'Onacceptabel' veel lawaai bij bouwproject Bijlmer: heiwerk gedwongen stilgelegd

De heiwerkzaamheden van het woonproject Brasa Village in Amsterdam-Zuidoost worden vanaf maandag stilgelegd. Dat komt doordat er te veel herrie wordt gemaakt met het heien, terwijl er geen ontheffing is aangevraagd. De bouwer gaat wel verder, maar op een andere manier. 

De woningen moeten naast het Brasapark in Zuidoost komen, vlak naast de H-Buurt. Afgelopen maandag ging de bouw van start. Een dag later kreeg de OmgevingsdienstNoordzeekanaalgebied meldingen over geluidsoverlast van buurtbewoners. 

Holle buizen
De omgevingsdienst deed daarna metingen, waaruit bleek dat de geluidsnormen fors worden overschreven. De bouwers maken gebruik van een heitechniek met holle metalen buizen die veel herrie veroorzaken. 

Voor het heien was een ontheffing nodig. Maar de Omgevingsdienst geeft die ontheffing alleen als er gebruik wordt gemaakt van een stillere heitechniek.

Gewaarschuwd
De Omgevingsdienst zegt de bouwers al verschillende keren te hebben gewaarschuwd en geen andere keuze meer te hebben dan het project stil te leggen. Wat de gevolgen voor de bouw zijn is nog niet bekend. De ontwikkelaars moeten er nu voor zorgen dat de bouw alsnog aan de regels voldoet.

Het gaat om een project van woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en Rochdale. Een woordvoerder van Rochdale laat weten dat de palen vanwege de ingreep van de Omgevingsdienst vanaf maandag de grond in geschroefd worden in plaats van geheid.

Brasa Village moet uiteindelijk 520 woningen tellen. Het is een project van woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en Rochdale. 30 procent van de woningen gaat naar statushouders, de rest wordt verhuurd via Woningnet. Het project zou in 2025 af moeten zijn en de woningen blijven dan 15 jaar staan.