FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 oktober 2000

Nederland weer twee gouden medailles

Nederland heeft op de Paralympics in Sydney er weer twee medailles bij. In het zwembad wonnen Alwin Houtsma en Syreeta van Amelsvoort goud.

Alwin Houtsma won op de 200 meter wisselslag zijn tweede gouden medaille op deze Spelen in een tijd van 2.18.33. Deze tijd betekende voor de Amersfoortse zwemmer tevens een persoonlijk record. Zilver ging naar Pike Stewart uit Australie in een tijd van 2.22.49, de Hongaar Krisztian Santa won brons in een tijd van 2.24.42.

Bij de dames was Syreeta van Amelsvoort succesvol. De zwemster zwom op de 100 meter vlinderslag een gouden race in een nieuw wereld record van 1.22.354. Het zilver op deze discipline was voor Andrea Cole uit Canada in 1.25.34. Brons werd gewonnen door Dora Pasztory uit Hongarije in een tijd van 1.27.41.

Dus ook op de Paralympics laten we onze voeten aan andere zwemmers zien.

Verder zijn op zaterdag de namen bekend geworden van de vier gewichtheffers, die positief hadden gereageerd op een dopingcontrole. Het gaat om de Roemeen Aurel Berbec, de Iraniër Ali Mahmoudikordheili, de Bulgaar Radko Radev en de Russin Marina Diakkonova.

Het Internationale Paralympische Comité besloot de vier overtreders voor de duur van vier jaar te schorsen. Zij zijn in 2004 niet welkom op de volgende Paralympics in Athene.

KUB-studenten genaaid door inbrekers

Kubstudent had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wat wil het geval, afgelopen donderdag hebben enkele inbrekers ingebroken bij het rekencentrum van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg.

Volgens woordvoerster J. van den Broek van de KUB zijn donderdagavond omstreeks 19.30 uur op professionele wijze de processoren uit de zeven servers - de centrale computersystemen - verwijderd. "Het is geen studenten-grap", zegt ze.

En net deze servers zijn voor de studenten, hier staat alle vakinformatie op en de spullen die de leraren online gezet hebben voor de studenten!!

Door deze streek worden vele studenten dus letterlijk genaait, omdat zij nog voor hun tentamens spullen van deze servers nodig zullen hebben, maar deze zijn dus offline!

Om herhaling te voorkomen scherpt de KUB de veiligheidsmaatregelen aan. Volgens C. Bouman van de Tilburgse politie zijn niet eerder op een dergelijke wijze spullen gestolen. De inbrekers kwamen binnen door een deur open te breken. Ze waren binnen vijftien minuten weer verdwenen.

De KUB wil nog geen uitspraak doen over de schade. Door de inzet van reservemachines is een groot deel van het KUB-computersysteem hersteld.

CNN dreigt Chinese concurrent met rechtzaak

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nieuwsleverancier CNN dreigt zijn Chinese concurrent China Network News aan te klagen. De Chinese organisatie moet zijn website met de domeinnaam cnnews.com opheffen, zo vindt CNN. De Amerikaanse nieuwszender heeft het handelsmerk CNN gedeponeerd en staat het niet toe dat de concurrent gebruik maakt van de drie letters.

CNN brengt op CNN.com nieuws in verschillende talen, waaronder chinees. CNNews.com wordt als concurrent gezien omdat deze gelijksoortige berichten in het chinees brengt. CNN stuurde hierover een brief naar de chinezen, waarin wordt geëist dat China Network News stopt de domeinnaam te gebruiken en deze overdraagt aan CNN.

Shanghai Maya Online Broadband, de eigenaar van cnnews.nl, is niet van plan de naam zomaar af te staan. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn de eisen van CNN niet reëel. Als CNN de zaak wint zouden namelijk ook andere bedrijven die CNN in hun naam hebben verwerkt in de problemen kunnen komen. Hieronder valt bijvoorbeeld CNNIC (China Internet Network Information Center).

Boekenwurmen

Allochtone leerlingen in het voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs (vmbo) lezen meer dan hun autochtone klasgenoten. Vooral Marokkaanse meisjes vallen in positieve zin op. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek dat student Anouk Endert heeft gedaan op vier scholen in Amsterdam, Utrecht, Tilburg en Edam.

Zij ondervroeg, in opdracht van Stichting Lezen, 326 scholieren. Meer dan de helft van hen, 183, had een buitenlandse achtergrond. Meisjes lezen over het algemeen al veel meer boeken dan jongens, maar de Marokkaanse meiden zijn, zo blijkt uit het onderzoek, echte boekenverslindsters.

Na de brugklas neemt het lezen, van met name jeugdboeken, af. Het neemt in het examenjaar echter weer explosief toe. Dat komt vooral vanwege de verplichte boekenlijst.

