FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 juli 2024

[OS] Turner De Munck in toestelfinale, Schmidt en Rijken in meerkampfinale

In Parijs is zaterdag de kwalificatie afgewerkt voor het mannenturnen op de Olympische Spelen. Alle mannelijke turners kwamen in actie en aan het eind van de dag leverde dat meerdere ranglijsten op: die per team, individueel voor de meerkamp en voor de losse toestellen.

Teams
Loran de Munck, Martijn de Veer, Jermain Grünberg, Frank Rijken en Casimir Schmidt wisten niet te stunten: met 247,295 punten kwamen ze uiteindelijk tot de tiende plek, terwijl de acht beste landen zich voor de finale zouden plaatsen - het vijftal kwam daar welgeteld een half punt voor tekort. China gaat als beste naar de finale, gevolgd door Japan en de Britse ploeg.

Meerkamp
Individueel ging het beter voor de Nederlandse mannen, Schmidt wist zich met 82,098 punten als zeventiende voor de finale te plaatsen. Rijken kwam tot 81,233 punten, goed voor de 23e plek en daarmee ook een plaats in de eindstrijd. De Chinees Zhang Boheng was met 88,597 punten de beste, voor de Japanners Shinnosuke Oka en Daiki Hashimoto.

Toestellen
Eén finaleplek voor Nederland: De Munck wist op zijn voltigepaard met 14,766 punten nét genoeg te scoren om als achtste de finale van acht man in te mogen. Daarin is de Ier Rhys McClenaghan de favoriet, hij scoorde net als de Amerikaan Stephen Nedoroscik 15,200 punten.

Zondag komen de vrouwen aan de beurt voor hun kwalificaties, maandag wordt dan de eerste finale afgewerkt, die voor de landenteams bij de mannen.

[OS] Szilágyi onttroond; Zuid-Koreaan Oh pakt goud bij het sabelschermen

In het sabelschermen pakte de Zuid-Koreaan ster Oh Sanguk vandaag met overtuiging het goud. In de finale wist hij af te rekenen met de Tunesiër Fares Ferjani. De Italiaan Luigi Samele haalde in de strijd om het brons de eerste Italiaanse schermmedaille binnen.

Voorafgaand aan het sabeltoernooi bij de heren vroeg iedereen zich af of de drievoudig Olympisch Kampioen Áron Szilágyi ook voor een vierde keer op rij een gouden medaille zou kunnen binnen halen. Al heel snel werd duidelijk dat dit niet het geval zou zijn. Al in de eerste ronde verloor Szilágyi verloor verrassend met 15-8 van de Canadees Fares Arfa. Deze relatief onbekende Canadees ontpopte zich in het vervolg als een ware reuzendoder. Ook de Franse topschermer Boladé Apithy kon geen grip op de Canadees krijgen en zelfs de Zuid-Koreaanse favoriet Oh wankelde tegen Arfa. Ook andere favorieten vlogen eruit. De twee Amerikaanse sterren Eli Dershwitz, tevens wereldkampioen, en Colin Heathcock verloren net als Szilagyi hun eerste ronde. Ook de Fransen wisten op hun thuistoernooi niet te overtuigen. Tot slot verloor de Georgische favoriet Sandro Bazadze al vroeg van de Egyptenaar Mohamed Amer.

In meerdere partijen liepen de emoties hoog op. Pogingen om de scheidsrechter met geschreeuw en theatrale bewegingen te overtuigen zijn inmiddels een vast onderdeel van het sabelschermen, maar soms werden daarbij ook grenzen overgegaan. Met name de Georgiër Bazadze ging na zijn uitschakeling tekeer tegen de scheidsrechters door ze uit te schelden en te intimideren, terwijl hij weigerde van de piste te gaan. Toch werd deze Spelen ook de schoonheid van het sabelschermen getoond. De Frans-Duitse strijd tussen Szabo en Patrice bevatte alles wat een sabelschermliefhebber kan wensen: felheid, intensiteit en tot slot sportiviteit. Ook de Zuid-Koreaanse favoriet Oh schitterde met zijn verre uitvallen, ongelooflijke flexibiliteit en grote sierlijkheid.

In de eerste halve finale troffen twee Afrikaanse schermers elkaar. De Egyptische nummer één van de wereld Ziad Elsissy leek op voorhand de favoriet in de wedstrijd tegen de Tunesiër Fares Ferjani. De Tunesiër startte echter dominant en kwam zo op een flinke voorsprong. Vlak voor de winst leek Ferjani even te haperen, waardoor Elsissy begon te hopen op een comeback. Met enige moeite wist Ferjani de winst echter toch nog over de streep te trekken: 15-11. De andere halve finale was minder spannend. De Koreaan Oh Sanguk had even nodig om zijn Italiaanse opponent Luigi Samele uit te zoeken, maar vloog er vervolgens over heen: 15-5.

In de strijd om brons wist Samele beter in de wedstrijd te komen. Elsissy schermde daarentegen soms wat slordig. Zodoende haalde Samele knap en verdiend het brons binnen, terwijl de nummer één van de wereld zonder Olympische prijs achter bleef. De finale leek aanvankelijk op een herhaling van de halve finale van Oh. Ook tegen Ferjani begon de Zuid-Koreaan overtuigend. Even leek Oh echter te moeten vrezen voor een blessure, nadat Ferjani Ohs enkel twee keer geraakt had. De Zuid-Koreaan kwam echter met de schrik vrij en kwam zo op een grote voorsprong. Vlak voor het einde haperde Oh echter, waardoor het nog even spannend leek te worden. Uiteindelijk werd het 15-11 voor Oh.

[OS] Kong maakt favorietenrol in het degenschermen waar

Op de eerste schermdag van de Olympische Spelen wist de Vivian Kong, de nummer één van de wereld, het goud te pakken. Na een indrukwekkende comeback in de finale versloeg zij de Franse Auriane Malon-Breton. De bronzen medaille ging naar de Hongaarse Eszter Muhari.

Grote verrassingen zijn eigen aan het degenschermen. Ook bij het damestoernooi op deze Spelen werd de kijker er weer snel op getrakteerd. In de eerste volledige eliminatieronde werd de regerend Olympisch Kampioene Yiwen Sun verslagen met 14-13 door de relatief onbekende Japanse Miho Yoshimura. De partij leverde nog enige controverse op, omdat Sun meende dat het winnende punt van Yoshimura enkel de grond geraakt zou hebben. Het protest bleef echter zonder gevolgen. Ook de Olympische Kampioene van 2016, Nathalie Moellhausen uit Brazilië, kon deze ronde niet doorkomen. Ze werd tijdens de wedstrijd onwel en leek zelfs te moeten overgeven. In deze staat moest de Braziliaanse vedette het onderspit delven tegen de slechts zestien jaar oude Canadese Ruien Xiao.  Ook de Duits-Keniaanse Ndolo en de Italianen Rizzi en Fiamingo lagen er al direct uit.

Toch konden niet alle schermreuzen gedood worden. De uit Hong Kong afkomstige Vivian Kong, de nummer één van de wereld, toonde haar dominantie tijdens het toernooi. Tegenstanders leken haar nauwelijks in de problemen te kunnen brengen. In de halve finale wist de Estse Nelli Differt lang nabij te blijven. Pas aan het einde wist Kong zich te bevrijden van Differt, om uiteindelijk toch nog comfortabel met 15-11 te winnen. In de andere halve finale leek de Hongaarse Eszter Muhari sterk te beginnen. Na enkele punten kwam Auriane Mallo-Breton echter op gang, om vervolgens eerst gelijk te maken en er daarna ruim overheen te gaan: 15-9.

