FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 april 2015

Suriname stuurt Jamaicaanse IS-ganger terug

De politie in Suriname heeft zaterdagochtend een zestienjarige Jamaicaanse jongen de toegang tot Suriname geweigerd. De jongen wilde via Suriname en Nederland doorreizen naar zijn eindbestemming Turkije om zich daar bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te melden. Daarover bericht de Surinaamse politie zaterdag.

De politie had via een regionale inlichtingendienst informatie ontvangen dat de jongen mogelijk van plan was zich aan de sluiten bij IS. Na ondervraging besloten de Surinaamse autoriteiten de jongen terug te sturen naar zijn geboorteland.

Suriname stuurt Jamaicaanse IS-ganger terug
Suriname stuurt Jamaicaanse IS-ganger terug (Foto: ANP)

Korfballers PKC veroveren zaaltitel

De korfballers van PKC/SWKGroep hebben zaterdag in Ahoy de landstitel veroverd. Dat deed de ploeg uit Papendrecht door in de finale titelverdediger TOP/Quoratio te verslaan. Een zinderend duel eindigde in een 22-21-overwinning voor PKC dat voor de vijftiende keer kampioen werd. Johannis Schot besliste het duel met een score enkele seconden voor het laatste fluitsignaal.

TOP leidde grote delen van het duel in een uitverkocht Ahoy. Dat dankte de ploeg met name aan Mick Snel die verantwoordelijk was voor acht treffers van de ploeg uit Sassenheim. Toch werd het uiteindelijk de revanche van PKC voor de verloren finale van vorig jaar. Bovendien kreeg Mady Tims een waardig afscheid. De 38-jarige speelster veroverde haar vijfde titel.

Dead Synchronicity: Tomorrow Comes Today launchtrailer

De toekomst is somber in Dead Synchronicity: Tomorrow Comes Today. De realiteit verdwijnt om je heen in dit avontuur dat met behulp van Kickstarter ontstaan is en wordt ontwikkeld door Fictiorama Studios.

Dead Synchronicity is een 2D adventuregame waar je speelt als Michael in een reis waar realiteit buigt en tijd oplost in zichzelf. Daarnaast is Michael ook nog zijn geheugen kwijt en heeft geen idee wat er aan de hand is.

Dead Synchronicity is vandaag uitgekomen voor Windows en Mac.

Uitslag Heracles Almelo - Ajax

PSV zal nog minimaal een week moeten wachten voordat het de landstitel kan vieren. Ajax won namelijk vanavond met 0-2 van Heracles Almelo. Hieronder vind je de karakteristieken van die wedstrijd.


Ajax-speler Riechedley Bazoer in duel met Heracles Almelo-speler Thomas Bruns (PRO SHOTS/Peter Lous)

Heracles Almelo

0 - 2

AFC Ajax

     45+2' Sigthórsson
 86' Andersen 
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.431
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Te Wierik
Vujicevic
Fledderus
Cziommer (Pelupessy/71)
Avdic (Bel Hassani/60)
Bruns
Linssen
Weghorst
Darri (Navratil/83)
  Cillessen
v.Rhijn
Veltman
Viergever
Boilesen
Bazoer (Riedewald/89)
Klaassen
Sinkgraven (Serero/71)
El Ghazi
Sigthórsson
Kishna (Andersen/77)

Uitslagen Eredivisie 11/04/2015

AZ heeft in de Eredivisie een gevoelige nederlaag geleden tegen sc Heerenveen. In Friesland werd het maar liefst 5-2 voor de thuisclub die hiermee stijgen naar de zesde positie, slechts twee punten achter de Alkmaarders. Onderin speelden NAC Breda en nummer laatst FC Dordrecht met 2-2 gelijk. NAC staat ondanks het punt nog altijd zestiende.

sc Heerenveen

5 - 2

AZ

45+1' Thern
57' Slagveer
76' Larsson
83' Larsson
87' Van den Berg
  1' Berghuis
58' Berghuis
 
Gele kaart: Van Anholt (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.886
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
St.Juste
Van Aken (Veerman/74)
Van Anholt
De Roon
Van den Berg
Thern
Slagveer
Uth (Otigba/84)
Larsson (Namli/89)
  Esteban
Johansson
Luckassen
Gouweleeuw
Poulsen
Henriksen
Ortíz
Gudelj
Berghuis
A.Jóhannsson (Haps/67)
Dos Santos (Tankovic/73)

NAC Breda

2 - 2

FC Dordrecht

15' Tighadouini
42' Tighadouini
  67' Korte
69' Pisas
 
Gele kaart: Van der Weg (NAC Breda), Steenvoorden, Kurto, Peersman (FC Dordrecht)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.600
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Drost
Van der Weg
Sarpong (Fernandez/84)
Naah (Borahsasar/86)
De Zeeuw
De Kamps
Tighadouini
Seuntjens (Zschusschen/90+1)
  Kurto
Fortes
Troost-Ekong
Lima (Peersman/46)
Gosens (Van Haaren/46)
Klaiber
Steenvoorden
Van Overeem
Lewis (Pisas/63)
Biekman
Korte

Goudvis-invasie in meer Colorado

Een immense populatie goudvissen op een plek waar van nature geen goudvissen voorkomen. In Colorado zitten natuurbeheerders met hun handen in het haar. Drie- tot vierduizend goudvissen domineren het Teller Lake. Een ware plaag, waarschijnlijk ontstaan doordat iemand z'n huisdieren in het meer heeft gedumpt...

Volgens de beheerders van Colorado Parks and Wildlife vormen de goudvissen een groot probleem. Bij gebrek aan roofdieren en andere natuurlijke vijanden konden ze zich de afgelopen jaren ongestoord voortplanten. Dat hebben ze dan ook gedaan; het hele ecosysteem raakt ontregeld. De vissen consumeren alle natuurlijke rijkdommen van het meer. Daardoor blijft er veel minder over voor de dieren die er van nature voorkomen, zoals kanaalmeervallen, zonnebaarzen en maanvissen.

De goudvissen kunnen ook ziektes verspreiden, dus moeten ze weg. Er zijn twee opties. Optie #1: de goudvissen verlammen met elektrische schokken en ze daarna uit het water opscheppen. Optie #2: zo veel mogelijk natuurlijk voorkomende vissen vangen, verplaatsen en dan het meer leegpompen. Beide scenario's hebben een risico: als de beheerders ook maar een paar goudvissen missen in hun verwijderoperatie, dat zitten ze over een paar jaar met hetzelfde probleem.

Roertunnel afgesloten voor spoedreparatie

De Roertunnel van de A73 in Roermond is zaterdag in de richting Nijmegen afgesloten voor een spoedreparatie aan de camera's. Het verkeer wordt omgeleid via de A2. Dit heeft Rijkswaterstaat zaterdagavond laten weten.

De Roertunnel is bijna 2,5 kilometer lang. Hij loopt onder woonwijken van Roermond en onder de rivier de Roer door. De tunnel moest sinds de gedeeltelijke openstelling in 2008 herhaaldelijk om veiligheidsredenen worden afgesloten.

'Geen drank meer voor jeugd in sportkantine'

Jongeren kunnen nog steeds te makkelijk aan drank komen in sportkantines. Het zou een hoop ellende schelen als de kantines strenger de hand houden aan de leeftijdsgrenzen. Daarom start sportkoepel NOC*NSF een campagne waarbij sportclubs bezoek krijgen van teams die uitleggen wat alcoholmisbruik voor jongeren voor gevolgen heeft.

Boegbeeld is Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van alcoholpoli's. Hij was de eerste die alarm sloeg over jonge 'comazuipers'. Hij zegt in zijn praktijk dagelijks jongeren te zien die blijvende schade overhouden aan overmatig drankgebruik.

De teams gaan vanaf september twee keer per maand op pad. Ze spreken dan met besturen van sportclubs, jeugdcoaches en barvrijwilligers. In eerste instantie doen vier grote sportbonden mee: voetbalbond KNVB, hockeybond KNHB, tennisbond KNLTB en korfbalbond KNKV.

Woutertje Pieterse Prijs voor 'Doodgewoon'

Jeugdboekenschrijfster Bette Westera en illustratrice Sylvia Weve hebben dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen voor hun boek 'Doodgewoon'. Aan de prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek is een bedrag verbonden van 15.000 euro. De Woutertje Pieterse Prijs werd zaterdag in Amsterdam voor de 28e keer uitgereikt.

In het voorleesboek Doodgewoon staat de dood centraal. In het boek gaan Westera en Weve "de dood te lijf," zegt de jury. "Ze omarmen het, houden het op veilige afstand, geven het waarde en maken het zich eigen, ook voor de lezers. Dat allemaal tegelijk in één groots boek."

Westera (1958) publiceerde vanaf 1999 diverse kleuterverhalen, prentenboeken (vaak op rijm) en gedichtenbundels. Daarnaast schreef ze non-fictie en is ze een veelgevraagd vertaalster van prentenboeken. Weve (1954) heeft sinds haar debuut in 1980 al meer dan honderd boeken geïllustreerd.

Voor de Woutertje Pieterse Prijs werden dit jaar voor het eerst al eerder nominaties bekendgemaakt. Behalve Doodgewoon waren vier andere boeken in de race. De jury stond onder voorzitterschap van programmamaker en journalist Hanneke Groenteman.

