FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 januari 2004

Kardinaal: 'Moraal vervalt zonder godsdienst'

SimonisVolgens kardinaal Simonis verslechtert de moraal in onze samenleving. Simonis sprak vanavond in het tv-programma Kruispunt van de RKK, naar aanleiding van de schietpartij op het Terra College. De leider van de Nederlandse bisschoppen vindt dat er iets mis is met ons allemaal.

De kardinaal meent dat de meeste mensen te zwak zijn om zonder godsdienst er een goede moraal op na te houden. "Godsdienst en moraal zijn altijd samengegaan. De meeste mensen zijn zo zwak dat zonder godsdienst de moraal al gauw verslechtert."

Simonis noemt de huidige maatschappij te individualistisch: ,,Ik zou het liefst zwijgen en diep nadenken. Waar zijn we aan toe en wat kunnen wíj hier van leren. We zijn geneigd te denken aan de boze mensen in de wereld, maar er is iets mis in de samenleving met ons allemaal. De maatschappij is erg gericht op mijn ik. Maar ik ben een sociaal wezen.'' De integratie van allochtonen noemde de kardinaal noch geslaagd noch mislukt. "De integratie verloopt uitermate moeizaam. Het incident op het Terra College moet ons ervan doordringen dat de integratie beter moet slagen."

Ajax: Freek de Jonge speecht

De traditionele nieuwjaarsspeech werd dit jaar bij Ajax verzorgd door cabaretier Freek de Jonge.

Geen voorzitter of directeur die een zakelijk betoog houdt, maar de met grappen doorspekte mening van Freek de Jonge: je moet de traditie maar overboord durven gooien. Ajax voorzitter John Jaakke en directeur Arie van Eijden deden het. En niet zonder succes: de zaal met toehoorders smulde van de ongebruikelijke nieuwjaarsrede.

"Directeur Arie van Eijden vroeg mij of ik zijn speech wilde voorlezen en als ik iets zag wat veranderd kon worden, dan moest ik dat maar doen. Ik kan u zeggen dat er weinig van de oorspronkelijke tekst bewaard is gebleven", begon Freek de Jonge.

Daarna zouden enkele opmerkingen volgen over de speelstijl, waarbij de cabaretier het merkwaardig noemde dat Ibrahimovic vaak het hele eind van voren naar achteren moest rennen om daar de bal uit zijn eigen strafschopgebied te koppen terwijl John Heitinga het hele eind naar voren moest om daar de bal er in te koppen. Of dat niet anders kon?

Ook het aankoopbeleid, "...het magazijn wordt geblokkeerd door mokken en sleutelhangers van Sikora en Soetaers", en de mentaliteit kwamen aan bod: "Ik doe dit niet voor het geld, maar voor de club, dat zouden de eerste-elftalspelers ook eens wat meer moeten doen."

Om ook zijn hardste uitspraken op zachte bodem te doen landen besloot de spreker zijn speech met het clublied, dat door de aanwezigen direct werd meegezongen.

Etende agent pakt overvaller op

Frost0n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als je een overval op een restaurant pleegt, zorg dan wel dat er niet net een agent zit te eten. Een goede raad die een 33-jarige man uit Almkerk niet goed had begrepen. Hij overviel vandaag een Chinees restaurant terwijl een politieman met zijn familie aan één van de tafeltjes aan het diner zat.

De verdachte bedreigde het personeel met een mes. Nadat hij de buit binnen had, rende hij ervandoor. De agent ging er met wat andere gasten van het restaurant achteraan. Al snel wist hij de overvaller te pakken en achter de tralies te zetten.

Weer hoofddoek protest in België

In België hebben zo'n 300 leden van de islamitische organisatie Hizb-ut Tahrir gedemonstreerd voor het recht van moslimvrouwen overal een hoofddoek te mogen dragen. Het protest vond plaats voor de Franse ambassade in Brussel, omdat Frankrijk het dragen van religieuze tekens, waaronder de hoofddoek, op scholen en in officiële instellingen wil verbieden.

Hizb-ut Tahrir is een in Duitsland verboden beweging. Het merendeel van de demonstranten was afkomstig uit Nederland, waar de groepering wel toegestaan is. Ongeveer de helft van de demonstranten was vrouw. Mannen en vrouwen waren bij de demonstratie strikt gescheiden. Het protest verliep zonder problemen. Dit weekeinde waren er al meerdere protesten, ook in Frankrijk.

Gisteren verdedigde een woordvoerder van de Franse regering het voorgenomen hoofddoekjes-verbod op scholen. Hij haalde fel uit naar pogingen om "radicaal verzet" tegen de maatregel te veroorzaken.

Discussie in België
In België ging vandaag ook de discussie over de hoofddoek weer door. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) zei voorstander te zijn van een debat vóór een eventueel decreet in het Vlaams Parlement over een verbod op het dragen van de hoofddoek in het officieel onderwijs. Dewael wil echter niet dat er alleen met moslimorganisaties wordt gepraat, maar ook met individuele moslimvrouwen.