Scholieren met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond gaven aan vaker de krant te lezen dan de Nederlandse leerlingen. Vooral de voorpagina, het regionale nieuws en het sportkatern zijn populair. Bij oudere leerlingen neemt de leestijd van kranten toe, zo komt ook uit het onderzoek naar voren.

Tot de tijdschriften voelt de jeugd met een buitenlandse achtergrond zich minder aangetrokken dan de Nederlandse. Break Out! en de Hitkrant worden vooral door de Nederlandse meiden gelezen.

Uit een ander onderzoek in opdracht van de Stichting Lezen blijkt dat allochtonen in de laatste klassen van de basisschool minder worden voorgelezen dan de Nederlandse scholieren. Vijftien procent van hen zegt dat dat komt omdat hun ouders niet goed Nederlands spreken. De meesten geven aan dat ze niet worden voorgelezen omdat ze zelf kunnen lezen. Zich laten voorlezen zien ze als iets passiefs. Pas als ze zelf lezen, hebben ze het idee dat ze iets leren.

Het is niet zo dat de allochtonen naar het boek grijpen omdat ze op andere manieren geen toegang hebben tot informatie. Het internetgebruik ligt bij autochtonen en allochtonen op hetzelfde niveau. Tweederde van de vmbo'ers zegt wel eens te internetten.

Helicopter van Bill Clinton vat vlam

Kort na aankomst van de Amerikaanse president op het vliegveld van Boston, is er brand uitgebroken aan boord van de helikopter die hem zou vervoeren. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis bekendgemaakt.
Clinton zou een fondsenwerving bijwonen in het plaatsje Lowell in de staat Massachusetts. Drie brandweerauto's werden ingezet om het vuur te doven. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, aldus de zegsman.

De president is alsnog met een tweede gereedstaande helikopter vertrokken naar Lowell.

Schumacher start op pole in Maleisië

Michael Schumacher heeft zaterdag in Kuala Lumpur met zijn Ferrari de beste tijd gemaakt in de officiële training voor de Grote Prijs van Maleisië, die zondag wordt gehouden.

De Duitser, die al voor de laatste race zeker was van de wereldtitel in de formule 1, kwam rond in 1.37,397. Het is de negende keer dit seizoen dat Schumacher van pole positie mag vertrekken.

De tweede plaats was voor de Fin Mika Häkkinen, die met zijn McLaren 1.37,860 nodig had. Diens teamgenoot, de Schot David Coulthard, werd derde in 1.37,889.

Jos Verstappen reed achter het stuur van zijn Arrows met een tijd van 1.39,489 naar de vijftiende positie, vlak achter zijn Spaanse teamgenoot Pedro de la Rosa.


De uitslag van de officiële training voor de Grote Prijs van Maleisië:

1. Michael Schumacher (Dui) Ferrari 1.37,397(gemiddelde snelheid 204,881 km/u),
2. Häkkinen (Fin) McLaren 1.37,860,
3. Coulthard (GBr) McLaren 1.37,889,
4. Barichello (Bra) Ferrari 1.37,896,
5. Wurz (Oos) Benetton 1.38,644,
6. Villeneuve (Can) BAR 1.38,653,
7. Irvine (GBr) Jaguar 1.38,696,
8. Ralf Schumacher (Dui) Williams 1.38,739,
9. Trulli (Ita) Jordan 1.38,909,
10. Frentzen (Dui) Jordan 1.38,988,

15. Verstappen Arrows 1.39,489.

Washington verdiende aan 'Mein Kampf'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tot 1979 de auteursrechten geïncasseerd die voortvloeiden uit de verkoop van het beruchte boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler op de Amerikaanse markt. Dat heeft het tijdschrift US News maandag onthuld.

De zaak kwam aan het licht toen John Bendix, een lid van een presidentiële commissie die onderzoek doet naar de activa van de holocaust, in mei op een rapport uit 1945 stuitte waaruit bleek dat ook auteursrechten in beslag waren genomen. Onder meer de namen van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke, de Franse schrijver Marcel Proust en de Nazi-leiders Adolf Hitler en Joseph Goebbels kwamen voor in het rapport.

Tijdens de oorlog verdiende de Amerikaanse staat op die manier ongeveer 20.000 dollar (tegen de huidige koers ongeveer 50.000 gulden). Niemand weet waar dat geld naartoe ging.

Sindsdien, aldus het blad, bleef het ministerie van Justitie gedurende 34 jaar in stilte de auteursrechten op de Amerikaanse uitgave van Mein Kampf incasseren. Tegen 1979 was de totaal geïnde som opgelopen tot 139.000 dollar (350.000 gulden). De auteursrechten werden gestort in het fonds voor schadeloosstelling van oorlogsslachtoffers.

