Tom Clancy's Without Remorse

Hoewel gevuld met realistisch aandoende oorlogssituaties en actie, en geleid door een samenzweringsverhaal dat niet zou misstaan in de jaren 70, mist Without Remorse een originele insteek. Bedoeld als de eerste film in een reeks, roept het de vraag op of een vervolg gerechtvaardigd is.

Tom Clancy's fantasie en vertelkunst hebben sinds de jaren 80 geleid tot niet alleen een indrukwekkende lijst goedverkopende boeken, maar ook de nodige bewerkingen; mede dankzij de vele films, videogames en tv-series gebaseerd op zijn boeken of personages is Clancy's naam bijna een merk geworden. Het is dan ook niet gek dat de nieuwste Clancy-verfilming zijn naam in de titel gebruikt. Helaas heeft Tom Clancy's Without Remorse dat ook nodig om voldoende indruk te maken, want het lukt niet op eigen kracht.

Without Remorse: Michael B. Jordan

Clancy's boek, verschenen in 1993, speelt zich af in de jaren 70, tijdens de Vietnamoorlog, in een ander geopolitiek klimaat dan waarin we nu leven. De verfilming, geschreven door Taylor Sheridan en Will Staples, kiest voor een moderne benadering; de film opent in Syrië en vervolgt uiteindelijk in Rusland, het land dat na enige afwezigheid weer helemaal in is als Hollywoods Amerika-vijand, maar natuurlijk niet zonder goede, door de realiteit ondersteunde, reden.

In Without Remorse, dat zich afspeelt in hetzelfde fictieve universum als de verhalen over Jack Ryan, maar niet gekoppeld is aan de gelijknamige tv-serie, wordt het oorsprongsverhaal verteld van John Clark, een special operative van het Amerikaanse leger die, hier nog John Kelly geheten, na afloop van een operatie in Syrië het slachtoffer wordt van een vergeldingsaanslag in zijn eigen huis. Het blijkt onderdeel te zijn van een complot dat door Kelly ontrafeld moet worden.

Dit wordt echter niet bijzonder interessant verteld. Vooral de scènes die toewerken naar Kelly's dramatische verlies geven de indruk dat het script van de film weinig meer was dan een reeks gebeurtenissen die moesten worden afgevinkt om de opzet van het verhaal compleet te maken. Pas als John Kelly (Michael B. Jordan) zijn tragedie beleeft komt de film tot rust en krijgen cast en kijker de ruimte om even te ademen en de omgeving in zich op te nemen.

Without Remorse: Jamie Bell en Michael B. Jordan

Uiteindelijk krijgt het verhaal meer inhoud; een wraaktocht van Kelly, een geheime missie die uitmondt in een veldslag, soldaten in levensgevaar en politieke corruptie die moet worden onthuld door de soldaten zelf. Het heeft het karakter van een detective- én een oorlogsfilm, maar zonder echt iets toe te voegen aan beide genres. De cast overtuigt, maar de vertelling veel minder, mede doordat het vol zit met clichés; de strijd van een enkele soldaat tegen inbrekers in zijn huis, de terrorist met bomgordel, de corrupte politicus met een monoloog die de taak lijkt te hebben het bestaan van de film te rechtvaardigen, de eenzame soldaat op strooptocht tegen het onrecht in zijn wereld. Het enige originele aspect aan de film is de score door Sigur Rós-bandlid Jónsi, maar die muziek lijkt bedoeld te zijn voor een betere film.

Without Remorse is onderdeel van een filmproject dat nog minimaal één volgende film moet opleveren en daarmee eindelijk de beroemde titel Rainbox Six naar de bioscoop moet brengen. De hoop is echter dat dit vervolg meer originaliteit toont, want hoewel Without Remorse het prima doet als eenvoudig actie-wegkijkertje, is het te zielloos en maakt het te weinig indruk om zin te krijgen in nóg zo'n film.

Without Remorse is te zien op Amazon Prime Video. Check ook ons verslag van de persconferentie met Michael B. Jordan.