In het tv-programma 'De Zevende Dag' zei moraalfilosoof en professor Etienne Vermeersch dat nergens in de koran staat dat vrouwen de hoofddoek moeten dragen. Er staat wel in dat de man voorrang heeft op de vrouw, dat de vrouw de man moet gehoorzamen en de man het recht heeft de vrouw te slaan als ze ongehoorzaam is, aldus Vermeersch. Ook hij is voorstander van een dialoog met de moslimorganisaties.

Dewael vindt overigens de hele discussie over de hoofddoek niet 'zomaar iets'. "Het is hoog tijd dat de democratische partijen de puntjes op de i plaatsen. Op bepaalde punten is de interpretatie van de koran in conflict met de fundamentele waarden van de grondwet", aldus de vice-premier.

De CD&V (christendemocraten) in België blijven bij het standpunt dat het aan de scholen zelf is om uit te maken of de hoofddoek door leerlingen mag worden gedragen.

Kind uit brandend huis in Breda gered

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 8-jarig meisje is vanmiddag uit een brandend huis gered aan de Van Oldenbarneveltlaan in Breda. Drie mannen redden het meisje uit de woning die waarschijnlijk door een kapotte geiser in brand vloog.

Het meisje werd meteen overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk. Ook haar moeder en zusje moesten daarheen voor behandeling. Allen zijn buiten levensgevaar.

Spanje en Polen tegen EU-grondwet

De premiers van Spanje en Polen blijven tegen de Europese grondwet zoals die nu voorgesteld is. Dat hebben ze besproken tijdens een korte informele bijeenkomst in de Poolse hoofdstad Warschau.

Premier Aznar van Spanje en Miller van Polen willen nu dat EU-voorzitter Ierland met compromisvoorstellen komt. Het hekele punt is de stemverdeling van de verschillende lidstaten.

Duitsland gaat niet akkoord met de roep van Polen en Spanje om meer inspraak te krijgen. Vooral Duitsland heeft baat bij de hervorming van de stemverdeling, omdat het meer inwoners dan Polen en Spanje bij elkaar heeft. Polen en Spanje willen dat de verdeelsleutel van het akkoord van Nice uit 2000 worden vastgehouden.

In mei moet de Europese grondwet worden ondertekend.

Koe eet diamanten op

Diamonds are a cow's best friend!Een diamantair, Dilubhai Rajput, uit het westen van India is al drie dagen bezig om een koe zijn diamanten uit te laten poepen. De koe had een paar dagen ervoor een zakje met daarin 1722 diamanten opgegeten. Het zakje, met een waarde van ongeveer 700 euro, had de eigenaar op een baal hooi laten liggen.

Rajput heeft inmiddels 310 diamanten met blote handen uit de koeienstront gevist. De koe is inmiddels op een laxerend dieet gezet, om de diamanten wat sneller uit de koe te krijgen. Rajput verwacht dat het nog wel een week kan duren voordat alle diamanten uitgepoept zijn.

Martin Drent door bij Groningen

Martin Drent en FC Groningen willen met elkaar verder.

De club heeft de eenzijdige optie gelicht en maakt in ieder geval nog één jaar gebruik van de diensten van de 33-jarige Drent. De aanvaller maakte in het seizoen 1991/1992 zijn debuut bij FC Groningen. Het jaar daarna kwam hij uit voor Veendam en de zes seizoenen die daarop volgden speelde de Groninger voor Emmen. In de zomer van 1999 keerde hij terug bij de FC.

Martin Drent is tevreden met het jaartje extra: "Ik ben blij dat de club er hetzelfde over denkt als ikzelf. Zo lang als ik me zo fit voel als nu, wil ik doorgaan met voetballen. De club heeft bovendien aangegeven dat ik na mijn actieve carrière als jeugdtrainer bij de club aan de slag kan."

Saha naar Manchester United

De lang besproken transfer van spits Louis Saha van Fulham naar Manchester United lijkt eindelijk een feit.

Het was bekend dat Manchester United op zoek was naar een extra spits. Alle topspitsen werden wel genoemd, waaronder ook Kluivert en Ibrahimovich. Sinds een aantal weken was het duidelijk dat Manchester United Saha wilde hebben.

Fulham was echter niet bereid hem zo maar te laten gaan. Terwijl de speler al dicht bij een akkoord met Manchester United was, schoffeerde Fulham eigenaar Mohamed-al-Fayed Ferguson nog voor het op hol brengen van een spelers gedachten. Nu zijn Fulham en Manchester United de transfersom overeengekomen en lijkt niets een transfer meer in de weg te staan.

De speler wil dolgraag naar Manchester United en er is volgens de Engelse media al lang een akkoord over een contract. Na komende week nog de medische keuring zal Saha zich waarschijnlijk bij Manchester United voegen.

Parachutist overlijdt na foute landing

Een parachutist van parachutistenvereniging Skydive uit Rotterdam is vanmiddag overleden na een harde landing in het Zuid-Hollandse Rhoon. De 32-jarige Amsterdammer was te gast bij de vereniging uit Rotterdam.

Zijn valscherm was goed geopend. Daarbij had hij al meer dan zeshonderd sprongen achter zijn naam staan. Hij was lid van een vereniging uit Hilversum. Hoe het ongeluk dan ook kon gebeuren is nog een raadsel.

