Sleepwagenstaking in Spanje zet wegen vol met wrakken

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Een nogal opmerkelijke stakingsactie in Baskenland, in het Noorden van Spanje, zorgt zo langzamerhand voor een vreemde vorm van overlast. Langs de Baskische wegen zijn al zeker drieduizend autowrakken gedumpt of auto's met pech gestrand, die vervolgens niet zijn afgesleept. De reden: de chauffeurs en ondernemers van sleepwagenbedrijven in de regio zijn al circa drie weken in staking naar aanleiding van een conflict met de Spaanse verzekeringsmaatschappijen. Vanaf vrijdag is het ook mogelijk dat nog zes andere Spaanse regio's zich bij de staking aansluiten.

Het conflict draait, zoals meestal in arbeidsconflicten, om geld. De slepers in Baskenland krijgen tot nu toe 22 tot 24 euro per karwei van de verzekeraars en die nemen daar nu geen genoegen meer mee. Ze eisen minimaal 50 euro voor het wegslepen van een auto. Hierdoor moeten automobilisten die pech krijgen in Baskenland moet vooral geduld hebben. Verzekeraars hebben al speciale patrouilles ingezet om gestrande reizigers te helpen, door ze bijvoorbeeld naar een station of een autoverhuurbedrijf te brengen. Maar al die tijd blijft de kapotte auto onbeheerd achter langs de weg, tot het conflict tussen slepers en verzekeraars is opgelost.

De grootste groep gedupeerden zijn volgens de verzekeraars niet de Spanjaarden, maar de vele Europeanen van Marokkaanse of Algerijnse origine. Zij rijden gedurende de vakantieperiode met duizenden vaak zwaar beladen auto's en busjes door Spanje, op weg van of naar een vakantie in hun moederland. Een oproep aan de stakers om juist deze reizigers niet het slachtoffer te laten worden van het conflict, hebben zij vooralsnog genegeerd.

De Baskische stakers menen echter dat alleen harde actie de verzekeraars zal dwingen tot het betalen van een redelijke vergoeding voor hun werk. Aan de Spaans-Franse grens hebben ze wachtposten ingericht om te voorkomen dat de verzekeraars Franse sleepwagens inschakelen om gestrande auto's hulp te bieden.