro
Matej Jurco
Leonardo Giordani
Rafael Nuritdinov
Alessandro Vanotti
Charles Wegelius

Domina Vacanza
David Clinger
Martin Derganc
Massimiliano Gentili
Alexandr Kolobnev
Michele Scarponi
Francesco Secchiari
Filippo Simeoni
Paolo Valoti
Fassa Bortolo
Fabian Cancellara
Dario David Cioni
Massimo Codol
Juan Ant.Flecha Giannoni
Dario Frigo
Volodymir Gustov
Kim Kirchen
Fabio Sacchi

Euskaltel-Euskadi
Mikel Artetxe Gezuraga
Joseba Albizu Lisazo
David Etxebarria Alkorta
Gorka González Larranaga
Inaki Isasi Flores
Egoi Martínez de Esteban
Samuel Sanchez Gonzalez
Aitor Sillóniz Aresti
FDJeux.com
Nicolas Fritsch
Philippe Gilbert
Christophe Mengin
Francis Mourey
Matthew Wilson
David Derepas

Gerolsteiner
Gianni Faresin
Sven Montgomery
Davide Rebellin
Ronny Scholz
Marco Serpellini
Georg Totschnig
Fabian Wegmann
Marcus Zberg
Lampre
Francesco Casagrande
Igor Astarloa Askasibar
Michele Scotto D'abusco
Manuel Quinziato
Gianluca Bortolami
Juan Manuel Garate Cepa
FranciscoVila Errandonea
Daniele Righi

Landbouwkrediet-Colnago
Yaroslav Popovych
Vladimir Duma
Cristian Gasperoni
Ruslan Gryschenko
Volodymyr Bileka
Sergey Lagutin
Sergiy Adyeyev
Lorenzo Bernucci
Liberty Seguros
CarlosBarredo Llamazales
Allan Davis
Alvaro Gonzalez De Galdeano
Jesus Hernandez Blazquez
Javier Ramirez Abeja
Luis Leon Sanchez Gil
Christian Vandevelde

Lotto-Domo
Axel Merckx
Rik Verbrugghe
Piotr Wadecki
Thierry Marichal
Serge Baguet
Christophe Detilloux
Koos Moerenhout
Wim Vansevenant
Phonak
Niki Aebersold
Martin Elmiger
Alexandre Moos
Grégory Rast
Daniel Schnider
Johann Tschopp
Tadej Valjavec
Alex Zülle

Quick Step
Paolo Bettini
Laurent Dufaux
Luca Paolini
José A.Pecharroman Fabian
Michael Rogers
Patrik Sinkewitz
Bram Tankink
Richard Virenque
Rabobank
Erik Dekker
Oscar Freire Gomez
Bram de Groot
Levi Leipheimer
Marc Lotz
Grischa Niermann
Pieter Weening
Kevin de Weert

Saunier Duval-Prodir
Rubens Bertogliati
Juan Gomis Lopez
Francisco Ventoso Alberdi
Fabian Jeker
Tim Johnson
Juan Jose Cobo Acebo
Manuele Mori
Oliver Zaugg
Saeco
Mirko Celestino
Salvatore Commesso
Danilo Di Luca
Alessandro Spezialetti
David Loosli
Gorazd Stangelj
Eddy Mazzoleni
Evgueni Petrov

T-Mobile
Daniele Nardello
Cadel Evans
Giuseppe Guerini
Andreas Klöden
Tomas Konecny
Paolo Savoldelli
Jan Ullrich
Alexandre Vinokourov
US Postal
José Azevedo
Michael Barry
Manuel Beltran Martinez
George Hincapie
Damon Kluck
Guennadi Mikhailov
Benjamin Noval Gonzalez
Pavel Padrnos

Vini Caldirola
Dario Andriotto
Roger Beuchat
Giampaolo Cheula
Stefano Garzelli
Mauro Gerosa
Roberto Sgambelluri
Gianluca Sironi
Steve Zampieri

Lange Frans rapt over misdaadrapper

Rolandtt had ons via de nieuws-submit te melden:

Hiphoppend Nederland heeft met afschuw kennis genomen van de 16-jarige Awa uit Leeuwarden, die in een rap zijn verontschuldigingen aanbood voor het in brand steken van zijn evenoude vriendin. Rapper Lange Frans, die op het moment hoog in de top 40 staat met het nummer Moppie, heeft in een rap keihard uitgehaald naar de knaap. 'Hoe kan je nou denken dat een focking rap iets goed maakt, heel Nederland wil weten hoe jouw bloed smaakt.' Verder wenst Lange Frans de jongen een lange celstraf toe waarin hij maar veel verkracht mag worden. Ook zelfmoord zou een goede optie zijn.