Na zijn val werd de man overgebracht naar het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid waar hij aan zijn verwondingen overleed.

Jaliens tekent niet bij

Kew Jaliens wil zijn contract met Willem II niet verlengen.

Jaliens heeft een verbintenis tot het einde van het seizoen en wil niet ingaan op de aanbieding van de club om zijn contract in Tilburg te verlengen. De 25-jarige verdediger wordt vaak in verband gebracht met AZ, al zijn er meer gegadigden voor de geboren Rotterdammer. Jaliens werd in het begin van het seizoen 1999/2000 door Willem II overgenomen van Sparta en werd al snel een basisspeler.

Kew Jaliens is niet de enige die weigert om bij te tekenen bij Willem II. Eerder gaf Joris Mathijsen al aan zijn aflopende contract niet te willen verlengen. Het lijkt dat de spelers liever hun kansen in eigen hand houden, zeker nu Denny Landzaat voor de derde keer ondervindt hoe moeilijk de club haar spelers laat gaan.

Van den Brink verrekt enkel

FC Utrecht verdediger Bas van den Brink is door een blessure vier weken uitgeschakeld.

De binnen- en buitenband van zijn linkerenkel zijn opgerekt toen Van den Brink tegen een bal wilde trappen, maar in plaats daarvan half in de grond trapte. De 21-jarige verdediger liep de blessure afgelopen vrijdag op tijdens een training in het Spaanse Marbella, waar FC Utrecht tot vandaag op trainingskamp was.

Trainer Foeke Booy klaagde al over de vele blessures toen onlangs Etienne Shew-Atjon zijn knie blesseerde, maar het heeft hem weinig geholpen. "Het blijft maar doorgaan. We zijn weer een speler voor een maand kwijt. We hebben ongelooflijke pech en er lijkt maar geen einde aan te komen", luidt de hernieuwde klaagzang.

Straatrace in Ede door politie verhinderd

Gisteren heeft de politie in Ede tot twee keer toe een illegale straatrace voorkomen. Er kwamen ongeveer honderd mensen op de race af. De politie schreef vooral bekeuringen uit voor onnodig claxonneren, verlopen APK-keuringen en rijden zonder verlichting. Een automobilist in de buurt van het industrieterrein werd bekeurd, omdat hij met hoge snelheid reed.

De politie van Ede kreeg zaterdagavond rond negen uur een melding binnen dat automobilisten op een industrieterrein zich aan het verzamelen waren. Toen de politie op het industrieterrein arriveerde, gingen de automobilisten er vandoor. Later op de avond hadden de straatracers zich op een andere plek op het industrieterrein verzameld. De politie was echter met voldoende dienstauto`s aanwezig, hierdoor werd de ook de tweede poging van de racers verijdeld.

Hulpactie fans voor Baumgartner

De manager van Baumgartner heeft een hulpactie gestart zodat fans Baumgartner kunnen helpen zijn contract bij Minardi te behouden.

De plaats van Baumgartner in de Minardi is in gevaar gekomen doordat één van zijn sponsors is afgehaakt. Hoewel Minardi ontkent, moet Baumgartner nu geld binnen halen om zijn stoeltje te behouden. Nu is er een oproep gedaan aan de fans om geld te storten om Baumgartner in de Formule 1 te houden.

Voor 23 januari moet Baumgartner voldoende geld bij elkaar hebben. Hoeveel dat is, is onbekend. Fans die meer dan 20 euro storten krijgen een cadeautje van de familie Baumgartner en bij een bedrag van boven de 3900 euro dan komt je naam tijdens één van de 18 races op de zijkant van de Minardi.

In 24 uur is zo al 210.000 dollar ingezameld. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik diep geraakt ben. Wat ik de afgelopen 24 uur meegemaakt heb gaat iedere verwachting te boven. Twaalf uur eerder dacht ik nog dat het allemaal over was. Maar de fantastische manier waarop mensen zich hebben verenigd om ons te helpen en hun ongelooflijke goedheid hebben me nieuwe kracht gegeven." aldus vader Antal Baumgartner.

Oudste mens ter wereld 122 jaar

De Russische media hebben vandaag de Tsjetsjeense Pasichat Dzjoekalajeva opgevoerd als nieuwe wereldrecordhoudster ouderdom. Ondanks twee wereldoorlogen, de massale deportaties onder Stalin en een bloedige binnenlandse strijd, wist de vrouw een leeftijd van 122 jaar te bereiken.

Volgens haar paspoort werd de vrouw in 1881 in het Russische keizerrijk geboren. Dzjoekalajeva, ook wel 'Oma Asi' genoemd, was al aardig op leeftijd toen Stalin in 1944 besloot de Tsjetsjenen en andere volken in Rusland via deportatie uit de weg te ruimen. Volgens schattingen heeft de helft van de Tsjetsjenen deze poging tot volkerenmoord niet overleefd.

Als de Russische administratie klopt is Oma Asi acht jaar ouder dan de oudste vrouw, die nu in het Guinness Book of Records staat. Oma Asi heeft inmiddels negen kleinkinderen en achttien achterkleinkinderen.

