Burgemeester Stekelenburg gecremeerd

Johan Stekelenburg, de vorige week overleden burgemeester van Tilburg, is in besloten kring gecremeerd. Voorafgaand aan de crematie vond in de Heikesekerk een afscheidsceremonie plaats die werd bijgewoond door achthonderd genodigden. In de schouwburg volgden nog eens driehonderd genodigden de ceremonie op een scherm.

De kist met het lichaam van Stekelenburg werd vanaf het paleis-raadhuis begeleid door zijn twee zoons, Taco en Douwe, en vier broers, onder wie zijn tweelingbroer Jan. Achter de baar liep Stekelenburgs vrouw Heleen. Uit respect voor de overleden burgemeester werden op dat moment de kerkklokken geluid.

Onder de genodigden waren premier Balkenende, de ministers Remkes, De Graaf en De Geus en de Brabantse commissaris van de koningin, Houben. Namens de koninklijke familie waren Pieter van Vollenhoven en de kamerheer van de koningin aanwezig. Op verzoek van de familie werd de kerkdienst geleid door dominee Reefhuis uit Amsterdam. Eveneens op verzoek van de familie zong Paul de Leeuw, begeleid door pianist Cor Bakker, het lied De Steen. Volgens een woordvoerder van de gemeente was Stekelenburg geraakt door de tekst.

Oud-premier Wim Kok sprak tijden de begrafenis: ,,We hebben een groot en warm persoon verloren.'' De oud-voorzitter van de vakcentrale FNV roemde de bijdrage van zijn opvolger Stekelenburg aan het poldermodel. PvdA-leider Wouter Bos vertelde dat Stekelenburg zich zorgen maakte over wat er na zijn dood zou gebeuren. ,,Hij vond het moeilijk om dingen onafgemaakt te laten. Want hoe moest het verder met de PvdA, Tilburg, en de wereld als hij er niet meer was? Daar was hij mee bezig.''