'Marleen Konings mogelijk vergiftigd'

Marleen Konings
Marleen Konings

Het onderzoek naar de in Zuid-Afrika vermoorde Nederlandse studente Marleen Konings (24) is in volle gang. Haar lichaam werd afgelopen vrijdag aangetroffen in een kloof in de Tradauw Pass tussen Barrydale en Suurbraak bij Swellendam. Konings werd op 27 december als vermist opgegeven nadat zij bij een afspraak niet kwam opdagen.

Nog weinig details bekend
Over de toedracht van de moord zijn nog weinig details bekend. Het vermoeden bestaat dat Konings is vergiftigd door de man die van de moord op haar wordt verdacht. Twee artsen die Konings onafhankelijk van elkaar wegens voedselvergiftiging hebben behandeld, worden ondervraagd.

Inmiddels is wel bekend dat het lichaam van Konings zwaar verminkt was toen het werd aangetroffen. Het lichaam heeft meer dan 17 dagen in de zon gelegen en lag dichtbij water. Uitsluitend aan de hand van de juwelen en kledingstukken kon worden vastgesteld dat het om de vermiste Nederlandse studente gaat. Pas na de lijkschouwing, die vandaag is begonnen, kan de identiteit officieel worden vastgesteld.

Verdachte aangehouden
Een woordvoerder van de Zuidafrikaanse politie meldt dat inbewaringstelling van de 46-jarige man die afgelopen woensdag werd aangehouden, is verlengd. Hij werd aangehouden omdat hij de credit-card van Konings zou hebben gebruikt. Nadat hij eerder ontkende Konings te hebben ontmoet, wees hij later de plaats aan waar haar lichaam werd gevonden. Zowel de naam als foto's van de man worden in het belang van het onderzoek niet openbaar gemaakt.

De verdachte zou in 1989 al veroordeeld zijn wegens fraude. In juni van het afgelopen jaar werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. Na zijn vrijlating nam een gevangenbewaarder hem in huis om een nieuw leven te beginnen. In november zou de man deze cipier hebben vergiftigd toen beiden een nieuwe auto zouden kopen. Toen de gevangenbewaarder flauwviel, heeft de verdachte ongeveer 1.850 euro van hem gestolen. Hij was sindsdien voortvluchtig.

Opvang van ouders en zus
De ouders en zus van de vermoorde studente, die direct na haar vermissing in Zuid-Afrika zijn gaan zoeken, zijn opgevangen door slachtofferhulp en zullen pas na het forensische onderzoek naar Nederland terugkeren. Dan zal ook het lichaam naar Nederland worden overgevlogen.

Op de website van Saxion Hogeschool, waar Marleen Konings aan de faculteit Elektro en Media Techniek een opleiding volgde, is een condoléanceregister geopend.