CD: Voivod - The Wake

De eigenzinnigheid van het Canadese Voivod laat zich moeilijk omschrijven. Het predicaat progressieve thrash metal is wellicht het meest op zijn plaats. Daarmee timmeren ze inmiddels al ruim 35 jaar succesvol aan de weg. The Wake heet hun onlangs verschenen veertiende studioalbum.

Je zou kunnen zeggen dat Voivod de laatste jaren in een nieuwe opleving zit. Het begon met het ijzersterke album Target Earth (2013), en dat werd voorgezet met de EP Post Society (2016). Nu ligt er zelfs een dubbel-LP klaar. Weliswaar is die op 1 cd geperst, maar aan creativiteit is er dus geen gebrek. Hoe progressief wil je het hebben? De heren hebben zich bij het maken van The Wake toegelegd op uitgesponnen songs met veel complexiteit.

Het hoogtepunt van progressiviteit is toch wel de afsluiter ‘Sonic Mycelium’. Dit epos van 12 minuten vat in wezen het hele album samen. Hier komen de diverse passages van eerder op het album tezamen, van de orkestrale/bombastische klanken tot de jazzy ritmes. De finesse waarmee de overgangen gepaard gaan, getuigt ook van een staaltje vakmanschap. Dit is niet zomaar van de hak op de tak gedoe.

Waar de heren ook patent op hebben, is de dissonantie of tegendraadse klanken. ‘Orb Confusion’ is daar onder meer een uitmuntend staaltje van. Het valt allemaal lekker op zijn plaats door de heerlijke baslijn die eronderdoor loopt. Dat The Wake ook best een uiteenlopend album is bewijst ‘The End Of Dormancy’. Door de orkestrale arrangementen gaan we hier half richting filmmuziek. Het is uiterst sfeervol. Althans, sfeer in de zin van een geladenheid natuurlijk, want The Wake kent een post-apocalyptische setting.

Nog een ander waanzinnig nummer van de cd is ‘Always Moving’. De speed Metal roots worden hierop niet vergeten, maar vooral de manier waarop psychedelica en jazz met wederom veel dissonantie worden samengesmolten is indrukwekkend.

Oude rotten in het vak of niet. Dit nieuwe juweeltje van Voivod zal hoog in jaarlijstjes terechtkomen. The Wake is aangenaam voer voor de geoefende metal oortjes.