Zodoende mochten Differt en Muhari strijden om brons. Muhari, die haar deelname aan de Spelen te danken heeft aan een schorsing van haar landgenoot Anna Kun, stond deze wedstrijd grotendeels op achterstand, maar kwam steeds weer terug, om uiteindelijk in de golden score er overheen te gaan. Hierop volgde een zinderende finale. Mallo-Breton kwam op een gigantische voorsprong, die steeds vernederender ging worden. Het werd zelfs 7-1 voor Mallo-Breton. Kong had, naar eigen zeggen, de nederlaag reeds geaccepteerd. Daarna begon ze echter vrijer te schermen en ging ze steeds meer punten maken. Zodoende kwam ze op fenomenale wijze terug tot een gelijkspel: 12-12. In de golden score wist Kong het vervolgens met een prachtige aanval af te maken en zo een historische comeback te bewerkstelligen.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 1

Vandaag was de eerste dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederlands succes viel er vandaag nog niet te noteren. Het beste resultaat was er voor Demi Vollering die vijfde werd op tijdrit in het wegwielrennen. Ellen van Dijk, die nog maar zeven weken geleden haar enkel brak, kwam niet verder dan de elfde plek. Het goud ging daar naar Australische Grace Brown. Bij de mannen werd het een Belgisch feestje met goud voor Remco Evenepoel en brons voor Wout van Aert.

In de teamsporten werden wel een aantal goede resultaten neergezet. Zo boekten de waterpolosters een goede overwinning op Hongarije (10-8). Ook de hockeyploegen wonnen, de mannen met 5-3 van Zuid-Afrika en de vrouwen met Frankrijk met 6-2. Ook Britt Eerland zette een goede prestatie neer. De 30-jarige tafeltennister, de nummer 72 van de wereld, won met 4-0 in sets van de pas 16-jarige Hana Goda,die 32ste staat op de wereldranglijst.

Voor Tornike Tsjakadoea duurde het judotoernooi niet lang, hij verloor al in de eerste ronde van de Kazak Jeldos Smetov. Schrale troost was wel dat diezelfde Smetov uiteindelijk het goud won.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Schieten Team: 10 Meter Luchtgeweer  Gemengd China Zuid-Korea Kazachstan  
Schoonspringen Synchroon 3 meter plank Dames Chang/Chen (Chi) Bacon/Cook (VS) Harper/Mew Jensen  
wielrennen Tijdrit Dames Grace Brown (Aus) Anna Henderson (GB) Chloé Dygert (VS)  
wielrennen Tijdrit Heren Remco Evenepoel (Bel) Filippo Ganna (Ita) Wout van Aert (Bel)  
Rugby sevens Heren Frankrijk Fiji Zuid-Afrika  
Judo tot 48 Kilogram:  Dames Natsumi Tsunoda (Jap) Baasankhuu Bavuudorj (Mgl) Babulfath (Zwe) Boukli (Fra)
Judo tot 60 Kilogram:  Heren Jeldos Smetov (Kaz) Luka Mkheidze (Fra) Garrigos (Spa) Nagayama (Jap)
Schermen Degen: Individueel  Dames Vivian Kong (HKo) Auriane Mallo (Fra) Eszter Muhari (Hon)  
Schermen Sabel: Individueel  Heren Oh Sang-uk (Zko) Fares Ferjani (Tun) Luigi Samele (Ita)  
Zwemmen 400m: Vrije Stijl  Dames Ariarne Titmus (Aus) Summer McIntosh (Can) Katie Ledecky (VS)  
Zwemmen 4 x 100 meter: Vrije Stijl  Dames Australie Verenigde Staten China  
Zwemmen 400m: Vrije Stijl  Heren Lukas Märtens (Dui) Elijah Winnington (Aus) Kim Woo-min (ZKo)  
Zwemmen 4 x 100 meter: Vrije Stijl  Heren Verenigde Staten Australie Italie  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Australie 3 2 0 5
2 China 2 0 1 3
3 Verenigde Staten 1 2 2 5
4 Frankrijk 1 2 1 4
5 Zuid-Korea 1 1 1 3
6 Japan 1 0 1 2
6 Belgie 1 0 1 2
6 Kazachstan 1 0 1 2
9 Duitsland 1 0 0 1
9 Hong Kong 1 0 0 1

[OS] Zwemmers Kamminga en Corbeau naar finale 100 school

Op de eerste dag van het olympisch zwemtoernooi in Parijs hebben Arno Kamminga en Caspar Corbeau de finale bereikt van de 100 meter schoolslag voor mannen die morgen wordt gezwommen.

Kamminga, die vier jaar geleden in Tokyo zilver pakte op deze afstand, werd tweede in zijn halve eindstrijd in 59,12, Corbeau, vanmorgen goed voor een nieuw persoonlijk record, werd in diezelfde halve eindstrijd derde in 59,24.

Adam Peaty, die de olympische titel op deze afstand vier en acht jaar geleden won, was de snelste in de halve eindstrijd met 58,86.

Tessa Giele is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de 100 meter vlinderslag bij de vrouwen. De 21-jarige Nederlandse werd in haar halve eindstrijd achtste in 57,92.

De Amerikaanse Gretchen Walsh was de snelste in de halve finales. Met 55,38 zwom ze een nieuw olympisch record en bleef ze maar twee tienden boven haar eigen wereldrecord. De finale van de 100 meter vlinderslag bij de vrouwen is morgen.

De titel op de 400 meter vrije slag bij de mannen ging naar de Duitser Lukas Märtens en hij pakte dus het eerste zwemgoud deze Spelen. Märtens zwom lang onder het wereldrecord maar moest het schema in het laatste deel van de race toch laten gaan en zwom hij naar 3.41,78. De Australiër Elijah Winnington pakte het zilver, terwijl het goud naar de Zuid-Koreaan Kim ging.

Bij de vrouwen pakte Ariarne Titmus de olympische titel op 400 meter vrije slag. De Australische was met 3.57,49 de beste en prolongeerde daarmee de titel van Tokyo. Summer McIntosh uit Canada veroverde het zilver en Katie Ledecky, die de titel op deze afstand acht jaar geleden won, moest nu genoegen nemen met het brons.

De olympische titel op de  4x100 meter vrije slag bij de vrouwen ging naar favoriet Australië. Mollie O'Callaghan, Emma McKeon, Shayna Jack en Meg Harris zwommen naar een winnende tijd van 3.28,92 en prolongeerden daarmee de titel. De Amerikaanse vrouwen veroverden zilver nipt voor China dat genoegen moest nemen met brons.

De Nederlandse vrouwen werden vanmorgen in de halve finales uitgeschakeld.

De laatste afstand van de avond was de finale van de 4 x 100m vrije slag estafette mannen. Daarop prolongeerde de Verenigde Staten met overmacht de titel. Jack Alexy, Hunter Armstrong, Chris Guiliano en Caeleb Dressel zwommen naar 3.09,28. Australië werd tweede, Italië veroverde het brons.

[OS] Franse rugbyers doen Stade de France ontploffen met olympisch goud

In het Stade de France in Parijs is zaterdagavond het olympisch rugby sevens-toernooi bij de mannen afgesloten. In de halve finales won titelverdediger Fiji met 31-7 van Australië, terwijl de Fransen met 19-5 van Zuid-Afrika wonnen, waarna het tijd was voor de medailles.

Brons
In de strijd om brons kwam Australië dankzij Nathan Lawson op voorsprong tegen Zuid-Afrika, dat dankzij Selvyn Davids wat terug deed; de Australische conversie ging echter goed, die van Zuid-Afrika niet, dus halverwege stond het 7-5. Zain Davids bracht de Blitzbokke in de tweede helft op voorsprong, terwijl de Australische captain Nick Malouf van het veld werd gestuurd.

