Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 2

Deel 8: Pokémon - Lucario and the Mystery of Mew

Lucario 1

Deel acht: inmiddels zitten we op de helft. De Pokémon die deze film volgens de doos en titel zal gaan dragen heet Lucario, en het is dus voor het eerst dat we een niet-legendarische hoofdrolspeler te zien krijgen. Lucario is een soort kruising tussen een ninja en een hond die via telepathie met mensen kan praten en is een Pokémon uit de vierde generatie, wat inhoudt dat we in het Diamond/Pearl-territorium zijn aanbeland. Ik heb Diamond een tijdje gespeeld, maar verloor gauw de interesse, voornamelijk omdat ik de nieuwe Pokémon een beetje saai vond, dus dat belooft iets.

Na de korte inleiding waarin we zien hoe Lucario ongeveer duizend jaar geleden met zijn meester Sir Aaron probeert een oorlog te stoppen, hier niet in slaagt en vervolgens door Aaron in een kristallen staf wordt opgesloten, springen we naar het heden. Ash en zijn vrienden arriveren bij een kasteel om mee te doen aan een soort volksfeest. Onderdeel van dit feest is een reeks battles die Ash glansrijk wint, waarna hij een ceremoniële staf krijgt uitgereikt; de originele staf van Sir Aaron. Een bal wordt gehouden, Team Rocket is uiteraard (verkleed en wel) aanwezig, Ash en zijn vrienden laten hun Pokémon vrij om mee te feesten die al gauw door (blijkt later) Mew mee worden genomen naar een zolder met speelgoed. Uiteraard breekt Lucario uit de staf en in de chaos die volgt worden Pikachu en Meowth (die van Team Rocket) door Mew - altijd op zoek naar speelkameraadjes - weggevoerd naar een plek genaamd de Tree of Beginning. 

Lucario 2

Wat volgt is een vrij serieuze en enigszins donkere, karaktergedreven film. Lucario komt er achter dat duizend jaar voorbij zijn gegaan sinds de dag dat Sir Aaron hem in de staf opsloot en voelt zich verraden. De kasteelbewoners hebben echter een andere versie van het verhaal: in hun legenden is Sir Aaron een held die vrede bracht door de oorlog te voorkomen. Aangezien Lucario als enige de weg naar de Tree of Beginning weet, besluit hij zich bij Ash aan te sluiten, samen met een meisje met vreemd haar genaamd Kidd die meerdere wereldrecords, inclusief het record voor het hoogste aantal wereldrecords, op haar naam heeft staan.

Zoals gezegd is de film een stuk serieuzer dan de vorige zeven delen, voornamelijk door het personage van Lucario. Aangezien hij vrij veel achtergrond heeft én in staat is in menselijke taal te communiceren, krijgt hij al gauw veel persoonlijkheid en wordt hij één van de interessantere personages. Zijn "ik hoef geen vrienden en vertrouw niemand"-attitude begon me persoonlijk vrij snel te vermoeien en het is duidelijk dat hier gemikt is op de Sonic/furry/serieuze animefansdoelgroep, maar de moeite die in het personage gestoken is, is onmiskenbaar en het maakt de film hoe dan ook interessanter, aangezien het dit keer eens niet om een strijd tussen goed en kwaad gaat, maar om de - misschien ietwat kinderachtige - innerlijke strijd van één personage.

Lucario 4

Uiteindelijk worden Pikachu en Meowth gevonden, redden de vrienden de Tree of Beginning en leert Lucario wat er écht is gebeurd die dag. Alles bij elkaar opgeteld is dit een behoorlijk geslaagde, wellicht ietwat kinderachtige, en voor Pokémonbegrippen redelijk originele film. Zowel de serieuze toon als het personage van Lucario spraken mij persoonlijk minder aan, maar je zou wel blind moeten zijn om de kwaliteit van deze film niet te onderkennen en al met al heb ik er toch met plezier naar gekeken; minder dan bij Destiny Deoxys, maar ik wil het nog altijd een prima film noemen.