Dansen op de gamescom

Just Dance 2
Release: 14 oktober 2010
Platform: Wii
Ik moet bekennen dat ik deel 1 nooit gespeeld heb, dus deze game was helemaal nieuw voor me. De twee kleine meisjes die voor mij aan de beurt waren kenden het duidelijk wel en dansten best goed, wat toch wel jammer is als jij als volwassene daarna een mindere score neerzet :’) Grafisch is Just Dance 2 de meest opvallende. Geen beeld van jezelf of een echt persoon, maar een silhouet in felle kleurtjes dat nog het meeste lijkt op het beeld van een hittecamera. Aan de zijkant van het beeld staat welke move je zo moet gaan doen, en daardoor speelt het spel van alle dansgames eigenlijk het beste. Als je met meer mensen speelt dan verdwijnt dit overigens. Als je met vier personen danst dan dans je twee tegen twee waarbij je soms ook op elkaar moet reageren qua danspasjes en het soms kleine toneelstukjes worden. De liedjes volgen daarentegen wel (in ieder geval grotendeels) de originele dansmoves, maar wat je precies met je voeten doet maakt niet uit, alles draait om druk bewegen met je armen.

[+] met maximaal 8 spelers speelbaar, in duo’s dansen, aankomende moves zijn zichtbaar
[-] Vooral armen-werk

Dance Dance Revolution Universe 3
Release: Nog niet bekend
Platform: Xbox 360 (+ dansmat)
Je mag jezelf geen echte dansgame-liefhebber noemen als je nog nooit Dance Dance Revolution hebt gespeeld. DDR was de eerste grote dansgame. Met behulp van een dansmat met daarop pijlen dans je op onbekende Japanse muziek door op het juiste moment op de juiste pijl te gaan staan. Een beetje hetzelfde soort principe als Guitar Hero, maar dan op een grote mat met pijlen. Na al die jaren is de gameplay nog steeds hetzelfde, ook al stoppen ze tegenwoordig voor ons westerlingen ook enkele bekende liedjes op de tracklist. Leuk voor de liefhebbers, waaronder ikzelf, maar het is eigenlijk geen echte dansgame die in dit overzicht thuis hoort, ondanks de naam.

[+] Erg goed voor de conditie, je kan mee doen aan kampioenschappen
[-] Lijkt niet op dansen, 90% Japanse tracklist, enkel voetenwerk

Dance Evolution
Release: Q4 2010
Platform: Xbox 360 (+ Kinect)
Ook van Konami is Dance Evolution. Ik denk dat deze game de reden is dat Dancing Stage, de Europese naam voor Dance Dance Revolution verdwenen is. Revolution en Evolution klinkt gewoon lekker! Dance Evolution verschijnt voor de Microsoft Kinect en brengt een mengsel van de Japanse stuitermuziek van DDR met het bewegen van Dance Central. Helaas is het eindproduct nogal matig afgewerkt. Grafisch ziet het er niet uit, je ziet een lelijk slecht geknipt beeld van jezelf naast een figuurtje dat laat zien wat je moet doen. De moves zelf zijn nog wel aardig, maar de muziek past er gewoon niet goed bij. Stuitermuziek is perfect voor DDR, maar om normaal te kunnen dansen heb je toch wel een iets rustiger tempo nodig.

[+] Mix van DDR en Dance Central.
[-] Muziek past niet bij de game, grafisch erg lelijk

Conclusie
Welke dansgame voor jou het meest geschikt is hangt af van wat je er precies mee wil gaan doen en welke systemen je tot je beschikking hebt. Zonder Kinect kun je niet zoveel met Dance Evolution of Dance Central, en voor SingStar Dance heb je toch echt een PlayStation 3 met Move nodig. Afgezien hiervan hebben de games inhoudelijk veel verschillen. Wil je dansen zoals ze in de echte clips ook doen dan zit je goed bij Just Dance 2 en Michael Jackson, maar wil je juist uitgebreid dansen dan is Dance Central een goede keuze. Wil je gewoon af en toe een keer dansen, maar ook zingen dan is SingStar Dance waarschijnlijk meer jouw ding. Alle besproken games zullen waarschijnlijk dit najaar in de winkels liggen.