'Duitsland kwetsbaar voor terrorisme'

Westerse geheime diensten zeggen dat Duitsland 'bijzonder kwetsbaar' is voor terroristische aanslagen. Dit is gebleken uit een rapport dat in de krant 'Welt am Sonntag' verscheen.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt niets te weten over een dergelijk rapport. Wel heeft minister van Binnenlandse Zaken Otto Schilly diverse malen gewaarschuwd voor een terroristische dreiging in Duitsland. 'Welt am Sonntag' schrijft dat zowel Amerikaanse, Britse, Israëlische als ook Joodse gebouwen en organisaties in Duitsland kwetsbaar zijn.

"De terroristische dreiging is in Duitsland nooit zo concreet geweest sinds 1945, en nooit is de binnenlandse veiligheid zo kwetsbaar geweest", aldus Konrad Freiberg, hoofd van de Duitse officierenbond GdP. Hij vindt dat de anti-terrorisme inspanningen in Duitsland ongecoördineerd plaatsvinden. Ook wijst hij met een beschuldigende vinger naar de bezuinigingsplannen van de regering. "Je kunt de veiligheid niet opvoeren en tegelijk het korps met 4.000 officieren verminderen", aldus Freiberg.

Actie voor beter imago Anne Frankplantsoen

Omwonenden van het Anne Frankplantsoen in Eindhoven hebben vandaag actie gevoerd. De actievoerders boden een petitie aan aan loco-burgemeester M. Mittendorff. Ze hopen hiermee op een beter imago voor het plantsoen.

Het plantsoen kwam vorig jaar negatief in het nieuws door de Eindhovense ontuchtzaak waarbij onder andere ex-PSV-directeur Fons Spooren betrokken was. "Iedereen in Nederland kent het plantsoen als het beruchtste stukje groen van Nederland. Zelfs een vriend van mij in Canada wist wat er hier is gebeurd", vertelt een van de initiatiefnemers, E. Moerman.

De actie is een gevolg van een artikel in het Eindhovens Dagblad. Daarin werd voorgesteld de naam van het plantsoen te veranderen, omdat deze bezoedeld zou zijn.

Auto van Franse prefect opgeblazen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

SubheaderIn de nacht van zaterdag op zondag is de auto van de eerste Franse prefect van Algerijnse afkomst opgeblazen. In alle vroegte, rond 4:40 uur, explodeerde zijn Saab die op zo'n twintig meter van zijn huis in Nantes stond. Aissa Dermouche was nog maar sinds enkele dagen prefect van de regio Jura. Op het moment van de explosie was hij thuis.

President Jacques Chirac zei in een reactie op de aanslag dat de daders moeten worden opgespoord en zwaar gestraft zullen worden. Dominique Perben, de Franse minister van Justitie, stelt alles in het werk om de daders spoedig te achterhalen. "Symbolen van de Republiek en de autoriteit van de staat mogen niet worden aangevallen, aldus de minister.

Brandstichters proberen verzekering op te lichten

Twee Belgen hebben samen met een 30-jarige Maastrichtenaar geprobeerd de verzekering op te lichten door middel van brandstichting.

Drie jaar geleden was het huis van een Belg in het Belgisch-Limburgse grensplaatsje Neerharen, vlakbij Maastricht, volledig uitgebrand. Bij toeval kwam de politie deze week tijdens een onderzoek naar een inbraak erachter, dat er mogelijk opzet in het spel was destijds. Het bleek dat de 36-jarige eigenaar van de afgebrande woning de Maastrichtenaar en een man uit Gent had betaald om de woning in brand te steken. Alledrie de mannen hebben inmiddels bekend.

Brandweer Lelystad komt vaak te laat

tazmanian had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De brandweer in Lelystad is te traag. Buiten kantooruren komen ze negen van de tien keer te laat bij een brand of ongeval. Dit meldde de plaatselijke brandweercommandant R. Hommes gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer Lelystad.

De acht minuten opkomsttijd worden niet gehaald, omdat er 's avonds en in het weekeinde geen beroepskrachten klaar staan op de kazerne. Door de verkeersdrukte in de stad wordt het steeds moeilijker voor de vrijwilligers om de kazerne of brand tijdig te bereiken.

Volgens Hommes vormt Lelystad een negatieve uitzondering in Nederland. Zo nu en dan zou de brandweer zelfs twee keer zoveel tijd nodig hebben dan normaal. Overdag blijft men wel binnen de acht minuten, maar dit geldt alleen met de eerste brandweerauto.

Om de problemen op te lossen, moeten er meer professionele brandweerlieden komen die buiten de kantooruren kunnen worden ingezet. "We hebben een goed en gemotiveerd korps, maar geen parate bezetting buiten kantooruren", aldus Hommes.

In totaal heeft Lelystad 120 brandweermannen. Dit aantal is volgens Hommes wel voldoende, maar beroepskrachten zijn duur. Bovendien hangt de brandweer in Lelystad nog een bezuiniging van 200.000 euro boven het hoofd. Dit op een totale begroting van drie miljoen euro.

