Pc-privé verdwijnt wellicht door bezuinigingen

P-Rick had ons via de nieuws-submit te melden:

De populaire pc-privéregeling, waar jaarlijks naar schatting 400.000 Nederlanders van gebruik maken, dreigt volgend jaar te verdwijnen. Het Algemeen Dagblad schrijft dat afschaffing van de fiscale subsidie de schatkist zo'n 100 miljoen zal opleveren. Dat geld kan het kabinet weer goed gebruiken om bijvoorbeeld de koopkracht van mensen met een uitkering, die er volgend jaar 2 procent op achteruitgaan, te repareren.

Een besluit is nog niet genomen, volgende week zal het kabinet zich buigen over de begroting van 2005. Op Prinsjesdag zullen de uiteindelijke plannen worden gepresenteerd.

Het afgelopen jaar heeft de regeling het al flink te verduren gehad. Vorig jaar was het bedrag waarvoor werknemers belastingvrij een computer konden aanschaffen nog 2269 euro, momenteel is dat gedaald naar 1415 euro. De Tweede Kamer had hier geen moeite mee omdat de prijs van kwalitatief goede pc's de laatste jaren sterk zou zijn gedaald.

De pc-privéregeling werd eind jaren negentig ingevoerd door de toenmalige PvdA-staatssecretaris Vermeend van Financiën, een fervent computeraar. Voorwaarde om van de regeling gebruik te mogen maken was dat de werknemer de pc thuis voor zijn werk nodig had. In de loop der jaren hebben honderdduizenden Nederlanders met de regeling voordelig een pc kunnen kopen.