FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 september 2003

Schumi zo goed als kampioen

Met zijn overwinning op Indianapolis afgelopen weekend is Michael Schumacher erg dicht bij zijn zesde wereldtitel gekomen.

Schumacher had een van de beste dagen van zijn leven en ondanks dat er veel mogelijkheden waren om fouten te maken wisten zowel hij als Ferrari foutloos te blijven.

De belangrijkste dreiging voor de race was Juan Pablo Montoya. De Colombiaan had een minder goede dag en kwam niet verder dan een zesde plek waardoor zijn kansen op het kampioenschap verkeken zijn.

Ook Kimi Räikkönen had voor de race nog kans op de titel. Hij vertrok vanaf pole position en wist door als tweede te finishen nog een minimale titelkans voor de laatste race te behouden.

Ook de Fin reed een foutloze race, het grote verschil tussen hem en Schumacher was het rubber. "We verloren de race omdat we erg veel pech hadden met het weer vandaag," aldus Räikkönen. In de motregen "werkten onze banden niet zo goed als de Bridgestones."

Schumacher daarintegen verwelkomde de regen, "omdat we wisten dat onze regenbanden beter zijn dan die van onze concurrenten", meldde hij. Voor de droogweerbanden was het juist omgekeerd, daar waren de Michelins beter. Dit was vooral in het begin van de race duidelijk.

De 71ste overwinning van Schumacher heeft ervoor gezorgd dat hij nu negen punten voorsprong heeft op Räikkönen. Montoya staat weer één punt achter de Fin. Daarmee is Räikkönen de enige die Schumacher van zijn zesde titel af kan houden. Daartoe heeft hij slechts één mogelijkheid, en dat is de laatste race, op 12 oktober op Suzuka, winnen. Schumacher mag dan geen punten scoren, omdat hij bij een gelijk puntenstand kampioen wordt op basis van het aantal overwinningen.

Schumacher heeft zes overwinningen, Montoya twee en Räikkönen één.

Oudste man ter wereld overleden

biertapper, Koekwaus en JohaN hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De oudste man van de wereld is niet meer. De 114 jaar en 191 dagen oude Japanner Yukichi Chuganji is gisteren overleden. "Ik weet dat alle levende wezens eens zullen sterven, maar ik hoop dat mijn dag nog niet gekomen is", zei Chuganji afgelopen vrijdag nog. Volgens zijn 74-jarige dochter Kyoko sprak hij die woorden om zichzelf op te peppen.

Yukichi Chuganji werd op 23 maart 1889 geboren en kon zich met 112 jaar en 288 dagen de oudste man van de wereld noemen. Twee jaar eerder was hij al de oudste Japanner. Chuganji reageerde opgetogen toen hij werd opgenomen in het Guiness Book of Records. "Ik ben verrast, maar ook heel vereerd. Ik kan nog wel een paar jaartjes mee", aldus de bedlegerige Japanner.

Gijzeling in Belgische supermarkt

MrBurns en biertapper hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een supermarkt aan de Antwerpsesteenweg in Lier is een gijzeling aan de gang. Rond sluitingstijd vond er een overval plaats op de supermarkt. Die zou uit de hand gelopen zijn.

In de supermarkt zouden zo'n 7 mensen in gijzeling worden gehouden. De politie is op grote schaal aanwezig en heeft de omgeving afgezet.

Echtpaar ruilde kleuter voor kleurentelevisie

Melvin, Paul_Bosvelt en Nicky hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Italiaanse media melden vandaag dat een echtpaar uit Albanië heeft toegegeven in 1999 hun kind heeft ingeruild aan een criminele organisatie. Het straatarme gezin kreeg er een kleurentelevisie voor terug. De bende verkocht het jongetje weer in Zuid-Italië voor 5000 euro aan een ouder Italiaans echtpaar. De Italiaanse politie heeft dit echtpaar aangehouden.

Het kind is inmiddels zeven jaar oud en ondergebracht bij de sociale dienst in afwachting van een besluit over de toekomst van het kind dat in Italië Michele wordt genoemd. Hij werd gevonden doordat de Albanese crimineel Besam Metani werd opgepakt. Toen de moeder van het kind dat hoorde, belde ze de politie. Ze verklaarde haar kind uit angst voor de bende te hebben afgegeven.

De Italiaanse politie schat dat Metani's bende ongeveer zestig kinderen uit Albanië in zuidoostelijk Italië heeft verkocht.

Nominaties MTV-awards bekend

De Haagse rockformatie Kane is voor de vierde keer op rij genomineerd voor een MTV Award. Dat heeft de organisatie van het muziekevenement bekendgemaakt. Behalve Kane maken ook Beef, Blřf, Junkie XL en dj Tiësto kans op de prijs voor de beste Nederlandse groep of artiest.

Kane, dat met zijn meest recente cd in het buitenland probeert door te breken, bezit al twee MTV Awards. De band is de enige die sinds de instelling van de Nederlandse award, nu vier jaar geleden, ieder jaar opnieuw genomineerd is. Vorig jaar zag Kane de prijs echter aan zijn neus voorbijgaan; de eer viel toen te beurt aan rapper Brainpower.

Het Nederlandse publiek kan zoals gewoonlijk via het internet zijn voorkeur uitspreken. Stemmen kan, behalve op Kane, op de reggaeband Beef, de Nederlandstalige muziek van Blřf en de opzwepende tonen van Junkie XL en dj Tiësto.

Hier kunnen jullie alle genomineerden nog eens nalezen. Discussieer ook mee in het mooie Muziek-forum, dat FOK! rijk is.

Campagne tegen geldproblemen jongeren

Tegenwoordig hebben jongeren hebben steeds vaker te kampen met grote geldproblemen. Voor het Nibud is dat aanleiding voor een doelgerichte landelijke campagne.

Met name jongeren tussen de 16 en de 23 jaar, die na hun vmbo-opleiding werken en leren combineren, zijn een kwetsbare groep. In veel gevallen loopt de schuld op, dankzij dure kleding en mobiel bellen, tot duizenden euro's.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting gaat via diverse media een intesieve campagne starten, om aandacht te vragen voor de problemen. Ook roept het instituut jongeren op mee te doen aan een enquęte op de website.

Ik zie... irc.fok.nl

De oplettende Fokker heeft uiteraard al lang gemerkt dat er naast het Forum, de Frontpage, het Fotoboek, de F1-manager, de Voetbalmanager en uiteraard de Weblog, ook nog IRC van FOK! is. Iedereen die nu niet weet waar ik het over heb mag eerst dit topic even doorlezen en dan weer terug komen.

Na mijn vergelijkende warenonderzoek over omroepverenigingen ga ik nu eens buurten in de verschillende channels. Er staat in mijn perform ondertussen een mooi rijtje met channels waar ik meestal rond hang: #fokeiland, #fok, #travel, #fotografie, #groningen en nog twee crewchannels. En om me eens beter te verdiepen in de veelzijdigheid van irc.fok.nl heb ik maar eens de proef op de soms genomen. Een krap uurtje heb ik doorgebracht in 15 subforum gebonden channels en het officiële channel #fok.

