Wimlex stelt supercomputer in gebruik

Prins Willem-Alexander neemt 22 november in Amsterdam officieel de nationale supercomputer in gebruik van de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA).

De nieuwe wetenschappelijke computer is een technisch hoogstandje en heeft een capaciteit die tachtig keer groter is dan zijn voorganger. De computer kan ruim een biljoen berekeningen per seconde maken en is hiermee de snelste van Europa. Het rekenwonder is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De komende zes jaar zal de rekenmachine worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek op onder andere het gebied van biologie, chemie, meteorologie, astrofysica en geneeskunde. Het gaat hierbij vooral om het simuleren van verschijnselen die niet in een laboratorium bestudeerd kunnen worden.

Daarnaast kan de supercomputer ingewikkelde technische constructies doorrekenen op sterkte, elasticiteit, luchtweerstand en op hitte- en schokbestendigheid.

SARA is een nationaal computerexpertisecentrum. Het rekencentrum beheert onder meer computers voor de NWO-stichting Nationale Computerfaciliteiten, de Vrije Universiteit, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteiten van Twente en Amsterdam.

Hmm, lijkt mij een ideaal ding om op te gamen trouwens