Terwijl vele landen de verkoop van 'Mein Kampf' verboden, verkocht het ministerie van justitie in Washington in 1979 de auteursrechten voor 37.000 dollar aan de Amerikaanse uitgever Houghton Mifflin, die sinds 1933 de publicatie in de VS van het werk van de Führer verzorgde.

US News and World Report rekende voor dat de uitgever in twintig jaar tijd, bij een gemiddelde jaarlijksde verkoop van 15.000 exemplaren, tussen 300.000 en 700.000 dollar verdiende aan de verkoop van 'Mein Kampf'.

Vice-voorzitter Wendy Strothman van Houghton Mifflin noemde de winst op het boek heel bescheiden. De publicatie zorgt ervoor dat "het kwaadaardige karakter van de nazi-ideologie niet in de vergetelheid raakt". Strotham beloofde dat de opbrengst voortaan naar goede doelen zal gaan.

Figo gaat eraan

De AchtbaanPagina had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Was jij ook zo boos op Luis Figo toen hij voor een slordige 130 miljoen verhuisde van FC Barcelona naar Real Madrid? Nu kun je je gram halen op de site met de alleszeggende naam antiFigo.com.

Zaterdag staat de wedstrijd tussen beide giganten op het programma. Luis Figo zal in Nou Camp getrakteerd worden op een warm onthaal. Zo heeft de harde kern van de Catalaanse club al het een en ander op stapel staan om de Portugees zich zo min mogelijk welkom te laten voelen in zijn oude thuisstadion. Eén van de verrassingen van 'Boixos Nois' is een spandoek met ‘Figo, je bent een Judas’ erop. En bedankt.

Om alvast in de stemming te komen is de site www.antifigo.com in het leven geroepen. Op deze site kun je – in het Spaans, dat wel – je afschuw uiten over de ‘verrader’ Figo. De site staat vol met leuke plaatjes. Zo is Figo’s hoofd bijvoorbeeld op een dollarbiljet geprojecteerd. Daarnaast een onthullende versie van Het Laatste Avondmaal. Als je goed kijkt zie je het Real Madrid-logo in de gifbeker. Heel apart.

Om nog wat meer olie op het vuur te gooien heeft een Catalaans televisiestation een prijsvraag uitgeschreven. Wie het beste anti-Figo spandoek in Nou Camp ophangt, wint een reis naar Lissabon, de geboorteplaats van de ‘Judas’.

Wimlex stelt supercomputer in gebruik

Prins Willem-Alexander neemt 22 november in Amsterdam officieel de nationale supercomputer in gebruik van de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA).

De nieuwe wetenschappelijke computer is een technisch hoogstandje en heeft een capaciteit die tachtig keer groter is dan zijn voorganger. De computer kan ruim een biljoen berekeningen per seconde maken en is hiermee de snelste van Europa. Het rekenwonder is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De komende zes jaar zal de rekenmachine worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek op onder andere het gebied van biologie, chemie, meteorologie, astrofysica en geneeskunde. Het gaat hierbij vooral om het simuleren van verschijnselen die niet in een laboratorium bestudeerd kunnen worden.

Daarnaast kan de supercomputer ingewikkelde technische constructies doorrekenen op sterkte, elasticiteit, luchtweerstand en op hitte- en schokbestendigheid.

SARA is een nationaal computerexpertisecentrum. Het rekencentrum beheert onder meer computers voor de NWO-stichting Nationale Computerfaciliteiten, de Vrije Universiteit, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteiten van Twente en Amsterdam.

Hmm, lijkt mij een ideaal ding om op te gamen trouwens

De Intel "sound morpher"

Intel heeft zijn speelgoed-assortiment uitgebreidt met de Sound Morpher. De chipfabrikant introduceerde het product maandag op de speelgoedbeurs. Het opvallend uitziende apparaatje kan geluiden direkt vervormen met effecten als ‘monster’ en ‘echo’. Daarnaast kunnen opgenomen geluiden gedownload worden in een pc voor verdere bewerking.

De Sound Morpher wordt geleverd met een softwarepakket die cartoongezichten, uit het meegeleverde pakket, de opgenomen spraak kan laten uitspreken. Het Intel speelgoedje zal verkrijgbaar zijn voor rond de 100 gulden.

Kewl, kunnen we allemaal Scream gaan nadoen

9 jarige ontdekt fout in boek Harry Potter

De 9-jarige Laila Banjar uit Groot-Brittannië heeft een fout ontdekt in het laatste boek uit de Harry Potter-reeks. Wat proeflezers, eindredacteuren en schrijfster J.K. Rowling niet zagen, merkte zij wel op, toen ze het boek voor de tweede keer las.