Davids was even later nog eens goed voor een try, maar de Aussie's kwamen helemaal terug: Corey Toole scoorde in ruim een minuut twee tries en het stond 19-19. Toch was het brons voor de Bokke: Shaun Williams sloeg in de extra tijd toe en na de conversie van Siviwe Soyizwapi won Zuid-Afrika met 26-19.

Finale
Fiji schoot uit de startblokken en na iets minder dan anderhalve minuut ontsnapte Joseva Talacolo voor de eerste try, gevolgd door de conversie van Iowane Teba: 0-7. Een paar minuten later sloeg Frankrijk echter terug dankzij Jefferson-Lee Joseph, wiens try gevolgd werd door de conversie van Rayan Rebbadj.

In de tweede helft sloegen de Fransen al heel snel toe: superster Antoine Dupont ging er vandoor, kwam met een handig balletje naar Aaron Grandidier Nkanang en zag zijn teamgenoot de try scoren, gevolgd door een conversie van Paulin Riva. Fiji deed wat het kon, maar de Fransen waren niet te stoppen en na een lange aanval was het uitgerekend Dupont die de beslissing min of meer bracht.

Het was nog niet helemaal klaar, maar een foutje van Fiji stelde Dupont in staat nóg een try te scoren en daarmee was het ook echt klaar: 28-7 en het Stade de France ontplofte.

Motorrijder zwaargewond bij aanrijding bij Amsterdamse Bos, traumahelikopter geland

Een motorrijder is vanavond op de Nieuwe Meerlaan in Amstelveen, bij het Amsterdamse Bos, gewond geraakt door een aanrijding met een auto. Na het ongeval landde er een traumahelikopter even verderop. 

De aanrijding vond rond 18.00 uur plaats. Naast de traumahelikopter werden er ook meerdere ambulances opgeroepen.

Een politiewoordvoerder laat weten dat het slachtoffer zwaargewond is geraakt en naar het ziekenhuis is gebracht. De politie onderzoekt hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. 

[OS] Chinese schoonspringers pakken eerste 'zekere' goud, Australisch drama

Op de Olympische Spelen in Parijs is zaterdag de eerste gouden medaille in het schoonspringen vergeven. In het Paris Aquatics Centre kwamen acht duo's in actie voor het synchroonspringen op de driemeterplank en dat leverde niet geheel verrassend voor de zesde keer op rij Chinees goud op.

Chen Yiwen en Chang Yani waren de torenhoge favorieten, met drie wereldtitels op rij was er eigenlijk geen twijfel aan hun gouden medaille en dat was terecht. In alle vijf rondes sprongen ze de meeste punten bij elkaar en met bij elkaar 337,68 punten was het goud dan ook overtuigend binnen.

Het Amerikaanse duo Sarah Bacon en Kassidy Cook nam na de tweede ronde plek twee in beslag en hield dat keurig vast voor olympisch zilver. Maddison Keeney en Anabelle Smith waren hard op weg naar brons voor Australië, maar dat ging bij de laatste sprong helemaal fout: Smith gleed weg en ze zakten naar plek vijf.

Door het Australische onfortuin ging het brons naar Yasmin Harper en Scarlett Mew Jensen uit Groot-Brittannië, met 302,28 punten tegen de 314,64 van Bacon en Cook.

[OS] Japan scoort gelijk op gematigd spannende eerste judodag

Natsumi Tsunoda is de eerste winnares geworden van goud bij het Olympisch judotoernooi. De Japanse versloeg haar tegenstandster, de Mongoolse Baasankhuu, na waza-ari. Bij de heren wist Smetov het goud binnen te harken.

Het was een matige eerste judodag met veel strafjesjudo en wat gedoe. De Japanner die bij de heren meedeed was nogal boos over zijn uitschakeling in de kwartfinale na een verwurging - hij vond dat deze niet had moeten tellen, maar de scheidsrechter besloot anders. Uiteindelijk pakte hij wel het brons mee. Bij de dames was er in de halve finale een vergelijkbare situatie, waarbij Zweedse Tara Babulfath boos was over een strafje na te hardhandig losmaken van de pakking tegen de latere Olympisch kampioene. Babulfath zou ook brons pakken.

In de finale bij de dames was de Japanse Tsunoda uiteindelijk te sterk voor haar Mongoolse tegenstandster. Ze had het grootste deel van de partij de overhand. Na 3 minuten kwam daar eindelijk de score tegen de wereldkampioene, en vervolgens werd het simpel uitgejudood in enkele grondgevechten waarin de Japanse duidelijk de sterkste bleek. In de herenfinale won de Kazach Smetov van thuisfavoriet Mkheidze. Mkheidze leek lang sterker, maar trapte toch in de val van Smetov een minuut voor het einde en verloor. Zo is er voor het eerst goud voor Kazachstan. Voor Nederland was het een slechte dag, maar Tsjakadoea kan in ieder geval zeggen dat hij in zijn enige partij van de olympisch kampioen verloor.

De overige twee bronzen medailles gingen naar Frankrijk bij de dames en Spanje bij de heren.

[OS] Evenepoel bezorgt België het eerste goud op olympische tijdrit

Remco Evenepoel is de nieuwe olympisch kampioen in het tijdrijden. In Parijs won de 24-jarige Belg, ook al wereldkampioen op dit onderdeel, voor de Italiaan Filippo Ganna en zijn landgenoot Wout van Aert.

Remco Evenepoel was vooraf een van de topfavorieten voor olympisch goud en de Belg ging als laatste van start. Bij het eerste tussenpunt zette hij de snelste tijd neer na 13,1 kilometer. Evenepoel was daar ruim zeven seconden sneller dan Filippo Ganna en negen seconden sneller dan Wout van Aert. Joshua Tarling klokte de vierde tijd, al kwam dat vooral vanwege een lekke band.

Richting het tweede tussenpunt, na 22 kilometer leek het een complete Belgische feestdag te worden. Van Aert was vijf seconden sneller dan Ganna, en nadat Evenepoel dertien seconden onder de tijd van zijn landgenoot dook leek België op weg naar een historisch een-tweetje in de olympische tijdrit.

Maar in het laatste deel verzwakte Van Aert iets, terwijl Ganna een geweldig laatste deel reed en Van Aert voorbij ging. Evenepoel wist wel stand te houden en zou de tijdrit over 32,4 kilometer winnen met bijna vijftien seconden voorsprong op Ganna. Tarling kwam twee seconden te kort voor een medaille.

Daan Hoole, de enige Nederland aan de start, kwam niet verder dan een zeventiende plaats op bijna twee minuten van Evenepoel.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Verstappen snelste in kwalificatie België, Leclerc poleposition

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de kwalificatie voor de Formule 1 Grand Prix van België. De Nederlander kwam op het natte asfalt van Spa tot een tijd van 1.53,129 waarmee hij ruim sneller was dan Charles Leclerc en Sergio Perez. De poleposition gaat echter naar Leclerc omdat Verstappen voor de race vanwege een nieuwe motor een gridstraf van tien plaatsen in moet lossen.

Omdat het asfalt nat was gingen alle coureurs in de kwalificatie direct naar buiten. Hierdoor droogde de baan iets op en werden de tijden sneller en sneller. Bijna alle rijders moesten om door te kunnen gaan een tweede set banden nemen, Verstappen was een van de weinigen die dit niet nodig had. Nadat de vlag gevallen was bleek dat de Haas-coureurs Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen net buiten de boot vielen, net als Logan Sargeant en Guanyu Zhou. Ook Yuki Tsunoda viel af, al wist de Japanner dat hij vanwege het nemen van veel nieuwe motoronderdelen en de bijbehorende gridstraf van zestig posities sowieso achteraan zou gaan starten.

