Amerikaanse aanval op Najaf begonnen
Het Amerikaanse leger is donderdagochtend met behulp van Iraakse veiligheidstroepen begonnen aan een groot offensief om zo een einde te maken aan de opstand die vorige week weer oplaaide. Al vroeg in de ochtend waren hevige vuurgevechten en zware explosies te horen.
De operatie richt zich op de gewapende milities van de opstandige shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr, en wordt geleid door de Iraakse troepen. Het offensief werd woensdag al aangekondigd door de Amerikanen, waarop een woordvoerder van de opstandige milities aankondigde de oliepijpleidingen in Zuid-Irak op te blazen als het offensief zou doorgaan.
Offensief
Woensdagnacht werd het offensief ingeleid door zware bombardementen op aanhangers van al-Sadr. In de stad al-Kut zijn hierdoor zeker 75 mensen om het leven gekomen en 150 mensen gewond geraakt. In totaal zijn er de afgelopen 24 uur in de shi'itische gebieden zeker 154 Irakezen gedood en meer dan 550 gewond geraakt.
Voordat het offensief in Najaf van start ging, deden de Amerikanen oproepen aan burgers om de stad te verlaten, wat duizenden burgers ook gedaan zouden hebben. Hierna werd meteen het oude centrum van de stad afgezet.
Imam Ali-moskee
De milities verschuilen zich vooral in en rond de Imam Ali-moskee en in en rond het grote graftombecomplex van Imam Ali. De moskee is één van de heiligste plekken van de shi'itische islam. De Amerikaanse troepen zeggen toestemming te hebben van de provinciale gouverneur om de moskee te bestormen, maar de gouverneur ontkent dit.
"Ze [de troepen] staan onder strenge instructies dat alléén Iraakse troepen de heilige plaatsen mogen betreden," aldus een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Iman Ali-moskee is de graftombe van Imam Ali Ibn Abi Talib. Dit was een neef en een schoonzoon van de profeet Mohammed, en tevens de eerste Imam van de sjiieten. De Imam werd in 661 vermoord in de heilige stad Kufa, waarna de stad Najaf om zijn graftombe heen is gebouwd.
Protest
Uit protest tegen de Amerikaanse acties in Najaf is de plaatsvervangend gouverneur Jawdat Kadam Najem al-Kuraishi donderdag afgetreden. Ook burgers protesteren tegen de acties in Najaf. In Bagdad en Basra gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Amerikanen en tegen premier Allawi, die een 'ongelovige' en een 'vijand van God' werd genoemd.