Vermist schilderij Rubens na 60 jaar gevonden

JohnDDD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het schilderij 'Tarquinius en Lucretia' uit 1611, van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens, is terug gevonden nadat het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland was verdwenen. De Duitse minister van Cultuur, Christina Weiss, heeft dit zaterdag bekendgemaakt.

Een onbekende Russische kunstverzamelaar die het in zijn bezit had, heeft het schilderij aan de Russische autoriteiten in Moskou overgedragen. Het schilderij hing vroeger in het kasteel Sanssouci in Potsdam. In 1942 werd het in Slot Rheinsberg opgeslagen om oorlogsschade te voorkomen, maar daar werd het in 1945 door Russische soldaten gestolen en vervolgens als oorlogsbuit naar de toenmalige Sovjetunie meegenomen. Het verdwijnen van dit schilderij gold als een van de grootste verliezen van de Duitse musea tijdens de oorlog.

De overdracht van het schilderij aan de autoriteiten in Moskou is het resultaat van samenwerking tussen Duitsland en Rusland op het hoogste niveau. De gezamelijke regeringen kwamen in actie, nadat enkele Zwitsere tussenpersonen het schilderij in april van dit jaar te koop aanboden. De waarde van het doek wordt op zo'n 80 miljoen euro geschat.