Israël bestrijdt competentie Hof

De Israëlische regering is van plan een brief te sturen naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Israël is namelijk van mening dat het hof niet de competentie heeft om zich uit te spreken over de afscheiding waarvan het tweede deel in aanbouw is.

Eerder deze week maakte de Israëlische krant Yediot Aharanot de nieuwe naam van de afscheidingsmuur bekend. Men was van plan om de de afscheiding de naam "veiligheidsscheidingshek" te geven, op advies van Franse pr-adviseurs is de naam echter veranderd in"terrorismevoorkomingshek".

De muur moet voorkomen dat Palestijnse terroristen makkelijk vanuit de Palestijnse gebieden Israël kunnen binnenkomen. In het verleden kon men zonder enige vorm van controle Israël binnenkomen, door de afscheidingsmuur moet dit niet meer mogelijk zijn.

In oktober heeft de VN een resolutie tegen Israël aangenomen waarin stond dat Israël direct moest stoppen met het bouwen van de omstreden muur die door het Palestijnse gebied loopt. Israël heeft toen meteen al gezegd dat de bouw gewoon doorging, ondanks de grote internationale kritiek.

De muur is zeer omstreden, omdat het niet de zogenaamde 'Groene Lijn' volgt, die Israël van de Westelijke Jordaanoever scheidt. Op sommige plaatsen is de muur diep in het Palestijnse grondgebied gebouwd, om zo de joodse nederzettingen te beschermen.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Assemblee van de VN hebben het Internationaal Gerechtshof gevraagd om de juridische kanten van de bouw van de muur te belichten. Momenteel worden door middel van hoorzittingen voorbereidingen getroffen. Centraal zullen de juridische aspecten van de afscheiding staan.

-
Zie voor meer informatie het dossier van de Israëlische krant Ha'aretz over "The separation fence"

'Marleen Konings mogelijk vergiftigd'

Marleen Konings
Marleen Konings

Het onderzoek naar de in Zuid-Afrika vermoorde Nederlandse studente Marleen Konings (24) is in volle gang. Haar lichaam werd afgelopen vrijdag aangetroffen in een kloof in de Tradauw Pass tussen Barrydale en Suurbraak bij Swellendam. Konings werd op 27 december als vermist opgegeven nadat zij bij een afspraak niet kwam opdagen.

Nog weinig details bekend
Over de toedracht van de moord zijn nog weinig details bekend. Het vermoeden bestaat dat Konings is vergiftigd door de man die van de moord op haar wordt verdacht. Twee artsen die Konings onafhankelijk van elkaar wegens voedselvergiftiging hebben behandeld, worden ondervraagd.

Inmiddels is wel bekend dat het lichaam van Konings zwaar verminkt was toen het werd aangetroffen. Het lichaam heeft meer dan 17 dagen in de zon gelegen en lag dichtbij water. Uitsluitend aan de hand van de juwelen en kledingstukken kon worden vastgesteld dat het om de vermiste Nederlandse studente gaat. Pas na de lijkschouwing, die vandaag is begonnen, kan de identiteit officieel worden vastgesteld.

Verdachte aangehouden
Een woordvoerder van de Zuidafrikaanse politie meldt dat inbewaringstelling van de 46-jarige man die afgelopen woensdag werd aangehouden, is verlengd. Hij werd aangehouden omdat hij de credit-card van Konings zou hebben gebruikt. Nadat hij eerder ontkende Konings te hebben ontmoet, wees hij later de plaats aan waar haar lichaam werd gevonden. Zowel de naam als foto's van de man worden in het belang van het onderzoek niet openbaar gemaakt.

De verdachte zou in 1989 al veroordeeld zijn wegens fraude. In juni van het afgelopen jaar werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. Na zijn vrijlating nam een gevangenbewaarder hem in huis om een nieuw leven te beginnen. In november zou de man deze cipier hebben vergiftigd toen beiden een nieuwe auto zouden kopen. Toen de gevangenbewaarder flauwviel, heeft de verdachte ongeveer 1.850 euro van hem gestolen. Hij was sindsdien voortvluchtig.

Opvang van ouders en zus
De ouders en zus van de vermoorde studente, die direct na haar vermissing in Zuid-Afrika zijn gaan zoeken, zijn opgevangen door slachtofferhulp en zullen pas na het forensische onderzoek naar Nederland terugkeren. Dan zal ook het lichaam naar Nederland worden overgevlogen.

Op de website van Saxion Hogeschool, waar Marleen Konings aan de faculteit Elektro en Media Techniek een opleiding volgde, is een condoléanceregister geopend.

DVD Review: The Work of Director...

Onder het label Directors Label zijn onlangs een drietal DVD's met de titel The Work of Director... uitgebracht. Fok! bekeek de eerste drie DVD's uit deze serie die het werk van verschillende veelbesproken regisseurs van met name muziekvideo's behandelt. De drie regisseurs die het eerst in deze serie aan de beurt komen zijn Spike Jonze, Chris Cunningham en Michel Gondry. Alle drie de heren hebben, als we de teksten op de DVD's mogen geloven, al lang en breed hun sporen in de muziekvideo- en filmwereld verdiend. Maar hebben ze genoeg interessant materiaal geproduceerd en geregisseerd om elk een DVD te kunnen vullen? Ik zocht het namens Fok! voor je uit...

