Coming 2 America

33 jaar geleden was Eddie Murphy vooruitstrevend in zijn Coming to America; hij speelde meerdere rollen, bijgestaan door knappe make-up. Hij combineerde Afrikaanse en Amerikaanse cultuur op een manier die ook een breder publiek aansprak en de film was natuurlijk ook gewoon heel vermakelijk.

Ruim drie decennia later is de komische spier van Eddie Murphy, en met hem ook die van zijn sidekick Arsenio Hall, nog net zo getraind als in de jaren 80. In het vervolg op Coming to America, dat verwarrend en onheilspellend genoeg slechts Coming 2 America heet, valt voor de fans van het eerste deel daarom in ieder geval meer van hetzelfde te verwachten.

Dat kan natuurlijk een plus- of een minpunt zijn; 'meer van hetzelfde' is leuk, maar als dat het enige is en niet op een vernieuwende manier gedaan wordt, kun je het als filmmaker net zo goed laten. Gelukkig voegt dit tweede deel er wel iets aan toe, al is dat toch een stuk minder dan wenselijk en zal niet iedereen dat voldoende vinden.

In Coming 2 America gaat prins, nu koning, Akeem opnieuw naar Amerika. Deze keer is het echter geen vis-uit-het-water-trip waarin hij opnieuw zijn wilde haren wil kwijtraken; hij is op zoek naar zijn enige zoon, die hij blijkt te hebben verwekt tijdens zijn vorige bezoek. Hij komt een wild haartje terugzoeken, zullen we maar zeggen. Na een kort rondje in Queens keert Akeem daarom ook vlot terug naar Zamunda en blijkt dat deze vervolgfilm niet de Amerikaanse cultuur introduceert aan een Afrikaan, maar de Afrikaanse cultuur introduceert aan een Amerikaan.

Coming 2 America: Eddie Murphy en Arsenio Hall

Dit opent natuurlijk nieuwe mogelijkheden om het thema van de cultuurclash tussen twee werelddelen om te draaien en dus letterlijk van een andere kant te belichten. Akeems bastaardzoon Lavelle (Jermaine Fowler), als enige mannelijke nakomeling, is namelijk de troonopvolger en moet eigenlijk nog even goed leren waar Zamunda voor staat en hoe hij de toekomstige troon waardig wordt. Hij moet zich bovendien bewijzen tegenover zijn zussen, die gewoon in het paleis zijn opgegroeid en waarvan de oudste, bij gebrek aan broer, aannam de troonopvolger te zijn en daar al haar hele leven voor traint. Ziedaar een conflict, dat gelukkig niet te ver en clichématig wordt uitgedrukt, maar wellicht in een poging niet té feministisch over te willen komen ook niet volledig wordt ontwikkeld en eigenlijk een beetje lauw overkomt.

Nu is Coming 2 America vooral bedoeld als komedie en daarin zien Murphy en Hall zich ondersteund door een in naam sterke aanvullende cast. Naast KiKi Layne en Wesley Snipes is er met de comedians Leslie Jones en Tracy Morgan als familieleden van Lavelle voldoende potentie, maar beide komieken spelen feitelijk de rollen die ze altijd spelen, wat in dit geval betekent dat ze niet vreselijk veel toevoegen. Jones en Morgan zijn daarmee kenmerkend voor de film als geheel; met een titel die zo sterk op de voorganger lijkt en dus niet bulkt van de originaliteit wordt de lading eigenlijk perfect gedekt: Coming 2 America trekt zo ongeveer de lijn door van het eerste deel, zonder echt vernieuwend te zijn.

De vraag is wat een vervolg op Coming to America eigenlijk had moeten zijn. Na Black Panther is het natuurlijk best interessant om de bredere Afrikaanse cultuur verder te onderzoeken door de lens van een ander fictief Afrikaans land, maar daarin voegt deze, zich voornamelijk in Zamunda afspelende, vervolgfilm eigenlijk niets nuttigs toe. Nog steeds worden lokale gebruiken enigszins spottend weergegeven en is de grootste beproeving voor kroonprins Lavelle het eigenhandig trotseren van een levende leeuw. Het zijn niet meer dan clichématige pogingen tot humor. Dat geldt ook voor de typetjes van Hall en Murhpy; de ontwikkelingen in filmtechniek staan het nu toe dat ze in scènes met zichzelf tweemaal in hetzelfde shot kunnen voorkomen, maar de kapper, de dominee en de anderen zijn niet meer dan echo's van wat ze in 1988 waren. En ook dat is precies wat Coming 2 America is; een poging om de franchise een plek te geven in de moderne filmgeschiedenis, maar die het uiteindelijk niet verdient.

Coming 2 America is vanaf vandaag te streamen op Amazon Prime Video.