Special: Soundtracks in FIFA

In 1998 kwam men bij EA op het idee om eens muziek van bekende bands aan FIFA toe te voegen. Het op dat moment al redelijk populaire Song 2 van Blur werd uitverkoren om de allereerste titel-track te vormen voor de voetbalgame FIFA 98. Daarnaast waren Electric Skychurch met Hugga Bear en The Crystal Method met Busy Child, Keep Hope Alive, More en Now Is the Time te horen.
Aan dit lijstje werd voor de remake FIFA: Road To The World Cup 98 het nummer Tubthumping van Chumbawamba toegevoegd.

Dit werd zo goed door het publiek opgepikt dat men besloot verder te gaan met het gebruiken van bestaande muziek. In 1999, 2000 en 2001 werd de lijn doorgezet, steeds 6 ŗ 7 tracks die lekker klonken en aansloten bij het voetbal-gevoel.

In 2002 kwam echter een ommezwaai. EA Sports besloot meer budget vrij te maken voor de soundtrack. Meer nummers en ook duurdere cq bekendere nummers werden aan de line-up toegevoegd, waaronder de titeltrack 19/2000 (Soulchild remix) van de Gorillaz. 2002 was ook het eerste jaar dat er Hollands glorie te beluisteren viel in FIFA. Ons aller DJ TiŽsto knalde met Flight 643 uit je speakers.

Na in 2003 een qua budget vergelijkbare audio-line-up gepresenteerd te hebben, knalde EA Sports het budget voor de FIFA-soundtrack in 2004 nog eens de hoogte in. Liefst 34 nummers, waaronder veel bekende en dus dure tracks, werden in de game toegevoegd. In deze lijst was onder meer de Haagse poprock-formatie Kane terug te vinden met de TiŽsto-remix van Rain On Me.
De Nederlandse artiesten zijn een terugkerend verschijnsel in de FIFA-soundtracks, want ook Ferry Corsten horen we tijdens het voetbal in FIFA 2005 met zijn \"Rock your body, Rock\".

In de jongste editie kunnen we de kunsten van de Nederlandse The Sheer beluisteren. Hun nummer Understand staat in de tracklist van FIFA 07. Ze verkeren daarin in goed gezelschap, naast onder meer Paul Oakenfold, Muse, Trash Inc en Infadels die de titelsong Can\'t Get Enough (Mekon Remix) op hun conto mogen schrijven.

Op 9 december wordt in Amsterdam de FIFA World Cup Finals gehouden, waar de 128 beste FIFA-gamers onderling gaan uitmaken wie de allerbeste is. De winnaar van dit toernooi krijgt de titel FIFA Interactive World Player 2006, ontvangt $20.000 en krijgt een volledig verzorgde reis naar ZŁrich om het FIFA World Player Gala 2006 bij te wonen.
Tijdens het event zullen de Infadels en The Sheer een optreden geven.

Als je benieuwd bent naar hoe het toernooi gaat verlopen, kun je op FIFA Interactive World Cup-site gratis kaarten bestellen. Dit betekent dus ook dat je gratis de optredens van The Sheer en de Infadels bij kunt wonen.

In het kader van dit event geeft FOK!games een FIFA mega-zitzak weg. Wil je ook eens onderuit gezakt gamen, of wil je gewoon een relaxte zitzak in je kamer hebben, geef dan antwoord op de volgende vraag: welke artiest stond drie keer op de soundtrack van FIFA met hetzelfde nummer? Mail je antwoord naar games@fok.nl met in het subject: FIFA ZITZAK.