Amerikanen ontwerpen robothond

Reya
Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft met twee firma's een contract afgesloten voor de ontwikkeling van zogenaamde 'robothonden'. De robots, die ook werkelijk naar de anatomie van honden ontworpen zijn, moeten Amerikaanse militairen bijstaan in oorlogen. Nu moeten de militairen nog 50 kilo aan uitrusting meedragen. De robothonden zouden die lasten aanzienlijk kunnen verminderen. Zo zouden ze in staat zijn wapens, munitie, voedsel en apparatuur te kunnen dragen.

Het Pentagon zocht al langer naar een manier om de mobiliteit van militairen te vergroten, maar robots die zich op wielen voortbewegen stuiten op praktische problemen, zoals bergachtig of ander moeilijk begaanbaar terrein. Het ontwerpen van zo'n robothond zal nog een zware kluif worden. Zo had Sony tientallen jaren nodig om een robothond te ontwikkelen, en die kon alleen nog maar over een vlakke vloer lopen.



Volgens onderzoeker Paul Meunch, die bij het project betrokken is, keert de manier van transport terug naar de negentiende eeuw, toen ook viervoeters als vervoer voor goederen werden gebruikt. Militaire ideeën opdoen in de natuur is overigens geen nieuw concept. Zo zijn eerder al kunstmatige slangen, vliegen, kreeften en olifantenslurven ontwikkeld voor militair gebruik.