7: games die je aan je oma wilt geven

De leden van de FOK!games-crew zijn bijna allemaal opgegroeid in een gamerijk tijdperk waar de bits van je scherm af spatten. Onze oma's komen vooral uit het tijdperk waar de Beatles nog gewoon optraden en niet in een Rock Band-versie zaten en vele oma's hebben dus nog nooit een gameconsole aangeraakt. Dus we hebben hieronder zeven games op een rij gezet die wij aan onze oma zouden geven als ze zouden gamen.

Oma

  Game: Cooking Mama
  Platform: Nintendo DS
  Redacteur: WesleyB


Van mijn oma mocht ik vroeger nooit binnenzitten en gamen. Maar toch was het altijd gezellig bij die ouwe dibbes. Nog steeds, overigens. Gelukkig. Want ze leeft nog. En ze is nog best vitaal: ieder jaar bakt ze heel wat krentenbroden af. Dus ik dacht: ik koop Cooking Mama voor mijn oma en geef haar mijn oude Nintendo DS te leen. In haar rechthoekige keuken inclusief wasmachine kijkt mijn oma mij met grote ogen aan. 

"Wat is dit nou weer, jongen", vraagt oma met een afgemeten toon in haar steeds meer typische omastem. "Een Nintendo DS, oma. Er zit een spelletje in waarin je een chefkok bent en ook eens andere dingen kunt bakken dan krentenbroden." Met een zuinig mondje en een opgetrokken wenkbrauw kijkt mijn oma mij aan. "Hmpf, wat moet ik hier nou weer mee. Je kunt niet eens de gerechten opeten die je maakt." Oma draait zich voor zo'n oude dame zeer vloeiend en ze pakt haar deegroller. "Nee, als ik iets eetbaars maak, moeten anderen daar wel van kunnen genieten."

Cooking Mama leek nog nooit zo suf.

  Game: Rayman Raving Rabbids TV Party
  Platform: Nintendo Wii
  Redacteur: Chloroform

Hoewel ik nooit mijn opa's en oma's heb gekend, kon ik mijn FOK!-collega wc-eends smeekbede om toch mee te schrijven aan deze special niet weerstaan. "Schrijf dan over een game voor je moeder." Nou, vooruit. Een game die perfect bij ons gezin past moet toch wel Rayman Raving Rabbids TV Party zijn. Als enige dochter – en ook nog eens jongste telg – heb ik vaak ruzie gehad met mijn twee broers, dus het was voor mijn moeder geen makkie. Voor Rayman is het ook geen makkie om met de Raving Rabbids te leven, vooral niet nu ze zijn tv hebben overgenomen. 

In RRR TV Party kun je verschillende minigames spelen, de een nog debieler dan de ander. Ja, dat is ook wel representatief voor mij en m'n broers (ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik de normaalste ben). In de minigame Dud's Army moet je als een stel soldaten gehoor geven aan de commando's van de sergeant-majoor. Zo ging dat er bij ons vroeger ook aan toe in de badkamer, waarbij moeders als volleerd dictator de commando's gaf en mijn broers en ik met onze tandenborstels in de oren zaten. In de minigame Night of the Zombids loop je over een kerkhof en moet je alle als kippen verklede konijntjes neerhalen. Dat deden mijn broers ook altijd bij mij als ik in een nieuw jurkje buiten ging spelen. Mijn moeder moet ook blij zijn dat we nu allemaal het huis uit zijn. Om haar toch niet te laten vergeten dat het leven met debiele konijntjes (of debiele kinderen) stiekem best leuk is, geef ik haar Rayman Raving Rabbids TV Party. Veel plezier, mam!

  Game: Kinect Sports: Bowling
  Platform: Xbox 360
  Redacteur: SolidDS


Wat is een beter voorbeeld voor deze 7-special, dan het in de levende lijve meegemaakt te hebben dat je oma van 85 in de woonkamer staat te gamen. We hadden haar een aantal jaren geleden namelijk beloofd om haar mee te nemen naar een bowlingbaan, maar helaas, wegens haar gezondheid ging dat niet meer. 

Hoewel Wii Sports-bowling in eerste instantie ook een goede optie leek, was het voor haar toch te lastig om de knoppen te gebruiken op de Wii-mote. Dus toen ik bij de release van Kinect het filmpje van Kinect Sports zag, was dat natuurlijk een mooie mogelijkheid om mijn oma nogmaals uit te nodigen voor een avond bowlen. Hoewel ze die avond geen strikes gooide, heeft ze zich prima vermaakt. Dus zet in alle bejaardentehuizen gewoon een Xbox 360 met Kinect neer om zo de oudjes lekker bezig te houden.

