7: Easter Eggs

Easter Eggs

Pasen is in volle gang bezig en dat betekent voor veel mensen lekkere brunches en veel chocolade paaseitjes eten. Ook FOK!games doet aan Pasen en ook wij hebben eieren. Wij hebben namelijk een aantal redacteuren de wereld van computergames ingestuurd om 7 mooie easter eggs voor jullie te vinden.

Een easter egg is een stukje content in een game, die eigenlijk weinig met die game te maken heeft. Het is vaak een referentie naar een andere game of een boodschap van één van de ontwikkelaars. easter eggs zijn er in verschillende soorten en maten, bijvoorbeeld een muurschildering in een steegje of een heel verborgen level. easter eggs staan er ook om bekend dat je eerst wat moet doen voordat je ze kan bekijken of gebruiken.

FOK!games wenst alle gebruikers een prettig Pasen en wij horen jullie ervaringen met easter eggs graag hieronder terug.

PlaatjeGame: Grand Theft Auto: San Andreas
Platform: Windows, Xbox, PS2, Mac, Xbox 360
Verschenen in: 2004-2010
Redacteur: ROFLOL

De Grand Theft Auto-games zijn behoorlijk bekend op het gebied van easter eggs. Vooral vanaf GTA III zijn er in elk deel een hoop te vinden. Denk hierbij aan de zombie Elvis uit GTA III, een referentie naar Scarface in een bebloed appartement met kettingzaag in Vice City en een bewegend hart in GTA IV.

Toch is één easter egg veel groter dan alle andere in de GTA-games: Bigfoot. Sinds de release van GTA: San Andreas heeft de serie zijn eigen Bigfoot-legende. Veel gamers claimen namelijk de behaarde man/aap gesignaleerd te hebben in de game. Sindsdien is het internet overspoeld met foto's, filmpjes en informatie omtrent Bigfoot. En waarom ook niet? Bigfoot zou zich prima kunnen verschuilen in de grimmige en spookachtige bossen van San Andreas. Op je squad door de bossen rijden in het donker, op zoek naar Bigfoot is voor mij een van de vele herinneringen die ik heb aan San Andreas. Daarnaast waren er wel meer mythen in San Andreas. Denk hierbij aan de bekende UFO's en de serial killer. Helaas bleek de bekende Bigfoot toch echt niet in San Andreas te zitten, maar toch zal ik, mocht ik ooit San Andreas weer spelen, weer even richting de donkere en enge bossen gaan om te kijken of ik Bigfoot stiekem jaren later niet tegen kom.

Desondanks heeft Rockstar ook gebruik gemaakt van de hype van Bigfoot en zijn ze jaren later toch met iets voor de fans gekomen. In Red Dead Redemption's DLC genaamd Undead Nightmare kom je een aantal sasquatches (Bigfoot) tegen die je kan vermoorden. Doe je dat, dan verdien je een achievement/trophy met als naam 'Six Years in the Making'. Dit is een verwijzing naar GTA: San Andreas die in 2004 uitkwam, en de Undead Nightmare-DLC in 2010. Daarnaast zal de hype al snel weer groter worden met de release van GTA V, gezien we in de eerste trailer op een logo van een politieauto onze grote vriend Bigfoot kunnen zien.

Bigfoot

PlaatjeGame: Modern Warfare-serie
Platform: Windows, Xbox 360, PS3
Verschenen in: 2007-2011
Redacteur: StefanW

Op zich heb ik niet veel van doen met easter eggs, maar geregeld word ik er door vrienden en bekenden op gewezen. Zo word ik ook vaak gewezen op de vele beren die als easter eggs in de Call of Duty-serie zitten. De meeste hiervan zul je niet snel vinden, omdat deze alleen te vinden zijn als je als spectator een multiplayermissie speelt.

Zo is er in Modern Warfare 3 een teddybeer te vinden met twee gouden pistolen in zijn handen. Deze kun je vinden als spectator in de multiplayermap Lockdown. In de map Mission is zelfs een schaduw te vinden van een boze beer in een ballettutu. Vanaf Call of Duty 4: Modern Warfare zijn er in elk Call of Duty-spel meerdere (teddy)beren te vinden. Nu zijn beren grote, stoere en sterke dieren, dus het zou niet raar zijn als dat de reden is voor de grote hoeveelheid beren, maar het echte verhaal is compleet anders en veel betekenisvoller.

Het werkelijke verhaal achter de beren komt door één van de mapdesigners van het Call of Duty-team. Zijn dochtertje is aan kanker overleden tijdens het ontwikkelingsproces van Call of Duty 4. Zij had een teddybeer waar ze zo dol op was dat ze ermee in haar armen is overleden. Het Call of Duty-team heeft toen besloten om in haar nagedachtenis in elk Call of Duty-spel meerdere teddyberen te verstoppen. Een mooi gebaar naar de vader van het meisje en een bijzonder verhaal achter easter eggs.

PlaatjeGame: StarCraft II
Platform: Windows, Mac
Verschenen in: 2010
Redacteur: Nezhi

Ook ik ben geen ster in het vinden van easter eggs. Toch ontdekte ik op mijn tweede playthrough door StarCraft II iets wat mij wel heel bekend voorkwam. Een vrachtwagen, rood en blauw met vlammen. Het kenteken OPTIM-S1 bevestigde mijn vermoedens. Het zal in de verre toekomst waarschijnlijk niet zo goed aflopen met de Autobots.