In Q2 was eenzelfde beeld te zien ten opzichte van het eerste deel. Alle rijders gingen direct weer naar buiten vanwege de dreiging van meer regen, al bleef het bij wat lichte neerslag. Invloed op de tijden had het niet want gedurende de sessie werden ze beter en beter. Uiteindelijk viel Alexander Albon op 0,003 seconde af, terwijl ook Pierre Gasly, Daniel Ricciardo en Lance Stroll klaar waren.

Verstappen zette in het laatste deel meteen de toon door een tijd van 1.53,129 seconde te rijden, zes tienden voor Perez en Lewis Hamilton. De tijden achter de Nederlander werden langzaam beter waarbij Leclerc de tweede positie nog van Perez afsnoepte. Hamilton eindigde uiteindelijk op plek vier, voor Lando Norris, Oscar Piastri, George Russell, Carlos Sainz, Fernando Alonso en Esteban Ocon.

[OS] Hockeyers beginnen met doelpuntrijke zege op Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeymannen zijn op de Olympische Spelen begonnen met een zege. In de eerste groepswedstrijd won Oranje met 5-3 van Zuid-Afrika.

Nederland kende een goede start tegen Zuid-Afrika. Na twee minuten kwamen de hockeyers op voorsprong via Jip Janssen uit een vroege strafbal. Ondanks de goede start maakte Zuid-Afrika al snel gelijk na een goede aanval.

De Nederlandse hockeyers bleven na de gelijkmaker beter en uit een strafcorner pakte Oranje opnieuw een voorsprong. Jonas de Geus werkte een rebound binnen en nog voor rust liep Nederland uit naar 4-1, dankzij doelpunten van Tjep Hoedemakers en opnieuw Janssen.

Oranje leek op weg naar een ruime overwinning tegen Zuid-Afrika, zeker nadat Duco Telgenkamp voor de 5-1 zorgde. Toch zou Zuid-Afrika niet opgeven en kwam terug tot 5-3, waarbij het in de slotfase ook nog kansen kregen op meer.

Het bleef 5-3 en Oranje pakte onder toeziend oog van de koninklijke familie de zege tegen Zuid-Afrika.

[OS] Waterpolosters winnen in slotminuut van Hongarije

De Nederlandse waterpolosters zijn sterk begonnen aan de Olympische Spelen. Tegen Hongarije won Oranje in een spannende wedstrijd met 10-8 van Hongarije.

Oranje begon goed in het Aquatics Centre in Parijs en nam direct een geweldige start (3-0). Hongarije moest even op gang komen, maar gedurende de wedstrijd waren de beide landen aan elkaar gewaagd. Bij rust stond Nederland nog wel met 4-3 voor, maar in het derde en vierde kwart kwam Hongarije langszij.

Met nog één minuut te gaan stond het 8-8, waarna Nederland in de slotminuut via een treffer van Lola Moolhuijzen op voorsprong kwam. Oranje moest nog één aanval van Hongarije overleven en nadat die aanval op de lat eindigde scoorde Nederland in de laatste seconde van de wedstrijd nog de 10-8.

Maandag is China de volgende tegenstander van de Nederlandse waterpolosters.

[OS] Brown wint olympische tijdrit, geen medaille voor Nederland

Grace Brown is olympisch kampioene tijdrijden geworden. De 32-jarige Australische was in de tijdrit over 32,4 kilometer de snelste en won met maar liefst anderhalve minuut voorsprong op de Britse Anna Henderson. Topfavoriete Chloe Dygert werd derde na een valpartij.

De olympische tijdrit in Parijs werd verreden in natte omstandigheden. Het parcours lag er nat en glad bij en verschillende renners schoven in de bochten ook onderuit. De Nederlandse dames bleven wel op hun fiets zitten, maar voor de medailles kwamen ze te kort. Ellen van Dijk was de eerste Nederlandse die van start ging, maar na doorkomst bij het eerste tussenpunt werd duidelijk dat ze niet mee zou doen voor het podium. Ze zou uiteindelijk pas als elfde finishen op een kleine drie minuten van de winnares.

Ook Demi Vollering zou niet op het podium eindigen. De Nederlandse reed een prima tijdrit en werd vijfde, op twintig seconden van het brons. De winst ging naar Grace Brown. De Australische was in de hele tijdrit de snelste en had bij het eerste tussenpunt vijf seconden voorsprong op de Amerikaanse Chloe Dygert, maar gedurende de tijdrit zou de 32-jarige Australische alleen maar verder uitlopen. Na een valpartij van de Amerikaanse was het goud zeker voor Brown en zou ze de tijdrit met anderhalve minuut voorsprong winnen. Dygert moest na de valpartij nog Anna Henderson voor laten gaan en genoegen nemen met het brons.

Results powered by FirstCycling.com

[OS] Tsjakadoea meteen exit in judotoernooi

Tornike Tsjakadoea is uitgeschakeld op het judotoernooi. Al in zijn eerste wedstrijd ging het mis. Aanvankelijk leek het best goed te gaan, maar in de golden score werd hij uitgeschakeld op strafjes.

Tsjakadoea en zijn Kazachse tegenstander Smetov maakten er bepaald geen show van: na ongeveer een minuutje kregen allebei een strafje vanwege té passief gedrag. Daarna had Tsjakadoea een iets actievere fase en ging voor een paar aanvallen. Nadat Smetov snel naar de grond ging, leek het er even mooi uit te zien met een tweede strafje voor de Kazach. Het lukte niet om de derde straf te forceren. In de golden score pakte Smetov het initiatief over en daarmee drukte hij Tsjakadoea in een nieuw strafje voor passiviteit. Even later moest hij naar de grond na een aanval, te snel oordeelde de scheidsrechter. 

Zo zit het toernooi erop. Vroeger had er nog een achterdeur kunnen zijn, aangezien Smetov verrassend de leider van de wereldranglijst versloeg in de kwartfinale en dus in de halve finales zit. Maar tegenwoordig kunnen alleen kwartfinalisten de herkansingen halen. Dit is Tsjakadoea niet gelukt. Morgen en overmorgen komen er geen judoka's in actie voor Nederland.

Beganovic klopt teamgenoot en wint F3-sprintrace Spa

Poleposition was voor Dino Beganovic, die kampioenschapsleider Gabriele Mini naast zich had staan. Santiago Ramos en Tim Tramnitz volgden, voor Luke Browning, Max Esterson, Noel Leon, Sami Meguetounif, Sebastian Montoya, Leonardo Fornaroli, Alex Dunne en Callum Voisin - Laurens van Hoepen vertrok vanaf de veertiende plek.

De safety car kwam al snel de baan op, want Esterson was bovenop Eau Rouge gespind - zelf was hij ongedeerd. Mini had ondertussen de leiding gepakt en vertrok dus als eerste bij de herstart, maar Beganovic ging er bij de herstart al snel voorbij. Tramnitz schoof ondertussen op naar plek drie, voor Ramos, Leon en Browning.

Mini probeerde nog wel het een en ander, maar kwam zijn teamgenoot niet voorbij en dus was de winst voor Beganovic. De felbevochten strijd om de derde plek werd gewonnen door Leon, voor Tramnitz en Ramos - Van Hoepen finishte als dertiende.

[OS] Corbeau als snelste naar halve finales 100m schoolslag, estafettevrouwen onderuit

Op de Olympische Spelen in Parijs is zaterdag de eerste sessie van het zwemtoernooi afgewerkt. Op zes afstanden stonden de series op het programma, met voor Nederland zowel uitstekende als teleurstellende resultaten. Vanaf 20.30 uur staat de eerste finalesessie op het programma.