Het begon voorspoedig totdat ik een melding kreeg dat ik niet in meer channels tegelijk mocht. Even een tweede verbinding aangemaakt en zo kwam ik dan op flink aantal channels, even op een rijtje: #fok, #oog, #muziek, #ftr, #c&h, #r&p, #ouders, #b&h, #truth, #wfl, #dig, #gam, #pta, #fotografie, #travel, #fokeiland.
Zo goed als elk subforum heeft ondertussen haar eigen channel zoals je ziet. Zelfs het #keldertje, maar daar waag ik me maar niet in. Flora & Fauna heeft haar channel verlaten lijkt het en ook #sport bestaat niet meer.

Na een tijdje kreeg ik een vermanende blik van Highlander dat ik eigenlijk wel in teveel channels zat, maar na even lief aankijken werd ik niet meteen ge-all-killed. En dus begon het grote vergelijkende onderzoek.

#fok is bij verre uit het channel met de meeste users aanwezig. Er wordt veel gepraat, maar ook een hoop gejoined, geparted en van nick gewisseld. Verder lopen er soms meerdere gesprekken door elkaar en dat maakt het er ook niet duidelijker op.

En toen diende #pta zich aan. Na een grondig onderzoek toen ik binnen kwam werd er al een ban gezet op me en nadat er veelvuldig over de channelinstellingen werd gepraat mocht ik optiefen. Leuke boel daar

En ook #wfl wilde het serieus houden en probeerden een nuttig gesprek op te zetten en gingen later ook tot de onvriendelijke weg over. Ondertussen had ik niet het idee dat er uitgebreid gepraat werd toen ik binnen kwam dus misschien was het wel een aangename afleiding.

Om dan maar een beetje tempo in het verslag te zetten snel het lijstje met dode kanalen afgelopen.
#travel is wel erg gezellig met Annie[AFK], maar nou wil het toeval dat ik al in 4 andere kanalen met hem zit dus veel te praten daar is er ook niet.
In #c&h werd nog wel geparted en gejoined, maar hield iedereen zich ook aardig stil.
#gam is zelfs zo triest dat er helemaal niks gebeurd is in het korte uurtje dat ik er zat.
In #truth werd geen regel gesproken.
Ook in #dig werd actief gejoined en geparted maar veel nuttigs kwam er niet uit onze huisnerds.
#B&H bracht als grootste opwinding in mijn uurtje IRC een nickchange.

In #fokeiland zit er niet zoveel leven in de brouwerij vandaag. Met een beetje hoi-en en doei-en houdt het daar ook wel op.

In #r&p werd iets gepraat over een fotocamera. Een gesprek dat zich al snel naar #fotografie verplaatste waar er wel gepraat werd. Niet over of ik er wel mocht zijn en wat de regeltjes waren in het channel, maar gezellig leuk over fotografie en allerlei andere dingen die op het forum off-topic zouden zijn.

#oog is net een verkapt crewchannel en dus niet mijn keus voor een gezellig uurtje op IRC.

#ouders is nou eindelijk een gezellig plekje om te zijn. Gezellig clubje users dat over borstvoeding en baby-tjes praat. Niet echt mijn pakkie an, maar het komt wel gezellig over en ik werd vrolijk begroet toen ik binnen kwam.

#ftr heeft een duidelijke vaste kern met een hoop gepraat. Uiteraard moest Edward Norton even genoemd worden en verder wordt er zowel ontopic als offtopic gepraat. Een gezellig clubbie zo te zien.

#muziek was net #ftr. Een gezellige club users die het over CDtjes hebben maar ook best over niet-muziek onderwerpen. Dit alles uiteraard onder het toeziend oog van Mozart.

#fotografie is net nieuw, maar er wordt gezellig op los gekletst. Over camera's maar ook over allerlei andere dingen.

Dan nu ook nog de balans opmaken. Tijd voor een ranglijst aan de hand van mijn 50 minuten ervaring van vandaag lijkt me

1 #ftr
2 #muziek
3 #fotografie
4 #ouders
5 #fok
6 #fokeiland
7 #oog
8 #r&p
9 #dig
10 #c&h
11 #truth
12 #b&h
13 #travel
14 #gam
15 #wfl
16 #pta

Schumi terecht niet bestraft

F1Crew.nl wist ons vandaag het volgende te melden:

Gisteren vroegen velen zich af waarom Michael Schumacher geen straf kreeg voor zijn inhaalactie op Olivier Panis, terwijl Juan Pablo Montoya wel een keer extra door de pitstraat moest na zijn akkefietje met Rubens Barrichello.

Voor de FIA is het wel een duidelijke zaak. Het is namelijk niet verboden in te halen bij het zien van een gele vlag. Inhalen mag alleen niet onder geel. Toen Schumacher voorbij Panis ging bevonden de coureurs zich niet in de gele zone en was inhalen dus gewoon toegestaan.

Het was dus terecht dat Schumacher geen straf kreeg voor de inhaalactie, het was geen vriendjespolitiek van de FIA. De toeschouwers waren niet de enigen die de indruk hadden dat dat wel het geval was. McLaren teambaas Ron Dennis wilde meteen verhaal halen bij de wedstrijdleiding, ook hem werd verteld dat er geen enkele reden was om een straf uit te delen.

Burgemeester Stekelenburg gecremeerd

Johan Stekelenburg, de vorige week overleden burgemeester van Tilburg, is in besloten kring gecremeerd. Voorafgaand aan de crematie vond in de Heikesekerk een afscheidsceremonie plaats die werd bijgewoond door achthonderd genodigden. In de schouwburg volgden nog eens driehonderd genodigden de ceremonie op een scherm.

De kist met het lichaam van Stekelenburg werd vanaf het paleis-raadhuis begeleid door zijn twee zoons, Taco en Douwe, en vier broers, onder wie zijn tweelingbroer Jan. Achter de baar liep Stekelenburgs vrouw Heleen. Uit respect voor de overleden burgemeester werden op dat moment de kerkklokken geluid.

Onder de genodigden waren premier Balkenende, de ministers Remkes, De Graaf en De Geus en de Brabantse commissaris van de koningin, Houben. Namens de koninklijke familie waren Pieter van Vollenhoven en de kamerheer van de koningin aanwezig. Op verzoek van de familie werd de kerkdienst geleid door dominee Reefhuis uit Amsterdam. Eveneens op verzoek van de familie zong Paul de Leeuw, begeleid door pianist Cor Bakker, het lied De Steen. Volgens een woordvoerder van de gemeente was Stekelenburg geraakt door de tekst.

Oud-premier Wim Kok sprak tijden de begrafenis: ,,We hebben een groot en warm persoon verloren.'' De oud-voorzitter van de vakcentrale FNV roemde de bijdrage van zijn opvolger Stekelenburg aan het poldermodel. PvdA-leider Wouter Bos vertelde dat Stekelenburg zich zorgen maakte over wat er na zijn dood zou gebeuren. ,,Hij vond het moeilijk om dingen onafgemaakt te laten. Want hoe moest het verder met de PvdA, Tilburg, en de wereld als hij er niet meer was? Daar was hij mee bezig.''

