Brandweer Lelystad komt vaak te laat

tazmanian had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De brandweer in Lelystad is te traag. Buiten kantooruren komen ze negen van de tien keer te laat bij een brand of ongeval. Dit meldde de plaatselijke brandweercommandant R. Hommes gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweer Lelystad.

De acht minuten opkomsttijd worden niet gehaald, omdat er 's avonds en in het weekeinde geen beroepskrachten klaar staan op de kazerne. Door de verkeersdrukte in de stad wordt het steeds moeilijker voor de vrijwilligers om de kazerne of brand tijdig te bereiken.

Volgens Hommes vormt Lelystad een negatieve uitzondering in Nederland. Zo nu en dan zou de brandweer zelfs twee keer zoveel tijd nodig hebben dan normaal. Overdag blijft men wel binnen de acht minuten, maar dit geldt alleen met de eerste brandweerauto.

Om de problemen op te lossen, moeten er meer professionele brandweerlieden komen die buiten de kantooruren kunnen worden ingezet. "We hebben een goed en gemotiveerd korps, maar geen parate bezetting buiten kantooruren", aldus Hommes.

In totaal heeft Lelystad 120 brandweermannen. Dit aantal is volgens Hommes wel voldoende, maar beroepskrachten zijn duur. Bovendien hangt de brandweer in Lelystad nog een bezuiniging van 200.000 euro boven het hoofd. Dit op een totale begroting van drie miljoen euro.