Alles staat op het spel in Without Remorse

Schrijver Tom Clancy bracht meer dan twintig boeken uit waarin altijd spionage een belangrijke kern vormt. Een goed spionageverhaal staat of valt echter met goede personages. Een van die terugkerende personen is John Kelly. De film is gebaseerd op het boek met dezelfde titel, in Nederland uitgegeven als De Meedogenlozen, en Michael B. Jordan mocht de rol van Kelly op zich nemen. In de film verliest John Kelly, die dan nog niet bekend staat als John Clark, na een militaire missie alles wat hij ooit lief heeft gehad. Het blijkt een gecoördineerde operatie te zijn, waarbij het doel op het eerste gezicht onduidelijk is. Op zoek naar wraak gaat Clark op zoek naar de moordenaar van zijn familie, waarbij hij stuit op een complot dat groter is dan hij ooit had kunnen denken. Een deel van de cast en regisseur Stefano Sollimo gaven een persconferentie en wij konden meeluisteren wat zij te zeggen hadden over dit actiefestijn.

Michael B. Jordan is blij dat de film, waarvoor hij ook fungeerde als producent, een platform heeft gevonden bij Amazon Prime Video, nadat de bioscooprelease een aantal keer werd uitgesteld: "Het geeft toegang tot films die misschien niet altijd toegankelijk zijn. Onze film was uiteindelijk ook slachtoffer van de pandemie, maar we zijn toch goed terecht gekomen. Natuurlijk worden films vaak geschoten om gezien te worden in een bioscoop, maar de verschuiving in hoe mensen films kijken en nog belangrijker wíllen kijken heeft het toch mogelijk gemaakt dat er nu genoten kan worden van de avonturen van John Kelly. Er moet overigens wel een gezonde balans zijn tussen streaming en bioscooprelease, vind ik." Regisseur Stefano Sollima, die eerder de populaire serie Gomorrah maakte, is ook enthousiast over de verhuizing naar Prime Video: "Deze evolutie gaat een hoop zaken ook redden. We geven deze film met zo'n grote omvang als een soort van cadeautje aan het publiek, in een tijd waar iedereen wel zit te wachten op een oversized actiefilm."

Without Remorse: Michael B. Jordan als John Kelly
Without Remorse: Michael B. Jordan als John Kelly

Without Remorse is ook de eerste actiefilm van het productiehuis van Jordan: "We hebben een aantal ervaren producenten aangetrokken die al eerder gewerkt hebben aan grote actiefilms. Een scène met een vliegtuigcrash ontwerpen is een grote les en dat is uiteindelijk het hele proces geworden. Elke keer als er stunts ontwikkeld moesten worden werd er gekeken naar hoe we het zo realistisch mogelijk neer konden zetten, waarbij we niet moesten vergeten dat het ook gaat om een groot publiek vermaken en ook nog steeds oog te hebben voor deze epische personages. Deze film is echt een grote leerschool geweest voor mij persoonlijk."

Tussen John Kelly en Karen Greer, gespeeld door Jodie Turner-Smith (die de rol kreeg vóór haar doorbraak in Queen & Slim) is een interessante relatie: "De balans vinden tussen kameraadschap en de broer-zus relatie die deze twee personages hebben was uitdagend. Ze houden van elkaar, maar niet op een romantische manier. Die relatie is er wel tussen John en zijn vrouw Pam, maar is niet te vinden in de relatie tussen Greer en Kelly." Lauren London, die de rol van Pam speelt, voegt toe: "Ik denk dat je levenservaring meeneemt in de manier waarop je kunst maakt. Ik doe mijn best om daarin eerlijk te zijn en het feit dat ik een moeder ben kon ik ook in dit personage brengen. Michael was ook een goede vriend voordat we aan deze film gingen werken en dat maakte het makkelijker om Pam neer te zetten als personage."

Turner-Smith moest diep gaan voor deze rol, waarin het belangrijk was dat Karen Greer neergezet werd als een vrouw zonder angst en met een hoop fysieke kracht: "Het hielp mee dat ik toentertijd zwanger was, dat doet iets met je lichaam en maakte het nog intenser. Ik ben er gewend aan om mijn lichaam naar de grens te trekken in een workout. Ook mijn ervaring in de serie The Last Ship gaf een dimensie aan deze film, omdat die serie voornamelijk bestond uit rondrennen als een gek. Michael was gelukkig ook zo gracieus in het uitlenen van zijn personal trainer, anders was het waarschijnlijk ook een stukje lastiger geworden. Er werd overigens ook goed gelet op hoe we omgingen met onze wapens, maar ook hoe we bewogen, zodat het echt authentiek was. Stefano liet ons ook zoveel mogelijk zelf doen, dat was erg fijn."

Without Remorse: Jodie Turner-Smith als Karen Greer
Without Remorse: Jodie Turner-Smith als Karen Greer

Brett Gelman, die eerder rollen had in Fleabag en Stranger Things, speelt in deze film de slechterik Viktor Rykov, de man waar John Kelly wraak op wil nemen voor wat hij zijn gezin aan heeft gedaan: "Ik heb in het verleden dus echt een paar hele slechte mensen gespeeld, maar dit was echt een heel nieuw niveau van slechtheid en soms wat misselijkmakend. Uiteraard wilde ik voornamelijk meedoen omdat Michael en Stefano meededen! Rykov is een interessant personage, omdat hij in dit verhaal, net zoals iedereen, een speciale code heeft en waarvoor iedereen bereid is om te sterven. De meeste slechteriken die ik heb gespeeld handelden vanuit een gevoel van eenzaamheid, maar Rykov handelt vanuit het pure geloof in zijn eigen normen en waarden, waarbij ook nog goed de vraag wordt gesteld wie nou echt de slechterik is."

Voor Jordan kwam er ook een droom uit; hij mocht de hoofdrol spelen in een grote actiefilm: "Hier droomde ik al van als klein jochie, ik wilde altijd in dit soort films spelen. Het feit dat ik echt de kans heb gekregen om zo'n film te doen en ook nog eens zelf je stunts te doen was echt een toffe ervaring. Daarbij is John Kelly ook nog eens een onwijs interessant personage in Tom Clancy's boeken, dus dat was een hele eer. Het is niet dat we dan maar gewoon die stunts gaan doen, maar er zit een heel stuntteam achter die ons in goede banen leidde."

Colman Domingo (Selma, Lincoln) vertelt over de thema's die worden getoond en behandeld in deze film: "Het zijn veel thema's waar we nu mee te maken hebben, waarbij de kritische houding naar de overheid ook centraal staat. Wat ik fantastisch vond aan deze film is dat het in de kern gaat om John Kelly die het goede wil doen in de wereld, maar als kijker zie je wat er gebeurt als alles wat zo'n man heeft wordt weggenomen. De vraag die wordt gesteld door Kelly is wat hij kan doen om het goede weer terug te brengen in niet alleen zo'n wereld, maar ook in de wereld opzich."

Without Remorse is vanaf vandaag te zien op Amazon Prime Video.