'Alliantie Air France en KLM morgen bekend'

De luchtvaartmaatschappijen KLM en Air France zullen morgenochtend om 07.00 uur hun samengaan bekendmaken. Dat meldt Philippe Decrulle van de Franse vakbond CDFT. Decrulle zit ook in de OR van Air France, die vandaag met de Air- France-directie heeft gesproken.

Volgens de bonden trekken Air France en KLM samen een nieuwe holding op, waarin beide merken worden ondergebracht. Door de oprichting van een nieuwe holding blijft het merk KLM bestaan.

KLM heeft ook bedongen dat het aantal landingen op Schiphol de eerste drie jaar wordt gegarandeerd, melden de vakbonden. Volgens een KLM-woordvoerder zijn de maatschappijen nog met elkaar in gesprek: "Er is nog geen overeenkomst."

Gezin komt om bij aanrijding

Bij een verkeersongeval in het Oostenrijkse bondsland Steiermark zijn vrijdag een 22-jarige vader en zijn 11 maanden oude zoontje om het leven gekomen. De 21-jarige moeder overleed zondag aan haar verwondingen.

Het jonge gezin reed in hun auto over de weg, toen zij frontaal geraakt werden door een tegemoetkomende auto. De bestuurder daarvan was waarschijnlijk bezig met een inhaalmanoevre. Getuigen geven aan dat de auto duidelijk te hard reed.

De 28-jarige veroorzaker van het ongeval ligt zwaargewond in het ziekenhuis, maar verkeert buiten levensgevaar. Onderzoek moet uitwijzen of er alcohol in het spel was.

Turkse organisaties tegen eerwraak

"De eerwraak is een achterlijk verschijnsel dat verbannen moet worden uit de Turkse gemeenschap". Tot deze uitspraak kwamen de samenwerkende Turkse Organisaties in een ongewoon harde veroordeling in het NOS Journaal.

Zo zegt woordvoerder Arslan dat het de hoogste tijd is, dat eerwraak openlijk aan de kaak wordt gesteld. Hij zegt bezorgd te zijn dat ook jongeren geneigd zijn naar de oude traditie te grijpen. De veroordeling volgt na een oproep van een schooldirecteur in Almelo.

De directeur wil een openbaar debat over eerwraak na de dood van een Turkse leerlinge. Haar vader doodde haar na familieproblemen.

-
Vanavond in NOVA gaat STO-voorzitter Zeki Arslan samen met PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak, en de Turkse Nilay Kulci nader in over de oorzaken en oplossingen van dit probleem.

NOVA, Nederland 3 22:20-23:00 uur (herhaling 00.48-01.33 uur)

Treinkaartjes worden 4 procent duurder

Vandaag heeft de NS bekend gemaakt dat zij de prijs van haar treinkaartjes per 1 januari 2004 met vier procent gaat verhogen. Uit deze aankondiging kan worden opgemaakt, dat de NS de bezwaren van consumentenorganisaties Rover en de Consumentenbond laat voor wat het is.

De organisaties zijn van mening dat de kwaliteit nog niet op het gewenste niveau is. De consumentenbond had een tariefstijging van 2,25 procent in gedachten. Rover is van mening dat de kaartjes met alleen de inflatie, 1,25 procent in 2004, mogen stijgen.

De NS heeft met het Rijk afgesproken dat ze de kaartjes jaarlijks met de inflatie, plus twee procent mag laten stijgen. Met de aangekondigde tariefsstijging van vier procent lapt de NS deze afspraak aan haar laars.

Slachtoffers stoomketel opgegeven

pven, iNFERiON, EricV en mvdvelden hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vier mannen die nog in de stoomketel vastzitten, zijn opgegeven. Volgens burgemeester Meijer van Geertruidenberg zijn alle opties om de vier nog levend uit de ketel te halen bekeken en als onuitvoerbaar bestempeld. Eerder vandaag werd het lichaam van een vijfde slachtoffer geborgen.

Meijer noemde het besluit om de reddingswerkzaamheden te staken de moeilijkste uit zijn loopbaan als burgemeester. De vier mannen, twee Amerikanen en twee Turken, bevinden zich vermoedelijk op een hoogte van tien tot twintig meter. Het zal naar verwachting een week duren voordat het puin geruimd is en de slachtoffers gevonden zijn.

Rond het middaguur werd bekendgemaakt dat de man die gisteren nog een teken van leven gaf, was overleden. Over zijn identiteit zijn nog geen mededelingen gedaan.

Vannacht wisten hulpverleners nog een onderhoudsmedewerker uit de stoomketel te bevrijden. De 19-jarige Turkse man werd om 03.30 uur levend via een gat in de zijwand op 21 meter hoogte uit zijn benarde positie gehaald.

B&W Rotterdam verliest meerderheid

In de Rotterdamse gemeenteraad is de coalitie haar meerderheid kwijt. Vandaag is bekend geworden dat raadslid J.van Heijgen van Leefbaar Rotterdam uit de fractie is gestapt. Hierdoor telt het college van LR, VVD en CDA nog maar 22 van de 45 zetels.

Van Heijgen sluit zich nu aan bij de rechts-extremist Michiel Smit, die in februari uit de LR-fractie werd gezet. Van Heijgen is inmiddels de vierde LR-er die de fractie verlaat.

Fractieleider Ronald Sörensen denkt dat het collegebeleid door de perikelen in zijn fractie niet in gevaar zal komen. Volgens hem steunen eigenlijk alle partijen dat beleid, in ieder geval de hoofdlijnen.

'Mensenrechtenschender' uit Congo opgepakt

In het plaatsje Zandeweer (Groningen) heeft de nationale recherche een 51-jarige Congolees aangehouden. De man is een voormalige kolonel bij de burgerlijke garde in zijn thuisland. De man vroeg in 1998 hier asiel aan, maar de IND weigerde dat tot nu toe, omdat men in hem een misdadiger vermoedde.

De man is nu aangehouden omdat hij in Congo mensen zou hebben gefolterd. Hij zou in de jaren negentig betrokken zijn geweest bij mensenrechtenschendingen als verkrachting en zware mishandeling. In Congo staat de man bekend onder de bijnaam 'Koning der beesten'.

Callantsoogse discotheek afgebrand

Dimage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Groote Keeten, bij Callantsoog in de kop van Noord-Holland, is afgelopen nacht restaurant/dancing De Vijverhut afgebrand. De discotheek brandde compleet af; gewonden zijn daarbij niet gevallen.

Van het pand staan enkel nog een paar muurtjes overeind. De brandweer kon met groot materieel de brand alleen van buitenaf bestrijden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets duidelijk, alle oorzaken zijn onderwerp van onderzoek. Brandstichting wordt niet uitgesloten, maar ook kortsluiting of een andere oorzaak is mogelijk.

De Vijverhut is een populaire uitgaansgelegenheid. Uit het hele land kwamen jaarlijks mooie meisjes naar de discotheek vanwege de Miss Callantsoog verkiezingen.