[update] Oudkerk biedt PvdA excuus aan

Rob Oudkerk heeft een excuusbrief gestuurd aan de Amsterdamse PvdA-leden. Hij biedt daarin zijn verontschuldigingen aan over de ontstane commotie omtrent zijn persoon. Hij zegt te beseffen dat de berichten over zijn privé-leven het aanzien van het openbaar ambt en de partij hebben beschadigd.

Oudkerk, wethouder voor Sociale Zaken in de hoofdstad, haalt in de brief ook uit naar de media. Volgens hem is de grens tussen wat publiek en privé is, de afgelopen week met voeten getreden en weet de pers feiten en fictie niet langer ordentelijk te scheiden. "Wat ik in mijn privétijd doe, wens ik als privé te beschouwen. Daarover leg ik alleen aan mijn gezin verantwoording af." Morgen bespreekt de Amsterdamse PvdA-fractie de zaak.

Update14:47
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam gunt Rob Oudkerk een kans op rehabilitatie, zo zei hij vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. De PvdA-wethouder mag van hem aanblijven om te tonen dat hij een goed bestuurder kan zijn. Hij gaf wel aan dat niet hij, maar de gemeenteraad uiteindelijk over het lot van Oudkerk beslist.

Cohen is van mening dat Oudkerk zich kwetsbaar heeft gemaakt met zijn onthullingen over zijn privéleven, maar niet chantabel omdat hij er open over was. De burgervader zegt sinds het vorig najaar op de hoogte te zijn van het prostitutiebezoek van Oudkerk.

Cohen hekelde de rol die de pers soms speelt, omdat onjuiste gegevens over Oudkerk blijven circuleren. Cohen sluit niet uit dat er sprake is van een gerichte beschadigingsactie: "Hij is een uitgesproken man, met grote aanhangers en grote vijanden.". Hij laat uitzoeken hoe politiegegevens over Oudkerk in de publiciteit zijn gekomen. Volgens hem ligt er in de affaire-Oudkerk "onevenredig veel" privé-informatie op straat.

[update] Veel doden bij aanslag in Irak

Irak: icoontje Bij een zware zelfmoordaanslag met een autobom in Baghdad rond acht uur vanochtend zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen en minstens 56 gewonden gevallen, zo melden bronnen binnen het Amerikaanse leger.

Onder de doden zouden ook twee Amerikanen zijn, maar dit is nog niet bevestigd. De gewonden zijn allen Irakese burgers die op weg waren naar hun werk, met uitzondering van één Amerikaanse en één Irakese soldaat die beiden licht gewond raakten.

De aanslag vond plaats bij de entree naar de zwaarbewaakte 'Groene Zone', het door coalitietroepen veilig verklaarde gebied in Baghdad, op een drukke kruising van wegen.

Update 13.17 uur
Het aantal slachtoffers is inmiddels opgelopen tot 23 doden en meer dan 60 gewonden. Er is nog geen bevestiging dat twee Amerikaanse militairen zijn omgekomen.

De aanslag werd gepleegd met een Toyota pickup truck, die geladen met vijfhonderd kilo militaire plastic explosieven de 'Groene Zone' werd binnengereden. De bestuurder van de truck heeft het voertuig op zo'n 16 meter van de ingang van de 'Groene Zone'. Hij kwam hierbij zelf ook om het leven.

Ongeveer 90 procent van de explosieven werd tegengehouden door speciale "barrières tegen aanslagen", waardoor het hoofdkwartier niet werd beschadigd.

Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, veroordeelt de aanslag. In een reactie zegt hij dat de aanslag "op het juiste moment werd geplaatst om zoveel mogelijk slachtoffers te maken." Bremer zegt dat de plannen op weg naar een nieuwe Iraakse regering onveranderd worden doorgezet.

Amerikanen ontwerpen robothond

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft met twee firma's een contract afgesloten voor de ontwikkeling van zogenaamde 'robothonden'. De robots, die ook werkelijk naar de anatomie van honden ontworpen zijn, moeten Amerikaanse militairen bijstaan in oorlogen. Nu moeten de militairen nog 50 kilo aan uitrusting meedragen. De robothonden zouden die lasten aanzienlijk kunnen verminderen. Zo zouden ze in staat zijn wapens, munitie, voedsel en apparatuur te kunnen dragen.

Het Pentagon zocht al langer naar een manier om de mobiliteit van militairen te vergroten, maar robots die zich op wielen voortbewegen stuiten op praktische problemen, zoals bergachtig of ander moeilijk begaanbaar terrein. Het ontwerpen van zo'n robothond zal nog een zware kluif worden. Zo had Sony tientallen jaren nodig om een robothond te ontwikkelen, en die kon alleen nog maar over een vlakke vloer lopen.



Volgens onderzoeker Paul Meunch, die bij het project betrokken is, keert de manier van transport terug naar de negentiende eeuw, toen ook viervoeters als vervoer voor goederen werden gebruikt. Militaire ideeën opdoen in de natuur is overigens geen nieuw concept. Zo zijn eerder al kunstmatige slangen, vliegen, kreeften en olifantenslurven ontwikkeld voor militair gebruik.