Volgens Lange Frans zou de jongen nooit meer moeten rappen, en zou de hiphopscéne hem voor eeuwig moeten bannen. Het nummer werd vanochtend gedraaid door 3FM-jock Giel Beelen, die de artiest gevraagd had om een nummer te schrijven over deze kwestie.

Awa rapte voor zijn misdaad met de groep de L.O.R.D.S. De leden hiervan hebben zich inmiddels van hem afgekeerd. In zijn excuusrap bekent Awa tevens de misdaad: ''Ik heb het gedaan en ik heb er spijt van. Ik pakte terpentine en ik kreeg het zwart voor me. Het ging vanzelf, want de duivel zat in me. Ik wou het niet doen. Maar het ging per ongeluk. ....... Met tranen in mijn ogen. Ik ben bang. Ik heb mijn leven verneukt, want ik weet dat ik hang''.

De Leeuwarder Courant schrijft vandaag dat er hulpverleners genoeg waren die zich bemoeiden met Awa. Hij had een voogd, draaide mee in een integratieproject en stond onder toezicht van de Raad voor de Kinderbescherming. Toch raakten de instanties de greep op de jongen kwijt.


De 16-jarige Awa


Lange Frans en Baas B

-
MP3 Pannekoek, van Lange Frans. Via 3FM.nl
MP3 van Awa. Via GeenStijl.

Audina wint zilver

Mia Audina heeft zilver veroverd op de Olympische spelen bij de finale van het badminton voor dames.

Vooral in het begin van de eerste game, begon de Nederlandse erg welvarend, door snel op een 4-1 voorsprong te komen tegen de regerend wereldkampioene. Maar daarna kwam Zhang Ning beter in haar spel en kwam ze terug tot 7-7. Daarna werd het uiteindelijk toch 11-8 voor de Nederlandse.

In de tweede game ging het van het begin gelijk op, maar de Chinese liep uiteindelijk toch uit tot een 6-11 winst, dus de derde game moest uiteindelijk de beslissing geven.

De derde game was erg spannend, en Zhang liep uiteindelijk uit naar een 10-5 voorsprong. Audina wist niet van opgeven en vocht zich terug naar 7-10. Uiteindelijk benutte Zhang alsnog een matchpoint en trok de winst naar zich toe.

Audina is daarmee de eerste Nederlander die een olympische medaille wint bij het badminton.

OS: Badmintonster Audina wint zilver

Icon Sport - OS Athene 2004Mia Audina heeft zilver veroverd op de Olympische spelen bij de finale van het badminton voor dames. Audina is daarmee de eerste Nederlander die een olympische medaille wint bij het badmintonnen.

Vooral in het begin van de eerste game, begon de Nederlandse erg welvarend, door snel op een 4-1 voorsprong te komen tegen de regerend wereldkampioene. Maar daarna kwam Zhang Ning beter in haar spel en kwam ze terug tot 7-7. Daarna werd het uiteindelijk toch 11-8 voor de Nederlandse.

In de tweede game ging het van het begin gelijk op, maar de Chinese liep uiteindelijk toch uit tot een 6-11 winst, dus de derde game moest uiteindelijk de beslissing geven.

De derde game was erg spannend, en Zhang liep uiteindelijk uit naar een 10-5 voorsprong. Audina wist niet van opgeven en vocht zich terug naar 7-10. Uiteindelijk benutte Zhang het matchpoint alsnog.

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Rel Frankrijk-Duitsland in Eventing

Frankrijk gaat in protest tegen de gouden medaille van Duitsland in de Eventing op de Olympische spelen. Frankrijk behaalde zilver door een late beslissing van de jury.

Frankrijk stond tweede na Duitsland in het Military Event op de Olympische spelen, een soort vijfkamp voor de paardensport. Maar Duitsland kreeg strafpunten toebedeeld na het bekijken van de videobeelden. Daar waren de Duitsers het helemaal niet mee eens, ze gingen in protest, en kregen alsnog hun gouden medaille.

Dit geheel tegen de zin van Frankrijk die nu klacht indient bij het CAS, de hoogste rechtsinstantie in de sportwereld. Ze worden hierin gesteund door Groot Brittanië en de Verenigde Staten die respectievelijk derde en vierde eindigden.

Kort geding tegen PSV

Ho-Cla bv uit Breda spant een kort geding aan tegen PSV. Koos van Hofwegen, de man achter het bedrijfje, is het niet eens met de betalingsregeling die PSV met deelnemers van het spelersfonds heeft getroffen.

