FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 december 2023

Skiërs Schwarz en Vlhova slalommen naar avondzeges in World Cup

De beste slalomskiërs ter wereld hebben de afgelopen dagen weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt. De vrouwen deden dat in het Franse Courchevel, de mannen stonden aan de start in het Italiaanse Madonna di Campiglio, in beide gevallen ging het om een fraaie avondwedstrijd.

Slalom Courchevel, vrouwen
In de eerste run werd gelijk duidelijk dat het in principe tussen de grote twee op de slalom ging: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin was de snelste, haar Slowaakse concurrente Petra Vlhova bleef met 0,17 seconden als enige in de buurt. Katharina Liensberger uit Oostenrijk volgde al op 1,06 seconden, met de Amerikaanse Paula Moltzan zelfs al op 1,63 seconden op de vierde plek.

Moltzan leverde in de tweede run twee posities in, waardoor de Oostenrijkse Katharina Truppe aan de leiding stond met drie dames te gaan. Liensberger zakte na een grote fout vijftien plekken terug, Vlhova nam daarna met maar liefst 2,06 seconden de leiding in handen en zette de druk op Shiffrin. De Amerikaanse kon dat tempo nét niet bijbenen en werd op 0,24 seconden tweede, achter Vlhova en voor Truppe.

Slalom Madonna di Campiglio, mannen
In run één was de Fransman Clement Noël niet heel verrassend de snelste, maar verrassingen stonden er zeker wel in de top-4: de Noor Timon Haugan stond op 0,37 seconden op de tweede plek, gedeeld met de minder verrassende Zwitser Loïc Meillard, terwijl Albert Popov uit Bulgarije op 0,42 seconden op plek vier stond. De Zwitser Daniel Yule volgde op 0,47 seconden, vlak voor Marco Schwarz uit Oostenrijk (+0,50) en de jonge Noor Alexander Steen Olsen (+0,55).

Na een grote fout verloor Steen Olsen in run twee veel plekken, de Brit Dave Ryding had daardoor de leiding al een tijdje in handen. Schwarz dook met 0,39 seconden naar de eerste plek, Yule finishte niet en Popov leverde zeven plekken in met een matige run. Meillard kwam op 0,47 seconden van Schwarz terecht, waarna Haugan met 0,41 seconden ook achter Schwarz en Ryding eindigde. Noël mocht het afmaken, maar dat lukte niet: op 0,25 seconden werd hij tweede, achter winnaar Schwarz en voor Ryding.

Tegenkandidaat Poetin mag niet meedoen aan verkiezingen

Je verwacht het natuurlijk niet, maar de Russische presidentsverkiezingen in maart zullen het moeten doen zonder Jekaterina Doentsova, een 40-jarige voormalige lokale televisieverslaggever en politica uit Rzjev. Zij werd namelijk uitgesloten van deelname. De pacifistische Doentsova, bekend om haar kritiek op Poetin en haar wens om de oorlog in Oekraïne te beëindigen, werd afgewezen door de Russische kiescommissie. De commissie beweert dat er fouten in haar registratieaanvraag zaten, waaronder het ontbreken van de juiste handtekeningen.

Deze beslissing heeft tot kritiek geleid, waarbij waarnemers en critici beweren dat de Russische verkiezingen oneerlijk zijn en de uitslag vooraf bepaald lijkt. De verwachting is dat Vladimir Poetin, die volgens opiniepeilingen ongeveer 80% van de stemmen zou krijgen, gemakkelijk herkozen zal worden. De uitsluiting van Doentsova wordt door sommigen gezien als bewijs van deze oneerlijkheid.

Doentsova, die de hoop uitsprak dat Rusland democratisch hervormd kan worden, ontving gemengde reacties van de kiescommissie. Voorzitter Ella Pamfilova prees Doentsova's inspanningen, maar benadrukte ook haar jeugd en onervarenheid. De verkiezingen vinden plaats van 15 tot en met 17 maart.

Jekaterina Doentsova
Jekaterina Doentsova

Ski- en snowboardcrossers strijden in Italië, eerste zeges Siegenthaler en Cousin

Voor de liefhebbers van het crossen op de sneeuw, zowel op ski's als op een snowboard, is er de afgelopen dagen weer flink wat te kijken geweest. 's Werelds beste skicrossers streken voor een dubbele World Cup-wedstrijd neer in Innichen in het Italiaanse Süd-Tirol, even daarvoor streden de snowboardcrossers in het eveneens Italiaanse Cervinia om de World Cup-zeges.

