Openbaar debat over allochtone opvoeding bepleit

DropDead en Bloemkool hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er moet een openbaar debat komen over de gevolgen over de opvoeding van allochtone meisjes in traditionele gezinnen. Dit bepleit sectordirecteur J. Krikke van het opleidingscentrum ROC Twente Plus in Almelo. Een Turkse leerlinge van zijn school, zo maakte justitie gisteren bekend, werd in augustus door haar vader vermoord omdat zij de familie-eer geschonden had.

Krikke zegt dat de vermoorde 18-jarige Zarife een spontane meid was, die het op school erg goed deed. Ze volgde een mbo-opleiding zakelijke dienstverlening op het hoogste niveau 4. In januari ging ze plotseling van school nadat er problemen met haar vader ontstonden.

Volgens Krikke staat het incident niet op zichzelf. De school signaleert met regelmaat spanningen tussen allochtone meisjes en de ouders. "In drie gevallen is dat zeer ernstig uit de hand gelopen. Bovendien zijn een decaan en ikzelf persoonlijk bedreigd." De directeur stelt dat de incidenten bij het ROC Twente Plus onmogelijk op zichzelf staan. "Elders in het land is de situatie ongetwijfeld vergelijkbaar. Het is vreemd dat deze opvoedingsproblemen nauwelijks aandacht krijgen''.

De Schooldirecteur wil dat er meer aandacht komt voor de opvoedingsproblemen binnen traditionele allochtone gezinnen. "Een openbaar debat binnen zowel onze Nederlandse samenleving als binnen de allochtone traditionele gemeenschappen."

Het ROC Twente Plus heeft naar aanleiding van de dood van Zarife het eigen beleid geŽvalueerd. Volgens Krikke is het belangrijk contact te zoeken met vertegenwoordigers van de allochtone gemeenschap in soortgelijke gevallen. "In dit geval hadden we er misschien verstandig aan gedaan om contact op te nemen met de plaatselijke leiders van de islamitische gemeenschap. Wellicht dat zij een brug hadden kunnen slaan."