Tiener besteelt opa, deelt geld uit

Een 13-jarige tiener in Ohio heeft zich populair gemaakt op school, maar heeft heel wat uit te leggen. De jongen stal 25.000 dollar van zijn 83-jarige opa. Daarna deelde hij tientallen briefjes van honderd uit aan klasgenoten.

De bijzondere diefstal vond plaats in Medina, in het noordoosten van de Amerikaanse staat. Tijdens de voorjaarsvakantie sloeg de jonge dader toe. De politie is een onderzoek gestart. 'In de 17 jaar dat ik poltieagent ben, heb ik zoiets nog nooit meegemaakt', zei brigadier Brett McNabb tegen de regionale krant Medina County Gazette.

De politie heeft inmiddels zo'n 7.000 dollar terug weten te halen, maar heeft een flinke kluif aan dat werk. Een deel van het weggegeven geld is namelijk al besteed door klasgenoten en hun familieleden. De politie heeft ook spullen in beslag genomen die met het gestolen geld zijn gekocht.

De gulle puber had flink wat geld uitgedeeld, maar niet het volledige bedrag. De rol van verschillende volwassenen in dit voorval wordt onderzocht. Volgens de politie is het nog te vroeg om te speculeren over vervolging van de jongen.

Emanuelson de les gelezen door fans

Urby Emanuelson heeft zaterdag kennis gemaakt met de passie van de fans van Atalanta Bergamo. De Nederlander werkte samen met zijn ploeggenoten een training af ter voorbereiding op het duel van zondag tegen Sassuolo toen boze supporters de oefensessie onderbraken. Zo'n 1500 fans uitten vanaf de tribunes hun onvrede over de slechte resultaten van de afgelopen weken en lazen de spelers de les.

"We zijn klaar met alle nederlagen," liet een woordvoerder van de fans weten, terwijl de selectie aandachtig luisterde. "Ons stadion is een thuis geworden voor ploegen die hier op bezoek komen." De fans willen de spelers niet meer in de nachtclubs zien en dat ze zich gaan gedragen als professionals.

Atalanta is door de slechte resultaten naar de zeventiende plek in de Serie A gezakt, slechts vier punten boven de degradatiestreep.

Zoon voor Justin Timberlake en Jessica Biel

Justin Timberlake en zijn vrouw Jessica Biel hebben een zoontje gekregen. Het jongetje heet Silas Randall Timberlake, zo melden de managers van de sterren aan People.

Het gaat goed met moeder en kind, en vader Justin zou buiten zinnen van vreugde zijn. Meer details zijn nog niet naar buiten gebracht.

De zwangerschap van Jessica is lang geheimgehouden door de twee. Pas eind januari bevestigde Justin via social media de komst van de gezinsuitbreiding. Het is het eerste kindje van het stel.

Uitslag Excelsior - Vitesse

Vitesse is geklommen naar de vierde plaats in de Eredivisie. De Arnhemmers wonnen het uitduel tegen Excelsior met 1-3, waardoor de Rotterdammers aan de onderkant van de middenmoot blijven hangen en nog niet veilig zijn. AZ kan Vitesse op de ranglijst wel weer passeren, als het later vandaag van sc Heerenveen weet te winnen.

Excelsior

1 - 3

Vitesse

41' Van Weert   39' Traoré
72' Traoré
90+2' Ibarra
 
Gele kaart: Kuipers (Excelsior), Mori, Pröpper (Vitesse)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Karami
Fischer (De Reuver/86)
Van Diermen
Kuipers
Auassar (Vermeulen/79)
Kruys
Stans
Van Mieghem
Van Weert
Gouriye (Botaka/79)
  Room
Diks
Kashia
Mori
Achenteh
Pröpper
McEachran
Qazaishvili
Ibarra
Traoré
Labyad (Oliinyk/78)

Jongeren blijken toch te lui om te werken

De zogenaamde kansenjongeren die op de arbeidsmarkt zo zwaar gediscrimineerd worden dat ze wel de criminaliteit in MOETEN gaan, blijken helemaal niet op werk te zitten wachten. Dat meldt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam in het AD. Op een grote banenmarkt in Rotterdam-Zuid kwamen welgeteld drie(!) jongeren af.

Recent kreeg Aboutaleb nog in een bomvolle moskee in Rotterdam-Zuid te horen dat Marokkaanse jongeren zo moeilijk aan een baan komen. Hierop regelde de burgervader een grote banenmarkt waar diverse werkgevers vacatures aanboden met carrièrestart-garantie. Maar liefst drie jongeren kwamen op de beurs af. De rest? Geen idee.

Bij een andere bijeenkomst, waar jongeren zo aan de slag konden in de zorg en welzijnsector, zou bezocht worden door negen jongeren. Uiteindelijk kwam er niemand. Van de negen had slechts één de moeite genomen zichzelf af te melden. Dit vertelde Aboutaleb deze week bij een bijeenkomst over etnisch profileren.

Ook directeur Marco Pastors van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid is verbijsterd over het gebrek aan ambitie bij jongeren op Rotterdam-Zuid. "Wij bieden wel degelijk kansen aan, die worden nog te weinig gegrepen."

Rotterdamse bedrijven boden jongeren uit de wijk vorig jaar ruim honderd baangaranties aan. Tot nu toe zijn er slechts 31 plekken ingevuld, iets dat Pastors "onacceptabel" noemt. "Het ligt niet aan de maatschappij, maar aan deze mensen."

Volgens de Rotterdamse SP ligt het probleem uiteraard niet bij de jongeren in kwestie, maar bij de organisatie. "Die slaagt er namelijk niet in de jongeren te bereiken."

Aboutaleb is links en rechts het populairst (Foto: ANP)

Veel bezoekers voor Veiligheidsdag

De Landelijke Veiligheidsdag die zaterdag in Almere is gehouden, heeft zo'n 35.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 10.000 meer dan vorig jaar, heeft een woordvoerder van de organisatie gezegd.

Tussen 12.00 en 17.00 lieten politie, brandweer, defensie, GGD en reddingsdiensten zien waar hun dagelijks werk uit bestaat: blussen van branden, mensen redden uit het water of criminelen arresteren. Er waren demonstraties met een supersnelle speedboot en een vliegtuig van de kustwacht, bezoekers konden in een politiecel kijken en er waren reddingsacties.

Het was de tweede keer dat de veiligheidsdag werd gehouden, maar de eerste keer dat de dag het predicaat landelijk kreeg. Het festijn werd geopend door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma.

Geniale leerlinge welkom op alle topuni's

Een toelatingsbewijs krijgen voor een van de acht Amerikaanse topuniversiteiten is al een hele prestatie. De zeventienjarige Pooja Chandrashekar is welkom op alle acht Ivy League-universiteiten. Ook zes andere uni's, waaronder de gerenommeerde technische universiteit MIT, willen het meisje graag hebben.

Chandrashekar kan bogen op een extreem hoge score op het toelatingsexamen voor de universiteiten, 2390 uit 2400. Daarnaast is ze de oprichter van een nationale non-profitorganisatie die meisjes op middelbare scholen stimuleert om exacte vakken te kiezen. Ze heeft een mobiele app ontwikkeld die stempatronen analyseert en met 96 procent zekerheid kan vaststellen of iemand de ziekte van Parkinson heeft. Haar zomers brengt ze door bij cursussen over robotwetenschappen, meldt The Washington Post zaterdag.

Het meisje heeft de mogelijkheden inmiddels teruggebracht tot drie universiteiten, Harvard, Stanford en Brown. Ze wil medicijnen en biotechniek studeren.

Russen onderscheppen spionagevliegtuig VS

Het Russische leger heeft een spionagevliegtuig van de Verenigde Staten onderschept dat richting het Russisch luchtruim vloog. Dat meldde het Russische ministerie van Defensie zaterdag. Volgens Russische media gaat het om een Amerikaanse RC-135U die boven de Oostzee vloog.

Het incident gebeurde dinsdag, maar het Russische ministerie berichtte er zaterdag pas over. Het vliegtuig is onderschept door twee gevechtsvliegtuigen en in een andere richting gestuurd.

Russen onderscheppen spionagevliegtuig VS
Russen onderscheppen spionagevliegtuig VS (Foto: ANP)

Executie islamistische collaborateur in Bangladesh

In Bangladesh is zaterdag de leider van de grootste islamistische partij van het land ter dood gebracht. Dat hebben een bron bij de gevangenis in Dhaka en diverse tv-zenders gemeld.

Mohammad Qamaruzzaman werd in de gevangenis opgehangen. Hij kreeg de doodstraf opgelegd wegens zijn aandeel in massamoorden en andere gruweldaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 tegen Pakistan.

Volgens justitie stond Qamaruzzaman aan het hoofd van een militie die collaboreerde met het Pakistaanse leger. Hij werd schuldig bevonden aan de moord op ten minste 120 ongewapende boeren.

Bangladesh stelt Pakistaanse militairen en Bengalese collaborateurs verantwoordelijk voor de dood van drie miljoen mensen in de oorlog, die negen maanden duurde.

Turkije: PKK opent vuur op militairen

Koerdische rebellen hebben zaterdag in het oosten van Turkije Turkse eenheden onder vuur genomen en vier militairen verwond. Dat heeft het Turkse leger gezegd.

De aanval vond plaats bij het dorp Yukari Tutek, in de provincie Agri. De militairen waren in de provincie gestationeerd om een voorjaarsfestival van rebellen van de PKK in het oog te houden.

