CD: Jack And The Weatherman - The Lucky Ones

Het Nederlandse duo Jack And The Weatherman timmert al enkele jaren gestaagd aan de weg. Na enkele EP’s, is er nu eindelijk een volwaardig debuutalbum verschenen. Met The Lucky Ones moet de doorbraak echt komen, nadat ze in 2014 al eens werden uitgeroepen tot Serious Talent door 3FM.

De band wordt gevormd door Berry Krikken (Jack) en Sebastiaan Weerman (The Weatherman). Mogelijk is het momenteel bij hen thuis een groot feest, want, hoewel ze al jaren in Haarlem wonen, komen ze oorspronkelijk uit Emmen. Het zal niemand ontgaan zijn dat daar volgend jaar eredivisievoetbal valt te zien. Maar goed, hier gaat het om de muziek en die maken de heren over het algemeen met behulp van onder meer gitaar, ukelele, mondharmonica, (voet)tamboerijn en kickdrum. Daarmee maken ze aanstekelijke folkpop. Voor dit album kozen ze, naast gitaar en ukele, voor piano, bas en blues harp. Verder zijn er ook nog twee percussionisten te horen.

Dit debuut heeft twee gezichten. Ik moet toegeven dat het eerste gedeelte van de cd mij meer bekoort dan het tweede. Dat heeft te maken met de variatie. De eerste nummers kennen meer diversiteit. De opener en single ‘The Lucky Ones’ is een Ed Sheeran-achtige ballade. Er zitten mooie zanglijnen in en dat gebeurt in samenzang zoals meestal bij de heren. In dat geval zijn ze dan ook beïnvloed door Simon & Garfunkel. Het tweede nummer ‘Flying’ is mede door de beat meer poppy dan folk. Het ligt een beetje in de lijn van het laatste werk van Arcade Fire. Hier verdient het werk op de akoestische gitaar en de ukelele zeker een pluim.

Vervolgens is het opvolgende ‘In The Morning Sun’ doorspekt met country, zodat we wederom een andere invalshoek krijgen voorgeschoteld. Die country wordt dan weer met folk gemengd op ‘Out Of Control’. Dit nummer heeft door het refrein en de manier hoe het nummer met zang wordt geopend, ook wel iets van gospel in zich. ‘You And Me’ is daarna een nummer wat weer wat lijkt op de opener, hetzij iets ingetogener en met gebruik van de mondharmonica. Met ‘Change For You’ wordt het eerste gedeelte van de cd afgesloten. Hoewel het wel erg veel weg heeft van Mumford & Sons, is het evengoed prima uitgevoerde uptempo folk.

Het tweede gedeelte van de cd is minder enerverend. Het is wat mij betreft, tegen het eind zelfs wat saai. De zes songs vallen allen in de categorie (semi)ballad. Er is weinig afwisseling en nummers beginnen ook een beetje op elkaar te lijken. Zo hebben ‘Till The Sun Comes Up’, ‘Dreaming’ en ‘We Are The People’ ongeveer dezelfde handjeklap beat. Ook ‘Rays Of Fire’ en ‘Belong’ klinken mooi, maar ze zijn niet heel bijzonder. Daar waar ik eigenlijk nog wel een wat frivoler popdeuntje zoals ‘Flying’ had verwacht, sluit de cd met juist het meest rustige nummer af, waarbij alleen zang, gitaar en ukelele zijn te horen. Deze afsluiter, ‘The Geese’, is wonderschoon, maar wederom is het wel vrij herkenbaar.

The Lucky Ones is zeker een behoorlijk product van eigen bodem. Jack And The Weatherman zijn twee uitstekende muzikanten. De cd had alleen meer baat gehad bij wat meer afwisseling in het tweede gedeelte. Natuurlijk kun je ook zelf de afspeelvolgorde herprogrammeren

Aanstaande vrijdag kun je Jack And The Weatherman live zien op het Sniester festival in Den Haag.