Weinig opvang voor homomoslims

Homoseksuele moslimjongeren kunnen in Nederland slecht terecht in het hulpverleningscircuit. De hulpverleners weten vaak niet goed hoe ze moeten omgaan met hen; bovendien durven veel allochtone jongeren niet voor hun gevoelens uit te komen.

Volgens Karen Kraan, consultant bij de Schorerstichting (een kenniscentrum voor lesbisch- en homospecifieke gezondheidszorg) hebben hulpverleners op veel vragen over homoseksualiteit in 'niet-witte Nederlandse culturen' geen antwoord. De stichting gaat daarom onder meer studiedagen geven over hoe hulpverleners met de problematiek kunnen omgaan.

In Nederland schort het bovendien aan sociale opvang voor allochtone homoseksuele en lesbische jongeren, meent Kraan. Vooral tieners tussen twaalf en zestien jaar kunnen bijna nergens terecht. Dat laatste geldt overigens ook voor autochtonen.

Onvrede in Kamer over benoeming Bot

De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben stevige kritiek geuit op het aanblijven van minister De Hoop Scheffer tot begin december.

De partijen zijn van mening dat oud-ambassadeur Bot meteen aan de slag moet, zodra hij is aangewezen. Zo zegt de woordvoerder van de PvdA, Timmermans, dat het aanblijven van De Hoop Scheffer een 'motie van wantrouwen' is aan het adres van zijn opvolger.

"De Hoop Scheffer is in politieke zin vertrokken. Als Bot wordt aangewezen, is hij in politieke zin al aangetreden", aldus Timmermans.

Morgen zal premier Balkenende officieel bekend maken wie de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. De Hoop Scheffer vertrekt naar de NAVO waar hij secretaris-generaal wordt.

"Integratie al 10 jaar verwaarloosd"

"De politiek heeft signalen dat de integratie van minderheden niet goed verliep, zeker tien jaar genegeerd." Dat heeft oud-hoogleraar A.van der Zwan verklaard voor de commissie-Blok, die het integratiebeleid evalueert.

Al in 1992 kreeg de Tweede Kamer een rapport waaruit bleek dat de integratie haperde. Maar vanwege de gevoeligheid van het thema durfde de politiek geen sancties op te leggen aan allochtonen die niet inburgerden, zei Van der Zwan.

De Amsterdamse onderzoeker P.Scheffer was voor de commissie zeer somber over de integratie. "Als ik het integratiebeleid in z'n geheel overzie kan ik niet anders dan tot een vrij sombere conlusie komen. Veertig jaar nonchalance uit naam van tolerantie heeft een samenleving opgeleverd die verkrampt is."

Bosschaart twee weken buitenspel

Het zit de FC Utrecht niet mee, in de wedstrijd van gister verloor het niet alleen met 1-3 van Vitesse maar ook nog eens Pascal Bosschaart. Hij blijkt een spierblessure te hebben.

De middenvelder van FC Utrecht raakte zondag na twintig minuten reeds geblesseerd. Hij werd onmiddelijk vervangen door Shew-Atjon. Na onderzoek bleek hij een spierscheuring in de kuit te hebben opgelopen. De hersteltijd wordt geschat op ongeveer twee weken. Utrecht wacht derhalve in spanning af of het in de returnwedstrijd van de UEFA Cup met Zilina over hem kan beschikken.

Bergen trekt Serge Brio aan

Waar men bij FC Zwolle nog napraat over het gebrek aan chemie is men in Bergen al aan een nieuwe trainer. Serge Brio, oud-speler van Juventus, is de nieuwe man.

RAEC Mons Bergen ontsloeg dit weekend trainer Grosjean naar aanleiding van de magere resultaten deze competitie. Brio wil een hoop veranderen bij de club: "Ik wil van Bergen een club naar Italiaans model maken. Ik moet de Italiaanse mentaliteit in het team pompen."

Brio was als speler zeer succesvol bij Juve, tussen 1978 tot 1990 won hij vier titels, driemaal de beker en drie Europa Cups. Als trainer assisteerde hij Giovanni Trapattoni bij Juventus en Cagliari.

Rosenborg BK Noors kampioen


In Noorwegen heeft Rosenborg zijn titel geprolongeerd. De club veroverde de landstitel voor de twaalfde keer op rij, een evenaring van het Europees record van het Letse Skonto Riga.

Rosenborg won dit weekend thuis met 5-4 van FK Bodř/Glimt, de grootste concurrent. Het gat in punten liep daardoor op tot 17, onoverbrugbaar in de resterende vijf wedstrijden. Bodř/Glimt kwam in het laatste halfuur van het duel nog terug van 5-1, maar de titel voorkomen kon het niet.

Voetblessure David Beckham

David Beckham heeft afgelopen zaterdag aan het duel van Real tegen Valencia een voetblessure overgehouden.

De ernst van de blessure is nog niet precies duidelijk, maar de middenvelder moet de Champions League wedstrijd tegen FC Porto van komende woensdag laten schieten. Dat lot treft mogelijk ook aanvaller Raúl. Hij deed zaterdag al niet mee, maar hij zal dinsdag een laatste test ondergaan.

In Engeland houdt men ondertussen de adem in, Engeland dient over twee weken in Turkije EK kwalificatie zien af te dwingen. Zonder Beckham heeft men in Engeland minder vertrouwen in een goede afloop.

Beursbedrijven maken weer winst

De 124 beursgenoteerde bedrijven in Nederland hebben in de eerste helft van dit jaar gezamenlijk een nettowinst geboekt van 12,6 miljard euro. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt. In dezelfde periode van 2002 was er vrijwel geen winst.

Het positieve resultaat van de beursgenoteerde ondernemingen is behaald bij een daling van de omzet van bijna vier procent. De winst is voornamelijk te danken aan de resultaten van bedrijven van buiten de financiële sector. Die bedrijven stonden in het eerste semester van 2002 nog 4,4 miljard in het rood. Dat is nu omgezet in een winst van 8 miljard euro.

De telecomsector, waarin ook vervoer en opslag is meegenomen, viel het meeste op. Hier sloeg het negatieve resultaat van 9,7 miljard euro om in een winst van 1,2 miljard euro. De machine- en elektronicabranche verbeterden hun nettoresultaat met 1,3 miljard euro. De uitgeverijen, de voedingsindustrie en de handel boekten minder winst.

Voor specifieke details kun je hier het document van het CBS lezen (2 pagina's).

Transfer Cristian Chivu is betaald

[url=www.startpage4u.tk>Ambrosius wist ons vandaag het volgende te [url=index.fok?onderdeel=submit>melden:

Ajax wilde de verdediger niet eerder vrijgeven voor Europees voetbal dan dat de transfer van de voetballer afbetaald zou zijn. Gister meldde AS Roma dat de resterende transfersom voor Chivu was overgemaakt, dat bleek vandaag te kloppen.

Chivu was intussen al een aantal maal trefzeker voor de Romeinen.