Skicross mannen, wedstrijd één
Met Youri Duplessis Kergomard en Nicolas Raffort had Frankrijk twee ietwat verrassende finalisten, aangevuld met de Oostenrijker Adam Kappacher en de in topvorm verkerende Jared Schmidt uit Canada. Schmidt pakte al snel de leiding en leek gezien, maar Raffort dook er achteraan en kwam nét tekort: Schmidt won, Raffort pakte met plek twee zijn eerste World Cup-podium en Duplessis Kergomard klopte Kappacher in de strijd om plek drie.

Skicross vrouwen, wedstrijd één
De dit seizoen voor het eerst in jaren níet dominante Zweedse Sandra Näslund stond wel gewoon in de finale, samen met de Zwitserse Fanny Smith, Hannah Schmidt uit Canada en de Française Marielle Berger Sabbatel. Näslund was dominant als vanouds, Smith nam achter haar de tweede plek in beslag. Schmidt en Berger Sabbatel streden om plek drie en die ging uiteindelijk naar de Canadese.

Skicross mannen, wedstrijd twee
De Duitsers hadden met Florian Wilmsmann en Tim Hronek dit keer twee mannen in de finale, waarin ze streden tegen de Zweed Elliott Baralo en Terence Tchiknavorian uit Frankrijk. Tchiknavorian pakte al snel de leiding en die stond hij niet meer af, hoewel Hronek in de slotfase nog in de buurt kwam. De Duitser werd tweede, voor Wilmsmann en Baralo.

Skicross vrouwen, wedstrijd één
Näslund en Berger Sabbatel stonden opnieuw in de finale, dit keer met het Zwitserse duo Talina Gantenbein en Sixtine Cousin. Näslund was wederom een klasse apart, terwijl Cousin achter haar plaats kon nemen. Berger Sabbatel viel de Zwitserse aan, maar ineens ging het in een van de laatste bochten fout: Näslund maakte een zeldzame fout en ging in gewonnen positie onderuit. Cousin sloeg terug tegen Berger Sabbatel en pakte zo niet plek twee, maar haar eerste World Cup-winst, voor de Française. Näslund werd nog wel derde, want Gantenbein ging er eerder in de finale al uit.

Snowboardcross mannen
Frankrijk had twee mannen in de finale: Leo Le Ble Jaques en Aidan Chollet. Verder stond de Oostenrijker Alessandro Hämmerle in de eindstrijd, net als Adam Lambert uit Australië, de Amerikaan Cody Winters en Eliot Grondin namens Canada. Chollet kende de beste start, maar zakte terug naar plek zes, terwijl Hämmerle de leiding nam. Hij knokte met Lambert, maar de Oostenrijker ging er met de winst vandoor, voor Lambert en Grondin. Glenn de Blois ging er namens Nederland in de voorrondes uit.

Snowboardcross vrouwen
Met Belle Borkchoff en Josie Baff had Australië twee finalistes, met verder de Amerikaanse Stacy Gaskill, Michele Moioli uit Italië, de Française Chloe Trespeuch en Sina Siegenthaler namens Zwitserland. Brockhoff had de beste start, maar halverwege kwam Siegenthaler na een rustige start als een dolle naar voren. De Zwitserse was ontketend en pakte haar eerste World Cup-podium én haar eerste zege. Brockhoff werd tweede, Baff kwam van achteruit opzetten voor plek drie.

Snowboardcross gemengde teams
In een vrij spannende finale konden de thuisfans juichen: Omar Visintin en Michela Moioli pakten de winst, nadat Moioli nét voor Chloe Trespeuch over de meet kwam. De Française werd zo met Loan Bozzolo tweede, voor het Zwitserse duo Kalle Koblet/Sina Siegenthaler en de Australiërs Adam Lambert/Belle Brockhoff.

Sterke Van Barneveld door op WK darts, Van Duijvenbode en Wattimena onderuit

In het Londense Alexandra Palace wordt zaterdag de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts afgesloten, alvorens men de kerstpauze in gaat en op woensdag de 27e verder gaat. Voor de zaterdag echt op gang komt kijken we nog even terug op de vrijdag, met louter tweederondepartijen.

