iPhone 6s

Een ander belangrijk onderdeel van een smartphone is met de iPhone 6s weer beter gemaakt: de camera. Ben je zo’n selfie-fanaat, dan heb je nu een 5megapixel camera met twee flitsers aan de voorkant. De eerste flits meet het omgevingslicht, de tweede flits stemt zich erop af en zal voor natuurgetrouwere kleuren zorgen. De achterkant heeft een upgrade naar 12 megapixel gekregen en het is een grotere chip, waardoor het beter met slechte lichtomstandigheden om kan gaan. Ook kun je nu eindelijk in 4K filmen en is er beeldstabilisatie voor foto en film op de iPhone 6s Plus tijdens het filmen om het allemaal wat minder zenuwachtig over te laten komen.

De grootste nieuwe feature is Live Photos. Dit zijn foto’s waarbij een fractie van de tijd voor en na het nemen van de foto toegevoegd worden. Hierdoor zie je een druppel vallen in het water en kringen veroorzaken, of een tennisser de bal de lucht in gooien en de service slaan. Het zijn geen video’s, maar daadwerkelijke foto’s, die natuurlijk meer ruimte innemen omdat ze net wat meer data moeten opslaan. Maar omdat er over het algemeen weinig verandert aan een totaalplaatje worden alleen de veranderingen ten opzichte van de andere frames opgeslagen, zodat het nog binnen de perken blijft. Een leuke toevoeging, die net wat meer punch aan een foto geven. Facebook en Instagram gaan het in ieder geval ondersteunen. Hoe de rest van de wereld ermee om zal gaan is nog even afwachten. Was het maar bestand met de extensie 'gif', dan waren we meteen voorzien van ondersteuning.

Nu zou ik nog alinea’s lang kunnen melden over verbeteringen zoals het stevigere glas en behuizing, de snellere en zuinigere chips, de Touch ID in de home-knop die nu veel sneller werkt de verdubbeling van werkgeheugen en natuurlijk de nieuwe uitvoering in roségoude kleur. Punt is dat alles wat verbeterd is onder water, maar de grootste nieuwe features namelijk 3D Touch en Live Photos nog het verschil moeten gaan maken. Er is namelijk nog weinig ondersteuning. De potentie is er, maar zoals zo vaak bij Apple, is het afwachten of en hoe snel de markt reageert. Wij wachten bijvoorbeeld in Nederland al een jaar op Apple Pay, iets dat in iOS 8.1 is geïntegreerd. Passbook stroomt bij mij ook nog niet over met digitale tickets en dergelijke, bedrijven pakken het namelijk amper op.

Dus of we straks met de hele wereld Live Photos kunnen delen of alleen Apple-gebruikers maakt nogal een verschil. Als ontwikkelaars de 3D Touch-functionaliteit maar als veredelde hover/preview gebruiken wordt het ook niet het succes waar Apple op hoopt. Mensen die een paar jaar oude iPhone hebben zullen er lak aan hebben, die hebben sowieso baat bij de verbeteringen, zeker in snelheid en features. Het enige dat echt niet meer kan: 16GB voor zo'n 'instapprijs'. Kom Apple, dat mag met gemak verdubbeld worden. Als iPhone 6 Plus-gebruiker zie ik de noodzaak tot upgraden nog niet, al heeft de camera een aardige upgrade gekregen en vind ik Siri erg handig, hij verstaat me prima. En de hipsters? Die hebben het toestel al binnen.