VS schieten Iraaks jongetje van 10 jaar dood

brillie en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak Bij een incident in het Noord-Iraakse Hawija, nabij de stad Kirkuk, hebben Amerikaanse militairen vandaag een tien jaar oud jongetje doodgeschoten. Ook raakte er een 25-jarige man verwond. Dat is gemeld door de directie van het plaatselijke ziekenhuis in Hawija.

De militairen zouden begonnen zijn met schieten, toen een groep van vijfhonderd betogers de Amerikanen met stenen bekogelden. De demonstranten waren pro-Saddam en droegen portretten van de verdreven Iraakse president met zich mee. Het Amerikaanse leger heeft het bericht vooralsnog niet kunnen bevestigen.

Het incident was niet het eerste dit jaar. Zo werden er in juni eveneens door de Amerikanen Irakezen doogeschoten bij een betoging tegen de bezettingsmacht. Ook werd er in augustus een cameraman door het Amerikaanse leger doodgeschoten.

Havenwerkers slaags met ME in Rotterdam

Roeland_, dampo en brillie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De demonstratie van de havenwerkers in Rotterdam is in een grimmige sfeer verlopen. Meerdere malen raakten demonstranten slaags met de mobiele eenheid, die harde charges uitvoerde om de actievoerders uiteen te drijven. Een onbekend aantal demonstranten is opgepakt

De havenwerkers bekogelden ME'ers met vuurwerkbommen en bakstenen. Ook vielen ze ME-busjes met vlaggenstokken en paraplu's aan.

Duizenden havenwerkers legden vanochtend voor 24 uur het werk neer. Zij protesteren samen met collega's uit Noordwest-Europa tegen een plan van de Europese Commissie om het havenwerk te liberaliseren, het zogenoemde Port Package. Naar schatting nemen 8000 havenwerkers uit binnen- en buitenland deel aan de demonstratie, van wie 2000 uit Antwerpen.

Egyptische claim tegen joden van 3300 jaar oud

Volgens dr. Nabil Hilmi, decaan van de rechtenfaculteit van de universiteit van Zagazig in Egypte, heeft iedere Egyptenaar recht op 14 kilo goud en nog eens 14 kilo zilver. Want die hebben de Israëlieten 3.300 jaar geleden tijdens de uittocht uit Egypte gestolen. Hilmi wil daarvoor alle Joden ter wereld voor de rechter dagen. Hoe hij dat wil doen is niet duidelijk.

De decaan voert bij zijn claim een interessante getuige aan: het boek Exodus, dat beschrijft dat de kinderen Israëls zilveren en gouden vaten van de Egyptenaren hadden geëist, alsmede klederen, en zo beroofden zij de Egyptenaren (Exodus 12:35-36). En aangezien Exodus het Woord van God is, mag hier niet aan worden getwijfeld, meent Hilmi.

Hilmi baseert de claim ook op een boek van de auteur Ahmed Abu al-Nur. Die heeft eerder in zijn boek 'De meest gevaarlijke jaren van de aarde' berekend hoeveel de Joden de Egyptenaren verschuldigd zijn. Het ging om 600.000 mannen die elk wat van de Egyptenaren hebben meegenomen. Neem vervolgens een rente van 10% per jaar en je hebt een flinke schadeclaim. Zo hoog dat je daarmee de hele staat Israël in één keer failliet kunt verklaren.

De claim van de rechtenfaculteit decaan moet worden gezien als een reactie op een claim van enkele Joodse organisaties, die een schadevergoeding claimen voor het verlies van Joods bezit in Arabische landen in de eerste decennia na de stichting van de staat Israël. Dat dit in Egypte vooral te maken heeft met massale nationalisaties die iedere Egyptenaar troffen -moslim, christen en Jood- wordt gemakshalve maar even weggelaten.

De eisen van de Joodse organisaties staan weer in verband met eerdere Arabische eisen voor een schadeloosstelling voor hetgeen Israël de Palestijnen heeft aangedaan.

Zowel Egyptische als Joodse artikelen over schadeclaims proberen de indruk te wekken dat zij redelijk zijn en de ander onredelijk. Het is ook duidelijk dat claims liefst nog radicalere tegenclaims proberen uit te lokken om daarmee het grote publiek te kunnen laten zien hoe extreem Arabieren of Joden wel niet kunnen zijn.

Honkbal: Neptunus wint Holland Series

DOOR Neptunus uit Rotterdam is gisteren landskampioen honkbal geworden nadat het na vijf wedstrijden te sterk was voor Mr. Cocker HCAW (3-2). De allesbeslissende wedstrijd in Rotterdam werd met 10-1 gewonnen.

Neptunus was in de competitie de sterkste ploeg geweest. In de onderlinge duels tegen HCAW had de ploeg echter meer verloren dan gewonnen. Een 'best of five' serie bracht de beslissing. Beide teams waren de laatste zes jaar vaak in de finale te vinden, zij troffen elkaar vijf keer.

Dit keer won Neptunus de eerste twee wedstrijden (2-1, 8-4), maar kwam HCAW sterk terug (3-8, 0-2). In de laatste wedstrijd mocht pitcher Eelco Jansen de Rotterdammers aan het landskampioenschap helpen. Hij deed dat zes innings lang met verve, daarna mocht Tom Becker bij de grote voorsprong van 10-1 de zege verdedigen. HCAW zette in totaal vijf werpers in, maar dat mocht niet baten. Jansen (Neptunus) werd tot meest waardevolle speler van de Series uitgeroepen. Sidney de Jong (HCAW) was de beste slagman.

Neptunus werd met de zege voor de vijfde keer op rij Nederlands kampioen, een evenaring van het vijftig jaar oude record van OVVO (Op Volharding Volgt Overwinning) uit Amsterdam.

Winnaar Nokia 6100 + DVD Speler!

De afgelopen week maakte je kans op een Nokia 6100 (simlock vrij) en daarbij ook nog eens een DVD Speler. Velen van jullie wilden deze prijzen wel winnen, want we kregen bijna 1500 inzendingen binnen! Helaas kan er maar één de winnaar zijn en dat is (tromgeroffel)...

Sh4keM


Van harte gefeliciteerd! De telefoon en de DVD speler komen zo snel mogelijk naar je toe. Alvast veel plezier er mee!

Niet gewonnen? Probeer het dan deze week weer. We geven deze week een aantal Veronica Guerin pakketten weg, met daarin een trendy reporterstas, een schrijfmap en een pen. En je maakt kans op 2 kaarten voor de uitreiking van de Dutch DJ Awards of een Sensations CD/DVD. Veel succes!

Illegalen sneuvelen in Grieks mijnenveld

In Griekenland zijn minstens zeven illegale immigranten gedood toen ze een mijnenveld instapten. Dat veld ligt bij de Griekse stad Soufli, aan de grens tussen Turkije en Griekenland, en was aangelegd nadat Turkije Cyprus in 1974 had bezet.

De illegalen, waarschijnlijk afkomstig uit Iran, hadden waarschuwingsborden genegeerd en de draden van een hek rond het mijnenveld doorgeknipt.