  Game: Super Mario World
  Platform: Snes
  Redacteur: Kn0x


Ah gut, wat heb ik goede herinneringen aan deze game. Ik was nog een kleine jongen toen mijn broertje en ik tijdens Kerst deze game cadeau kregen. Officieel natuurlijk van de Kerstman, maar ik wist stiekum dat deze van mijn oma was. De console mocht ook nergens anders heen, we mochten hem alleen gebruiken bij mijn oma. Dat betekende natuurlijk dat we veel vaker op bezoek gingen; om de verkeerde redenen weliswaar maar dat mag de pret niet drukken. 

Hele avonden en weekenden hebben mijn broertje en ik verspild aan de game. Mijn oma interesseert het allemaal niet. Zij zat lekker achterover te leunen in haar wiebelstoel terwijl mijn broertje en ik de verschillende werelden verslonden. Tot we op een gegeven moment niet voorbij één kasteel kwamen. Furieus werden we ervan; wekenlang gingen we steeds dood bij hetzelfde kasteel. Taktieken werden verzonnen, er werd gewisseld van controller op belangrijke momenten, we deden alles supersnel of juist ontzettend langzaam, het leek allemaal geen zin te hebben. 

Toen opeens kwam de dag dat we op een ochtend naar onder renden en besloten hadden om het kasteel nu wel te verslaan. Maar het was vreemd... de televisie stond al aan, Super Mario World stond aan en mijn oma zat weer in haar wiebelstoel. Dit keer niet met breinaalden maar met de controller in haar handen. De hele avond had ze kennelijk zitten gamen om voorbij dat ene punt te komen en verhip... het lukte haar ook nog. Nog nooit hebben mijn broertje, mijn oma en ik zo'n goed moment gehad. 

Als ik mijn oma daarom een game mag geven, dan is het deze game!

  Game: Catz
  Platform: Nintendo DS
  Redacteur: ROFLOL


Mijn oma is er helaas niet meer, dus hoop ik van harte dat ze daar boven blij terugkijkt naar wat ik haar wil geven. Ik heb Catz nooit gespeeld en ben dat ook niet van plan. Wel heb ik een Nintendo DS en heb ik ergens nog wel Hamsterz liggen. Zelfde ontwikkelaar en zelfde gameplay maar dan met hamsters. 

Tamagotchi was vroeger hip en dit soort games lijken er dan ook precies op. Zorg voor je kat, hamster, hond, pinguïn of goudvis op je Nintendo DS. Geef ze dagelijks aandacht, zorg dat hun maagje niet knort en zorg dat ze niet vies worden. Gezien mijn oma een gigantische dierenvriend was en haar hele leven met katten heeft geleefd, is Catz denk ik een perfecte game. Simpel op de bank met een DS in je hand, kat op je schoot en lekker digitaal je poes verschonen. Dat zou mogelijk nog best lukken, want interesse in mijn PlayStation die ik vroeger altijd meenam was er totaal niet.

  Game: 42 spelklassiekers
  Platform: Nintendo DS
  Redacteur: Notorious_Roy


Mijn oma is een schat van een mens; erg liefdevol en na 30 jaar word ik nog steeds verwend met lekkernijen en kadootjes als ik op bezoek kom. Iets dat we vaak doen is kaarten en dan zijn 31-en, rikken en jokeren erg populair.

Omdat ik helaas niet super vaak op bezoek kan komen vanwege de afstand, zou ik mijn oma de game 42 Spelklassiekers geven. Hiermee kan ze zelf maar liefst 42 klassieke kaart- en bordspellen spelen zonder de drukte van al die kleinkinderen!

Alle spelletjes worden tevens netjes gepresenteerd, het menu is heel helder en overal zit uitleg bij. Een heel mooi pakket voor de gamende oma dus!

  Game: Dance Dance Revolution
  Platform: Arcade, Diverse consoles
  Redacteur: Nezhi


Mijn oma is niet de jongste, maar bewegen kan ze nog wel. De Wii-remote gaat haar alleen niet zo goed af, de PlayStation 3-controller wordt bij het eerste aanblik al afgekeurd en op de computer speelt ze uren achter elkaar alleen Patience. Maar zodra je een dansmat erbij pakt komen de moves.

Dance Dance Revolution is er voor elk platform en de mat is lekker intuïtief. De nummers uit haar tijd komen langs en zij staat als vanouds te dansen op de disconummers waar zij ook tijdens haar jeugd op heeft gedanst. En na al die jaren kan ze het nog steeds! Het spel is leuk, de muziek is leuk en ach, we hoeven ook niet te zeggen dat de moeilijkheidsgraad op basic staat.

Als mijn oma moe is, is er nog steeds genoeg vermaak: ze kan lekker toekijken terwijl ik spastisch over de mat heen en weer vlieg om die AA-score te halen.