Omstreden moslimleider mag Noorwegen bezoeken

Icoon Buitenlands nieuws De fel omstreden moslimleider Qazi Hussain Ahmed heeft toestemming gekregen om binnenkort een bezoek te brengen aan Noorwegen. De verantwoordelijke minster Erna Solberg liet dit weten op een persconferentie. Eerder zou de fundementalistische geestelijke een bezoek brengen aan België en Nederland, maar in beide landen was hij niet welkom, op grond van het verstoren van de openbare orde en nationale veiligheid.

De Pakistaanse geestelijke is door het islamitische culturele centrum in Oslo uitgenodigd voor een lezing. Tijdens de persconferentie lichtte minister Solberg haar besluit toe: "De regering wil een dialoog aangaan met personen die als radicale geestelijken kunnen worden beschouwd".

Qazi Hussain Ahmed staat aan het hoofd van de Pakistaanse partij Jamaat e Islami. Deze partij is een vurig voorstander van een strenge opvatting van de islamitische wetgeving, de sharia. In Pakstan is Hussain Ahmed een van de meest vooraanstaande moslimleiders.

Van Qazi Hussain Ahmed is bekend dat hij het Taliban-regime in Afghanistan steunde en Osama bin Laden altijd een warm hart heeft toegedragen. Qazi raakte eerder al in opspraak toen hij in de Libanese hoofdstad Beiroet een congres van radicale moslimorganisaties toesprak. Op dat congres trad Qazi zij aan zij op met Mohammed Nazaal, de leider van de Palestijnse terreurbeweging Hamas, en met de geestelijk vader van de zelfmoordaanslagen, sjeik Yousef al-Qardawi.


Jahjah, leider van de AEL in België, ontmoette Hussain Ahmad al eens