Oplichters houden pensionhouders bezig

Icoon Binnenlands nieuwsEen echtpaar op de fiets en een "vriendelijke" Rotterdammer laten in Friesland een spoor van onbetaalde rekeningen achter bij houders van een 'Bed & Brochje' (Bed & Breakfast). Ze overnachten de hele zomer al zonder te betalen. De Rotterdammer neemt daarbij soms ook kostbare spullen en portemonnees weg.

Pensionhouders hebben alarm geslagen en houden elkaar via internet en via de telefoon op de hoogte over de gangen van de rondreizende vakantiegangers. De Friese vereniging B&B heeft haar leden een waarschuwingsbrief gestuurd met daarin een foto van de Rotterdammer.

Inmiddels hebben pensionhouders de man, die zich Ruud Polak noemt en in een grijze volkswagen rijdt, al enkele malen herkend en gevraagd vooraf te betalen. Vervolgens ging de man even pinnen en "natuurlijk komt hij dan niet terug", laat Janke van der Werf van 'Bed&Brochje' weten. Hij schijnt al eerder actief te zijn geweest en een tijdje in de bak te hebben gezeten. Een pensionhouder die hem dinsdag herkende belde de politie, maar de Rotterdammer kreeg argwaan en pakte snel zijn biezen.

Het echtpaar is al vanaf april proletarisch aan het overnachten, en was eerder vooral actief in het zuiden des lands."Ze laten altijd wat achter in de kamers als ze ervan door gaan, zodat pensionhouders te laat in de gaten hebben dat hun gasten zijn gevlogen. Bovendien zijn ze supervriendelijk", aldus Hanny Arens van Bed & Breakfast Service Nederland, volgens haar gaat het om een stel doortrapte oplichters.

Beide belangenverenigingen hebben hun leden geadviseerd hun gasten goed te registreren en ze vooraf te laten betalen. Maar niet alle pensionhouders vinden dat even prettig. "Wij houden veel van ons beroep en zijn goed van vertrouwen. Nu moeten wij extra op gaan letten. Zo gaan wij eigenlijk niet om met onze gasten."