De dag werd geopend door een Noord-Ierse ontmoeting, Brendan Dolan tegen Mickey Mansell. De twee zijn niet echt sfeermakers en dus bleef het rustig in de zaal, maar ze speelden prima en maakten er een spannende wedstrijd van. Die werd zelfs pas diep in de laatste set beslist: Dolan trok de wedstrijd naar zich toe met 3-2, 0-3, 3-2, 1-3, 6-5.

José de Sousa uit Portugal nam het vervolgens op tegen de Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf, die wat moeizaam op gang kwam, maar daarna lekker begon te spelen. De Sousa kon het niet aan en De Graaf wist een ietwat verrassende overwinning te boeken met 2-3, 3-2, 3-1, 3-0.

Het was daarna de beurt aan de Pool Krzysztof Ratajski, die met Jamie Hughes de enige Engelsman van de sessie tegenover zich had. Ratajski gooide niet geweldig, maar Hughes gooide minder en dus won de Pool met 2-3, 3-2, 3-2, 3-1.

Dirk van Duijvenbode, nog niet echt hersteld van een schouderblessure, speelde daarna tegen Boris Krcmar uit Kroatië en schoot uit de startblokken. Na set één leek het echter op bij Van Duijvenbode, waarna een zichtbaar geëmotioneerde Krcmar - die zelf ook meer dan prima speelde - een fraaie overwinning boekte met 1-3, 3-0, 3-1, 3-0.

De Belg Dimitri van den Bergh en Florian Hempel uit Duitsland openden de avondsessie, waarbij Van den Bergh de eerste twee sets naar zich toe trok. Hempel draaide het echter om en met bij vlagen geniaal spel wist hij zelfs de overwinning te pakken: 2-3, 1-3, 3-2, 3-2, 3-0.

Hempel's landgenoot Martin Schindler had de Nederlander Jermaine Wattimena tegenover zich en had daar eigenlijk niet heel veel moeite mee. Met onder meer een 170-finish pakte Wattimena de derde set wel, maar daar bleef het bij: 3-1, 3-1, 2-3, 3-0.

Het publiek was natuurlijk vooral voor een andere Nederlander gekomen en vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld gaf zeker thuis: Radek Szaganski uit Polen snoepte hem een set af, maar met een gemiddelde van bijna 100 punten per beurt maakte Barney het met 3-1, 3-0, 2-3, 3-2 keurig af.

Een mooie partij tussen de Engelsman Chris Dobey en de Ier William O'Connor sloot de avond af, waarin beide heren prima speelden, maar Dobey toch net even meer indruk maakte. Vooral scorend was hij ijzersterk, met een gemiddelde van dik 103 punten per beurt, en dat leverde Dobey uiteindelijk de winst op: 3-1, 1-3, 3-1, 1-3, 3-1.

Schrijver Rick Riordan over Percy Jackson & The Olympians: "Onwijs veel werk, maar heel erg trots"

Hoe zorg je dat een film die met gemengde reacties werd ontvangen een succesvolle televisieserie wordt op Disney+? Het antwoord lijkt gevonden te zijn voor Percy Jackson & The Olympians; je betrekt dit keer wél de schrijver van de boekenserie en zijn vrouw bij het maken van de serie. Rick en Rebecca Riordan zijn ditmaal niet alleen betrokken als uitvoerend producenten, maar Rick Riordan schreef ook zelf de scenario's voor de eerste twee afleveringen. Ze vertellen ons over het maken van de serie, welke uitdagingen dit met zich meebracht en hoe ze ervoor zorgden dat ze bij elke stap betrokken waren. 

Waarom je niet vega hoeft te eten om de planeet te redden

De wereld telt op dit moment 8 miljard mensen en zal naar verwachting naar 10 miljard groeien. Hebben we dan wel genoeg eten voor iedereen op aarde? Volgens hoogleraar duurzame voedselsystemen Hannah van Zanten (Wageningen Universiteit) hoeven we niet te verhongeren, maar dan moet er wel iets veranderen aan het eten op ons bord. Ons huidige dieet put de wereld namelijk uit. Maar hoe ziet een duurzaam dieet er dan wel uit? Het antwoord zal je misschien verbazen, want je kan vlees blijven eten. Hoe? Hannah legt het uit namens Universiteit van Nederland.