Voor de aankoop van Mateja Kezman werd destijds geld van verschillende investeerders verzameld. Die investeerders namen deel in een constructie, waarbij ze bij verkoop van de speler winst dachten te kunnen maken. Door de ingezakte transfermarkt blijkt dit niet het geval te zijn. PSV heeft nu met de meeste investeerders een akkoord gesloten waarbij 79,1 procent van het geinvesteerde bedrag wordt terugbetaald.

Alleen Van Hofwegen gaat met die betalingsregeling niet akkoord. Andere geldschieters zijn zelfs bereid, ondanks het verlies, om opnieuw de beurs te trekken voor de aankoop van een spits. Algemeen wordt aangenomen dat de rechtzaak een manier van Van Hofwegen is om zoveel mogelijk geld uit een regeling te slepen.

Kastekort leidt tot nieuwe onrust in LPF

Icoon politiek binnenland nieuwsEen nieuwe scheuring dreigt voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Aangevoerd door de huidige partijvoorzitter Henrick Fabius dreigen een aantal leden van het hoofdbestuur een nieuwe vereniging op te richten. Fabius hoopt dat een groot deel van de leden en de Kamerfractie hem volgen.

De mogelijke splitsing volgt op de afwijzing van een faillissementsaanvraag door een Rotterdamse rechter. Fabius, in functie sinds juni, zag een faillissement als beste manier om een doorstart te maken zonder schulden. De LPF heeft een acuut kastekort van ongeveer 250 duizend euro. Deze strategie werd gesteund door de Kamerfractie van de LPF. Twee andere bestuursleden waren echter ontstemd, en zagen de aanvraag als een verkapte poging zonder ledeninspraak de 'oude LPF' te lozen, terwijl onder dezelfde naam zou worden verdergegaan.

Na de afwijzing van de rechter hebben Fabius en zijn medestanders Pieterman en Swarte hun vertrek aangekondigd. Bij de Kamer van Koophandel hebben zij inmiddels een nieuwe 'Vereniging LPF' laten registreren. Daarnaast worden pogingen ondernomen provinciale bestuursleden achter de actie te krijgen. De beide overgebleven bestuursleden willen de oprichting van de nieuwe LPF niet accepteren. "Dat vechten we aan, desnoods tot aan de rechter", aldus bestuurslid Belder. Partijadviseur Marten Fortuyn liet in een reactie weten genoeg te hebben van het 'gedonder' in de partij die zijn broer oprichtte: "Het is ongelooflijk wat er allemaal gebeurt. Ik kan het niet meer volgen. Het is nog erger dan in een bananenrepubliek."

Slecht uitgevoerd perfectionisme

Je moet schrijven. Je moet schrijven. Ik wil schrijven, wil het, moet het! Waarom doe ik het dan niet?
Er is zoveel wat ik zou willen opschrijven; verhaaltjes, gedachtes, ideeën en waanbeelden. En dan ga je zitten, begin je te typen en na vijf regels begin je te huilen van de ranzige kwaliteit tekst die uit je vingers is gekomen. Gefrustreerd laat je het liggen, om op een later tijdstip verder te schrijven.

Drie maanden later. Het ligt er nog steeds. Niet meer alleen, maar samen het een verzameling van tien tot vijftien stukjes van twee alinea's. Gewoon alles samenvoegen en het meest onsamenhangende verhaal ooit plaatsen, kan ook, is ook leuk. Perfectionisme zit alleen in de weg, als een blokkade die overal voor staat. Erom heen lopen is niet te doen, er overheen ook niet, erdoor is onbegonnen werk, alleen het deurtje openen wat in het midden van het perfectionisme staat is een optie. Alleen ik ben die verdomde sleutel kwijt!

Hier zit ik dan, met een stapel onafgemaakt werk. Een hoofd dat overloopt van de ideeën, maar waar ik de woorden niet voor kan vinden. Terwijl ik door mijn hoofd ren op zoek naar woorden, zinnen, verhalen, rennen mijn vingers over het toetsenbord. Zonder te kijken, zonder te denken, verschijnen er woorden op mijn scherm. Bind blijf ik doorgaan, maar durf het resultaat niet onder ogen te komen. De muur van perfectie blokkeert mijn visie en de energie om er tegenop te rennen heb ik niet.

Ik heb gekeken, gelezen en besloten dat het slecht is. Wat baal ik hier van! Ik mag schrijven, krijg een plek om te schrijven, webloggen nog wel, top elite, tech-elite, en nu is mijn ontmaagdings stukje niet perfect. Ik kan nu wel alvast aan een excuus stuk beginnen, verwoorden hoe het me spijt, hoe dit mij nog nachten lang zal achtervolgen, hoe ik jullie beloof het beter te doen de volgende keer. Zou kunnen ...

Naast mij een stapel pogingen tot een verhaal, voor mij een inleiding naar wat komen gaat.
Bij deze, mijn entree op de weblog, een eerste kennismaking en voor de toekomst, veel veel meer in petto.

