Ajax: Freek de Jonge speecht

De traditionele nieuwjaarsspeech werd dit jaar bij Ajax verzorgd door cabaretier Freek de Jonge.

Geen voorzitter of directeur die een zakelijk betoog houdt, maar de met grappen doorspekte mening van Freek de Jonge: je moet de traditie maar overboord durven gooien. Ajax voorzitter John Jaakke en directeur Arie van Eijden deden het. En niet zonder succes: de zaal met toehoorders smulde van de ongebruikelijke nieuwjaarsrede.

"Directeur Arie van Eijden vroeg mij of ik zijn speech wilde voorlezen en als ik iets zag wat veranderd kon worden, dan moest ik dat maar doen. Ik kan u zeggen dat er weinig van de oorspronkelijke tekst bewaard is gebleven", begon Freek de Jonge.

Daarna zouden enkele opmerkingen volgen over de speelstijl, waarbij de cabaretier het merkwaardig noemde dat Ibrahimovic vaak het hele eind van voren naar achteren moest rennen om daar de bal uit zijn eigen strafschopgebied te koppen terwijl John Heitinga het hele eind naar voren moest om daar de bal er in te koppen. Of dat niet anders kon?

Ook het aankoopbeleid, "...het magazijn wordt geblokkeerd door mokken en sleutelhangers van Sikora en Soetaers", en de mentaliteit kwamen aan bod: "Ik doe dit niet voor het geld, maar voor de club, dat zouden de eerste-elftalspelers ook eens wat meer moeten doen."

Om ook zijn hardste uitspraken op zachte bodem te doen landen besloot de spreker zijn speech met het clublied, dat door de aanwezigen direct werd meegezongen.