Na de aanval zette het leger versterkingen, verkenningsvliegtuigen en gevechtshelikopters in en volgden gevechten tussen leger en rebellen.

Jaden Smith draagt jurkjes

Jaden Smith is deze week een aantal keer in een jurkje gespot. De zoon van acteur Will Smith schaamt zich totaal niet voor zijn kledingkeuze. Sterker nog, de tiener geeft op Twitter ronduit toe dat hij graag vrouwenkleding koopt.

Jaden werd donderdag in Los Angeles gezien in een zwart jurkje, met daaronder een korte spijkerbroek. De zoon van Will en actrice Jada Pinkett Smith postte een foto van zijn outfit op Twitter. "Dat moment wanneer je een jurk draagt zonder broek en veel te hard van richting verandert", verklaart hij het kiekje waarop te zien is hoe zijn jurkje vrolijk heen en weer zwiept.

Eerder deze week postte Jaden ook al foto's op Instagram van zichzelf in een zwart-witgestreept jurkje, dit keer met een zwarte spijkerbroek eronder. "Ik ben naar TopShop gegaan om meisjeskleding te kopen. Ik bedoel 'kleding'", schreef de zestienjarige bij de kiekjes.

Vroeg broedseizoen leidt niet tot meer jongen

Vogels legden vorig jaar veel eerder hun ei dan normaal onder invloed van de zachte winter en het zachte voorjaar. Toch had dat verder geen invloed op het succes van hun voorplanting. Dat blijkt uit een verslag van vogelonderzoekers, dat zaterdag is gepubliceerd op natuurbericht.nl.

Bij vogels als de koolmees, pimpelmees, boomklever, huismus en holenduif was sprake van een recordvroege leg van de eieren. Maar voor de vogels was het verder een heel gemiddeld jaar. Als gekeken wordt naar het aantal eieren, het aantal jongen dat uitkwam en vervolglegsels, dan was 2014 niet anders dan anders.

Aan het onderzoek werd meegedaan door onder andere het landelijke netwerk van amateur-nestkastonderzoekers Nestkast en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Daarbij werden de gegevens van ruim 14.000 nestkasten gebruikt.

Filmreeks van Stephen Kings Donkere Toren

De Donkere Toren-boekenreeks van de Amerikaanse horrorauteur Stephen King wordt verfilmd. Sony Pictures en MRC Studios werken samen om de lijvige boekenreeks om te zetten in een nog nader te bepalen aantal films. Dat schrijven Amerikaanse media.

De boekenreeks van Stephen King bestaat uit acht boeken die zich afspelen in een fictief koninkrijk waar magie nog volop aanwezig is. De hoofdpersoon Roland van Gilead is een scherpschutter die op een zoektocht is om zijn stervende wereld te redden. Het eerste boek in de reeks verscheen in 1982. In 2004 verscheen het laatste boek, met in 2012 een novelle met een extra verhaal dat aansloot op de eerdere boeken. De serie wordt gezien als het levenswerk van King.

De eerste film word een mix van horror en fantasy en is grotendeels gebaseerd op De Scherpschutter, het eerste boek. Hoewel acteurs als Javier Bardem en Russell Crowe interesse hebben in de hoofdrol, wordt er pas een cast samengesteld als er een regisseur is aangesteld. Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekendgemaakt.

Gitarist BZB stapt tijdelijk uit band

Gitarist Paul Rademaker stapt tijdelijk uit de Volkelse band BZB. Hij gaat meer tijd aan zijn gezin besteden en werken aan een project, zo meldt hij op de Facebook-pagina van de groep. Rademaker meldt alleen 'komend seizoen' niet mee te spelen met BZB. Wanneer hij weer actief mee gaat doen, meldt hij niet.

Zijn afwezigheid is niet per direct. "Uiteraard ben ik er het komende Unplugged weekend nog bij, evenals bij het optreden in Café Zaal Hotel Thijssen te Vlierden. Daarnaast zal ik wellicht tijdens andere shows (voor of naast het podium) nog mijn neus laten zien", aldus de muzikant van BZB, voorheen Band zonder banaan.

De folkband wordt de komende tijd versterkt door ene Leroy, een 'vriend van de band'. "Hij heeft op de terugreis van afgelopen optreden tijdens Paaspop Den Hout zijn ontgroening zelfs zeer dapper doorstaan", aldus Rademaker. De nieuwe gitarist op 27 april tijdens een festival in Dirksland voor het eerst met de band optreden.

Tennisster Krajicek verliest titel in Dijon

Tennisster Michaëlle Krajicek heeft haar titel in het Franse ITF-toernooi in Dijon niet kunnen verdedigen. Ze ging zaterdag in de halve finale onderuit tegen Jana Fett uit Kroatië: 6-4 en 6-4.

Krajicek was als achtste geplaatst in het toernooi van de Franse stad. Ze maakte haar rentree in het enkelspel, na het toernooi in Brisbane in januari. Daarna speelde ze alleen in het dubbelspel.

Sara Spano (25) nieuwe voorzitter LSVb

Sara Spano (25) wordt op 27 juni de nieuwe voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. De algemene ledenvergadering van de LSVb koos haar zaterdag in Utrecht tot opvolger van Tom Hoven. Het nieuwe bestuur bestaat uit vijf studenten en recent afgestudeerden.

Sara Spano is cum laude afgestudeerd in de master staats- en bestuursrecht aan de universiteit Utrecht. Momenteel is ze fractiemedewerker bij de Utrechtse gemeenteraadsfractie van Student & Starter. "Via haar werk bij Student & Starter is Sara onder andere al bekend met studentenhuisvesting en politiek", aldus de LSVb.

Stefan Wirken (22) bekleedt komend jaar de rol van vicevoorzitter. Hij is student rechtsgeleerdheid aan de UvA. Hoven heeft er vertrouwen in dat het nieuwe team 'de belangen van studenten in roerige tijden met succes zal behartigen'.

Bezetters Maagdenhuis blazen afscheidsfeestje af

Het Festival of Sciences and Humanities dat de Maagdenhuis-bezetters organiseren, gaat zondag niet door. "Na de ontruiming van het Maagdenhuis en de arrestatie van negen studenten hebben we niet de energie om het morgen te laten doorgaan'', zegt een woordvoerster van De Nieuwe Universiteit.

Aanvankelijk was het de bedoeling om het festival dit weekend in het Maagdenhuis te houden. Na de ontruiming werd nog gedacht aan andere locaties, maar "we doen het liever op een ander moment, zodat het beter gepland is, ordelijker verloopt en we de sprekers beter kunnen aankondigen", aldus de woordvoerster. Waarschijnlijk wordt het volgende week of over twee weken. Over de locatie wordt nog gesproken.

Holst verliest Boat Race met Cambridge

Roeier Jasper Holst is er zaterdag niet in geslaagd om met de ploeg van Cambridge de prestigieuze Boat Race op zijn naam te schrijven. Hij moest met zijn zeven teamgenoten zijn meerdere erkennen in Oxford. Het was de 161e editie van de race.

Holst, student Real Estate Finance, was de eerste Nederlander ooit in de lichtblauwe boot van Cambridge. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009, 2010) en Roel Haen (2012) namen ook aan de wereldberoemde race tussen beide universiteiten deel. Zij roeiden alle drie voor de donkerblauwe Oxford-ploeg.

Cambridge, dat de laatste twee edities verloren had, kende een slechte start. Het kwam nog wel even langszij, maar de versnelling die Oxford plaatste voor het ingaan van de bocht bij Hammersmith Bridge bleek beslissend. Oxford roeide vlot weg en finishte maar liefst negentien seconden eerder bij Cheswick Bridge. Het verschil tussen Oxford en Cambridge is nu twee. Cambridge heeft 81 races gewonnen en Oxford nu 79. De race in 1877 eindigde onbeslist.

Obama: laat verleden rusten in toenadering tot Cuba

De Verenigde Staten zullen zich wat de betrekkingen met Cuba betreft niet laten leiden door het verleden. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd. De Cubaanse president Raul Castro op zijn beurt pleitte Obama vrij van de verantwoordelijkheid voor de jarenlange Amerikaanse blokkade van Cuba.

Beide leiders hielden zaterdag een toespraak op een topconferentie van Noord- en Zuid-Amerikaanse landen in Panama. Castro zette de vele grieven uiteen die Cuba jegens de VS koestert en zei dat veel Amerikaanse president daar schuldig aan zijn. Obama echter niet, zei hij.

"Ik verontschuldig me tegenover president Obama en anderen hier. Ik heb president Obama al verteld dat ik erg emotioneel word als ik over de revolutie spreek", zei Castro. "Ik verontschuldig me tegen hem, omdat president Obama hier niet verantwoordelijk voor is. (...) Ik vind president Obama een eerlijk mens."

Obama zei eerder uit te kijken naar nieuwe banden met Havana die niet worden bepaald door ideologisch geredetwist. De Koude Oorlog is voorbij, aldus Obama. De president zei niet geïnteresseerd te zijn in een strijd die begon voor hijzelf ter wereld kwam.

Later zaterdag zullen beide leiders elkaar naar alle waarschijnlijkheid nader spreken. Er zullen grote verschillen van inzicht blijven bestaan tussen beide landen, aldus Obama, maar het aanhalen van de diplomatieke betrekkingen maakt het voor Amerikanen mogelijk naar Cuba te reizen en biedt meer kansen voor Cubanen.