100m schoolslag mannen
De Nederlanders stonden er bijzonder lekker op: Caspar Corbeau zwom met een persoonlijk record van 59,04 seconden zelfs de snelste tijd van iedereen. Arno Kamminga tikte na 59,39 seconden aan, goed voor de vierde plek, gedeeld met Nicolo Martinenghi uit Italië. De Britse olympisch kampioen Adam Peaty tikte aan na 59,18 seconden, de Wit-Rus Ilya Shymanovich had 59,25 seconden nodig.

100m vlinderslag vrouwen
Tessa Giele zwom een degelijke race: in 57,89 seconden noteerde ze de vijftiende tijd, goed voor een plek in de halve finales. De Chinese wereldkampioene van vorig jaar, Zhang Yufei, was in 56,50 seconden het snelst, voor de Japanse Mizuki Hirai (56,71) en het Amerikaanse duo Torri Huske (56,72) en Gretchen Walsh (56,75).

4x100m vrije slag vrouwen
Nederland won eerder dit jaar de wereldtitel op een WK waar veel toppers afwezig waren, dus dat ze niet de favorieten waren was duidelijk. Toch stelde de ploeg flink teleur: Tessa Giele, Kim Busch, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen hadden 3:36,78 minuten nodig, wat slechts goed was voor de negende plek, een halve seconde te langzaam voor een finaleplaats.

4x100m vrije slag mannen
Geen Nederland, wel drama voor de Fransen: Hadrien Salvan, Rafael Fente-Damers, Guillaume Guth en Amazigh Yebba moesten het doen met een kansloze twaalfde plek, waardoor het land dat ooit zo fenomenaal was op de estafette in eigen land de olympische finale mist.

400m vrije slag mannen
De Duitser Lukas Märtens is dit jaar al in de buurt gekomen van het vijftien jaar oude wereldrecord, in de series in Parijs was hij het snelst: 3:44,13 minuten. Guilherme Costa uit Brazilië volgde in 3:44,23 minuten, voor de verrassende Chinees Fei Liwei (3:44,60).

400m vrije slag vrouwen
In Tokyo vochten Ariarne Titmus en Katie Ledecky een fantastische strijd uit om goud, gewonnen door de Australische Titmus, en ook nu lijkt het daar weer op uit te draaien: Ledecky was in 4:02,19 net iets sneller, voor Titmus's 4:02,46. De Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather (4:02,55) en Summer McIntosh uit Canada (4:02,65) lijken de favorieten voor brons zaterdagavond.

[OS] Boogschutters onderuit na troosteloze shootoff

De Nederlandse boogschutters Steve Wijler en Gabriela Schloesser hebben zich niet geplaatst voor de achtste finales op de Olympische Spelen in Parijs. De twee moesten een shootoff schieten tegen Tai Yu-hsuan en Lei Chien-ying uit Taiwan, nadat de twee duo's in de kwalificaties donderdag gedeeld zestiende werden.

Op een troosteloze zaterdagochtend, weggestopt op het trainingsveld, moesten de vier schutters in actie komen voor welgeteld één pijl. Tai en Lei schoten 19 punten bij elkaar, Wijler en Schloesser hadden er één minder en dus was het klaar voor het Nederlandse duo. Beiden komen ze individueel nog wel in actie, Schloesser mag ook met het vrouwenteam nog aantreden.

Bij de NOS is een uitgebreid interview te lezen over de omstandigheden en het slechte gevoel bij de 'wedstrijd'.

Vijf van de zes roeiboten winnend door naar volgende ronde

Simon van Dorp en Karolien Florijn hebben zoals verwacht geen enkele moeite gehad met de eerste ronde in het roeitoernooi. De skiffeurs, die allebei goede medaillekansen hebben, wonnen hun heat.

Van Dorp was de eerste Nederlandse roeier die vandaag in actie kwam en was de snelste in zijn heat in 6 minuten en 49 seconden. De beste 3 per heat gaan door in de Skiff naar de kwartfinale, en Van Dorp zag al snel dat er maar 3 boten echt gevaarlijk waren in zijn heat. De andere 3 deelnemers bleven ver achter, dus kon Van Dorp relatief rustig roeien. Van Dorp won alsnog zijn heat in de snelste tijd van allemaal. Ook Florijn was de snelste in haar serie, waardoor ook zij de herkansingen kan overslaan. Bij de dames zijn de andere series nu nog bezig.

Er komen nog meer Nederlanders in actie: Ook de dubbeltwee en de dubbelvier komen vandaag in actie bij zowel heren als dames. Alle onderdelen vandaag hebben Nederlanders in actie. Voor Van Dorp is het nu drie dagen wachten tot de kwartfinale.

Update 13:08
Ook 3 van de andere 4 boten hebben hun wedstrijd weten te winnen op de roeibaan: De herendubbeltwee mag daardoor direct naar de halve finale, en de beide boten in de dubbelvier zien we zelfs direct terug in de finale. Alleen de damesdubbeltwee werd vierde in de series, daardoor krijgen ze nog een laatste kans in de herkansingen om nog in de halve finale te komen. Om vanuit daar de finale te halen lijkt echter lastig, het verschil met de beste boten was groot. Daarbij moet gezegd worden dat de damesdubbel de minste kans werd toegedicht op een medaille, terwijl de andere vijf boten wel goede kanshebbers zijn voor eremetaal.

Eerste olympische medailles verdeeld bij gemengd geweerschieten

China is goed begonnen aan de Olympische Spelen. Bij de eerste kans werd er meteen een gouden medaille gepakt door het land bij het gemengd geweerschieten. Na een kwalificatie die goed was voor een finaleplaats werd in die finale afgerekend met Zuid-Korea.

Bij het schieten voor teams is het zaak om elke keer met de 2 atleten samen beter te scoren dan de tegenstanders. Als je dat doet scoor je 2 punten. Twee scores boven de 10 (dicht bij de roos) zijn vaak vereist om kans te maken op rondewinst. Uiteindelijk zijn 16 punten genoeg voor de winst. Zuid-Korea begon goed en pakte de eerste 2 punten, maar daarna kwamen de Chinezen op stoom tot 6-2. Vervolgens bleef het redelijk één om één gaan, maar de Koreanen kregen het maar niet voor elkaar om de achterstand echt in te lopen. Met 12-8 schoten de Koreanen vervolgens ook nog eens een 9 ertussen, waarna het wel beslist leek. Echter kwam Korea nog een beetje terug met 2 goede rondes tot 14-12. China sloeg echter terug voor de beslissing met 2 schoten bijna vol in de roos: 16-12, en dus goed voor goud.

De strijd om het brons werd even eerder al afgewerkt: Kazachstan liet daarbij geen spaan heel van Duitsland. Het werd liefst 17-5, waarbij de Duitsers maar bij 1 van de 11 rondes wisten te winnen. 3x werd er een punt gepakt omdat de score exact gelijk was.

De Nederlanders badmintonners Tabeling en Piek verliezen eerste groepswedstrijd

Robin Tabeling en Selena Piek zijn het badmintontoernooi begonnen met een nederlaag. In de Porte de la Chapelle Arena verloren de Nederlandse badmintonners met 2-0 van Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai uit Thailand.

Robin Tabeling en Selena Piek kenden een zware loting in het mixeddubbelspel. In de eerste groepswedstrijd moest het Nederlandse duo het direct opnemen tegen Dechapol Puavaranukroh en Sapsiree Taerattanachai, de nummer zes van de wereldranking.

Tegen het Thaise koppel verloren Tabeling/Piek de eerste game met 21-14 en ook in de tweede game kon het Nederlandse duo geen bedreiging vormen voor Puavaranukroh/Taerattanachai. Nadat Tabeling en Piek nog een aantal wedstrijdpunten wisten weg te werken werd het in de tweede game 21-16.