Een van de hoofdfiguren, Crouch, die vermist raakt op pagina 485, wordt op pagina 503 onbedoeld nog eens ten tonele gebracht. De Britse kranten besteden zaterdag uitgebreid aandacht aan de persoonsverwisseling, die volgens uitgever Bloomsbury niet te wijten is aan onoplettendheid van Rowling, maar optrad tijdens het zetten van de letters.

De moeder van Laila stuurde een e-mail naar de uitgever waarin ze melding maakte van de naamsverwisseling.
"We zijn geschokt dat deze fout onopgemerkt bleef", aldus Bloomsbury. Overigens had er in de gewraakte zin Cornelius Fudge moeten staan in plaats van Crouch.

Het boek is het vierde uit een serie. Het had de grootste eerste druk aller tijden. Van de boeken zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Rowling staat bovenaan de lijst van meestverdienende vrouwen in Groot-Brittannië.

Nederland komt om in afval

Nederland is één grote vuilstortplaats. Langs de snelwegen dumpen automobilisten jaarlijks zo'n 100 duizend ton afval. Maar ook in parken, op stranden, rond winkelcentra, stations en scholen neemt de vervuiling toe. De stichting Nederland Schoon start daarom een landelijke campagne.

De stichting hoopt hiermee de bevolking bewust te maken van de schadelijke gevolgen van haar vervuilingsgedrag. Bovendien hoopt ze met meer vuilnisbakken, uitbreiding van controle en sancties en meer voorlichting Nederland binnen afzienbare tijd schoon te krijgen.

"De omvang van de vervuiling is gigantisch", zegt woordvoerster Van Aggelen van de stichting. "Alleen al Rijkswaterstaat besteedt jaarlijks ruim 15 miljoen gulden aan het schoonmaken van bermen. Dat is weggegooid geld."

Langs het vijftien kilometer lange traject tussen de Moerdijkbrug en Ridderkerk werden in twee maanden tijd 1.625 zakken afval van 70 liter bij elkaar geprikt. Woordvoerster Van Aggelen denkt niet dat mensen beseffen hoeveel schade ze aanrichten door hun troep op straat te lozen. "Kauwgom bijvoorbeeld is bijzonder schadelijk voor het milieu. Het duurt 20 tot 25 jaar voordat deze stof is afgebroken. Bij plastic flessen neemt het verteringsproces zo'n tien jaar in beslag en bij sigarettenpeuken en bananen- en sinaasappelschillen drie jaar. Automobilisten realiseren zich niet wat ze aanrichten door hun troep uit het raam te gooien."

Ook leerlingen worden steeds nonchalanter met hun afval. Etensresten, kauwgom en blikjes zijn rond de scholen niet meer weg te denken. De stichting Nederland Schoon is dan ook van plan om scholen zo snel mogelijk bij de actie te betrekken.

Tyson wint door opgave Golota

misterM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voormalige wereldkampioen boksen in het zwaargewicht Mike Tyson heeft vrijdag zijn partij tegen de Pool Andrew Golota eenvoudig gewonnen. Tysons tegenstander weigerde om nog onbekende reden aan het begin van de derde ronde in actie te komen. De scheidsrechter riep de Amerikaan daarop tot winnaar uit.
De weigering van Golota verbaasde ook zijn coach Al Certo. De bokser die in de eerste ronde neerging tegen de Amerikaan wenste zijn gebitsbeschermer niet in te laten doen. Hij liep vervolgens naar de scheidsrechter duwde hem opzij en stapte uit de ring.

Een verbouwereerde coach volgde de Pool door de zaal. Het publiek was het duidelijk niet eens met de beslissing van Golota. Onder luid boegeroep bekogelden ze hem met popcorn en bier.
Het was Tysons 49e overwinning. De 34-jarige bokser die donderdag, na de weging aangaf dat hij zou stoppen met boksen na deze wedstrijd, verloor in zijn carrière drie maal.

Hmm, zou die Tyson weer aan het bijten geslagen zijn ??

Politie achtervolgt man door Brabant

De politie Haaglanden heeft vrijdagavond een verdachte van een schietpartij achtervolgd van Zoetermeer tot Weert.

Daar kon de man door een arrestatieteam worden aangehouden. De schietpartij gebeurde rond half zes bij het huis van de ex-vrouw van de verdachte in Zoetermeer. Vervolgens sloeg de man in zijn auto op de vlucht.

Via de A12 en de A15 kwam hij op de A2 richting Zuiden terecht. Rond half tien slaagden agenten erin de auto te stoppen en arresteerden zij de verdachte.

In plaats dat ze nou vanaf Weert tegemoet kwamen rijden
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
©FOK.nl e.a.