CD: Caught A Ghost - Human Nature

Eind 2013 verscheen in de VS hun EP ‘Nightworks’ en sinds vorig jaar zwerven diverse songs en clips van Caught A Ghost rond op het internet. Eind vorige maand was echter pas de officiële Europese release van het debuutalbum ‘Human Nature’. Caught A Ghost is eigenlijk een eenmansband. Singer/songwriter en producer Jesse Nolan uit L.A. is de man achter de band. Op wat hoorn en drums na nam hij de cd in zijn eentje op.

Live trad hij tot nu toe in verschillende formaties op, van trio tot een negenkoppige band, compleet met blazerssectie. Dat laatste is eigenlijk wel nodig, wil het echte soulgevoel, wat de cd bevat, goed overkomen. Nolan’s invloeden vinden we vooral in de vintage soul, de blues, maar ook gospel, waar hij veelvuldig mee opgroeide. De openingstrack, ‘No Sugar In My Coffee’, maakt dat meteen duidelijk. Het geluid van het nummer is niet die van de vrolijke gospel, maar herbergt de zware melancholie van het leven op de plantages van weleer. De cd opent er in ieder geval lekker mee, en maakt je zeker nieuwsgierig naar de rest.

Die rest is best goed te pruimen. En wanneer we het over vintage soul hebben, dan ben je bij nummers als ‘Sleeping At Night’, ‘UUU’ en ‘Connected’ aan het goede adres. Het klinkt hier en daar wel wat bekend, maar Nolan pretendeert dan ook niet een nieuw genre te hebben uitgevonden. Wel iets te bekend klinkt de afsluiter ‘Get Louder’. Daarmee gaat het iets te veel richting ‘Valerie’, en die plaat is inmiddels wel uitgekauwd.

Nolan laat naast de soulnummers over het algemeen prettige popdeuntjes horen, waarin meerdere invloeden zitten. Zo is er ruimte voor wat indie, met name elektronische, maar ook voor hiphop en een beetje jazz, zoals op ‘Somehow’ en ‘Better’. Er kan ook nog een knipoog naar de eighties vanaf met de song ‘Hold Out’. Meest in het gehoor springende nummer is toch wel ‘Can’t Let Go’. Hierop wordt met wat drum and bass en triphop geëxperimenteerd. Het is, naast de opener, zeker een van de betere nummers van de cd, die over het geheel makkelijk wegluistert. Het is met name een cd die prettig klinkt, juist nu, bij de eerste echte zonnestralen van het voorjaar.

Met ‘Human Nature’ heeft Caught A Song aka Jesse Nolan een cd afgeleverd die zeker boven het gemiddelde uitkomt. Het bevat veel swing en groove en brengt je absoluut in een vrolijke stemming. Het bewijst dat Nolan weet hoe je pakkende songs moet schrijven. Wat dit debuut echter ook duidelijk maakt, is dat er nog veel meer in het vat moet zitten. Zo ben ik benieuwd hoe de volgende plaat zal klinken, wanneer hij de voltallige band erop laat meespelen. Dat kan de songs mogelijk naar een nog hoger niveau tillen. Voor nu, een prima start!