Cuba en VS verbeteren betrekkingen (Foto: ANP)
Cuba en VS verbeteren betrekkingen (Foto: ANP)

Dumoulin wint tijdrit in Baskenland

Tom Dumoulin heeft in de Ronde van het Baskenland voor Nederlands succes gezorgd. Hij won namelijk de afsluitende tijdrit over 18,3 kilometer.

Achter Dumoulin eindigde Joaquim Rodriquez op vier seconden als tweede. Dit was echter wel voldoende voor de eindzege aangezien hij daarmee Sergio Henao passeerde in het klassement. De Spanjaard Jon Izagirre eindigde zowel in de tijdrit als in het eindklassement als derde. Nairo Quintana, voorafgaand aan de ronde nog één van de topfavorieten, werd vierde in het klassement.

Van Gerwen voorkomt dubbelslag Lewis in Barnsley

Na een vroegtijdige uitschakeling vrijdag is het Michael van Gerwen vandaag wel gelukt om in Barnsley een Player Championship op zijn naam te schrijven. In de finale won hij van Adrian Lewis, de winnaar van vrijdag, met 6-1.

Van Gerwen won eerder op de dag van Luke Woodhouse, Ross Twell, Jamie Lewis, Steve Beaton, Kevin Thomas en in de halve finale won hij van Peter Wright. Lewis boekte zeges op Nathan Derry, Matthew Edgar, Gerwyn Price, James Wilson, Jeffrey de Zwaan en in de halve finale van Gary Anderson. 

Naast De Zwaan haalde Benito van de Pas ook de kwartfinale. Van de Pas verloor bij de laatste acht van Wright (6-3). De Zwaan was in de derde ronde nog te sterk voor Jelle Klaasen (6-3). Raymond van Barneveld werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Rowby-John Rodriguez. 

Zondag is er opnieuw een Player Championship in Barnsley. De dagwinnaar gaat naar huis met 10.000 Britse pond (13.800 euro). De verliezend finalist pakt de helft.

Uitslagen Player Championship 4

Achtste finales
Michael van Gerwen 6-1 Steve Beaton
Kevin Thomas 6-3 Andy Hamilton
Peter Wright 6-1 Mervyn King
Benito van de Pas 6-5 Robert Thornton
Gary Anderson 6-4 Dave Chisnall
Max Hopp 6-2 Ian White
Adrian Lewis 6-3 James Wilson
Jeffrey de Zwaan 6-3 Jelle Klaasen

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-1 Kevin Thomas
Peter Wright 6-3 Benito van de Pas
Gary Anderson 6-1 Max Hopp
Adrian Lewis 6-3 Jeffrey de Zwaan

Halve finales
Michael van Gerwen 6-3 Peter Wright
Adrian Lewis 6-4 Gary Anderson

Finale
Michael van Gerwen 6-1 Adrian Lewis

Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de PDC.

Pellè scoort eindelijk weer voor Southampton, Advocaat hard onderuit met Sunderland

Graziano Pellè heeft zaterdag met een doelpunt bijgedragen aan een thuiszege van Southampton op Hull City (2-0). Hij tekende voor de tweede treffer van het elftal van trainer Ronald Koeman.

Pellè scoorde voor het eerst sinds 20 december voor Southampton. Hij was ruim twee weken geleden nog wel succesvol voor Italië in een oefenduel met Engeland (1-1).

Southampton klom dankzij de zege naar de vijfde plaats op de ranglijst. De voorsprong op Liverpool, dat maandag tegen Newcaste United speelt, bedraagt twee punten. James Ward-Prowse maakte de openingstreffer van Southampton, waar Eljero Elia een kwartier voor tijd mocht invallen.


Trainer Dick Advocaat is zaterdag hard onderuit gegaan met Sunderland. De Hagenaar zag zijn ploeg voor eigen publiek verliezen van Crystal Palace (1-4)

Sunderland incasseerde vlak na rust drie doelpunten binnen vijf minuten. Glenn Murray tekende in de 48e minuut voor de openingstreffer. Vervolgens trof Yannick Bolasie tweemaal doel. De aanvaller uit Congo maakte na ruim een uur zijn derde doelpunt van de wedstrijd. Patrick van Aanholt voetbalde de hele wedstrijd voor Sunderland, dat in de slotminuut Connor Wickham nog zag scoren.

Sunderland boekte vorige week nog een luid bejubelde zege op Newcastle United (1-0). Dat was de eerste overwinning onder Advocaat, die zijn nieuwe club in de Premier League moet houden.


Aston Villa heeft zaterdag een belangrijke uitzege op Tottenham Hotspur geboekt (1-0). De formatie uit Birmingham nam dankzij de overwinning een beetje afstand van de onderste plaatsen van de Premier League.

Leandro Bacuna leverde de assist op het enige doelpunt, van Christian Benteke. Ron Vlaar had eveneens een basisplaats bij Aston Villa. Michel Vorm verdedigde het doel van Spurs omdat doelman Hugo Lloris nog niet is hersteld van een knieblessure.

Aston Villa eindigde het duel met tien man omdat Carlos Sanchez in de slotfase een tweede gele kaart kreeg.

Clarkson: Top Gear gaat elders verder

Jeremy Clarkson was vrijdagavond gastheer tijdens een liefdadigheidsevenement. Het was zijn eerste publieke optreden sinds zijn ontslag bij de BBC. De Brit hintte tijdens het evenement op een toekomst voor 'zijn' Top Gear zonder de BBC.

Dat meldt The Telegraph. Clarkson was veilingmeester tijdens een benefiet. De aanwezigen moesten 15 pond betalen om de veiling bij te wonen. De presentator maakte er wat leuks van toen een Top Gear-shirt onder de hamer ging. "Deze is gesigneerd door een voormalige presentator", zei Clarkson erbij. Hij meldde terloops dat 'Top Gear elders misschien wel verderging.'

Clarkson was in een goed humeur en maakte de bezoekers aan het lachen met de opmerking dat er ook een zonnige kant zat aan zijn ontslag. Hij kreeg nu in elk geval niet meer op zijn kop voor vloeken tijdens de uitzending. Ook bedankte hij de bezoekers voor het 'komen kijken naar een werkloze man'.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

Eredivisie: Preview speelronde 30

De 30e speelronde in de competitie wordt afgetrapt door PSV en PEC Zwolle. De Zwolse formatie pakte in de afgelopen twee jaar telkens punten in Eindhoven. Toch rust er nu een andere lading op dit duel. PSV moet winnen om de voorsprong op Ajax in elk geval intact te houden. Lukt dat niet, dan wordt het aanstaande kampioensfeest uitgesteld. Voor de Zwollenaren lonkt nog altijd Europees voetbal, wat overigens ook via het winnen van de KNVB beker behaald kan worden.

Een dag later is het de beurt aan Excelsior en Vitesse. Met name voor de Rotterdammers staat er veel op het spel. Vorig weekend werd verloren van ADO Den Haag, waardoor de ploeg nog moet vrezen voor nacompetitie. Het verschil met de zestiende plaats bedraagt slechts vier punten. Een zege voor de ploeg uit Kralingen lijkt echter niet aannemelijk te zijn. Eerder dit seizoen won Vitesse, dat uit de laatste vijf duels elf punten pakte, met 3-0. Daarnaast wil de ploeg waarschijnlijk revanche nemen voor het gelijke spel tegen FC Groningen van (1-1) vorige week.

Ook sc Heerenveen en AZ strijden morgenavond tegen elkaar. Eerder dit seizoen wonnen de Friezen in Alkmaar met 1-0 door een goal van Daley Sinkgraven, die inmiddels voor Ajax speelt. Drie punten zijn voor sc Heerenveen in elk geval meer dan welkom, gezien de play-offs voor de Europa League. De vraag is echter ook of AZ zich heeft hersteld na de nederlaag tegen Feyenoord. Vorig jaar werd het in Heerenveen 4-0, maar het is de vraag of dat nu weer lukt.

NAC-speler Joeri de Kamps in duel met FC Dordrecht-speler Giovanni Korte tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
NAC-speler Joeri de Kamps in duel met FC Dordrecht-speler Giovanni Korte tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Verder nemen ook NAC Breda en FC Dordrecht het tegen elkaar op. Dit kun je met recht een degradatieduel noemen, aangezien beide ploegen in de kelder van de Eredivisie staan. Toch lijkt degradatie voor FC Dordrecht, bij een nieuwe nederlaag, onafwendbaar te zijn. Het verschil met Go Ahead Eagles is nu al zeven punten. NAC Breda kan de nacompetitie nog ontlopen, maar moet dan twee punten goedmaken op directe concurrent Heracles Almelo. Van deze wedstrijd hangt dus erg veel af.

De avond wordt afgesloten door Heracles Almelo en Ajax. De ploeg uit het oosten heeft de punten hard nodig want ze staan slechts twee punten boven de zestiende plaats die nacompetitie tot gevolg heeft. Voor Ajax zal de trip naar Almelo goede herinneringen terug brengen. Vorig jaar ontving de recordkampioen er de vierde kampioensschaal op rij. Het 1-1 gelijkspel was genoeg om te Eredivisietitel veilig te stellen.

