Weer hoofddoek protest in België

Rob (R@b)
In België hebben zo'n 300 leden van de islamitische organisatie Hizb-ut Tahrir gedemonstreerd voor het recht van moslimvrouwen overal een hoofddoek te mogen dragen. Het protest vond plaats voor de Franse ambassade in Brussel, omdat Frankrijk het dragen van religieuze tekens, waaronder de hoofddoek, op scholen en in officiële instellingen wil verbieden.

Hizb-ut Tahrir is een in Duitsland verboden beweging. Het merendeel van de demonstranten was afkomstig uit Nederland, waar de groepering wel toegestaan is. Ongeveer de helft van de demonstranten was vrouw. Mannen en vrouwen waren bij de demonstratie strikt gescheiden. Het protest verliep zonder problemen. Dit weekeinde waren er al meerdere protesten, ook in Frankrijk.

Gisteren verdedigde een woordvoerder van de Franse regering het voorgenomen hoofddoekjes-verbod op scholen. Hij haalde fel uit naar pogingen om "radicaal verzet" tegen de maatregel te veroorzaken.

Discussie in België
In België ging vandaag ook de discussie over de hoofddoek weer door. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) zei voorstander te zijn van een debat vóór een eventueel decreet in het Vlaams Parlement over een verbod op het dragen van de hoofddoek in het officieel onderwijs. Dewael wil echter niet dat er alleen met moslimorganisaties wordt gepraat, maar ook met individuele moslimvrouwen.

In het tv-programma 'De Zevende Dag' zei moraalfilosoof en professor Etienne Vermeersch dat nergens in de koran staat dat vrouwen de hoofddoek moeten dragen. Er staat wel in dat de man voorrang heeft op de vrouw, dat de vrouw de man moet gehoorzamen en de man het recht heeft de vrouw te slaan als ze ongehoorzaam is, aldus Vermeersch. Ook hij is voorstander van een dialoog met de moslimorganisaties.

Dewael vindt overigens de hele discussie over de hoofddoek niet 'zomaar iets'. "Het is hoog tijd dat de democratische partijen de puntjes op de i plaatsen. Op bepaalde punten is de interpretatie van de koran in conflict met de fundamentele waarden van de grondwet", aldus de vice-premier.

De CD&V (christendemocraten) in België blijven bij het standpunt dat het aan de scholen zelf is om uit te maken of de hoofddoek door leerlingen mag worden gedragen.