FOK! Wat een weer: zacht richting kerst

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het zwaar bewolkt en regent het in het noorden en oosten. In het zuidwesten blijft het overwegend droog. De westelijke wind is vrij krachtig, in de kustgebieden hard, windkracht 7. In het noordwestelijk kustgebied is de wind stormachtig, windkracht 8, met zware windstoten tot ca. 80 km/uur. In het noordoosten staat er minder wind.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen bewolkt. Alleen langs de westkust is er mogelijk wat zon. In het noordoosten regent het nog. Met maximumtemperaturen van ongeveer 10°C is het zacht. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 7, aan de noordwestkust eerst mogelijk stormachtig, windkracht 8, met zware windstoten tot ca. 80 km/uur. In het (uiterste) noordoosten staat er eerst nog minder wind, maar ook daar neemt de wind toe.

Vanavond is het bewolkt en in het noordoosten valt er regen. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vannacht regent het met name in het noorden van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard, windkracht 7.

Tot morgen!

                   

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

'Dief legt uit hoe hij een iPhone hackt en geld binnenharkt'

Dieven stelen Apple iPhones, kraken de toegangscodes en halen hierdoor duizenden dollars binnen van hun slachtoffers bankrekeningen. Joanna Stern van WSJ sprak met een veroordeelde dief in een streng beveiligde gevangenis om erachter te komen hoe zo'n dief in je I-phone komt – en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.

0:00 Kwetsbaarheid in de software van Apple

1:28 De telefoon en toegangscode verkrijgen

3:33 Toegang krijgen tot een Apple-account

4:33 hoe kom je bij het geld

5:55 De telefoons verkopen

7:21 Jezelf beschermen

8:40 iPhone-diefstal in de toekomst 

Arnhemse vrouw (29) veroordeeld voor zeer gevaarlijk rijgedrag

De rechtbank veroordeelde een 29-jarige vrouw uit Arnhem voor zeer gevaarlijk rijgedrag. De vrouw krijgt 14 dagen gevangenisstraf, waarvan 13 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet ze een taakstraf van 70 uur uitvoeren. Verder legt de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden op.

Op 27 september 2022 kreeg de vrouw in Doetinchem een rijverbod van de Marechaussee. De vrouw wist dat zij hierna 24 uur niet mocht rijden. Even later zag de Marechaussee de vrouw in haar auto wegrijden. De Marechaussee reed achter haar aan, omdat de vrouw niet achter het stuur mocht. De vrouw negeerde de stoptekens. Zij bleef rijden, totdat ze een half uur later werd aangehouden in Halle.

Reeks verkeersovertredingen
Tijdens de rit van Doetinchem naar Halle beging de vrouw een reeks ernstige verkeersovertredingen. Zo reed ze meerdere keren door rood licht, veel te hard, op de verkeerde weghelft en verleende geen voorrang. Dat de Arnhemse door de sirenes van de Marechaussee een black-out kreeg en in paniek handelde, vindt de rechtbank niet geloofwaardig. Voordat de Marechaussee de sirenes aanzette, beging de vrouw namelijk al veel verkeersovertredingen.

In gevaar brengen medeweggebruikers
Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de vrouw op deze wijze wilde ontkomen aan de Marechaussee. De vrouw reed opzettelijk zeer gevaarlijk en bracht de veiligheid van andere weggebruikers ernstig in gevaar. Verschillende auto's moesten remmen en uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Ook getuigt het handelen van de vrouw van een gebrek aan respect voor het openbaar gezag.

Strafoplegging
Strafverzwarend vindt de rechtbank dat de vrouw eerder al geldboetes en een taakstraf kreeg voor verkeersmisdrijven. De toepassing van de wet taakstrafverbod brengt mee dat de vrouw 1 dag gevangenisstraf moet uitzitten. Om herhaling te voorkomen is de vrouw verplicht mee te werken aan een meldplicht bij de reclassering. Ook moet zij zich onder ambulante behandeling stellen om meer inzicht te krijgen in haar gedrag, als de reclassering dat nodig vindt. Inmiddels heeft de vrouw - na een moeilijke tijd - haar leven weer op de rit. Daarom legt de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging op, met een proeftijd van 3 jaar. 

Campagnetaal van Donald Trump maakt critici ongerust

Donald Trump neemt geen blad voor de mond, maar volgens critici gaat hij nu te ver en zouden de alarmbellen af moeten gaan. "Illegale migranten vergiftigen het bloed van ons land", zei Trump van de week tijdens een campagnebijeenkomst in New Hampshire. Eerder noemde de oud-president zijn politieke tegenstanders “ongedierte”. Het is taalgebruik recht uit het fascisme van de jaren 30 van de vorige eeuw. "Je moet altijd voorzichtig zijn om zulke zware vergelijkingen te maken, maar als de uitspraken zo helder zijn, dan is het je plicht om die vergelijking te maken", aldus de Belgische historicus Christophe Busch.

