Egyptische claim tegen joden van 3300 jaar oud

Volgens dr. Nabil Hilmi, decaan van de rechtenfaculteit van de universiteit van Zagazig in Egypte, heeft iedere Egyptenaar recht op 14 kilo goud en nog eens 14 kilo zilver. Want die hebben de IsraŽlieten 3.300 jaar geleden tijdens de uittocht uit Egypte gestolen. Hilmi wil daarvoor alle Joden ter wereld voor de rechter dagen. Hoe hij dat wil doen is niet duidelijk.

De decaan voert bij zijn claim een interessante getuige aan: het boek Exodus, dat beschrijft dat de kinderen IsraŽls zilveren en gouden vaten van de Egyptenaren hadden geŽist, alsmede klederen, en zo beroofden zij de Egyptenaren (Exodus 12:35-36). En aangezien Exodus het Woord van God is, mag hier niet aan worden getwijfeld, meent Hilmi.

Hilmi baseert de claim ook op een boek van de auteur Ahmed Abu al-Nur. Die heeft eerder in zijn boek 'De meest gevaarlijke jaren van de aarde' berekend hoeveel de Joden de Egyptenaren verschuldigd zijn. Het ging om 600.000 mannen die elk wat van de Egyptenaren hebben meegenomen. Neem vervolgens een rente van 10% per jaar en je hebt een flinke schadeclaim. Zo hoog dat je daarmee de hele staat IsraŽl in ťťn keer failliet kunt verklaren.

De claim van de rechtenfaculteit decaan moet worden gezien als een reactie op een claim van enkele Joodse organisaties, die een schadevergoeding claimen voor het verlies van Joods bezit in Arabische landen in de eerste decennia na de stichting van de staat IsraŽl. Dat dit in Egypte vooral te maken heeft met massale nationalisaties die iedere Egyptenaar troffen -moslim, christen en Jood- wordt gemakshalve maar even weggelaten.

De eisen van de Joodse organisaties staan weer in verband met eerdere Arabische eisen voor een schadeloosstelling voor hetgeen IsraŽl de Palestijnen heeft aangedaan.

Zowel Egyptische als Joodse artikelen over schadeclaims proberen de indruk te wekken dat zij redelijk zijn en de ander onredelijk. Het is ook duidelijk dat claims liefst nog radicalere tegenclaims proberen uit te lokken om daarmee het grote publiek te kunnen laten zien hoe extreem Arabieren of Joden wel niet kunnen zijn.