Gedetailleerde luchtfoto's WO-II online

Meer dan vijf miljoen luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog zullen vanaf aanstaande maandag voor het grote publiek toegankelijk zijn. De gedetailleerde foto's, die vanaf maandag gepubliceerd zullen worden op het internet, zijn destijds gemaakt door Britse luchtmacht, om de geallieerden te ondersteunen bij het uitzetten van strategieŽn.

De website, waar onder andere foto's te zien zullen zijn van D-day en het tot zinken brengen van het Duitse oorlogsschip Bismarck, is een initiatief van de Engelse Luchtvaartverkennings-archieven (TARA). Volgens projectleider Allan Williams zijn de foto's bijzonder omdat ze ons de kans bieden de "echte oorlog uit de eerste hand te mogen aanschouwen, alsof we luchtmachtpiloten in de Tweede Wereldoorlog zijn".

Luchtfoto van concentratiekamp Auschwitz
Luchtfoto van concentratiekamp Auschwitz. Linksboven op de foto is een rookwolk te zien die veroorzaakt wordt door de massaverbranding van lijken.

Sommige van de foto's hebben 3D-kenmerken. Deze foto's konden worden gebruikt om een realistische diepteweergave van een terrein te kunnen schetsen. Deze techniek is onder andere gebruikt bij het maken van 3D-modellen die gebruikt zijn bij de landing op de stranden van NormandiŽ in juni 1944.

Het is de bedoeling dat in de toekomst ook foto's van andere oorlogen zoals de Falkland-oorlog en de Golfoorlogen online beschikbaar zullen komen.