Tabeling en Piek nemen het in de tweede groepswedstrijd op tegen het Zuid-Koreaanse koppel Seo Seung-jae en Chae Yoo-jung, die hun eerste groepswedstrijd overtuigend wonnen met 21-10, 21-7.

Vis-in-de-auto-smoes om gesprekken af te kappen gaat viraal

Een specifieke smoes is als meesterzet bestempeld om ongemakkelijke of oninteressante gesprekken te ontwijken, na het viraal gaan van een tweet op X. In de tweet onthulde de gebruiker de woorden die een ongewild gesprek abrupt kunnen beëindigen, en die nog beter werken in ongewone omstandigheden.

"Een keer was een marketeer in een supermarkt te opdringerig, dus zei ik 'Ik heb vis in de auto'. Het was nogal 'oddly specific' en het maakte direct een einde aan het gesprek. Nu gebruik ik het altijd. 'Kan niet praten, vis in de auto'. Werkt eerlijk gezegd nog beter als je niet in een supermarkt bent."

De tweet verzamelde in korte tijd zo'n 50.000 likes en duizenden retweets. Mensen zeggen nu dat de smoes een "bijna gevaarlijke" macht heeft om ongewenste gesprekken direct af te kappen. Een andere gebruiker vergeleek het met een soortgelijk plot in de hit HBO-komedie, Curb Your Enthusiasm.

Ze schreven: "Dit doet me denken aan de Curb Your Enthusiasm-aflevering waar Larry zo blij is hoe mensen hem zonder vragen met rust laten en hem plannen laten annuleren wanneer hij hen vertelt dat zijn moeder is overleden, dat hij het constant met een glimlach op zijn gezicht gebruikt." Een derde persoon zei dat het een vergelijkbare maar minder effectieve smoes is als koude etenswaren in de auto hebben, schrijvend: "Zelfde effect als 'Ik heb koude spullen'."

Anderen suggereerden soortgelijke strategieën om gesprekken te vermijden, met een gebruiker die schreef: "Mijn vader deed iets soortgelijks toen hij naar de softbalwedstrijden van mijn dochters ging toen ze klein waren (voordat ze goed waren). 'Nou, ik moet gaan, ik heb melk in de auto'."

Een gebruiker onthulde: "Ik zeg meestal ijslolly's. Vis is beter. Zal voortaan vis gebruiken." Een ander voegde toe: "Ik heb niet eens een auto, maar ik ga dit gebruiken."

"Sorry, ik heb vis in de auto" (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
"Sorry, ik heb vis in de auto" (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

Sportklimmers strijden in laatste pre-olympische World Cups

Op 5 augustus gaat op de Olympische Spelen in Parijs het sportklimmen beginnen, dit keer met twee onderdelen in plaats van één: het speedklimmen staat nu los en verder is boulder & lead nu ook één onderdeel. Een goed moment om nog even terug te blikken op de World Cups van de afgelopen weken, de laatste graadmeters voor de Spelen.

Innsbruck
In het boulderen werd het bij de mannen een geheel Japans feestje: Sohta Amagasa haalde op drie van de vier boulders de top en deed dat in minder pogingen dan Meichi Narasaki, die zo tweede werd. Tienersensatie Sorato Anraku werd met twee tops en één zone derde, voor de Brit Toby Roberts.

Bij de vrouwen was er maar één de beste, zoals wel vaker: Janja Garnbret topte alle vier boulders, als enige. Haar Sloveense landgenote Jennifer Eucharia Buckley kwam net als de Amerikaanse Anny Sanders op de eerste drie boulders tot de top, op de vierde lukte zelfs de zone niet - Buckley werd met één poging minder tweede, voor haar 17-jarige leeftijdsgenote Sanders.

De grote thuisheld in het leadklimmen wist het te doen: legende Jakob Schubert kwam het verst op de muur, voor de Duitse leadspecialist Alexander Megos. Roberts klom naar de derde plek en liet zien als allrounder een grote kanshebber op olympisch goud te zijn.

Het leadklimmen bij de vrouwen leverde winst op voor Garnbret, die net als Ai Mori de top bereikte op de leadmuur. De tiebreaker is dan de halve finale, daarin werd de in topvorm verkerende Mori tweede en dus werd ze dat in de finale ook. Plek drie ging naar de Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun.

Chamonix
In Frankrijk stond het leadklimmen ook op het programma en daar was het de Amerikaan Colin Duffy die er bij de mannen met de winst vandoor ging. Hij kwam nét iets verder dan thuisfavoriet Sam Avezou, die de Brit Roberts en olympisch kampioen Alberto Gines Lopez uit Spanje naar plekken drie en vier verwees.

Geen Garnbret bij de vrouwen en dus was de weg open voor Mori: de Japanse was de beste in de halve finales en bereikte in de finale de top, net als Jessica Pilz. De Oostenrijkse werd op basis van de halve finales tweede, met Mei Kotake stond een tweede Japanse op het podium - ze kwam net zo ver als Sam's zus Zélia Avezou, maar werd derde op basis van de halve finales.

Ook het speedklimmen stond op het schema en daar was Sam Watson de rapste man. De Amerikaan dook in de achtste finales, kwartfinales en halve finales ruim onder de magische vijfsecondengrens, maar in de finale maakte hij fouten. Wang Xinshang uit China deed dat echter nog wat meer en dus won Watson. In de kleine finale zag de Spanjaard Erik Noya opponent Ryo Omasa uit Japan vallen.

Zhang Shaoqin uit China won in de finale van de Poolse Natalia Kalucka, die viel. In de kleine finale was Jeong Ji-min uit Zuid-Korea te snel voor de Chinese Wang Shengyan.

Briançon
Lang niet alle toppers waren in Briançon, vooral vanwege de voorbereiding op de Spelen. Japan was ook met de B-ploeg sterk, ze haalden zelfs het volledige podium: Zento Murashita pakte de winst, voor Satone Yoshida en Shion Omata.

Bij de vrouwen, waar Lynn van der Meer één greep tekort kwam om de finale te halen, ging de winst ook naar Japan: Mei Kotake was veruit de beste. De Italiaanse Laura Rogora pakte de tweede plek, voor de jonge Oostenrijkse Mattea Pötzi.

Bij afwezigheid van Watson lag de weg open voor anderen, en Ludovico Fossali sprong in dat gat: de Italiaan dook in de finale voor het eerst onder de vijf seconden en was met 4,97 seconden te snel voor Noya. Plek drie ging naar de Chinees Long Jianguo, die in 4,93 tellen de kleine finale won van de Duitser Leander Carmanns.

Met een Aziatisch record van 6,41 seconden pakte Deng Lijuan uit China de winst in de finale tegen Jeong (6,53). Landgenote Zhang Shaoqin was in de kleine finale met 6,46 seconden ook razendsnel en was daar te sterk voor nog een Chinese, Wang Shengyan (6,73).

Blijf van mijn lijf breidt noodgedwongen verder uit

Vijftig jaar nadat het eerste blijf-van-mijn-lijf-huis is opgericht, wordt de opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld nog altijd uitgebreid. In Zuidoost komt een tweede vestiging van het Oranje Huis, zo worden de blijf-van-mijn-lijfhuizen tegenwoordig genoemd. Op die manier kunnen meer mannen en vrouwen worden geholpen. AT5 sprak met een van de oprichters van het eerste uur, iemand die er nu werkt en een slachtoffer over deze vorm van hulpverlening.

Eveline woont ongeveer een jaar samen met haar kinderen in het Oranje Huis in West. Er wonen zowel mannen als vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ze is zowel mentaal als fysiek mishandeld. Het begon jaren geleden met het controleren van haar leven.

