'Nederland wordt Big Brother-staat'

Gegevens van een OV Chipkaart die zeven jaar worden bewaard, je rijgedrag vastgelegd in een rekeningrijkastje, ID-plicht, DNA-databanken: wordt Nederland steeds meer een Big Brother-staat? 88 procent van de stemmers op de FOK!-poll waar 5900 keer op werd gestemd zegt JA.

9,9 procent vindt van niet en 2 procent heeft geen mening. De reacties zijn duidelijk: "Wordt een B-B-staat ?... dat lijkt me inmiddels een vèr gepasseerd station... Je telefoon & internetverkeer kunnen zonder tussenkomst van de rechter afgeluisterd worden." CasinoBob is nog stelliger: "De staat wil alles over iedereen weten en over 10 jaar is privacy een illusie. volgens mij is de 3 strike law ook niet eens genoemd. de staat gaat binnenkort ook kijken wat je doet op het i-net."

Natrakh zegt: "De PVDA en het CDA werken gewoon samen om Nederland in een gevangenis te veranderen." Maar er zijn ook andere geluiden. "Privacy en rekening rijden gaan prima samen. Er zijn in Nederland allerlei wetten en instanties die de privacy in de gaten houden." En ook: "Ik heb niets te verbergen dus wat maakt het uit. Van mij mag de overheid weten waar ik ben, wat ik doe en met wie ik omga, mijn bel- en surfgedrag, wat ik consumeer etc. En ja, ik zou me veiliger voelen als dit van alle burgers bijgehouden werd."

Bekijk hier alle reacties.
1984.