Parlementaire pers werkt regelmatig voor ministeries

Parlementaire journalisten blijken regelmatig te werken voor ministeries. Dat blijkt uit onderzoek van het KRO programma 'Reporter'. De journalisten nemen vaak tegen betaling deel aan brainstormsessies, leiden discussies of geven mediatraining aan bewindspersonen en voorlichters.

Uit de lijst met namen van journalisten blijkt onder andere dat Frits Wester en Marc de Jong (RTL-Nieuws), Giselle van Cann (het Financieele Dagblad), Toof Brader (Radio 1 Journaal) en Ferry Haan (de Volkskrant) 'externe deskundigen' van de Directie Voorlichting van het ministerie van Financiën zijn.

Willem Lust (Nova) en Pim van Galen (Den Haag Vandaag) trainden ambtenaren van het ministerie van Financiën. Beide journalisten kregen daarvoor een financiële vergoeding. In totaal gaf dit ministerie de afgelopen zes jaar 200.000 euro uit aan het inhuren van (oud-) journalisten.

"Journalisten eisen van alles en iedereen transparantie", zegt Marc Josten, eindredacteur van KRO Reporter. "Van Kamerleden willen we de nevenfuncties weten, van lobbyisten willen we weten met welke politici en ambtenaren ze praten: allemaal zeer terecht. Dan is het normaal dat wij journalisten zelf ook transparant zijn. Iedere lezer en kijker moet weten of een journalist meerdere broodheren dient. Na deze gewonnen WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur) is dat voor het eerst mogelijk."

KRO Reporter wil nu ieder jaar een lijst publicieren met politieke klusjes van journalisten.