"Zoiets sluipt erin en dat heb je eerst niet door", vertelt ze. "Het begon met belletjes en appjes dat hij niet wilde dat ik met bepaalde mensen omging, dat hij wilde dat ik ander werk zou zoeken." Uiteindelijk ging die controle over naar fysiek geweld: "Wat begon als discussie werd een ruzie, daar kwam een klap bij. Een klap werd een trap, en aan het eind lag ik op de grond als hij me aan mijn kraag tegen de muur had gesmeten."

Het Oranje Huis biedt op dit moment plek aan 85 plekken. "Dat worden er straks 93", vertelt Leonie Hutten, regiomanager Amsterdam-Amstelland. Sommige vrouwen wonen bij het pand nabij de Hallen aan de Kinkerstraat. "Maar we hebben ook nog steeds geheel anonieme huizen, dat is nu alleen meer uitzondering dan regel."

In 1973 opent het allereerste blijf-van-mijn-lijfhuis in Amsterdam. Samen met een groep andere jonge vrouwen is het Anita Aerts die iets wil doen tegen geweld tegen vrouwen. "We wisten dat er iets moest gebeuren, want daar bestond in Nederland nog niets voor." De vrouwen gingen naar Engeland om te kijken hoe dit soort activisme daar plek kreeg in de samenleving en stuitten op een opvanghuis. "Toen wisten we: dat willen we ook." En dus kraakt de groep met behulp van beroepskrakers een pand midden in de binnenstad.

Een jaar later wijst de gemeente een plek aan waar het eerste officiële huis geopend wordt. Aan de Amstel tussen de Omval en de Berlagebrug worden vrouwen opgevangen. "Het waren stapelbedden in één grote ruimte, met nog twee of drie andere plekjes", zo vertelt Aerts. "De een kwam binnen met alle nodige documenten, maar de ander rende echt weg uit huis als de nood zo hoog was en kwam radeloos bij ons aan. Terwijl wij ook maar zelf uitvonden wat we allemaal moesten doen."

Het was niet bekend wie er in dat huis woonde, en zo ging het decennia lang door. Tot 2011 waren de blijf-van-mijn-lijfhuizen verspreid door de hele stad. "Maar huiselijk geweld komt voort uit relaties en een relatie verbreken doe je niet zo maar", zo onderbouwt Hutten. Sinds dat jaar werkt de Blijf Groep, de stichting achter de aanpak, met de Oranje Huizen in Nederland. Gebouwen waarvan bekend is dat het opvanghuizen zijn, waar naast woningen ook meteen hulpverlening aanwezig is voor volwassenen en de kinderen.

"We waren van tevoren best wel bang dat de plegers woedend voor de deur zouden staan, maar dat valt heel erg mee", aldus Hutten. De zogenaamde plegers van het geweld worden, alleen wanneer slachtoffers dat zelf willen, betrokken bij de hulp.

Voor Eveline is dit heel belangrijk, vooral voor haar kinderen: "Mijn kinderen hebben wel door wat er is gebeurd en kregen dingen mee in ruzies. Maar hij heeft de kinderen niets aangedaan en zij houden ook van hun vader. Dus ik denk dat dit een hele goede ontwikkeling is om hem erbij te betrekken, al vind ik dat soms ook heel moeilijk."

Na vijftig jaar strijd tegen huiselijk geweld is de nood hoger dan ooit: "Amsterdam is straks de eerste stad met een tweede Oranje Huis en dit is de eerste uitbreiding in tijden. Ondanks dat er maar acht plekken bijkomen, hopen we wel dat dit vrouwen eerder een plek kan geven", vertelt Hutten optimistisch.

De vraag naar opvang is zo hoog dat een 'noodbed' de meest gangbare manier is om nu aan hulpverlening door de Blijf Groep te komen. Dat betekent dat de situatie dermate problematisch is dat iemand meteen uit huis gehaald moet worden en in een crisisopvang wordt geplaatst. Hutten: "Als daar ook geen plek is dan zorgen we alsnog dat iemand terecht kan voor korte duur, soms is dat in een hotel."

Voor Eveline was dit moment de ochtend na een slapeloze nacht: "Op die avond kwam hij de kamer binnen, het was doodstil. Maar voor het eerst zag ik iemand die ik nog nooit gezien had, zijn blik was anders dan normaal en ik was bang er de volgende ochtend niet meer te zijn. Ik heb het afgesproken codewoord verstuurd naar iemand dichtbij me, en toen is er ingegrepen."

Volgens Aerts is het heel goed dat er meer plekken bijkomen: "Als dat meer mensen helpt, is het alleen maar positief." De hulpvraag is wel flink veranderd denkt ze: "Vroeger was er alleen geweld als de pleger en slachtoffers samen waren. Met alle sociale media van nu zijn er veel meer vormen van geweld. En ondanks dat je niet altijd weet wat je kunt doen, is dat geen reden om niets te doen." Ze hoopt dat er groepen blijven opstaan om dit op de kaart te zetten.

Hoelang iemand in het Oranje Huis blijft wonen verschilt. "Voor mij is het hopelijk over een paar maanden tijd om weer helemaal op mezelf te wonen", vertelt Eveline. "Ik heb mezelf weer teruggevonden, ik ben weer weerbaar. Ik denk dat ik straks weer kan zeggen dat dit mijn leven is, en niet meer dat van hem."

Twee jongeren geëlectrocuteerd bij treinspoor België

Twee mannen van 20 en 19 jaar zijn tragisch om het leven gekomen nadat ze in een bovenleidingpaal van de treinsporen in het Belgische Laken waren geklommen. De jongeren werden geëlektrocuteerd en vielen naar beneden, waarbij ze op slag dood waren. Een derde jongere raakte lichtgewond. In totaal waren vijf jongeren ter plaatse.

Het incident vond woensdagnacht kort voor 4 uur plaats tussen het treinstation van Jette en dat van Bockstael. De hulpdiensten arriveerden snel, maar konden niets meer doen voor de twee slachtoffers. De Brusselse parket en de federale spoorwegpolitie zijn een onderzoek gestart naar de precieze toedracht van het incident.

Volgens het parket van Brussel is een lijkschouwer ingeschakeld om de exacte doodsoorzaak te achterhalen. De eerste bevindingen wijzen op een tragisch ongeval. Het blijkt dat de jongeren over een betonnen muur zijn geklommen en vervolgens de ladder van de bovenleidingpaal beklommen. Deze actie lijkt een uitdaging te zijn die vaker onder jongeren in de buurt voorkomt, zo meldde de oom van een van de slachtoffers aan VRT. Hij benadrukte dat het een soort challenge was onder de jongeren in de wijk.

Team ontwikkelt drone van 4 gram op zonne-energie

Onderzoekers hebben een luchtrobot ontwikkeld die slechts 4 gram weegt en wordt aangedreven door piepkleine zonnepanelen die extreem hoge voltages produceren. Deze technologie zou drones in staat kunnen stellen om voor onbepaalde tijd te blijven vliegen. Het prototype, ter grootte van een kolibrie, vloog al een uur dankzij een elektrostatische motor en de geavanceerde zonnepanelen. Volgens de makers kan deze aanpak leiden tot nog kleinere drones die voortdurend in de lucht kunnen blijven. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Kleine drones bieden aantrekkelijke oplossingen voor diverse communicatie-, spionage- en zoek-en-reddingsoperaties, maar worden vaak beperkt door een korte batterijduur. Zonne-energie aangedreven versies hebben moeite om voldoende energie op te wekken. De miniaturisatie van drones betekent ook kleinere zonnepanelen en daarmee minder beschikbare energie. Ingenieur Mingjing Qi van de Beihang-universiteit in China benadrukt dat de efficiëntie van elektromotoren afneemt door energieverlies aan warmte.