In de oude doos vonden we een foto waar Joris Mathijsen (destijds Willem II-speler) in duel is met Feyenoord-speler Arco Jochemsen (PRO SHOTS/Toin Damen)
In de oude doos vonden we een foto waar Joris Mathijsen (destijds Willem II-speler) in duel is met Feyenoord-speler Arco Jochemsen (PRO SHOTS/Toin Damen)

De zondag begint met Willem II dat Feyenoord in eigen huis ontvangt. Waar Feyenoord redelijk vast lijkt te staan op de derde plaats staat er voor de Tilburgers mogelijk nog wat op het spel. Mocht PEC Zwolle de beker winnen dan geeft plaats acht ook recht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Op dit moment staan de Tricolores slechts één punt achter op Cambuur dat achtste staat.

Later in de middag nemen Go Ahead Eagles en FC Twente het tegen elkaar op. Het veel geplaagde FC Twente waar het al weken onrustig is treft in Go Ahead ook niet bepaald een club waar het lekker loopt. De club uit Deventer verloor al zes duels op rij en moet echt winnen als het de nacompetitie nog wil ontwijken.

Tegelijkertijd trappen FC Groningen en Cambuur af in de Euroborg. De Groningers verkeren nog in de wolken na het behalen van de bekerfinale. Maar ook zij zitten op het vinkentouw voor de achtste plek die mogelijk recht geeft op de play-offs. De plek die Cambuur op dit moment bezet en dus met hand en tand wil verdedigen. De wedstrijd eerder dit seizoen in Leeuwarden eindigde in een 3-0 overwinning voor de thuisploeg.

ADO Den Haag en FC Utrecht sluiten het weekend om 16.30 uur af. Het duel gaat tussen de nummer twaalf en dertien van de Eredivisie. Voor beide ploegen staat er niet direct veel op het spel. Utrecht is zes punten verwijderd van de achtste plaats en ADO staat vijf punten los van de nacompetitiestreep.

PvdA wil duidelijker 'over links' varen

De PvdA gaat zijn linkse politieke koers aanscherpen en wil die visie ook duidelijker naar buiten brengen. Zo moeten de fracties van de PvdA in de Eerste en Tweede Kamer meer de samenwerking 'over links' opzoeken.

Dat is de uitkomst van de politieke ledenraad van de PvdA zaterdag in Nieuwegein. De leden bespraken met de partijtop de recente forse nederlaag bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De leden maken zich grote zorgen over deze derde nederlaag op rij en willen dat de PvdA zich scherper manifesteert op de sociaal-democratische waarden en zo beter tegenwicht biedt aan coalitiepartner VVD.

Harde woorden vielen er over de huidige koers en over PvdA-leider Diederik Samsom. Tegelijk incasseerde hij ook flink applaus. Samsom erkende dat hij het jammer vond dat hij het PvdA-geluid niet eerder duidelijk heeft laten horen.

Diederik Samsom (Foto: Novum)
Diederik Samsom (Foto: Novum


Politie neemt vingerafdrukken in Maagdenhuis

De politie doet zaterdagmiddag uitgebreid forensisch onderzoek in het Maagdenhuis. Agenten nemen vingerafdrukken en maken foto's van eventuele schade. Ook wordt er samen met mensen van de UvA geïnventariseerd of er spullen zijn verdwenen, aldus een woordvoerster.

Het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd aan het eind van de ochtend ontruimd, nadat protesterende studenten er zes weken hadden gebivakkeerd.

Drie havenarbeiders omgekomen in België

Bij een bedrijf in de Waaslandhaven van Beveren, pal over de grens bij Antwerpen, zijn zaterdag drie havenarbeiders om het leven gekomen. Ze hebben giftige dampen ingeademd tijdens het lossen van een schip met steenkolen. Dat bevestigde burgemeester Marc Van De Vijver van Beveren zaterdag.

Een vierde arbeider vond de lichamen in het ruim van het schip. De brandweer kwam ter plaatse om de drie te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Hoe het incident kon gebeuren is onduidelijk. "Het is niet het eerste kolenschip dat hier wordt gelost. Er moet nu onderzocht worden wat er fout liep", aldus de burgemeester. Hij zei mee te leven met de families van de slachtoffers.

Tientallen donateurs voor basisinkomen experiment

Tientallen mensen zijn bereid een bijdrage te leveren zodat de Groninger Frans Kerver gedurende een jaar een 'gratis' basisinkomen krijgt van 1000 euro per maand. Dit bleek zaterdag op de eerste dag van een crowdfundingactie via internet.

Het sociaal experiment moet mensen in de gelegenheid stellen nuttige en sociale dingen te doen zonder geldzorgen of rompslomp met bijstand, 'tegenprestatie' aan de gemeente, toeslagen of hypotheek. Kerver is volgens RTV Noord veel bezig met sociale projecten in Groningen. Zaterdagmiddag hadden 37 supporters al bijna 1700 euro gedoneerd via de website onsbasisinkomen.nl. Als er 12.000 euro is ingezameld, gaat het eenjarige 'gratis' inkomen voor Kerver in.

"Als we in een maatschappij leven waarin echt iedereen een basisinkomen heeft, hoop ik dat we op een prettigere manier met elkaar om zouden gaan'', aldus Kerver tegen RTV Noord. "Dat we heel wat stress uit de maatschappij halen en dat iedereen daar beter van wordt.''

Bayern rolt Frankfurt eenvoudig op, Gladbach te sterk voor Dortmund

Bayern München won zaterdagmiddag met weinig moeite van Eintracht Frankfurt. Daarmee is het weer een stapje dichterbij de landstitel gekomen.

Vanaf het begin van de confrontatie, was het duidelijk dat de bezoekers uit Frankfurt vooral de schade beperkt wilden houden. De verdediging van de gasten werd door Bayern ver teruggedrongen, waardoor het elftal van Guardiola opzoek moest naar gaatjes. Al na een kwartier kon de Europese grootmacht die ruimte vinden.

Een perfecte voorzet van Müller kon door Lewandowski worden gevolleerd. Zijn schot verdween hard en hoog in de linkerbovenhoek, doelman Trapp was kansloos: 1-0. Een droomstart voor de Beierse formatie. Bayern wilde meer en ging opzoek naar de tweede treffer, maar kon ondanks kansen voor Müller en Götze bleef de teller voor de theepauze steken.

Na rust denderde de Bayern-trein gewoon door. Het elftal van Guardiola vloog Lewandowski in de 66e minuut om de hals toen hij kon scoren, nadat Götze dat had nagelaten: 2-0. En de druk bleef op Frankfurt, dat er sporadisch uit kwam, maar nooit echt gevaarlijk kon worden.

Acht minuten voor het einde kon aangever van de eerste goal, Müller, ook zijn duit in het zakje doen. Op aangeven van Mitchell Weiser schoot de Duitse international vanuit een moeilijke hoek raak: 3-0. Daarna bleven er kansen op meer, maar waren deze niet besteed aan Lewandowski en Götze. De ruime overwinning zorgt ervoor dat de champagne koud gezet kan worden in München.


Borussia Dortmund moest zaterdag zijn meerdere erkennen in Borussia Mönchengladbach. Het elftal van Jürgen Klopp werd met 3-1 verslagen.

De stadionbezoekers zaten nog niet op hun plek, of de thuisploeg had al de ban gebroken in Gladbach. Na een schot van Johnson, was Wendt er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 1-0. De vroege achterstand noopte Dortmund om meer risico’s te nemen en probeerde er via Blaszczykowski en Aubameyang uit te komen.

Toch was dat niet voldoende voor de manschappen van Klopp. Na een uitstekende tegenaanval van Borussia Mönchengladbach, was het Herrmann die Raffael wist te bereiken met een slidingpass. De Braziliaan faalde niet oog-in-oog met de goalie: 2-0. Borussia Dortmund leek in rouw gedompeld en mentaal geknakt.

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld lange tijd hetzelfde. Gladbach had het betere van het spel en zag dat Raffael een levensgrote kans op de derde treffer miste in de 62e minuut. Maar lang hoefde de thuisfans niet te wachten om te hoeven juichen, want in de 67e minuut was het Nordtveit die van dichtbij kon scoren na een voorzet: 3-0.

Een kwartier voor het einde deden Die Borussen dan toch wat terug. Gündogan kon de bal binnenschieten nadat Dudziak de bal had teruggelegd op de rand van het strafschopgebied van Borussia Mönchengladbach: 3-1. Het bleek niet het startschot voor een grandioze comeback, slechts een doekje voor het bloeden.


Schalke 04 heeft zaterdag voor de vierde keer op rij niet weten te winnen in de Bundesliga. De club uit Gelsenkirchen speelde op eigen veld met 0-0 gelijk tegen SC Freiburg. Schalke had bovendien nog geluk dat Julian Schuster een strafschop naast schoot namens Freiburg.

De laatste overwinning van Schalke dateert van 7 maart tegen Hoffenheim (3-1). Klaas-Jan Huntelaar speelde het hele duel bij Schalke, maar kwam dus weer niet tot scoren. De Nederlandse spits mocht voor het laatst op 29 november de handen in de lucht steken voor een competitiedoelpunt. Toen scoorde hij drie keer tegen FSV Mainz 05 (4-1).

Schalke blijft ondanks het puntenverlies vijfde op de ranglijst met 41 punten na 28 wedstrijden. Huntelaar en co lopen zelfs een punt uit op nummer zes FC Augsburg. Het verschil is nu twee punten. De ploeg van Paul Verhaegh ging met 2-1 onderuit bij degradatiekandidaat SC Paderborn. Verhaegh speelde het hele duel.