Yours truly,
On-Air.

Steels ploegmaat van McEwen

Tom Steels heeft een mondeling akkoord bereikt met de Omega-Pharma-Lotto. De nieuwe Belgische formatie die al zeker is van Pro Tour deelname volgend jaar.

Tom Steels zal in de ploeg wel concurrentie moeten dulden van topspurter Robbie McEwen. Maar ploegleider Marc Sergeant ziet het eerder als een voordeel: "Vergeet niet dat de Pro-Tour ook koersen als Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico omvat. Wedstrijden waarin we elke spurter die we in huis hebben, zullen moeten inzetten. Maar natuurlijk zou het wel mooi zijn om met Steels en McEwen naar de Tour te trekken."

De Belgische kampioen maakt de overstap van Landbouwkrediet. Hij wou deze ploeg alleszins verlaten omdat hij zekerheid wilde om deel te nemen aan de Tour de France. Steels won in zijn loopbaan al negen ritten in de Ronde van Frankrijk.

Pc-privé en dubbel spaarloon verdwijnen

Icoon economisch nieuws Zowel de pc-privé-regeling als het dubbele spaarloon gaan volgend jaar verdwijnen. Het kabinet is het namelijk eens geworden over het schrappen van deze aftrekposten. Het geld wat vrijkomt, enkele honderden miljoenen euro's, zal gebruikt worden om de koopkracht van de minima te repareren, zo meldde bronnen rond het kabinet.

Eerder deze maand werd al bekend dat de pc-privé-regeling mogelijk zou gaan verdwijnen, maar het besluit is nu dus echt genomen. Door het verdwijnen van de regeling kan de aanschaf van een computer vanaf volgend jaar niet meer afgetrokken worden. De regeling was altijd populair; naar schatting maakten jaarlijks 400.000 Nederlanders er gebruik van.

Het afschaffen van het dubbele spaarloon betekent dat tweeverdieners nog maar één keer per huishouden van het spaarloon zullen kunnen profiteren. Het spaarloon werd al eens afgeschaft tijdens het vorige kabinet Balkenende in 2002, maar kwam toen terug op aandringen van de VVD.

Het is overigens nog niet helemaal zeker of de veranderingen doorgaan omdat de Tweede Kamer ze nog moet accepteren. In het verleden heeft de Kamer zich altijd sterk gemaakt voor zowel de pc-privé-regeling als het spaarloon.

Jury met Oprah veroordeelt man voor moord

Icoon Showbiz nieuwsEen jury met de Amerikaanse talkshow-ster Oprah Winfrey heeft een 27-jarige man voor moord veroordeeld. De man moet nu rekening houden met een celstraf van 45 jaar. Winfrey was afgelopen maandag opgeroepen om in de jury zitting te nemen. Miljardaire Winfrey ontving ruim 17 dollar per dag voor haar civiele plicht.

De jury had ruim twee uur nodig om tot het besluit te komen. In een commentaar noemde Winfrey het gebeuren een grote 'reality check'. "Wanneer je leven op een dergelijke manier kruist met de levens van anderen is het voor altijd veranderd" meende de populaire tv-ster. Ze hekelde de enorme media-aandacht. "Dit gaat niet over Oprah, feit is dat er iemand is vermoord."

Aanklager Kathy Van Kampen had niet het idee dat het mediaspektakel invloed heeft gehad op het proces. Jurylid Suzanne Goodman was het daarmee eens. "Het was erg leuk, alsof we in Oprah's show waren", vond Goodman, die met andere juryleden waarschijnlijk volgende week echt zal verschijnen in Winfrey's programma.

Hells Angels vrezen verbod

Gerardenmia had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de afdeling (chapter) van de Hells Angels uit Oirsbeek aanmerken als een criminele organisatie. Van die afdeling, de Nomads, zitten vrijwel alle leden in de cel op verdenking van de moord op drie van hun 'brothers' in februari van dit jaar.

Het is voor het eerst dat het OM zo'n grote groep Hells Angels aangeklaagd wegens het in georganiseerd verband plegen van misdrijven. Politie en justitie hebben al wel jarenlang vermoedens dat de Hells Angels zich schuldig maken aan ernstige strafbare feiten, maar tot rechtszaken kwam het nooit. In sommige Europese landen zijn de Hells Angels verboden, omdat ze daar te boek staan als criminele organisatie. In kringen van de Nederlandse Hells Angels wordt gevreesd dat justitie nu ook hier gaat aansturen op een verbod van de motorclub.

