[update] Veel doden bij aanslag in Irak

Irak: icoontje Bij een zware zelfmoordaanslag met een autobom in Baghdad rond acht uur vanochtend zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen en minstens 56 gewonden gevallen, zo melden bronnen binnen het Amerikaanse leger.

Onder de doden zouden ook twee Amerikanen zijn, maar dit is nog niet bevestigd. De gewonden zijn allen Irakese burgers die op weg waren naar hun werk, met uitzondering van ÚÚn Amerikaanse en ÚÚn Irakese soldaat die beiden licht gewond raakten.

De aanslag vond plaats bij de entree naar de zwaarbewaakte 'Groene Zone', het door coalitietroepen veilig verklaarde gebied in Baghdad, op een drukke kruising van wegen.

Update 13.17 uur
Het aantal slachtoffers is inmiddels opgelopen tot 23 doden en meer dan 60 gewonden. Er is nog geen bevestiging dat twee Amerikaanse militairen zijn omgekomen.

De aanslag werd gepleegd met een Toyota pickup truck, die geladen met vijfhonderd kilo militaire plastic explosieven de 'Groene Zone' werd binnengereden. De bestuurder van de truck heeft het voertuig op zo'n 16 meter van de ingang van de 'Groene Zone'. Hij kwam hierbij zelf ook om het leven.

Ongeveer 90 procent van de explosieven werd tegengehouden door speciale "barriŔres tegen aanslagen", waardoor het hoofdkwartier niet werd beschadigd.

Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, veroordeelt de aanslag. In een reactie zegt hij dat de aanslag "op het juiste moment werd geplaatst om zoveel mogelijk slachtoffers te maken." Bremer zegt dat de plannen op weg naar een nieuwe Iraakse regering onveranderd worden doorgezet.