Swansea en Everton in evenwicht

Swansea City heeft zaterdag een punt overgehouden aan het thuisduel met Everton. Het duel in Wales eindigde in 1-1. Aaron Lennon zette Everton vlak voor rust op voorsprong. Halverwege de tweede helft benutte Jonjo Shelvey een strafschop voor de 1-1. De overtreding waar de strafschop uit volgde werd gemaakt op invaller Marvin Emnes.

De remise van Swansea betekent goed nieuws voor Ronald Koeman en Southampton. De Welshmen staan achtste en hebben nu zes punten minder dan Southampton, dat zevende staat. Koeman en zijn mannen komen later op zaterdag nog in actie tegen Hull City. De zevende plek geeft normaal gesproken nog recht op deelname aan de Europa League, plek acht niet. Everton staat in de middenmoot en speelt vrijwel alleen nog voor de eer en de winstpremie.

Nachtelijke training Heitinga en co

Voordat de selectie van Hertha BSC van een vrij weekeinde mocht gaan genieten, had trainer Pal Dardai nog iets speciaals in petto. De 39-jarige Hongaar trommelde zijn spelers, onder wie John Heitinga en Roy Beerens, in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.30 uur op voor een uitlooptraining.

Die unieke oefensessie volgde op de remise in de uitwedstrijd tegen Hannover 96 (1-1). De Berlijnse ploeg is daarmee nog niet helemaal veilig in de Bundesliga, maar staat er in de middenmoot al wel redelijk goed voor.

"Pal heeft altijd weer nieuwe ideeën", liet Heitinga via Twitter weten. "Maar daardoor hebben we wel zaterdag en zondag vrij!" De oud-Ajacied pakte zaterdagochtend prompt een vliegtuig naar Amsterdam. "Om wat tijd met mijn familie door te brengen. Onbetaalbaar."

Heitinga (rechts) kreeg een nachtelijke uitlooptraining (Pro Shots/Witters)
Heitinga (rechts) kreeg een nachtelijke uitlooptraining (Pro Shots/Witters)

Luiten mist topvorm in Masters

Golfer Joost Luiten kwam vrijdag (plaatselijke tijd) na zijn jammerlijke uitschakeling bij de prestigieuze Masters in Augusta tot een even simpele als harde conclusie. "De vorm is er gewoon niet. Al een paar weken gaat het minder, vooral op de greens", liet de 29-jarige Nederlander een tikje aangeslagen weten.

"De cut missen is vervelend en als het in de Masters gebeurt, het mooiste toernooi van het jaar, is dat extra zuur", vervolgde Luiten op zijn website. "Maar ik moet deze teleurstelling verwerken en me richten op het volgende toernooi, volgende week speel ik de RBC Heritage. Het is nu zaak om bij de basis te blijven, hard te werken, dan komt de ommekeer vanzelf weer, daar ben ik van overtuigd."

Glastuinbouw opent deuren voor Kom in de kas

Ongeveer tweehonderd glastuinders door heel Nederland openen zaterdag en zondag hun deuren voor het jaarlijkse evenement 'Kom in de kas'. Het thema dit jaar is 'tuinbouw, daar zit muziek in'.

Met 'Kom in de kas' laten glastuinders onder meer zien hoe innovatief de sector is. De afgelopen jaren doen steeds meer agrarische bedrijven mee aan het evenement, dat jaarlijks gemiddeld 200.000 mensen trekt. Ook verscheidene toeleveranciers zijn tijdens 'Kom in de kas' geopend voor publiek.

Arbeiders gedood op Pakistaanse bouwplaats

Gewapende lieden hebben zaterdagochtend in het zuidwesten van Pakistan zeker twintig arbeiders doodgeschoten op een bouwplaats voor een nieuwe dam. De aanval vond plaats in de regio Gobdan, in de provincie Baluchistan, waar nationalistische en separatistische groeperingen al jaren tegen de regering vechten. De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist.

De aanvallers overmeesterden acht beveiligers van het werkkamp bij de bouwplaats en schoten de slapende arbeiders dood, zei een woordvoerder van de regering. Er vielen ook drie gewonden. Zestien slachtoffers kwamen uit de provincie Punjab en vier uit Sindh. De acht beveiligers, die uit Baluchistan komen, werden ongemoeid gelaten.

Bij eerdere aanvallen in het zuidwesten van Pakistan zijn ook mensen uit Punjab tot doelwit gemaakt. De noordelijke provincie wordt verweten Baluchistan uit te buiten. De separatisten eisen een substantieel deel op van de aardgasbaten en minerale grondstoffen die in hun regio worden gewonnen. Daarnaast streven ze volledige autonomie van Islamabad na.

De minister van binnenlandse zaken van Baluchistan, Sarfaraz Bugti, liet weten dat de paramilitaire grenspolitie in de nabijgelegen bergen de jacht op de aanvallers heeft geopend.

VN-chef blij met verzoenende handdruk

De toenadering tussen de VS en Cuba toont dat de regio 'op historische wijze jarenlange verdeeldheid overwint'. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, gezegd nadat de Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse president Raul Castro elkaar op een pan-Amerikaanse top in Panama de hand hadden geschud.

Het is voor het eerst dat alle 35 Amerikaanse landen op de top aanwezig zijn, zei Ban. Cuba was jarenlang niet welkom, maar de aanwezigheid van Castro toont volgens de VN-chef dat een gekoesterde wens in de regio is vervuld.

Obama en Castro schudden elkaar ter begroeting de hand tijdens de opening van de top. In december kondigden beide landen aan de bekoelde betrekkingen te willen opwarmen. Later zaterdag zullen beide leiders elkaar naar verwachting uitgebreider spreken.

Britten willen Camilla niet als koningin

Tien jaar na haar huwelijk met de Britse kroonprins Charles ziet een meerderheid van de Britten Camilla nog altijd niet zitten als toekomstige koningin. Uit een peiling van de Daily Mail blijkt dat 55 procent na een eventuele kroning van Charles het liefst ziet dat ze gewoon hertogin van Cornwall blijft.

Veel Britten zien een kroning van Charles overigens ook liever niet gebeuren. Slecht 43 procent wil dat hij zijn moeder opvolgt als koningin Elizabeth overlijdt of aftreedt, terwijl 40 procent liever ziet dat hij opzij stapt ten gunste van zijn zoon, prins William.

Toch is de populariteit van Camilla wel gestegen. Toen ze Charles trouwde was nog 73 procent tegen het idee van een koningin Camilla.

William en zijn jongere broer Harry blijken de populairste leden van de koninklijke familie, gevolgd door de koningin en Williams vrouw Kate.

Britten willen Camilla toch niet als koningin
Britten willen Camilla toch niet als koningin (Foto: ANP)

Verstappen: 'Met de snelheid zit het goed'

Een blokkerend rechtervoorwiel in de tweede kwalificatie heeft Formule 1-coureur Max Verstappen zaterdag in Shanghai opgebroken. De zeventienjarige Nederlander van Toro Rosso kwam daardoor niet verder dan de dertiende tijd en moest daarna toekijken bij de derde kwalificatie met de snelste tien rijders. De Britse wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes pakte zijn derde poleposition op rij voor de Grote Prijs van China.

"Deelname aan de derde kwalificatie was hier voor mij zeker mogelijk geweest'', liet Verstappen weten. "In de laatste vrije training wist ik net op tijd de juiste balans te vinden op dit listige circuit. Op die dertiende plaats hoor ik eigenlijk niet te staan. Maar in de zesde bocht blokkeerde mijn voorwiel. Mede daardoor hebben we voor zondag nog wat werk te doen. Maar ik denk wel dat we sterk voor de dag kunnen komen. Met de snelheid zit het wel goed, dus ik heb er vertrouwen in dat we opnieuw voor de punten kunnen vechten."

Triatlete Klamer zesde in Gold Coast

De Nederlandse triatlete Rachel Klamer is zaterdag tijdens de World Series van Gold Coast in Australië op de zesde plaats geëindigd. Na de drie onderdelen op de olympische afstanden (1500 m zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen) kwam 24-jarige sportvrouw binnen in een tijd van 1.59.20.

Daarmee gaf ze ruim 2 minuten toe op de Amerikaanse winnares Gwen Jorgensen (1.56,59). Het was haar achtste zege op rij in dit circuit. Maaike Caelers belandde met een tijd van 2.00.04 op de tiende plek.

Klamer moest tijdens de voorgaande World Series in Auckland uitvallen wegens pech tijdens het fietsen. Ze toonde zich in Australië tevreden met haar zesde klassering. "Ik ben hier echt blij mee. Dit is het resultaat waarop ik hoopte en waarvoor ik heb gewerkt. Mijn laatste rondje tijdens het hardlopen, was puur overleven, maar het was het waard.''

Bij de mannen zegevierde de Brit Jonathan Brownlee in 1.46.53. Marco van der Stel was op de 33e plaats de eerste Nederlander in het klassement (1.51.12).

Oranje zonder Van Assche naar EK turnen

Zonder Anthony van Assche is de Nederlandse turnploeg zaterdag vertrokken naar Montpellier in Frankrijk waar woensdag de Europese kampioenschappen beginnen. Hij moest zich op het laatste moment afmelden wegens ziekte. Van Assche zou in Montpellier uitkomen op de toestellen voltige, ringen en brug.

Eerder moest ook Jeffrey Wammes afzeggen voor de EK. Hij kan door een knieblessure niet in actie komen.

