'Discriminatie autochtonen bij werk zoeken'

De politieke partij Nieuw Rechts vindt er opgetreden moet worden tegen discriminatie van autochtone Nederlanders bij het werven van personeel door overheidsinstanties. Zo zou de Amsterdamse zorginstelling Fontis personeel werven middels de tekst 'met een Turkse of Marokkaanse achtergrond'. Een overheidsinstelling in het oosten van Nederland zoekt via twee wervingsorganisaties naar 'allochtone kandidaten'. De partij van Michiel Smit stelt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. "Terwijl het altijd ondenkbaar is om mensen met een niet-Nederlandse achtergrond uit te sluiten, mag het opvallend genoeg andersom blijkbaar wel'', aldus Smit.

Volgens Nieuw Rechts is er zo ''geen sprake van gelijke kansen voor Nederlandse sollicitanten omdat discriminerende eisen worden gesteld zonder aanleiding".

De overheidsinstanties gebruiken voor het zoeken naar personeel wervingsbureaus. Die bedenken de campagnes. Volgens NR verschuilen de overheidsinstanties zich achter die bureaus.

Een woordvoerder van Fontis zegt dat hun campagne gericht is om personeel te werven dat zich kan inleven in een afspiegeling van de Amsterdamse bevolking. "Onze cliënten zijn zowel autochtoon als allochtoon. Wij vinden het prettig als ons personeel de taal en cultuur kent van de allochtone ouderen die bij ons klant zijn''.

De zaak is aanhangig gemaakt door het Meldpunt Discriminatie Nederlanders (MDN), dat een initiatief is van Nieuw Rechts. Het MDN roept het Openbaar Ministerie op om op te treden tegen de wervingsbureaus en (overheids)instellingen die discrimineren bij hun wervingsbeleid.