Uitgaanscentrum in Wassenaar ontruimd

tazmanian had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Wassenaar is het uitgaanscentrum The Factory aan de Deijlerweg afgelopen nacht door de politie ontruimd. Er was net een legale houseparty bezig. Op het feest was een flinke vechtpartij ontstaan, aldus de politie. Een medewerker van The Factory ontkent dit echter.

Volgens de medewerker waren er wel enkele jongeren aan het pogoën, een wilde vorm van dansen waarbij de betrokkenen elkaar duwen en tegen elkaar opspringen. Twee groepen jongeren kwamen hierbij tegenover elkaar te staan. De organisatie besloot daarop het feest te beëindigen.

Met hulp van de politie werd het pand ontruimd. Het feest, 'Hard Elements, zou eigenlijk tot 03:00 uur duren. Rond 01:45 uur moesten de gasten het pand echter al verlaten. Er zijn geen arrestaties verricht.

Buiten raakte zo'n veertig jongeren slaags met elkaar. De politie wist het gevecht na korte tijd te beëindigen. Daarbij werden onder andere honden ingezet.

Jaguar R5 gelanceerd

Vandaag is op het circuit van Barcelona de nieuwe auto van Jaguar gepresenteerd.

De Jaguar R5 bouwt voort op sterke punten van de vorige auto, de R4. Mark Webber en Christian Klien onthulden met enige trots de auto waar zij komend seizoen in gaan rijden.

Jaguar is vorig jaar, na een teleurstellend seizoen, begonnen met een totaal nieuwe auto. Voor deze auto konden ze eerder beginnen met het ontwerp. Op basis van de sterke en zwakke punten die de R4 in races en tests toonde konden de ontwerpers bekijken hoe ze de R5 konden verbeteren. Bij Jaguar zijn ze er van overtuigd dat de R5 dan ook een verbetering is.

Ze verwachten dit jaar nog niet mee te kunnen doen om de podiumplaatsen, maar een stap in de goede richting wordt wel verwacht. Teambaas Tony Purnell vertelde dat hij denkt dat het team nog maar op 30% van zijn mogelijkheden zit. Er is dus nog veel werk te doen om alle mogelijkheden te benutten.

Specificaties Jaguar R5:
Chassis: R5 composiet monocoque structuur
Motor: Cosworth Racing CR-6 V10 motor, met 2998 cc, onder 90 graden
Transmissie: versnellingsbak met 7-versnellingen
Ophanging: Voorkant: Titanium modelstaanders, torsiestaaf en anti-roll staaf.
Achterkant: Titanium modelstaanders, spiraalveren en torsie anti-roll staaf.
Remmen: AP Racing lithium legering
Wielen: OZ Racing.
Voorwielen: 12.7 inch x 13 inch
Achterwielen: 13.4 inch x 13 inch
Banden: Michelin.
Elektronica: Pi 'VCS' systeem. Geïntegreerde motor-chassis elektronica systeem.

Afghaanse tv toont zangeressen

In Afghanistan is voor de tweede keer in de geschiedenis een zangeres uitgezonden. Gisteravond werd een opname uitgezonden van Ustad Mahwash, die in de jaren jaren zestig en zeventig erg bekend was, ondanks fel protest van de fundamentalistische islamieten.

Maandagavond was voor het eerst sinds twaalf jaar weer een zingende vrouw op televisie te zien. Het Afghaanse hooggerechtshof protesteerde daar afgelopen week fel tegen. Zij wil het liefst de islamitische wetgeving ,sharia, ingevoerd willen hebben, die de rechten van vrouwen beperkt.

De minister van Cultuur was wel blij met de uitzending. Hij benadrukte dat de nieuwe grondwet vrouwen gelijke rechten geeft. Toch twijfelde de programmadirecteur van de televisiezender vrijdagavond nog of hij de uitzending wel door moest laten gaan "omdat het land daar nog niet klaar voor is."

Sharon prijst vernielen Palestijns kunstwerk

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft vol lof gereageerd op een actie van de Israëlische ambassadeur in Zweden. Ambassadeur Mazel werd bij een bezoek aan een tentoonstelling in Stockholm zo kwaad over een Palestijns kunstwerk, dat hij het vernielde.

De woede van Mazel richtte zich tegen het kunstwerk met de titel Sneeuwwitje en de Waanzin van de Waarheid. Het kunstwerk bestaat uit een grote installatie met een portret van de Palestijnse Hanadi Jaradat, die vorig jaar in Israël een zelfmoordaanslag pleegde. Mazel rukte elektriciteitskabels uit en gooide een lamp in het waterbassin van het kunststuk.

De directeur van het museum zegt te begrijpen dat het kunstwerk bij de ambassadeur emoties losmaakte. Maar het vernielen noemt hij onacceptabel. Mazel werd het museum uitgezet.

Sharon zegt dat Mazel een prima daad heeft verricht. Volgens hem kan heel Israël trots zijn op de actie.