De twaalf Nomads die vastzitten worden verdacht van het ombrengen van hun clubleden Paul de Vries, Cor Peijenburg en Serge Wagener. De drie zouden eerst zijn gemarteld en vervolgens onder toeziend oog van alle bendeleden zijn geliquideerd in het clubhuis van de Nomads. Daarna zijn de lijken in het water gedumpt. Justitie leunt voor een groot deel op de getuigenissen van Angelo Diaz, een voormalig lid van de Curaçaose motorclub (en chapter van de Hells Angels) Caribbean Brothers. Hij is uit vrees voor wraakacties inmiddels in een getuigenbeschermingsprogramma geplaatst.

De reden voor de moorden zou het achterover drukken van een grote partij cocaïne zijn geweest, waardoor problemen ontstonden met Colombiaanse drugsbaronnen.

Japans bedrijf ontwikkelt vliegende robot

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet Japanse bedrijf Seiko Epson Corp. is bezig met de ontwikkeling van een minuscule vliegende robot. Deze robot kan in de toekomst mogelijk worden ingezet bij reddingsacties, beveiligingsoperaties en ruimteonderzoek. De firma gaf woensdag een presentatie van het apparaatje dat twaalf gram weegt.

De Micro Flying Robot vloog met moeite enkele meters door de lucht. Vanwege een beperkte batterijvermogen kan het apparaat nu nog maar maximaal drie minuten functioneren. De miniatuur helikopter is uitgerust met een digitale camera en wordt via het Bluetooth-systeem aangestuurd door een computer. Seiko Epson wil over twee tot drie jaar een commercieel model op de markt brengen.

Micro Flying Robot
De Micro Flying Robot

'Idols is doorgestoken kaart'

Boswachtertje had ons via de nieuws-submit te melden:

Zestig procent van de Nederlanders denkt dat het televisieprogramma Idols doorgestoken kaart is. Dat blijkt uit de Grote Geruchten Enquête van het tijdschrift Quest. 17 procent van de ondervraagden weet zeker dat er gesjoemeld wordt, 40 procent vindt dat 'waarschijnlijk waar.' Opvallend is dat jongeren (53 procent) minder sceptisch zijn dan 55-plussers (64 procent).

Het tijdschrift gooide elf complotten, broodjeaap-verhalen en misvattingen op een hoop en liet onderzoeksbureau TNS NIPO duizend Nederlanders van 18 jaar of ouder ondervragen. De respondenten kregen een stelling voorgelegd en moesten aangeven hoe waarschijnlijk zij deze achtten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart van de Nederlanders denkt dat het zeer waarschijnlijk is dat de aarde al eens bezocht is door buitenaardse wezens. Daarnaast kennen veel mensen het verhaal van de oude vrouw in Amerika, die haar natte hond wilde drogen in de magnetron. Het beest ontplofte en ze klaagde de producent van het apparaat aan. 72 procent van de respondenten gelooft het verhaal, dat niet waar is.

Overigens is de Grote Geruchten Enquête nog steeds online in te vullen.

OS: Spelen voor VDH afgelopen

Icon Sport - OS Athene 2004De Spelen zijn voorbij voor Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband. Daags na zijn gouden race op de 100 meter vrij werd de Nederlander in de series uitgeschakeld op de laatste afstand waarop hij uitkwam, de 50 meter vrij. Vier jaar geleden haalde hij nog een bronzen plek op deze afstand.

In de serie kwam VDH niet verder dan een zevende plek, goed voor een 17de plaats in totaal. Een andere Nederlander die op deze sprintafstand uitkwam, Johan Kenkhuis, reikte niet verder dan een 18de plaats. Kenkhuis zwom dezelfde tijd als oud-medaillewinnaar Aleksandr Popov. Voor de 32-jarige 'tsaar van de sprint' Popov betekende de uitschakeling het einde van zijn loopbaan.

Inge de Bruijn komt vandaag nog wel in actie. De zwemster plaatste zich gisteren met de tweede tijd voor de finale 100 meter vrije slag. Deze finale vindt vanavond om 19:21 uur plaats.

-
Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

Ophef rond Ibrahimovic

Met zijn optreden van gisteren heeft Zlatan Ibrahimovic gisteren weinig vrienden in Nederland gemaakt. Het optreden van de Zweed wekte wrevel bij de Nederlanders.

De bodycheck tegen Van Bronckhorst viel het meest op, maar ook zoals hij op Van der Vaart en John Heitinga doorging werd niet gewaardeerd. Clubgenoot Van der Vaart was er achteraf boos over: "Ja, als je zoiets doet, daar heb ik weinig waardering voor over. Zoiets kan gebeuren, maar dan ga je achteraf aan je ploeggenoot even vragen hoe het is. Dat deed hij niet en dat vind ik erg teleurstellend."

