Xbox 360 en de najaarsgames

De dagen worden steeds donkerder en het weer alsmaar guurder. Het najaar is aangebroken en dat houdt in dat we drukke tijden gaan krijgen in de gamewereld. Microsoft organiseerde daarom een dagje gamen in Brussel en FOK!games was uitgenodigd en ging op reis.

x

Eenmaal in Brussel aangekomen, kwamen we in een kelderachtige ruimte waar naast een bar ook enkele gamepods stonden waarop gegamed kon worden. Microsoft was aanwezig met vier van hun eigen games voor dit najaar maar daarnaast waren er ook andere uitgevers aanwezig die de Xbox-versie van hun najaarstitels toonde.

Halo 4 was de meest prominente titel en daar ben ik ook als eerste mee aan de slag gegaan. Vier consoles waren op elkaar aangesloten en we begonnen met een potje 'Free-for-All' en alhoewel Halo 2 de laatste Halo-game in de serie was voor mij, ging het toch aardig goed. De besturing voelde als vanzelfsprekend en de snelheid zat er goed in. Korte respawntijden zorgden ervoor dat de snelheid ook aanwezig bleef.

De multiplayermap die we met zijn vieren speelden was aardig ruim en daardoor was je veel naar elkaar op zoek. De map is duidelijk ontworpen voor meerdere spelers in gedachten maar helaas was dat geen mogelijkheid. Na het spelen van een potje multiplayer was het tijd voor een potje co-op en in het level wat we speelden was het doel redelijk simpel: a van punt A naar B, slacht alle vijanden en verstoor de doelen van de vijanden. Mijn ervaring met online co-op is dat spelers vaak toch apart van elkaar gaan spelen alhoewel ze wel bij elkaar in de buurt rondlopen.

In Halo 4 is dit ook mogelijk maar mijn ervaring was dat je het alleen echt niet gaat redden. Nadat we halverwege het level een schakelaar hadden overgehaald, kwamen er enkele zwermen van vijanden die uitgeschakeld moesten worden. Terwijl ik op de begane grond om mij heen schoot, gaf mijn buddy van hogerop rugdekking en dat was nodig ook. In mijn eentje had ik het nooit gered waardoor het belang van een buddy dus echt naar voren komt.

Halo 4 is de grootste titel voor Microsoft dit najaar en een grote titel is het geworden. De game ziet er geweldig uit, voelt vertrouwbaar aan en het geluid is om van te smullen. Na Halo 4 was het tijd voor totaal wat anders en dat bleek Forza Horizon te zijn.

Forza Horizon is anders dan voorgaande Forza-titels. Het is een echte kruising geworden tussen Forza en Burnout en dat smaakt niet vies. Het speelbare gedeelte was erg klein. Maar één race was beschikbaar en van de vrije wereld was niks te zien. De race die ik speelde was op een 'gesloten' parcours buiten de stad. Grafisch gezien zag de game er erg goed uit en qua speelstijl moest ik wel erg wennen. Je krijgt namelijk net als in Burnout punten door 'roekeloos' te rijden maar je moet nog steeds erg uitkijken dat je niet crasht. In het spel zit ook een 'rewind'-functie waarbij je de tijd terug kunt draaien als je iets doet wat je niet moet doen, crashen bijvoorbeeld.

Na Forza Horizon was het tijd voor Fable: The Journey en Dance Central 3. Helaas was de Kinect-sensor voor Fable afgesteld op iemand die een stuk kleiner was dan ik. Hierdoor werkten de controls voor mij nauwelijks maar wat ik meekreeg zag er goed uit. De game is on-rails maar bij bijvoorbeeld een bossfight kun je door naar links of rechts te leunen achter een andere locatie dekking zoeken. Door je hand op verschillende posities te houden kun je verschillende spreuken uitvoeren en de richting waar jij je hand op duwt zal de spreuk heengaan. Grafisch gezien ziet de game er goed uit en voor mensen die graag met Kinect spelen is dit naast Dance Central 3 een titel om in de gaten te houden. Deze laatstgenoemde was ook aanwezig maar van wat er zichtbaar was leek het erg op Dance Central 2, dat hoeft natuurlijk niet slecht te zijn voor de fans van het tweede deel.

Naast bovenstaande vier games waren er ook enkele andere titels aanwezig die ik gespeeld heb. Denk hierbij aan WWE '13, Epic Mickey 2, Borderlands 2, XCOM: Enemy Unknown, FIFA 13 en Hitman Absolution. Al deze games zijn ook voor andere platformen aanwezig dit najaar maar met deze titels in combinatie met Microsofts eigen titels heeft het bedrijf dit najaar een solide basis.