Het kunstwerk

'Zwarte scholen slecht voor integratie'

Morgen maakt de commissie-Blok het rapport openbaar, over wat het integratiebeleid van de afgelopen 30 jaar heeft opgeleverd. Het NOS-Journaal meldt dat één van de conclusies zal zijn dat zwarte scholen de integratie belemmeren. ''De politiek sloot haar ogen voor de problemen, waardoor de maatschappij is ontwricht'', zo meent de commissie. Artikel 23 van de grondwet, wat de vrijheid van onderwijs regelt, wordt ook ter discussie gesteld.

Gemeentebesturen en scholen zouden afspraken moeten maken over de spreiding van witte en zwarte leerlingen. Ook pleit de commissie voor meer sociale woningbouw in blanke voorsteden en gemeenten.

De Vereniging van Schoolleiders zei in een reactie tegen het Journaal dat zwarte scholen onvermijdelijk zijn in de grote steden. In Amsterdam bijvoorbeeld is 60% van de leerlingen allochtoon, wat automatisch tot zwarte scholen leidt.

Wat betreft een actief spreidingsbeleid juicht SP-leider Marijnissen de aanbevelingen toe. De commisie-Blok, is er op aanbeveling van de SP gekomen. Namens het CDA, wees premier Balkenende de discussie over artikel 23 overigens al af.

Uitslagen WK-sprint schaatsen

Twee Nederlanders zijn wereldkampioen geworden op het WK-Sprint schaatsen in Nagano. Marianne Timmer en Erben Wennemars mochten in Japan beiden het ereschavot betreden.

Voor Timmer, die met een ruime voorsprong de laatste 1.000 meter inging, werd het nog kantje boord. Van de dikke seconde die ze voor stond op Anni Friesinger hield ze er zo'n 0,3 over. Timmer startte supersnel maar moest dat in de eerste volle ronde al bekopen: ''Die laatste 1.000 was veel te wild. De opening was super, maar technisch liep hij niet zo goed als gisteren. Ik was te gretig", zo hijgde Timmer, die helemaal kapot zat na afloop.

Wennemars moest op de afsluitende 1.000 meter 0,36 seconde goedmaken op de Canadees Jeremy Wotherspoon. De Dalfsenaar zette in de voorlaatste rit een baanrecord neer, waar Wotherspoon niet bij in de buurt kon komen. Dansend van plezier vierde Wennemars op het binnenterrein samen met Timmer zijn eerste wereldkampioenschap. Timmer is overigens de eerste Nederlandse vrouw die een WK-sprint weet te winnen. Beide schaatsers worden gecoacht door Jac Orie, die ook al de Europeeskampioen-allround Mark Tuitert afleverde.

Heren:
1. ERBEN WENNEMARS
2. Jeremy Wotherspoon
3. Mike Ireland

Dames:
1. MARIANNE TIMMER
2. Anni Friesinger
3. Jennifer Rodriguez

Belg met boerenkool aangehouden

Weet_ik_veel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Belg die onderweg was naar Brussel, is aangehouden in de internationale trein vanuit Amsterdam omdat hij boerenkool bij zich had. Op zich niks vreemds, ware het niet dat er wiet tussen zat. Tijdens een drugscontrole viel hij dan ook door de mand.

De man had de 250 gram zware kool gekocht voor 200 euro. Door de hoeveelheid drugs moest de spoorwegpolitie hem aan de Belgische politie overdragen. Overigens doen wel meer mensen zo'n miskoop. Volgens de spoorwegpolitie is er vorige maand ook iemand opgepakt met 800 euro aan 'soepgroente' in zijn tas.

Gedetailleerde luchtfoto's WO-II online

Meer dan vijf miljoen luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog zullen vanaf aanstaande maandag voor het grote publiek toegankelijk zijn. De gedetailleerde foto's, die vanaf maandag gepubliceerd zullen worden op het internet, zijn destijds gemaakt door Britse luchtmacht, om de geallieerden te ondersteunen bij het uitzetten van strategieën.

De website, waar onder andere foto's te zien zullen zijn van D-day en het tot zinken brengen van het Duitse oorlogsschip Bismarck, is een initiatief van de Engelse Luchtvaartverkennings-archieven (TARA). Volgens projectleider Allan Williams zijn de foto's bijzonder omdat ze ons de kans bieden de "echte oorlog uit de eerste hand te mogen aanschouwen, alsof we luchtmachtpiloten in de Tweede Wereldoorlog zijn".

Luchtfoto van concentratiekamp Auschwitz
Luchtfoto van concentratiekamp Auschwitz. Linksboven op de foto is een rookwolk te zien die veroorzaakt wordt door de massaverbranding van lijken.

Sommige van de foto's hebben 3D-kenmerken. Deze foto's konden worden gebruikt om een realistische diepteweergave van een terrein te kunnen schetsen. Deze techniek is onder andere gebruikt bij het maken van 3D-modellen die gebruikt zijn bij de landing op de stranden van Normandië in juni 1944.

Het is de bedoeling dat in de toekomst ook foto's van andere oorlogen zoals de Falkland-oorlog en de Golfoorlogen online beschikbaar zullen komen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
©FOK.nl e.a.