Nieuw te streamen in december

Koud he? Veel te koud om door de buitenlucht naar een bioscoop te fietsen om vervolgens niet eens wat lekkers te kunnen kopen als je een filmpje kijkt? Nou, in dat geval is lekker thuis bingewatchen ook helemaal prima natuurlijk. Ook in de laatste maand van het jaar wordt er weer het één en ander toegevoegd; naast de gebruikelijke kerstfilms ook voldoende leuks.

Netflix

De nieuwe van David Fincher heet Mank (4 december) en vertelt over hoe het scenario voor Citizen Kane tot stand kwam. De film was de afgelopen weken ook in de bioscoop te zien, maar wie in quarantaine zit kan vrijdag dus de film gewoon thuis zien.

Andere Netflix Films die in december worden toegevoegd zijn The Prom (11 december), waarin een groep zelfgeobsedeerde theatersterren in een klein Amerikaans stadje te hulp schiet wanneer een tienermeisje haar vriendin wil meenemen als date voor het schoolbal, Ma Rainey's Black Bottom (18 december), de laatste film met de eerder dit jaar overleden Chadwick Boseman en gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk, en The Midnight Sky (23 december), met en door George Clooney.

Op seriegebied kunnen we het vierde en laatste deel van Chilling Adventures of Sabrina verwachten op 31 december, maar voor die tijd nog The Holiday Movies That Made Us (nu beschikbaar), waarin deze keer kerstfilms worden besproken, Tiny Pretty Things (14 december), gebaseerd op het gelijknamige boek en Bridgerton (25 december), ook gebaseerd op de gelijknamige boekenserie.

En dan voegt Netflix ook nog toe in december: Teenage Mutant Ninja Turtles, Sherlock Holmes (nu te zien), The LEGO Movie 2: The Second Part (26 december), Dr. Seuss' The Lorax (30 december), The Flintstones, E.T. The Extra-Terrestrial en Bridget Jones's Diary (31 december).

Amazon Prime Video

Amazon voegt aan Prime Video onder andere deze titels toe, verspreid over de maand: seizoen 5 van The Expanse, The Grand Tour: A Massive Hunt, Yearly Departed, Glass, A Million Little Pieces, Can You Keep A Secret, Forte, en Unpaused.

Ziggo Movies & Series / HBO

De HBO-serie Trackers komt met een paar maanden vertraging eindelijk naar Ziggo's HBO-hoekje; vanaf 18 december is seizoen 1 te zien. Deze serie verweeft behendig drie verhaallijnen in een verfijnde actievolle thriller die volledig is opgenomen in Zuid-Afrika en het hele land bestrijkt. De serie gaat over georganiseerde misdaad, diamantsmokkel, zwarte neushoorns, de CIA en terrorisme.

Ook The Vow wordt met enige vertraging alsnog beschikbaar. Deze docu-serie, te zien vanaf 21 december, geeft aan de hand van ervaringen van leden van de New Yorkse NXIVM-sekte een bijzondere inkijk in deze organisatie die de krantenkoppen haalde wegens beschuldiging van afpersing. De oprichter Keith Raniere werd onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van 120 jaar.

Videoland

Videoland is niet vies van de feestdagen; de films met 'winter' of 'Christmas' in de titel zijn er in overvloed. Maar ook andere leuke titels slepen je comfortabel de kerstvakantie in: Despicable Me 1 & 2 (6 december), Mamma Mia! (10 december), de eerste vier Jurassic Park-films (13 december), Pitch Perfect 1 & 2 (19 december), Kick-Ass 2 (22 december), Star Trek Into Darkness (23 december) en Minions (26 december).

Disney+

Disneyfans die het toch echt te ver vonden gaan om voor Mulan dertig euro bij te betalen om deze film te kunnen kijken, kunnen op 4 december alsnog van de nieuwste live-action remake genieten, want vanaf die datum is de film zonder bijbetaling te zien.

De grote première voor Disney+ in december is natuurlijk Soul. de Pixar-film die dankzij corona de bioscoop overslaat en direct naar streaming gaat, maar zonder bijbetaling. Vanaf 25 december is deze film te zien.

Andere toevoegingen in december zijn kerstspecial High School Musical: The Musical: The series – Holiday Special (11 december), de docuserie On Pointe (18 december) over de School of American Ballet in New York, de films The Fault In Our Stars, We Bought A Zoo en de serie Once Upon a Time in Wonderland (allemaal ook 18 december).

Natuurlijk gaat ook de Star Wars-serie The Mandalorian nog even door en op 25 december kunnen fans weer de making of bekijken in een nieuw seizoen van Disney Gallery.

Apple TV+

Als je jaarlijks geen genoeg kunt krijgen van Mariah Careys kerstklassieker All I Want For Christmas Is You, dan is de kerstspecial Mariah Carey’s Magical Christmas Special (4 december) misschien wel specifiek voor jou gemaakt.

Meer toevoegingen bij TV+ zijn nog niet bekend; wel is onlangs de seizoensfinale van de spionageserie Tehran verschenen en was Barack Obama te gast in The Oprah Conversation om zijn boek te promoten. Het is na vier jaar Trump misschien wel weer eens fijn zijn voorganger aan het woord te horen.

IFFR Unleashed

Op de arthouse-streamingdienst IFFR Unleashed, voortkomend uit het International Film Festival Rotterdam, dat volgend jaar de vijftigste editie viert, kun je films kijken die op het filmfestival hebben gedraaid of daar goed zouden passen. Je kunt je abonneren, of je kunt gewoon af en toe een filmpje huren.

In december is één toevoeging bekend: Nina Menkes' Queen of Diamonds (3 december).

In Queen of Diamonds, een 'film zonder helden', wordt een vrouw zonder verleden en zonder toekomst haast documentair gevolgd in haar motelkamer, op haar werk en tijdens de rituele verzorging van een stervende oude man. Haar man is enige tijd geleden spoorloos verdwenen, maar dat lijkt slechts een achteloos zijpaadje in het verhaal. De titel, Queen of diamonds, ruitenvrouw, verwijst naar het werk van de vrouw: ze werkt in een casino.Door de lang aangehouden, strak gekadreerde instellingen met ogenschijnlijk weinig spectaculaire handelingen, doet Menkes' stijl denken aan het vroege werk van Chantal Akerman. Met die vroege Akerman heeft ze ook een feilloos gevoel voor onderhuidse spanning en voor de hypnotiserende werking van de tijdsduur gemeen.

Update: in de originele versie van dit bericht werd ook vermeld dat Dennis Hoppers' The Last Movie in december zou worden toegevoegd aan IFFR Unleashed, maar deze release is uitgesteld tot het voorjaar. De vermelding is uit het bericht verwijderd.