Om deze problemen te omzeilen, hebben Qi en zijn team een eenvoudig circuit ontwikkeld dat de spanning van de zonnepanelen opschaalt naar 6000 tot 9000 volt. In plaats van een traditionele elektromagnetische motor gebruikten ze een elektrostatisch aandrijfsysteem om een rotor van 10 centimeter aan te drijven. Dit systeem werkt door het aantrekken en afstoten van onderdelen met elektrische ladingen, waardoor voldoende impulsmoment wordt gegenereerd om de rotor als een helikopter te laten draaien. De onderdelen zijn gemaakt van koolstofvezel en aluminiumfolie, waardoor er zeer weinig warmteverlies is en de motor extreem efficiënt werkt.

De onderzoekers noemen hun uitvinding de CoulombFly, die 4,21 gram weegt en in staat is een uur te vliegen. Qi verwacht dat toekomstige versies voor onbeperkte tijd kunnen vliegen door overdag zonnepanelen en 's nachts radiosignalen als energiebron te gebruiken. De CoulombFly kan een extra last van 1,59 gram dragen voor sensoren, computers of camera’s, en met verbeterde ontwerpen kan de draagkracht mogelijk toenemen tot 30 gram. Er wordt ook gewerkt aan een nog kleinere versie met een rotor van minder dan een centimeter in diameter.

Vrouw moet cel in wegens doodmesten hond

Een Nieuw-Zeelandse vrouw is gearresteerd omdat ze haar hond heeft doodgemest. Het dier, een hond genaamd Nuggi, woog maar liefst 53 kilogram en kon nog amper op zijn eigen poten staan. De dierenbeschermingsorganisatie SPCA noemde Nuggi "een van de meest obese dieren die we ooit zijn tegengekomen."

Wie een hond heeft, komt soms wel eens in de verleiding om het dier een extraatje te geven. Maar een Nieuw-Zeelandse vrouw gaf haar viervoeter wel heel veel extraatjes. Nuggi kreeg elke dag acht tot tien stukken kip en daarbovenop ook nog eens snoepjes. Het resultaat was extreem overgewicht, met een piekgewicht van 53,7 kilo. Door de slechte omstandigheden werd de hond al drie jaar geleden weggehaald bij de voormalige eigenaar.

De hond werd ondergebracht bij dierenbeschermingsorganisatie SPCA. "Nuggi was ongetwijfeld een van de meest obese dieren die we ooit hebben gezien”, aldus SPCA. "Hij was zo zwaarlijvig dat hij amper 10 meter kon lopen, en hij had duidelijk last van zijn hoge gewicht." In de eerste twee maanden nadat hij bij zijn thuis werd weggehaald, viel Nuggi bijna 9 kilo af. Helaas stierf hij plots aan de gevolgen van een leverziekte, gerelateerd aan zijn zwaarlijvigheid.

Ondanks dat de hond dus al een tijdje niet meer bij de vrouw was, kreeg de zaak voor de vrouw toch nog een staartje. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden en kreeg een boete van zo’n 670 euro. Ze mag het komende jaar ook geen honden meer houden.

Nuggi (Foto: SPCA New Zealand)
Nuggi (Foto: SPCA New Zealand)

Tien plekken gridstraf Verstappen, wel snel in trainingen Spa

Max Verstappen is het weekeinde van de Grand Prix van België aardig begonnen. Op het circuit van Spa-Francorchamps noteerde de Nederlander in één van zijn drie 'thuisraces' de eerste en derde tijd in de twee trainingen op de vrijdag.

In training één was Verstappen de snelste van het hele veld en ruim ook: Oscar Piastri volgde op meer dan een halve seconde, met Alex Albon op een fraaie derde plek en de Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton op bijna één seconde. Er was ook minder nieuws voor Verstappen: men bevestigde dat hij een nieuwe motor heeft en dus zal hij zondag een gridstraf van tien plekken aan de broek hebben bij de Grand Prix.

Lando Norris zat er bij de tweede training een stuk lekkerder bij: de Brit was in zijn McLaren de snelste, ruim twee tienden van een seconde voor teamgenoot Piastri. Verstappen gaf op zijn beurt 0,002 seconden toe op Piastri, terwijl de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz op gepaste afstand op plek vier en vijf stonden.

Olympische Spelen: Dag 1 - Eerste Nederlandse medailles?

Na twee dagen met groepswedstrijden en kwalificaties in handbal, voetbal, rugby sevens en boogschieten is het vandaag dan tijd om écht los te gaan: de Olympische Spelen in Parijs gaan van start met de eerste volledige sportdag en het wordt natuurlijk gelijk druk, we beginnen rond half negen 's ochtends en tegen middernacht zijn we pas klaar.

Op het FOK!forum is het schema voor vandaag te vinden, handig uitgesplitst per sport, zodat je sporten waar je niks mee hebt kunt overslaan en sporten die je wel leuk vindt makkelijk kunt vinden. Nederlanders zijn er natuurlijk ook gelijk al genoeg: Tornike Tsjakadoea komt als eerste Nederlandse judoka in actie, het eventingteam werkt de eerste ronde af en zes Nederlandse boten van de zeer sterke roeiploeg varen hun heats.

Door Nederlanders wordt er verder nog getennist, zowel op gravel als aan een tafel, geturnd, gezwommen - met en zonder bal - en gehockeyd. In de middag is de kans ook aanwezig op de eerste medailles: Ellen van Dijk en Demi Vollering rijden dan de tijdrit, daarna komen de mannen met Daan Hoole in actie.

Kijken kan natuurlijk weer op heel veel plaatsen: Eurosport, de NOS, Sporza, BBC, Duitse TV en via internet ongetwijfeld bij nog veel meer landen. Het digitale aanbod zit vooral bij HBO Max, waar - uiteraard tegen betalen, een abonnement start vanaf € 5,99 - élke wedstrijd van élke sport in zijn volledigheid gezien kan worden.

FOK! Wat een weer: op de meeste plaatse droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend schijnt de zon, maar in het zuidoosten komt meer bewolking voor. Het is op de meeste plaatsen droog. Er staat boven land weinig wind, aan de kust is de westenwind matig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en vooral in het noorden kan er plaatselijk een bui voorkomen. In het zuidoosten is er meer bewolking en daar kan het een tijdje regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C, in het zuidoosten in de regen wordt het niet veel warmer dan ongeveer 18°C.

Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.
Vanavond kan er in het oosten en noordoosten een aantal buien vallen. Elders klaart het flink op. Landinwaarts is er weinig wind, langs de kust staat een matige westenwind.

Komende nacht maakt het noordoosten kans op een enkele bui, elders blijft het droog. Het koelt af naar 16° vlak aan zee tot plaatselijk 12°C landinwaarts. Het waait boven land nauwelijks, maar aan zee waait er een zwakke tot matige wind uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Droog, maar in het noorden een bui en (zuid)oosten regen. (Foto: Professionele-idioot)
Droog, maar in het noorden een bui en (zuid)oosten regen. (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1342

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Kamala becomes Trump's nightmare with BRUTAL takedown

Een waarschuwing vooraf, het volgende filmpje is niet geschikt voor de pro-trumpaanhang. Het kan bij hen tot slapeloosheid en ernstige trauma's lijden. De submitter en Fok! nemen geen verantwoordelijkheid, voor het geval u toch kijkt. Wat is er te zien? Een Kamala Harris, zo scherp als een scheermes die Trump het vuur na aan de schenen legt, met bijna alles waar hij bang voor is!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.