Woeste brommerachtervolging in Haarlem

In Haarlem heeft de politie haar handen vol gehad aan een 18-jarige bromfietser die probeerde te ontkomen aan een controle. Hij werd vrijdagavond door de hele binnenstad achtervolgd door vier motoragenten, en wist die voor te blijven door gevaarlijke manoeuvres. Daarbij reed hij twee fietsers omver.

Toen de jongeman eindelijk tot staan werd gedwongen, bleek zijn vader in de buurt te zijn die de agenten met een tennisracket aanviel. Ook omstanders bemoeiden zich met de zaak.

De politie heeft zowel de opstandige bromfietser als zijn vader gearresteerd; de brommer is in beslag genomen.

Makro overweegt stappen tegen weblogger

De Makro onderzoekt op welke manier het juridische stappen kan ondernemen tegen weblogger Breedveld. Die plaatste op zijn weblog een rechtstreekse link (een zogenaamde deeplink) naar de nieuwe Makro-folder. Volgens de weblogger doet hij dat al tijden, en is hij niet van plan daarmee te stoppen.

Makro-webmaster Lex Veldhuis vindt dat Breedveld onrechtmatig handelt, en heeft daar diverse redenen voor: "Hij haalt bezoekers binnen met onze content en de folder is alleen voor leden met een Makro-pas. Bovendien wordt elke bezoeker geregistreerd met ip-adres en pasnummer, dat werkt dan ook niet''.

De folder van de Makro komt iedere 14 dagen uit, en is online in principe alleen toegankelijk voor mensen met een Makro-pas. De adressen van de webpagina's van de folder zijn echter makkelijk te raden, zodat ze ook zonder Makro-pasnummer bekeken kunnen worden. "Het ligt ook deels aan de beveiliging", erkent Veldhuis. "Dat gaan we ook oplossen." Marketingdirecteur Bert Vukkink van de Makro vindt de handelswijze van Breedveld uitermate brutaal: "We hebben een buitengewoon succesvolle business-to-businesssite en de content daarop is niet voor iedereen. Dus hij is gewoon in overtreding''.

Inmiddels hebben vele webloggers rechtstreekse links naar de folder van Makro geplaatst, zodat het er op lijkt dat de Makro nog heel wat aan te klagen krijgt.

Milan wil Rivaldo terug

pekel wist ons vandaag het volgende te melden:

Rivaldo zou weg gaan bij AC Milan, maar het bestuur wil hem weer terug.

De Braziliaan zat teveel op de bank volgens eigen zeggen en wilde dus weg bij de Milanese club. Het contract met de club werd verbroken en Rivaldo zou per 1 januari naar een andere club kunnen. Hij zei onder andere meerdere aanbiedingen uit Engeland gehad te hebben.

Gisteren, twee dagen nadat het contract verbroken werd, zei vice-voorzitter Galliani al dat zowel het bestuur, als de technische staf en de spelers de Braziliaan eigenlijk terug wil hebben. "Ik ga er alles aan doen hem terug te halen," zei hij.

Reptielachtige eieren komen uit de lucht vallen

Bij Connecticut is een mysterieuze substantie uit de lucht gevallen die op een soort eieren lijkt. "Ik hoorde een geluid en zei tegen mijn vrouw dat het hagelde", zegt Primo D'Agata. Hij ging zijn krant weer lezen, maar zag dat de vreemde hagelstenen niet smolten.

Toen hij buiten keek, zag hij dat het op een soort eieren leek. "Ze zijn wit, en in het midden is er iets wat op ogen lijkt. Het lijkt op een salamanderachtig wezentje", zegt D'Agata. "Mijn vrouw pakte het op, en het was slijmerig".

D'Agata belde de Berlin Animal Control officer Jan Lund op omdat hij niet wist wat het was. Lund en D'Agata hebben enkele van de honderden eieren naar het museum in Hungerford Park gebracht. De eieren komen niet uit de buurt van Connecticut. Volgens het museum zouden de eieren met de storm Isabel meegebracht kunnen zijn. Het zouden reptiel-eieren kunnen zijn.

De pot met eieren is daarna naar de Central Connecticut State University gebracht. Ook daar wisten ze niet waar de eieren vandaan kwamen. Het blijft voor D'Agata een mysterie. Volgens hem was het windstil toen de eieren uit de lucht vielen. "Misschien zijn het wel buitenaardse wezens", grapt D'Agata.

Zegslieden van de CCSU zijn bij D'Agata's huis gekomen en hebben de rest van de eieren meegenomen in een pot met water. "We proberen nog steeds te bepalen welk soort de reptielen zijn. We hebben een aantal studenten die de eieren proberen te identificeren", zegt Ruth Rollin, voorzitter van de CCSU biologische afdeling.

"Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn hele leven", zegt D'Agata. Hij heeft er een paar zelf gehouden en in een pot gestopt om te kijken of ze uitkomen. "Ze zijn waarschijnlijk dood, maar ik wil zien wat er gebeurt. Ik wil zien wat ze zijn".

Indonesië wil strenge moraalwetten

In Indonesië wordt waarschijnlijk een wet ingevoerd die het ongehuwden verbiedt geslachtsgemeenschap te hebben of samen te wonen. Met de wetswijzigingen zou voor het eerst sinds de koloniale tijd het Wetboek van Strafrecht worden aangepast. Het oude wetboek is met name moslimgeestelijken een doorn in het oog.

Op seks voor het huwelijk of samenwonen zou maximaal 2 jaar celstraf komen te staan. Een man die een vrouw bevrucht en weigert met haar te trouwen kan op 5 jaar celstraf rekenen. Ook bepaalde vormen van hekserij of magie zouden worden verboden.

Eerder werd al bekend dat Indonesië de invoering van uiterst strenge anti-pornografie wetten overweegt.

Openbaar debat over allochtone opvoeding bepleit

DropDead en Bloemkool hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er moet een openbaar debat komen over de gevolgen over de opvoeding van allochtone meisjes in traditionele gezinnen. Dit bepleit sectordirecteur J. Krikke van het opleidingscentrum ROC Twente Plus in Almelo. Een Turkse leerlinge van zijn school, zo maakte justitie gisteren bekend, werd in augustus door haar vader vermoord omdat zij de familie-eer geschonden had.

Krikke zegt dat de vermoorde 18-jarige Zarife een spontane meid was, die het op school erg goed deed. Ze volgde een mbo-opleiding zakelijke dienstverlening op het hoogste niveau 4. In januari ging ze plotseling van school nadat er problemen met haar vader ontstonden.

Volgens Krikke staat het incident niet op zichzelf. De school signaleert met regelmaat spanningen tussen allochtone meisjes en de ouders. "In drie gevallen is dat zeer ernstig uit de hand gelopen. Bovendien zijn een decaan en ikzelf persoonlijk bedreigd." De directeur stelt dat de incidenten bij het ROC Twente Plus onmogelijk op zichzelf staan. "Elders in het land is de situatie ongetwijfeld vergelijkbaar. Het is vreemd dat deze opvoedingsproblemen nauwelijks aandacht krijgen''.