Van der Vaart vervolgde: "Je kan iemand per ongeluk raken, maar hij was zó bezig. Ik had het gevoel dat hij de weg kwijt was. Het gaat misschien te ver om te zeggen dat hij het expres deed. Maar het leek er wel op. Hij raakte Johnny in zijn rug, Wesley zal hij ook wel geprobeerd hebben te raken. Je bent ploeggenoten. Ik weet niet wat er met hem aan de hand was. Op de een of andere manier vond hij dat hij zich op een vervelende manier moest laten zien."

Ibrahimovic zelf snapt weinig van de Nederlandse ophef. Volgens hem was in geen van de gevallen sprake van opzet. Bij Van der Vaart wilde hij de bal afschermen, maar had Van der Vaart niet aan zien komen, bij Van Bronckhorst verloor hij zijn balans, waardoor hij tegen hem aanviel en Heitinga trok hem notabene zelf over zich heen. Aan Van Bronckhorst heeft hij achteraf wel zijn excuses aangeboden.

De woorden na zijn goal waren gericht tegen Edgar Davids. Maar niet op een kwade manier volgens Ibrahimovic. Hij zei: "Het was gewoon een grappig dingetje. Niets speciaals. Het was iets tussen ons."

Medaillespiegel na dag vijf

Nederland heeft met de twee gouden medailles van gisteren een goede stap richting top tien gedaan. China blijft flink aan de leiding.

Zonder verrassing staan China en de Verenigde Staten een en twee in het klassement der medailles. Verrassend is het ontbreken van Groot-Brittannië in de top tien. Al kunnen de atletiekmedailles nog veel goed maken voor verschillende landen.


Rang LandGoudZilverBronsTotaal
1 China11 7422
2 Verenigde Staten10 10929
3 Japan8 3213
4Australië6 4616
5Oekraïne5 117
6Rusland36615
7 Italië3 429
8Frankrijk3 3410
9Duitsland32510
10Zuid-Korea2 5310
11 Nederland2 349

Kenkhuis, VDH uitgeschakeld

Johan Kenhuis en Pieter v/d Hoogenband zijn niet door de voorrondes van de 50 meter vrije slag gekomen.

Kenkhuis zette een aardige tijd neer, maar al snel was duidelijk dat het twijfelachtig zou worden of hij zich bij de eerste zestien zou kwalificeren voor de halve finales. Uiteindelijk had hij de gedeelde achttiende tijd en viel daarmee buiten de boot.

Na het feestje na het goud van gisteren was het voor Van den Hoogenband weer vroeg zwemmen. Vier jaar geleden won hij op deze afstand nog brons, maar nu wist hij de halve finales niet te bereiken. Hij had een slechte start en eindigde in zijn serie zevende. In totaal zwom hij de zeventiende tijd. Als er nog iemand uitvalt is hij wel de eerst aangewezene reserve.

Roeiers naar finales

In het Olympische roeitoernooi hebben Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen de finale bereikt op het onderdeel dubbeltwee lichtgewicht. Ook de mannen van de vier-zonder-stuurman lichtgewicht haalden de finale.

In hun halve finale werden Van der Kolk en Van Eupen tweede achter Olympisch kampioen Roemenië. Het duo bleef knap wereldkampioen Duitsland voor. Die kwalificeerden zich met een derde plaats echter wel voor de finale.

Gerard van der Linden, Ivo Snijders, Karel Dormans en Joeri de Groot eindigden ook tweede in hun halve finale op het onderdeel vier-zonder-stuurman lichtgewicht. Ze finishten anderhalve seconde achter wereldkampioen Denemarken. Dat was genoeg voor een finaleplaats.

Hockeyheren winnen nipt

De Nederlandse Hockeheren hebben nipt gewonnen van Zuid-Afrika. Door een doelpunt in de laatste tien minuten werd het 3-2 voor Nederland.

Nederland speelde een zeer matige wedstrijd. De klasse en rafiniteit om een tegenstander als Zuid-Afrika van de mat te spelen ontbrak. Met de grootste moeite wisten de heren nog wel te winnen.

Na 25 minuten keken de Nederlandse hockeyheren aan tegen een 2-0 achterstand. Geert-Jan Dericx bracht Nederland terug tot 2-1, maar daarna had Zuid-Afrika nog goede kansen om te scoren. Teun de Nooijer scoorde na de rust de 2-2. Daarna kon het nog beide kanten op. Twee minuten voor tijd kwam het bevrijdende doelpunt van Karel Klaver. Nederland moest daarna nog de adem inhouden, want Zuid-Afrika kreeg nog vier strafcorners. Die wisten daar echter niet meer uit te scoren.