In de allereerste missie, Liberation Day, bevrijd je Mar Sara van de Dominion. Jammer genoeg zijn de meeste bewoners van Mara Sar al gevangengenomen of neergeschoten tijdens de rellen en Optimus Prime staat er dan ook treurig bij. Hij staat bij een benzinestation in een verlaten dorpje, dienend als reclamebord. Helaas zijn Jim Raynor en zijn mannen de laatsten die Optimus zullen zien want kort hierna wordt de planeet aangevallen door de Zerg. Van superheld tot reclamebord bedekt met creep, het zal je maar gebeuren.

Om Optimus Prime te vinden hoef je alleen een stukje te lopen. Na het eerste Mengsk Holoboard zal je vanzelf het dorpje binnenlopen, alwaar je Optimus kan bewonderen.

Optimus Prime

PlaatjeGame: Max Payne
Platform: Windows, Xbox, Xbox 360, PS2, Mac, GBA
Verschenen in: 2001
Redacteur: DragonFodder

Max Payne zit vol easter eggs, zoveel dat je zou denken dat de game in een paasweekend ontwikkeld is. De leukste wat mij betreft zit vrijwel aan het begin.

Helemaal in het begin, chapter 2, zie je een gat in een muur. Als je nu via een cheat een granaat bemachtigt en deze erin gooit, krijg je een mission objective: "I had declared a war against rats." Een stukje verderop kun je vanaf het treinperron de brede trap oplopen. In de kamer bovenin zitten een stel ratten, tot de tanden bewapend met Desert Eagles! Je kunt de ratten tegen elkaar laten vechten door een lamp naar beneden te schieten. Afhankelijk van welke ratten "winnen", heb je een beschermend cordon om je heen, of een stel viervoeters met vuurwapens die jacht op je maken.

PlaatjeGame: Diversen
Platform: Diversen
Verschenen in: 1994-2011
Redacteur: wc-eend

Sommige Easter Eggs zijn redelijk onbekend maar komen toch vaak voor. Zo ook Dopefish, een vijand uit Commander Keen IV uit 1994. Dopefish is volgens de ontwikkelaars van Commander Keen IV het tweede domste wezen in het universum (Ravenous Bugblatter Beast of Traal uit Hitchhiker's Guide to the Galaxy staat op één).

Dopefish komt in meer dan dertig games terug als Easter Egg en wordt vaak begeleid door de woorden "Dopefish Lives". Enkele games waarin je Dopefish terug kunt vinden zijn de eerste drie delen van Quake, Deus Ex: Human Revolution, Rage, Max Payne, Hitman 2: Silent Assassin en onder andere Alan Wake. Mocht je meer willen weten over Dopefish, de beste vis heeft zelfs een eigen website waar meer wordt ingegaan op zijn ontstaan en verschijningen in andere games.

PlaatjeGame: Gears of War 2
Platform: Xbox 360
Verschenen in: 2008
Redacteur: wc-eend

Met Pasen kan een lekker stukje toast niet misstaan en daarom deze Easter Egg. In het level 'the best laid plans' van Gears of War 2 vindt je namelijk in een stenen blok een broodrooster. De stoere mannen van Gears of War 2 hebben altijd wel lekkere trek dus activeer het broodrooster maar.

Als de toast klaar is zal Marcus roepen wie er toast wil. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad krijg je verschillende reacties erbij. Speel de game op Casual en je krijgt maar één reactie, speel je hem Insane krijg je er vier.

  • Als de broodrooster gevonden is.
    • Marcus:"Hmm..."
    • Marcus:"Oh, I was looking for this."
  • Als het toast klaar is.
    • Marcus: "Who wants toast!?" (Casual)
    • Dom: "I like 'em crispy!" (Normal)
    • Marcus: "I like 'em crispy on the outside!" (Hardcore)
    • Dom: "Hell ya!" (Insane)

Spelers die Gears of War 3 hebben gespeeld zullen merken dat Marcus af en toe door het spel heen zal vragen wie er toast wil als hij een granaat gooit, een duidelijke referentie naar onderstaand moment.

PlaatjeGame: Diablo II
Platform: Windows, Mac
Verschenen in: 2000
Redacteur: RBWO

"Moo Moo Moo" is een veelgehoorde term voor Diablo II LOD-spelers. Het is namelijk een bekende easter egg in Diablo II en draagt de naam "Secret cowlevel" waar koeien de spelers aanvallen met enorme polearms.

De easter egg is van oorsprong een gerucht. Op het internet werd namelijk gesuggereerd dat er zich een Secret cow-level bevond in de oorspronkelijke Diablo-game. De designers en developers van Diablo hebben dit gerucht daadwerkelijk overgenomen en hebben een "cowlevel" gemaakt in Diablo II. Het Secret cow-level kon alleen worden geopend met diverse items die je moest verzamelen in het spel zelf en daarna moest combineren waardoor er een portal zou ontstaan naar het geheime level.
Het cowlevel stond er om bekend dat er snel experience te verkrijgen was en snel goede items voor je personage. Wanneer men de baas versloeg in het cowlevel was het snel bekeken, dan was het namelijk niet meer mogelijk om de portal te openen. Het was dus goed opletten of de boss niet in de buurt was!

Verder is deze easter egg ook in andere games teruggekomen, waaronder World of Warcraft waarin een referentie wordt gemaakt naar deze game.