Israël bestrijdt competentie Hof

De Israëlische regering is van plan een brief te sturen naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Israël is namelijk van mening dat het hof niet de competentie heeft om zich uit te spreken over de afscheiding waarvan het tweede deel in aanbouw is.

Eerder deze week maakte de Israëlische krant Yediot Aharanot de nieuwe naam van de afscheidingsmuur bekend. Men was van plan om de de afscheiding de naam "veiligheidsscheidingshek" te geven, op advies van Franse pr-adviseurs is de naam echter veranderd in"terrorismevoorkomingshek".

De muur moet voorkomen dat Palestijnse terroristen makkelijk vanuit de Palestijnse gebieden Israël kunnen binnenkomen. In het verleden kon men zonder enige vorm van controle Israël binnenkomen, door de afscheidingsmuur moet dit niet meer mogelijk zijn.

In oktober heeft de VN een resolutie tegen Israël aangenomen waarin stond dat Israël direct moest stoppen met het bouwen van de omstreden muur die door het Palestijnse gebied loopt. Israël heeft toen meteen al gezegd dat de bouw gewoon doorging, ondanks de grote internationale kritiek.

De muur is zeer omstreden, omdat het niet de zogenaamde 'Groene Lijn' volgt, die Israël van de Westelijke Jordaanoever scheidt. Op sommige plaatsen is de muur diep in het Palestijnse grondgebied gebouwd, om zo de joodse nederzettingen te beschermen.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de Assemblee van de VN hebben het Internationaal Gerechtshof gevraagd om de juridische kanten van de bouw van de muur te belichten. Momenteel worden door middel van hoorzittingen voorbereidingen getroffen. Centraal zullen de juridische aspecten van de afscheiding staan.

-
Zie voor meer informatie het dossier van de Israëlische krant Ha'aretz over "The separation fence"