Pc-privť en dubbel spaarloon verdwijnen

Icoon economisch nieuws Zowel de pc-privť-regeling als het dubbele spaarloon gaan volgend jaar verdwijnen. Het kabinet is het namelijk eens geworden over het schrappen van deze aftrekposten. Het geld wat vrijkomt, enkele honderden miljoenen euro's, zal gebruikt worden om de koopkracht van de minima te repareren, zo meldde bronnen rond het kabinet.

Eerder deze maand werd al bekend dat de pc-privť-regeling mogelijk zou gaan verdwijnen, maar het besluit is nu dus echt genomen. Door het verdwijnen van de regeling kan de aanschaf van een computer vanaf volgend jaar niet meer afgetrokken worden. De regeling was altijd populair; naar schatting maakten jaarlijks 400.000 Nederlanders er gebruik van.

Het afschaffen van het dubbele spaarloon betekent dat tweeverdieners nog maar ťťn keer per huishouden van het spaarloon zullen kunnen profiteren. Het spaarloon werd al eens afgeschaft tijdens het vorige kabinet Balkenende in 2002, maar kwam toen terug op aandringen van de VVD.

Het is overigens nog niet helemaal zeker of de veranderingen doorgaan omdat de Tweede Kamer ze nog moet accepteren. In het verleden heeft de Kamer zich altijd sterk gemaakt voor zowel de pc-privť-regeling als het spaarloon.