Nederland komt om in afval

Nederland is één grote vuilstortplaats. Langs de snelwegen dumpen automobilisten jaarlijks zo'n 100 duizend ton afval. Maar ook in parken, op stranden, rond winkelcentra, stations en scholen neemt de vervuiling toe. De stichting Nederland Schoon start daarom een landelijke campagne.

De stichting hoopt hiermee de bevolking bewust te maken van de schadelijke gevolgen van haar vervuilingsgedrag. Bovendien hoopt ze met meer vuilnisbakken, uitbreiding van controle en sancties en meer voorlichting Nederland binnen afzienbare tijd schoon te krijgen.

"De omvang van de vervuiling is gigantisch", zegt woordvoerster Van Aggelen van de stichting. "Alleen al Rijkswaterstaat besteedt jaarlijks ruim 15 miljoen gulden aan het schoonmaken van bermen. Dat is weggegooid geld."

Langs het vijftien kilometer lange traject tussen de Moerdijkbrug en Ridderkerk werden in twee maanden tijd 1.625 zakken afval van 70 liter bij elkaar geprikt. Woordvoerster Van Aggelen denkt niet dat mensen beseffen hoeveel schade ze aanrichten door hun troep op straat te lozen. "Kauwgom bijvoorbeeld is bijzonder schadelijk voor het milieu. Het duurt 20 tot 25 jaar voordat deze stof is afgebroken. Bij plastic flessen neemt het verteringsproces zo'n tien jaar in beslag en bij sigarettenpeuken en bananen- en sinaasappelschillen drie jaar. Automobilisten realiseren zich niet wat ze aanrichten door hun troep uit het raam te gooien."

Ook leerlingen worden steeds nonchalanter met hun afval. Etensresten, kauwgom en blikjes zijn rond de scholen niet meer weg te denken. De stichting Nederland Schoon is dan ook van plan om scholen zo snel mogelijk bij de actie te betrekken.