'Zwarte scholen slecht voor integratie'

Morgen maakt de commissie-Blok het rapport openbaar, over wat het integratiebeleid van de afgelopen 30 jaar heeft opgeleverd. Het NOS-Journaal meldt dat één van de conclusies zal zijn dat zwarte scholen de integratie belemmeren. ''De politiek sloot haar ogen voor de problemen, waardoor de maatschappij is ontwricht'', zo meent de commissie. Artikel 23 van de grondwet, wat de vrijheid van onderwijs regelt, wordt ook ter discussie gesteld.

Gemeentebesturen en scholen zouden afspraken moeten maken over de spreiding van witte en zwarte leerlingen. Ook pleit de commissie voor meer sociale woningbouw in blanke voorsteden en gemeenten.

De Vereniging van Schoolleiders zei in een reactie tegen het Journaal dat zwarte scholen onvermijdelijk zijn in de grote steden. In Amsterdam bijvoorbeeld is 60% van de leerlingen allochtoon, wat automatisch tot zwarte scholen leidt.

Wat betreft een actief spreidingsbeleid juicht SP-leider Marijnissen de aanbevelingen toe. De commisie-Blok, is er op aanbeveling van de SP gekomen. Namens het CDA, wees premier Balkenende de discussie over artikel 23 overigens al af.