NS maakt wifi in trein sneller en beter

Goed nieuws voor wie regelmatig in de trein op FOK! zit: de NS gaat de internetverbinding via wifi sneller en stabieler maken. Deze maand begint het spoorbedrijf met de vervanging van netwerkapparatuur in de treinen om een overstap op het 4G-netwerk van T-Mobile mogelijk te maken.

Een NS-woordvoerder van de NS bevestigt berichtgeving hierover van de NOS. In juli moeten alle treinen zijn uitgerust met het snellere 4G-netwerk. De NS werkt nu ook met T-Mobile, maar maakt nog gebruik van het langzamere en minder betrouwbare 3G-netwerk. Momenteel is er nog geen volledig landelijke dekking, maar T-Mobile breidt de dekking van 4G in juni uit. De betere verbinding moet overal leiden tot sneller internet.

Snelheidslimiet
Een andere maatregel die de NS neemt om wifi in de trein stabieler te maken, is een snelheidslimiet. De NOS meldt dat iedere gebruiker een maximumsnelheid van 150 kilobyte per seconde krijgt. Dat is voldoende voor surfen, appen en e-mailen, maar niet genoeg om bijvoorbeeld video's in hoge kwaliteit te streamen.

Peetoom herkozen als CDA-voorzitter

Op het CDA-congres in Maarssen is Ruth Peetoom herkozen als partijvoorzitter. Peetoom was de enige kandidaat; ze kreeg 595 stemmen voor en 11 tegen. De 47-jarige Peetoom vervult de functie sinds april 2011.

Partijleider Sybrand van Haersma Buma pleitte op het congres voor een voorjaarsoverleg tussen het kabinet, vakbonden en werkgevers. Ze moeten om tafel om arbeidsonrust te voorkomen. Een voorjaarsoverleg is volgens hem van groot belang voor het land. 'Er dreigen acties. Sociale onrust kan het broze economische herstel in de knop breken.'

Buma maakte opnieuw duidelijk dat hij niet bereid is om afspraken met het kabinet te maken. De 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP doen dat wel. Het CDA blijft het kabinet beoordelen 'zoals we dat de afgelopen twee jaar hebben gedaan'. 

Kachel oorzaak koolmonoxide-doden Wijhe

De twee broers van 86 en 84 jaar die gisteren in Wijhe om het leven kwamen door koolmonoxidevergiftiging hadden een kachel die het niet goed deed. Dat liet de politie zaterdag weten.

Agenten vonden de broers vrijdagmiddag dood in een woning aan de Dijk in het Overijsselse dorp. In het huis werden door de brandweer hoge concentraties koolmonoxide gemeten.

Gezien de sporen in de woning ging de politie al niet uit van een misdrijf. Volgens regionale media waren de broers vorig jaar nog slachtoffer van een gewelddadige overval op hun woning.

Reddingswerk en boevenjacht op veiligheidsdag

Politie, brandweer, defensie, GGD en reddingsdiensten komen zaterdag in actie op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere. Ze laten tussen 12.00 en 17.00 uur zien wat er allemaal komt kijken bij het oppakken van criminelen en hoe ze branden blussen of mensen uit het water redden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaf eerder dit jaar het predicaat 'landelijk' aan de Veiligheidsdag. Daarom opent minister Ard van der Steur samen met burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere het evenement officieel.

Politie, brandweer en ambulancepersoneel tonen hoe ze samenwerken na een overval, waarbij de vluchtende 'daders' een ernstig ongeluk veroorzaken. Op het water maken mariniers jacht op vuurwapengevaarlijke 'criminelen'. Ook komen militairen in actie met een ruim 30 ton wegend gevechtsvoertuig en vliegt er een kustwachtvliegtuig rond. Kinderen kunnen op de foto met Brandweer Sam en Harm Alarm.

Carice pakt bal tijdens Yankees-Red Socks

Carice van Houten heeft iets bijzonders meegemaakt vrijdagavond. De actrice woonde in New York een honkbalwedstrijd bij van de Yankees tegen de Boston Red Sox. Tijdens het spektakel wist ze een bal te bemachtigen.

Carice zette een foto van zichzelf met de honkbal in handen op Instagram. "I got the ball !! #yankees-redsox", zette ze erbij. De wedstrijd duurde kennelijk erg lang, want uren later zette de actrice een foto online van zichzelf met de tekst "19 innings and still smiling." Een inning is een speelronde.

De Nederlandse was deze week voor het eerst te gast in een Amerikaanse talkshow. Ze vond het erg spannend, en had het van de zenuwen erg warm. "Ik zweet als een otter", zei ze toen.

De aflevering van Carice in de talkshow van Seth Meyers is hier te bekijken.

'Spotify haalt 400 miljoen dollar op'

Muziekdienst Spotify krijgt volgens mediaberichten een enorme financiële injectie van 400 miljoen dollar van investeerders. Het gehele bedrijf wordt daarmee op meer dan 8 miljard dollar gewaardeerd, meldt The New York Times zaterdag.

Als de financieringsronde slaagt, belandt Spotify in het rijtje van de best gewaardeerde technologiebedrijven. Daarin staan bijvoorbeeld ook taxidienst Uber, Airbnb en de mobiele app Snapchat. Ruim een dozijn investeerders zouden volgens bronnen rond de deal garant staan voor de miljoeneninjectie, waaronder een divisie van zakenbank Goldman Sachs.

Een woordvoerder van Spotify weigerde commentaar te geven. Spotify, dat zijn app in 2008 lanceerde, is marktleider in muziekstreaming via het internet. Het Zweedse bedrijf telt ongeveer 60 miljoen gebruikers, van wie een op de vier een betalende klant is. Recent heeft rapper Jay-Z een duurder alternatief met een hogere audiokwaliteit gelanceerd: Tidal.

'Combitaks' voor dronken Belgen

Dronken door de politie naar huis gebracht? In steeds meer plaatsen in België mag je voortaan 100 euro aftikken, want agenten zijn het beu om voor gratis taxidienst te spelen. De zogeteten 'combitaks' moet dronken en overlastgevende mensen afschrikken.

De politiezone Kempenland in Belgisch Limburg voert de combitaks in, schrijft het Nieuwsblad. Het gaat om plaatsen als Leopoldsbrug, Hechtel-Eksel en Peer; niet ver van het Nederlandse Weert. Wie na een nachtje stappen voor overlast zorgt of te dronken is om nog op eigen kracht naar huis te gaan, belandt vaak in een politiebusje richting politiekantoor of huis. Die enkele reis is in bijna alle politiezones kosteloos, maar dat verandert. Voortaan mag je 100 euro neertellen.

De eerste Limburgse gemeenten voerden de taks in 2013 al in. De politiezone Kempenland volgt nu dat voorbeeld. 'Er zijn nachten dat onze politiemensen meer taxichauffeur dan agent zijn', vertelt politiecommissaris Eric Cenens. 'Het gebeurt regelmatig dat we meestal dronken mensen die zich op openbare plaatsen aanstellen naar huis brengen. Onze mensen hebben dat al geruime tijd gesignaleerd. De politie is geen taxibedrijf. Daarom voeren we deze taks in.'

Miley Cyrus laat okselhaar zien

Miley Cyrus heeft weer wat onthullende foto's van zichzelf op Instagram gezet. Op een van de kiekjes zijn Mileys tieten te zien, die uit een soort onesie hangen. De tepels heeft de zangeres afgeplakt met pleisters.

De foto's zijn gemaakt tijdens een sessie met muziekproducent Mike Will, die ook op een paar foto's te zien is. Miley draagt een onesie, een eendelig huispak, zonder mouwen en ze draagt geen beha. Duidelijk te zien is dat ze haar oksels niet scheert.

Eerder deze week was er al een foto te zien op Instagram van Miley naakt in bad. Haar intieme delen worden aan het oog onttrokken door het water.

Politie maakt einde aan Maagdenhuisbezetting

Na een wekenlange bezetting heeft de ME zaterdagochtend een einde gemaakt aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Negen mensen werden aangehouden tijdens de ontruiming. Zij werden opgepakt voor onder meer belediging van agenten, belemmering en het gooien van een verfbom naar een van de politiepaarden.

De rechter had vrijdag bepaald dat de protesterende studenten het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) snel moesten verlaten. In een statement van de gemeente, OM en politie staat dat ze hadden gehoopt dat het bestuur van de UvA en de bezetters na het vonnis afspraken konden maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis. Dat is niet gebeurd, daarom moest er zaterdagochtend ontruimd worden.

De studenten zelf hadden gezegd maandag te vertrekken, zodat het festival dat ze dit weekend wilden houden nog door kon gaan. De lezingen worden nu gehouden op het Spui, het plein voor het Maagdenhuis. Daar is zaterdag ook een 'sit-in'. De bezetters hebben laten weten dat de acties tegen het bestuur onverminderd doorgaan. 'Maagdenhuis gaat door', riepen ze kort na de ontruiming.

Een woordvoerder van de UvA verwacht dat het Maagdenhuis over twee weken weer in gebruik kan worden genomen. De kosten van de hele bezetting, dus zowel van het Maagdenhuis als het Bungehuis, komen volgens hem neer op ongeveer vijf ton. "Het gaat om de kosten voor de beveiliging, schoonmaak, herstelwerkzaamheden en medewerkers die moesten uitwijken naar een andere werkplek."