Random Pics van de Dag #1136

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Kuipers adviseert: 'doe niet mee aan kerstdiner bij coronaklachten'

Het is beter om “even niet mee te doen aan het kerstdiner” als je coronaklachten hebt, adviseert demissionair zorgminister Ernst Kuipers. Het virus gaat ongekend hard rond, blijkt uit rioolwatermetingen, en de kans dat iemand met klachten ook daadwerkelijk corona heeft is aanzienlijk. Zo meldt Skipr

Het ministerie van Volksgezondheid verwachtte al een najaarspiek en is daarom ook begonnen met een campagne om mensen aan te sporen boosterprikken te halen. Volgens Kuipers hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen die herhaalprik gehaald. Maar het heeft weinig zin om voor de kerstdagen nog een vaccin te halen, aangezien het een tijd duurt voordat het effect heeft. 

Eén oplader voor nieuwe apparaten vanaf december 2024

Consumenten gebruiken allerlei elektrisch oplaadbare apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, koptelefoons, videogameconsoles, camera’s, computermuizen en e-readers. Nu hebben deze nog verschillende typen opladers. Over een jaar – vanaf 28 december 2024 – moeten nieuwe apparaten op de Nederlandse markt dezelfde (USB-C) aansluiting hebben. Vanaf april 2026 geldt dit ook voor laptops. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met dit besluit van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat).

Het Nederlandse besluit volgt op een eerder aangekondigde Europese richtlijn om te zorgen dat nieuwe apparaten – ook van buiten de EU – op de Europese markt alleen met dezelfde oplaadaansluiting te koop zijn.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Consumentenbescherming betekent voor mij ook: geen onnodige kosten en ongemak. We willen de wirwar aan verschillende opladers die we allemaal nodig hebben terugdringen. Daarom is het goed dat we straks nog maar één type aansluiting voor opladers hebben op veelgebruikte apparaten. Ook, omdat oude weggegooide opladers in Europa jaarlijks zorgen voor duizenden tonnen aan elektrisch afval.”

USB-C aansluiting
Veel apparaten - waaronder de nieuwste types van de bekende mobiele telefoonmerken - hebben inmiddels al deze zogenoemde USB-C aansluiting. De kleine stekker past in elke draairichting op deze aansluiting en gaat bovendien langer mee dan de grotere USB-stekkers die in het verleden gebruikelijk waren. Het is daardoor niet langer nodig om steeds een nieuwe oplader te kopen bij een nieuw elektronisch apparaat. Op het product komt ook informatie over het opladen te staan, zodat consumenten een oplader met het juiste laadvermogen kunnen gebruiken.

Consumenten moeten bovendien zelf kunnen beslissen of ze een nieuw apparaat mét of zonder oplader kopen. Op producten zal ook een pictogram komen te staan, zodat consumenten kunnen zien of er een oplader zit bij het apparaat dat ze kopen.

AI produceert zelfstandig ibuprofen in volledig geautomatiseerd scheikundig lab

In de VS zijn computerprogramma’s op basis van kunstmatige intelligentie erin geslaagd zelfstandig de pijnstiller ibuprofen te produceren.

Onderzoekers van een universiteit in Pittsburgh publiceerden dit in het gerenommeerde tijdschrift Nature. De wetenschappers zetten een scheikundig laboratorium op dat volledig geautomatiseerd (zonder mensen) werkt. Het is in staat experimenten te plannen en uitvoeren. De AI onderzocht de stappen op internet en zette vervolgens verschillende reacties op gang om het medicijn te produceren. Hiervoor werden meerdere AI-modules met elkaar verbonden. De onderzoekers schrijven dat het systeem in het begin fouten heeft gemaakt. Het heeft echter van de fouten 'geleerd', de instructies nagekeken en verbeterd.

Het onderzoeksteam wijst erop dat zo’n AI-chemielaboratorium veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. In principe kunnen op deze manier zelfs ongeschoolde mensen gevaarlijke vergiften of middelen voor chemische oorlogvoering produceren. Zij eisen dat overheden hiertegen beschermende maatregelen ontwikkelen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.