Sleepwagenstaking in Spanje zet wegen vol met wrakken

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Een nogal opmerkelijke stakingsactie in Baskenland, in het Noorden van Spanje, zorgt zo langzamerhand voor een vreemde vorm van overlast. Langs de Baskische wegen zijn al zeker drieduizend autowrakken gedumpt of auto's met pech gestrand, die vervolgens niet zijn afgesleept. De reden: de chauffeurs en ondernemers van sleepwagenbedrijven in de regio zijn al circa drie weken in staking naar aanleiding van een conflict met de Spaanse verzekeringsmaatschappijen. Vanaf vrijdag is het ook mogelijk dat nog zes andere Spaanse regio's zich bij de staking aansluiten.

Het conflict draait, zoals meestal in arbeidsconflicten, om geld. De slepers in Baskenland krijgen tot nu toe 22 tot 24 euro per karwei van de verzekeraars en die nemen daar nu geen genoegen meer mee. Ze eisen minimaal 50 euro voor het wegslepen van een auto. Hierdoor moeten automobilisten die pech krijgen in Baskenland moet vooral geduld hebben. Verzekeraars hebben al speciale patrouilles ingezet om gestrande reizigers te helpen, door ze bijvoorbeeld naar een station of een autoverhuurbedrijf te brengen. Maar al die tijd blijft de kapotte auto onbeheerd achter langs de weg, tot het conflict tussen slepers en verzekeraars is opgelost.

De grootste groep gedupeerden zijn volgens de verzekeraars niet de Spanjaarden, maar de vele Europeanen van Marokkaanse of Algerijnse origine. Zij rijden gedurende de vakantieperiode met duizenden vaak zwaar beladen auto's en busjes door Spanje, op weg van of naar een vakantie in hun moederland. Een oproep aan de stakers om juist deze reizigers niet het slachtoffer te laten worden van het conflict, hebben zij vooralsnog genegeerd.

De Baskische stakers menen echter dat alleen harde actie de verzekeraars zal dwingen tot het betalen van een redelijke vergoeding voor hun werk. Aan de Spaans-Franse grens hebben ze wachtposten ingericht om te voorkomen dat de verzekeraars Franse sleepwagens inschakelen om gestrande auto's hulp te bieden.

Een groot mysterie

De handtas van een vrouw is een groot mysterie, je weet nooit wat erin zit. In mijn tas wordt niet gesnuffeld, laat ik dat even vooropstellen. Het is niet zo dat de inhoud strikt geheim is, maar ik houd daar gewoon niet van, mijn handtas is mijn heilig goed. Bovendien woon ik in Napels en dat maakt dat ik nog voorzichtiger ben met mijn tas. Ik verlies hem nooit uit het oog: waar mijn tas is, ben ik en omgekeerd.

'Mogelijk ramp in Athene op 19 augustus'

Op 19 augustus gaat er mogelijk een ramp of grote gebeurtenis in Griekenland plaatsvinden, zo zeggen doemprofeten die naar kwatrijnen van Nostradamus refereren.

Eeuw X, kwatrijn 74 van Nostradamus zegt: "In het jaar van het grote zevende nummer zal het verschijnen tijdens de spelen van de Hecatomb, niet lang van het grote millennium".

"Hecatomb" is volgens studenten afgeleid van een klassiek Grieks woord wat voor "honderd meter" staat, en denken dat er naar de Olympische spelen tussen 1996 en 2008 gerefereerd wordt. De spelen in Athene dit jaar vallen daar tussenin, zo schrijft News24.

De Olympische spelen kan een doelwit voor terroristen zijn, en de gehele Mediterraanse vloot is in opperste paraatheid de Olympische Spelen te beschermen tegen terroristische aanslagen, aldus News24.

De Russische krant Pravda schrijft dat de Amerikaanse onderzoeker R.W. Welch na analyse van 18 kwatrijnen van Nostradamus concludeert dat er mogelijk een meteoriet in Griekenland neer zal storten. Volgens Welch zal dit gebeuren op 19 augustus 2004.

UFO Plaza voegt er nog aan toe dat vers IX-83 luidt: "De twintigste zon van Taurus zal de aarde doen beven. Het zal het grote volle theater vernietigen: Zodat de lucht en hemel verduisterd wordt, en het land, en zelfs de ongelovigen God en de heiligen zullen aanroepen".

Wat er precies voor bijzonders gaat gebeuren, is volgens hen niet te zeggen. Mogelijk verschijnt er iets anders opmerkelijks boven Athene.

De kwatrijnen van Nostradamus kunnen op velerlei wijze geïnterpreteerd worden, en van zo'n 40% kan gezegd worden dat ze naar een gebeurtenis gerefereerd hebben. Behalve Welch hebben anderen geen datum genoemd.