De Schooldirecteur wil dat er meer aandacht komt voor de opvoedingsproblemen binnen traditionele allochtone gezinnen. "Een openbaar debat binnen zowel onze Nederlandse samenleving als binnen de allochtone traditionele gemeenschappen."

Het ROC Twente Plus heeft naar aanleiding van de dood van Zarife het eigen beleid geëvalueerd. Volgens Krikke is het belangrijk contact te zoeken met vertegenwoordigers van de allochtone gemeenschap in soortgelijke gevallen. "In dit geval hadden we er misschien verstandig aan gedaan om contact op te nemen met de plaatselijke leiders van de islamitische gemeenschap. Wellicht dat zij een brug hadden kunnen slaan."

Van Hooijdonk blundert

In Turkije won Fenerbahce gister met 1-0 van Genclerbirligi, dat afgelopen week nog verraste in de UEFA Cup met de 3-1 zege op Blackburn Rovers. Van Hooijdonk scoorde niet, acht minuten voor tijd was Serhat de doelpuntenmaker.

Fenerbahce had al twee jaar geen penalty meer gemist, Pierre van Hooijdonk had de eer. Na zes minuten spelen kreeg de ploeg een penalty te nemen. Van Hooijdonk nam een aanloop en ... gleed onderuit. Hij raakt de bal eerst met de linkervoet en vervolgens nog met de rechter, waarna de bal hobbelend naast het doel verdwijnt. "De grootste blooper uit mijn loopbaan. Ik heb de bal niet eens zien rollen omdat ik languit lag. Het was erg genant. Ik heb niet eens echt geschoten", aldus Van Hooijdonk. Gelukkig voor hem leverde de gemiste penalty geen puntverlies op.

DNA verdachte moordzaak Vaatstra matcht niet

calvobbes en Beetle hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het DNA in sporenmateriaal in de moordzaak Marianne Vaatstra komt niet overeen met het DNA van de 23-jarige Afghaanse asielzoeker M.A. De Afghaan werd op 8 september in Londen aangehouden nadat hij zich had gemeld bij de politie.

A. werd gezocht door de politie omdat hij Marianne Vaatstra bedreigde op de laatste avond van haar leven in 1999. Hij maakte toen met zijn vinger een snijbeweging langs haar keel. In de nacht na Koninginnedag werd ze in een weiland bij Veenklooster verkracht en om het leven gebracht. De Afghaan verdween hierna spoorloos uit het naburige asielzoekerscentrum in Kollum.

Barça eindigt met negen

Barcelona speelde gister met 0-0 gelijk bij Atletico Madrid. Cocu en Motto haalden het einde van de wedstrijd niet.

Het bekritiseerde Barcelona speelde gister in Madrid geen slechte wedstrijd. Hoewel de Catalaanse ploeg een goede eerste helft speelde was Atletico daarin gevaarlijker. Een eigen doelpunt van Barcelona verdediger Márquez werd om onbegrijpelijke redenen afgekeurd. Doordat de aanvallers van Barça droog stonden, was het bij rust 0-0.

In de tweede helft drong Atletico aan. Phillip Cocu maakte het Atletico gemakkelijker door zijn tweede geel te incasseren bij een overtreding op Kiki Musampa. Toen vervolgens Thiago Motta eveneens met tweemaal geel het veld moest ruimen, was Barcelona in last. Keeper Víctor Valdés liet daarop zien dat Barcelona nu een keeper heeft die punten pakt in plaats van ze verspeelt. In de slotfase verijdelde hij kansen van Torres en Nano (0-0).

Vuilnis van UFO neergekomen bij Wellington

Het is nog steeds onbekend welk ongeďdentificeerd vliegend object een lading afval gedumpt heeft over een boerderij nabij Wellington in Nieuw Zeeland. De autoriteiten van Civil Aviation zeggen dat de substantie niet uit een vliegtuig afkomstig is.

Analyse van de substantie heeft bevestigd dat de het geen sporen van chemicaliën bevat die gebruikt worden in vliegtuigtoiletten, aldus Bill Sommer, woordvoerder van Civil Aviation. Bewoner Shonnie Gordon zegt dat ze niet overtuigd is, en zelf een sample naar een laboratorium zal brengen voor onderzoek.

Sinds het incident 14 september zeggen meerdere mensen dat er mysterieuze substanties uit vliegende objecten zijn komen vallen. Hierbij werd eerst gedacht aan uitwerpselen van vogels. Het huis van Mark Davis is zondag besmeurd met de substantie. Hij zegt: "Ik hoorde geen vliegtuig, maar als het een vogel was, dan moet het een hele zieke geweest zijn. De smurrie bevond zich van het ene eind van het huis tot het andere eind."

Sky Radio blijft best beluisterde zender

MediaNed had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoeksbureau Intomart heeft vandaag de luistercijfers over de periode juli - augustus bekend gemaakt. In deze rapportage zijn voor de eerste keer de resultaten van de nieuwe radiozenders Radio 103/Veronica, RTL FM en ID&T gemeten. De nieuwe zenders zijn sinds 1 juli in het Continu Luisteronderzoek (CLO) opgenomen.

Sky Radio is met een marktaandeel van 11.6% (- 0.7 %) de best beluisterde zender. Radio 538 volgt met een marktaandeel van 11.0% (- 0.5 %). Radio 2 staat op de derde plaats met 9.9% (+ 0.1 %). De publieke popzender 3FM ziet haar marktaandeel met 0.7% dalen tot 8.4%.

Van de nieuwkomers doet Radio 103/Veronica het goed met een marktaandeel van 2.8%. RTL FM en ID&T Radio behalen respectievelijk 0.8 en 0.7%.

-
Cijferoverzicht is hier te vinden.

CD Review: Hans Dorrestijn - Bofkont + DLP

Vanaf 22 september ligt de nieuwste dubbel-CD Bofkont en DLP van Hans Dorrestijn in de winkels. Beide CD's zijn LP's uit respectievelijk 1974 en 1987 die opnieuw uitgebracht zijn. De vraag is alleen: hebben beide opnames de tand des tijds doorstaan of is deze dubbel-CD slechts interessant voor diegene die de LP's uit die tijd niet kunnen hebben bemachtigen. Lees erover in deze review...

Meteoriet vernietigt huizen in India

In het oosten van India is zondag een meteoriet ingeslagen. Daarbij raakten tenminste twintig mensen gewond, en werd een aantal huizen verwoest. Dit melden de autoriteiten van de staat Orissa.

Volgens de bevolking trilden de ramen toen de meteoriet overvloog. "Het duurde slechts een paar seconden, maar het leek wel dag, zo helder werd het plotseling", zegt een inwoner. Functionarissen zeggen dat men de schade aan het opnemen is, en de fragmenten van de meteoriet aan het verzamelen is.

