Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 2

Deel 7: Pokémon - Destiny Deoxys

Destiny Deoxys 1

Destiny Deoxys valt met de deur in huis. We maken kennis met een paar wetenschappers en hun zoontje Tory die een kamp hebben op de Noordpool. Binnen een minuut zien we een komeet neerstorten met daarin een alien-Pokémon, Deoxys dus, waarna een gigantische slangvormige draak, genaamd Rayquaza (nóg een van de mascottes van de almachtige Ruby/Sapphire games) uit de hemel neerdaalt en de twee in een gevecht verwikkeld raken. De aanwezige mensen staan erbij, kijken ernaar en zoeken uit alle macht dekking, terwijl hun kamp met de grond gelijk wordt gemaakt door de vechtende Pokémon. Uiteindelijk weet Rayquaza Deoxys te verslaan, verdwijnt weer de ruimte in en springen we vier jaar vooruit in de tijd: naar het heden om precies te zijn.

Deze film speelt zich grotendeels af in LaRousse City, een hightech stad vol met sciencefictionzaken als robots en bewegende stoepen. Ash en zijn vrienden zijn naar LaRousse City afgereisd om te strijden in de zogenaamde Battle Tower. Eenmaal daar aangekomen ontmoet Ash de inmiddels oudere Tory en samen raken ze per ongeluk in een dubbelgevecht verzeild, dat ze glansloos verliezen dankzij (blijkt later) Tory's angst voor Pokémon. Ondertussen zijn Tory's ouders druk aan het experimenteren met een artefact dat Deoxys vier jaar eerder achterliet nadat hij was verslagen, en dat is het moment waarop de spreekwoordelijke poep de spreekwoordelijke ventilator raakt. De ouders doen iets ingewikkelds met lasers, de steen begint te gloeien en voordat iedereen goed en wel doorheeft wat er aan de hand is, is Deoxys terug, op de hielen gezeten door Rayquaza, en omdat de vader nog goed weet wat voor puinzooi de twee op de Noordpool hebben aangericht, wordt besloten de stad te evacueren.

Destiny Deoxys 3

Deoxys dringt de stad binnen, maar Rayquaza wordt door een krachtveld tegengehouden. De stroom valt uit, waardoor alle hightechzaken, inclusief Pokéballs, niet meer werken en de club - inclusief enkele bijpersonages die ze in de stad zijn tegengekomen - zet het op een vluchten. Gesteund door de Pokémon die op het moment dat de stroom uitviel toevallig niet in hun ballen zaten, en enkele wilde Pokémon die toevallig in de buurt waren, met een hilarische Munchlax als hoogtepunt, sluipen ze door de stad. Onopgemerkt door Deoxys - die zich nu kan opsplitsen in meerdere Deoxys en alle mensen en Pokémon die hij ziet, ontvoert - is het aan Ash en zijn sidekicks de stroom terug te krijgen én de gevangen mensen en Pokémon te bevrijden.

Dit werkt verrassend goed en wordt bij tijd en wijle zelfs best spannend. De 'survivors' zijn op elk moment van de film in de minderheid en één misstap betekent dat ze verliezen. Een extra hoofdrol is weggelegd voor de drie wilde Pokémon: Plusle en Minun (een soort Pikachu-kloons met een plus en een min aan hun staart) zijn voornamelijk bezig met Tory bang maken, maar de echte held van het verhaal is Munchlax. Munchlax wordt voornamelijk als komische noot gebruikt en met zijn vreemde gezichtsuitdrukkingen, geluiden en klungelige manier van doen viel hij meteen in de smaak terwijl hij het eten van Ash en zijn groep jat, flesjes van een afstandje in vuilnisbakken trapt en vast komt te zitten in luchtkokers.

Destiny Deoxys 4

Uiteindelijk komen onze helden erachter dat het artefact eigenlijk de Deoxys van vier jaar geleden was en dat de Deoxys die de stad aanvalt alleen maar bezig is met mensen opzij te zetten, zodat hij met zijn scans kan vinden waar zijn soortgenoot zich bevindt. Ze weten de steen terug te veranderen in een Deoxys, maar niet voordat Rayquaza door het krachtveld breekt en er wederom een titanenstrijd uitbreekt tussen hem en de aanwezige Deoxys, die al snel versterking krijgt van zijn inmiddels teruggehaalde soortgenoot. Samen maken ze een puinhoop van de stad en als even later het beveiligingsnetwerk op tilt slaat en iedereen begraven dreigt te worden onder kubusvormige robots (jawel) is de hel pas echt goed losgebroken. Uiteindelijk redt Ash de dag, merkt Rayquaza dat de Deoxys helemaal niet vijandig zijn, redt Tory zijn vriendjes Plusle en Minun waarmee hij van zijn Pokéfobie af is en is alles weer in orde.

Alles bij elkaar genomen denk ik dat dit mijn favoriete Pokémonfilm is, voor nu. De animatie ziet goed uit (de blokkenrobots zijn wederom vrij lelijke 3D, maar niet zó lelijk, en de overige 3D is acceptabel), de actie is sterk, Munchlax is grappig, de personages zijn redelijk en de hightechomgeving is tof. Vooral in de tweede helft wordt toch wel wat spanning opgebouwd, als de stroom uitvalt en niets in de stad het meer doet, terwijl Deoxys bezig is met zijn strooptocht. Ook noemenswaardig is het geluid van Deoxys, dat klinkt als een boze robot maar in tegenstelling tot de geluiden van Celebi en Latios/Latias nooit irritant wordt, eerder dreigend. Bravo!