Boswachters vinden hond in vuilnisbak

JKo had ons via de nieuws-submit te melden:

Twee boswachters hebben op de Amerongse Berg (provincie Utrecht) een hond in een vuilnisbak gevonden toen ze deze aan het legen waren. Het dier, een Pekinees, had zijn tuigje nog om en zag er verzorgd uit.

De boswachters hebben aangifte gedaan bij de politie, de hond is naar dierentehuis De Hazenberg in Amerongen gebracht. Er wordt twee weken gewacht of de eigenaar zich meldt, anders wordt er een nieuw baasje gezocht. Het beest lijkt geen schade te hebben opgelopen van het gebeuren en is vrolijk en vriendelijk naar iedereen.


Pekinees in het gras

Schietpartij bij asielzoekerscentrum Leeuwarden

Ehric had ons via de nieuws-submit te melden:

Drie mensen zijn woensdagavond laat gewond geraakt bij een schietpartij bij het Leeuwarder asielzoekerscentrum Burmania aan de Mr. P.J. Troelstraweg. Vijf mensen zijn al aangehouden.

De slachtoffers zijn allen bewoners van Burmania, een van hen is in comateuze toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Een ander raakte gewond in zijn voet en een derde werd op een nog onbekende plaats geraakt bij een steekpartij.

Een buurtbewoner heeft iets van het gebeuren meegekregen. Tegen twaalven hoorde hij schoten en zag zij daarna een donkere Nissan over de Troelstraweg rijden. Daarna maakte de auto opeens een rare draai, om terug te rijden richting het asielzoekerscentrum. Vervolgens zag de buurtbewoner iemand uit de auto stappen en meteen neerstorten, hij was kennelijk in zijn been geschoten. "Het leek alsof ze op weg naar het ziekenhuis wilden en zich bedachten", aldus de getuige.

"Vroeger woonden er gezinnen in het Burmania", zo zegt een andere buurtbewoner, "maar de laatste maanden zijn het vooral mannen. De enige overlast die we tot nu toe hadden was van kinderen die in onze appelbomen hingen.". De arrestanten zouden volgens bewoners van Burmania, dat binnenkort dichtgaat, niet in het centrum zelf wonen, wel kwamen ze er vaak op bezoek.

De verdachten worden momenteel op het politiebureau verhoord. Over het motief, de achtergronden en de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt.

Wateroverlast in Limburg na noodweer

Cheeseburger_nooze had ons via de nieuws-submit te melden:

Noodweer dat vanavond over het zuiden en oosten van ons land trok, heeft voor flinke overlast gezorgd in Limburg. In de hele provincie kreeg de brandweer tientallen telefoontjes.

In de regio Venray en in heel Zuid-Limburg kwamen putdeksels omhoog, liepen kelders onder en stonden straten blank. In Koningsbosch ontstond brand in een woning na blikseminslag.

Uitslagen WK kwalificatie

Gisteravond startten diverse Europese landen aan de kwalificatiestrijd voor het WK van 2006 in Duitsland. Hieronder vind je de uitslagen. Ook in de poule van Nederland is gespeeld.

Groep 1 (Groep van Nederland)
Roemenië - Finland (2-1)
Mutu (50) 1-0
Petre (89) 2-0
Eremenko (90+3/pen) 2-1

Rood: Barcauan (76'/Roe), Vayrynen (83'/Fin)

Macedonië - Armenië (3-0)
Pandev (5) 1-0
Sakiri (38) 2-0
Sumulikoski (90) 3-0

Rood: Vardanyan (69'/Arm)


Groep 3
Slowakije - Luxemburg (3-1)
Strasser (1) 0-1
Vittek (25) 1-1
Gresko (48) 2-1
Demo (90) 3-1

Liechtenstein - Estland (1-2)
Viikmäe (31) 0-1
D'Elia (48) 1-1
Lindpere (80) 1-2

Rood: Ritter (25'/Lie), Gerster (90'/Lie)

Jack Spijkerman tot 2007 bij de VARA

Het populaire televisieprogramma 'Kopspijkers' zal voorlopig bij de VARA te zien blijven. Presentator Jack Spijkerman heeft zijn contract met de publieke omroep tot september 2007 verlengd.

"Er hebben de afgelopen tijd diverse commerciële stations en publieke omroepen aan me getrokken, maar in 2007 ben ik 25 jaar bij de Vara en dat jubileum wil ik hier graag vieren", zo zegt Spijkerman over de verlenging. "Ik reken dan natuurlijk ook op een lintje van de VARA!"

25 september start er weer een nieuw seizoen van 'Kopspijkers-nieuwe stijl'. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dit met dezelfde co-presentatoren en dezelfde cabaretiers als in het vorige seizoen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.