12-jarig zigeunerbruidje ontvlucht kerk

In Roemenië is de 12-jarige dochter van zigeunerkoning Cioaba de kerk uitgevlucht tijdens haar huwelijksceremonie. Het meisje, Ana Maria, was het niet eens met het feit dat ze was uitgehuwelijkt aan een 15-jarige jongen. Voor het huwelijk waren kosten noch moeite gespaard. Zo waren er 400 genodigden, was er een driedaags feest gepland en had de bruid een peperdure jurk aan.

Nadat Ana de kerk was uitgehold wisten familieleden van het meisje haar na een kwartier over te halen terug te keren. Na de ceremonie verdween ze zonder haar kersverse echtgenoot aan te kijken uit de kerk.

De verdrietige 12-jarige bruid

Derde slachtoffer uit stoomketel gered

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend vroeg hebben de hulpverleners een derde slachtoffer van het ongeval in de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg gered.

De reddingswerkers hadden al sinds zaterdag contact met de man, een 19-jarige Rotterdammer, maar het gevaar van verdere instorting van de steigers voorkwam eerdere bevrijding uit de benarde positie. Naar omstandigheden maakt hij het goed. Hij heeft in totaal 25 uur vast gezeten.

Nadat er een opening in de zijkant van de stoomketel was gemaakt, kon de man worden bevrijd. Hiervoor hadden Duitse abseilers de steigerconstructie boven hem met staalkabels gestabiliseerd, om hem tegen verdere instorting te beschermen.

Een vierde slachtoffer dat zich op eenzelfde hoogte, maar aan de andere kant van de ketel bevindt, zal via dezelfde procedure worden bevrijd. Het is echter onzeker of deze man nog leeft, aangezien de hulpverleners tot nu toe nog geen teken van leven van hem hebben gekregen. Ook van nog vier anderen is het lot onzeker. Men weet niet waar ze zich precies bevinden, en of ze nog in leven zijn.

In totaal acht mannen raakten gisterenochtend in de 85 meter hoge en 17 meter brede ketel bedolven onder een instortende steiger, waarop zij stonden om hun schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren. Twee mannen konden vrij eenvoudig gered worden, maar voor de overige slachtoffers moeten de reddingswerkers met de grootst mogelijke voorzichtigheid aan de slag.

Vermist schilderij Rubens na 60 jaar gevonden

JohnDDD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het schilderij 'Tarquinius en Lucretia' uit 1611, van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens, is terug gevonden nadat het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland was verdwenen. De Duitse minister van Cultuur, Christina Weiss, heeft dit zaterdag bekendgemaakt.

Een onbekende Russische kunstverzamelaar die het in zijn bezit had, heeft het schilderij aan de Russische autoriteiten in Moskou overgedragen. Het schilderij hing vroeger in het kasteel Sanssouci in Potsdam. In 1942 werd het in Slot Rheinsberg opgeslagen om oorlogsschade te voorkomen, maar daar werd het in 1945 door Russische soldaten gestolen en vervolgens als oorlogsbuit naar de toenmalige Sovjetunie meegenomen. Het verdwijnen van dit schilderij gold als een van de grootste verliezen van de Duitse musea tijdens de oorlog.

De overdracht van het schilderij aan de autoriteiten in Moskou is het resultaat van samenwerking tussen Duitsland en Rusland op het hoogste niveau. De gezamelijke regeringen kwamen in actie, nadat enkele Zwitsere tussenpersonen het schilderij in april van dit jaar te koop aanboden. De waarde van het doek wordt op zo'n 80 miljoen euro geschat.

Wielrennen: Uitslag Vuelta

Roberto Heras heeft voor de tweede maal in zijn carriere de Ronde van Spanje gewonnen. Nadat hij zaterdag in de klimtijdrit op de Alto de Abantos te sterk was gebleken voor zijn naaste concurrent Isidro Nozal, kwam zijn leiderspositie in de afsluitende rit van zondag in Madrid niet meer in gevaar.

De Spanjaard moest aanvankelijk veel terrein goed maken op Nozal, die in de eerste twee tijdritten de beste was gebleken. Bergop sloeg Heras echter terug, door aan te vallen. Derde in de ronde werd het aanstormend talent Alejandro Valverde, ook van de Spaanse nationaliteit. De zege van Heras betekent eveneens dat zijn team US Postal dit jaar twee grote rondes won. Eerder won Lance Armstrong de Tour de France.

De ritzege in de laatste etappe ging naar Alessandro Petacchi. De Italiaan won liefst vijf etappes deze ronde. Een ultieme prestatie nadat hij ook in de Tour de France (4 zeges) en de Giro (6 zeges) al slagvaardig was.

Het Nederlandse Rabobank team deed het redelijk deze Vuelta. Michael Rasmussen won een etappe en werd zevende in het eindklassement.


Eindklassement Vuelta 2003:
1. Roberto Heras (Spanje, US Postal) 69.31.52
2. Isidro Nozal (Spanje, ONCE) op 0.28
3. Alejandro Valverde (Spanje, Kelme) op 2.25
4. Igor González de Galdeano (Spanje, ONCE) op 3.27
5. Francisco Mancebo (Spanje, iBanesto.com) op 4.47
6. Manuel Beltrán (Spanje, US Postal) op 5.51
7. Michael Rasmussen (Denemarken, Rabobank) op 5.56
8. Félix Cárdenas (Colombia, L2C) op 6.33
9. Unai Osa (Spanje, iBanesto.com) op 6.51
10. Luís Pérez (Spanje, Cofidis) op 7.56

Beste Nederlander:
94. Bram Tankink (Quick Step) op 2.47.41

Massa definitief naar Sauber

De speculatie was er al en nu heeft Peter Sauber het bevestigd: Felipe Massa rijdt volgend jaar bij Sauber.

De voorman van het Zwitserse team maakte dit voor de Duitse TV bekend. De huidige testrijder van Ferrari zal volgend jaar in het Zwitserse team naast Giancarlo Fisichella gaan rijden. Fisichella tekende eerder al een contract met Sauber.

In 2002 reed de 22-jarige Massa ook al bij Sauber. De Braziliaan werd daar toen aan het einde van het seizoen ontslagen omdat hij te onervaren was. Na een jaartje testen bij 'grote broer' Ferrari krijgt hij nu dus weer een kans om zich te bewijzen.

Zowel Nick Heidfeld als Heinz-Harald Frentzen zullen dus worden ontslagen. Hun toekomst is nog verre van zeker. Er wordt gesproken over een mogelijk afscheid van Frentzen. Heidfeld zou al een contract met Jaguar hebben gehad, maar nadat Pizzonia eerder dit seizoen werd vervangen door Justin Wilson is daar ook weinig duidelijkheid over.

De punten uit Indianapolis

De punten van de race in Indianapolis zijn berekend. Metsel pakte deze week met 375 punten de eerste plaats. blackbird-x blijft aan de leiding in het algemeen klassement, maar zal hij ook deze F1manager winnen?

In de strijd om de beste subleague doet Chemical Racing goede zaken door deze week met 362 punten als eerste te eindigen. EDJ league blijft voorlopig echter nog even de eerste, met 4041 punten.

Over twee weken de laatste race, succes allemaal!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
©FOK.nl e.a.