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, werd wekenlang bezet door studenten en docenten uit protest tegen de koers van het bestuur. De demonstranten trokken in het pand nadat ze in februari uit het Bungehuis waren gezet - ook een pand van de UvA.

Het Maagdenhuis was eind jaren zestig ook het middelpunt van wilde studentenprotesten.

Honderden protesteren in Iran tegen Saudi-Arabië

Honderden mensen hebben zaterdag in Iran in weerwil van een demonstratieverbod een protestactie gehouden tegen Saudi-Arabië wegens het veronderstelde misbruik van twee Iraanse pelgrims in het soennitische koninkrijk. Meer dan driehonderd betogers kwamen opdagen bij de Saudische ambassade in het noorden van Teheran. Ze probeerden de Saudische vlag neer te halen, maar werden tegengehouden door de oproerpolitie.

Het protest volgde op de bewering van twee Iraanse pelgrims, die zeiden bij een fouillering op de internationale luchthaven van Jeddah door Saudisch douanepersoneel te zijn misbruikt. Details over het misbruik zijn niet bekendgemaakt, maar Iran heeft formeel zijn beklag gedaan en eist dat de douaniers worden bestraft.

De banden tussen Teheran en Riyad staan onder spanning door de militaire operatie onder Saudische leiding tegen sjiitische rebellen in Jemen, die volgens sommige landen gesteund worden door Iran.

Steekpartij na klacht over lawaai

Bij een ruzie over geluidsoverlast heeft een man uit Den Haag vrijdagavond een steekwond opgelopen. Het 35-jarige slachtoffer had in de Zilverstraat twee plaatsgenoten aangesproken vanwege de geluidsoverlast die ze met een motor in de buurt veroorzaakten.

Het liep uit op een ruzie, waarbij de twee eerst pepperspray in het gezicht van het slachtoffer spoten. Toen ze wegrenden ging de man achter ze aan. Bij de achtervolging werd hij ook nog eens gestoken.

De politie heeft de verdachten van 16 en 41 jaar aangehouden, liet ze zaterdag weten.

Japan vreest beving na aanspoelen dolfijnen

Japanners zijn bevreesd nadat vrijdag 150 dolfijnen zijn aangespoeld op een strand in de regio Ibaraki. De helft van de witlipdolfijnen overleefde dat niet. Vrijwilligers slaagde erin 45 dieren terug in zee te duwen. De overige beesten zijn meegenomen voor onderzoek, meldt The Japan Times.

Het is onduidelijk waarom de dolfijnen op het strand terecht kwamen, maar Japan is bezorgd dat het een voorteken van een mogelijke aardbeving is. Twitteraars herinneren er zaterdag aan dat in maart 2011 ook walvisachtigen aanspoelden, vlak voordat het land werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter. De beving en de daarop volgende tsunami eisten 15.000 levens en veroorzaakten een meltdown in de kerncentrale van Fukushima.

Ook in Nieuw Zeeland spoelden in 2011 honderd walvissen aan, twee dagen voordat Christchurch door een zware aardbeving werd getroffen.

Japan vreest beving na aanspoelen dolfijnen
Japan vreest beving na aanspoelen dolfijnen (Foto: ANP)

CD: Caught A Ghost - Human Nature

Eind 2013 verscheen in de VS hun EP ‘Nightworks’ en sinds vorig jaar zwerven diverse songs en clips van Caught A Ghost rond op het internet. Eind vorige maand was echter pas de officiële Europese release van het debuutalbum ‘Human Nature’. Caught A Ghost is eigenlijk een eenmansband. Singer/songwriter en producer Jesse Nolan uit L.A. is de man achter de band. Op wat hoorn en drums na nam hij de cd in zijn eentje op.

Kamer tegen gemanipuleerde kinderporno

De Tweede Kamer ziet niets in het idee om pedofielen in een onderzoek de beschikking te geven over gemanipuleerde kinderporno. 'Misbruik van kinderen accepteren we nooit. Dat geldt ook voor het gebruik van geanonimiseerde en onherkenbaar gemaakte beelden van misbruikte kinderen.' Zo reageert VVD-Kamerlid Foort van Oosten op het voorstel van hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie Jan Hendriks.

Die oppert zaterdag dat het aantal gevallen van kindermisbruik wel eens zou kunnen dalen als pedofielen zouden beschikken over gemanipuleerde kinderporno. Het gaat dan om gemanipuleerde beelden waarop de kinderen die ervoor gebruikt zijn, totaal onherkenbaar zijn.

'De VVD vindt niet dat een latente behoefte langs deze weg moet worden ondersteund of zelfs gestimuleerd', aldus Van Oosten. Ook andere partijen zijn afwijzend. 'Voor de PvdA is leidend dat kinderen te allen tijde moeten worden beschermd tegen seksueel misbruik', stelt Kamerlid Marith Rebel. 'Achter gemanipuleerde kinderpornobeelden schuilen immers echte slachtoffers die misbruikt zijn.' Nine Kooiman van de SP is het met haar eens. 'Bij het maken van deze foto's hebben kinderen geleden. Dit soort materiaal gebruiken, vind ik dan ook niet juist.'

Mocht wetenschappelijk onderzoek in het buitenland onomstotelijk aantonen dat er een preventieve werking uitgaat van het kijken naar virtuele kinderporno, dan zou als het aan de PvdA ligt, de discussie hierover opnieuw gevoerd moeten worden.

'Vervaardigde kinderporno moet worden vernietigd, niet gebruikt', vindt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. 'Je kind zal er maar opstaan. Onherkenbaar, maar toch.' Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van een volstrekt onbegaanbare weg. 'Pedofielen hebben hulp nodig, geen kinderporno. Ik snap niet hoe dit behulpzaam zou kunnen zijn.'

Uitslag kwalificatie Grand Prix van China

Lewis Hamilton heeft andermaal pole position weten te veroveren in de Formule 1. Hij was in een droge kwalificatie de snelste op het Shanghai internation circuit. Nico Rosberg kwam dichtbij, maar het bleek net niet genoeg. Max Verstappen plaatste zich voor morgen als dertiende.

De eerste kwalificatie was niet al te spannend. De Mercedessen waren veel sterker dan de rest en konden zo een setje banden uitsparen. Verder waren achterin de McLarens en de Manors het zwakst. Opvallend was dat Nico Hulkenberg zich bij de uitvallers moest scharen. Dit was voor het eerst dit seizoen.

In de tweede kwalificatiereeks bleek hoe dicht het middenveld bij elkaar zit. Dit ging ten koste van beide Toro Rossos, Verstappen werd 13e, pal voor zijn teamgenoot. Sergio Perez eindigde daar nog achter. Ook Pastor Maldonado en Daniil Kvyat behoorden tot de uitvallers.

In de laatste kwalificatie zette Hamilton al snel een goede tijd neer. Zijn teamgenoot kwam binnen vijf honderdste, maar daar bleef het bij. Sebastian Vettel start andermaal van de derde plaats.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:35.782   12
2 N. Rosberg Mercedes 1:35.824 +0:00.042 12
3 S. Vettel Ferrari 1:36.687 +0:00.905 17
4 F. Massa Williams 1:36.954 +0:01.172 15
5 V. Bottas Williams 1:37.143 +0:01.361 15
6 K. Räikkönen Ferrari 1:37.232 +0:01.450 17
7 D. Ricciardo Red Bull 1:37.540 +0:01.758 18
8 R. Grosjean Lotus 1:37.905 +0:02.123 20
9 F. Nasr Sauber 1:38.067 +0:02.285 16
10 M. Ericsson Sauber 1:38.158 +0:02.376 15
11 P. Maldonado Lotus 1:38.134   13
12 D. Kvyat Red Bull 1:38.209 +0:00.075 13
13 M. Verstappen Toro Rosso 1:38.393 +0:00.259 14
14 C. Sainz Toro Rosso 1:38.538 +0:00.404 14
15 S. Perez Force India 1:39.290 +0:01.156 10
16 N. Hülkenberg Force India 1:39.216   6
17 J. Button McLaren 1:39.276 +0:00.060 6
18 F. Alonso McLaren 1:39.280 +0:00.064 8
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:42.091 +0:02.875 6
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:42.842 +0:03.626 8

Luiten mist cut op Masters

Golfer Joost Luiten is er vrijdag niet in geslaagd de cut te halen bij de prestigieuze Masters in Augusta. De 28-jarige Nederlander liet op de tweede dag in totaal 72 slagen (par) noteren voor de achttien holes. Daarmee herstelde hij zich wel van zijn matige openingsronde van donderdag, maar kwam hij toch op een te hoge totaalscore uit om zaterdag weer de baan op te mogen.

Luiten had vrijdag een goede dag nodig om de schifting te overleven, maar liet op de eerste hole meteen een bogey noteren. Dat maakte hij echter direct goed door een eagle op de tweede hole te produceren. Halverwege stond Luiten zelfs op twee onder par en lonkte een optreden in het weekend. Dat kwam er niet van. Bogeys op de elfde en dertiende hole zorgden ervoor dat Luiten het toernooi na twee speeldagen moet verlaten.

Ruzie over vrijlating terreurverdachte Mumbai

India heeft boos gereageerd op de voorlopige vrijlating van Zakiur Rehman Lakhvi, het vermeende brein achter de aanslagen in Mumbai in 2008. Dat berichtte de BBC vrijdag. Volgens Pakistan heeft India juist onvoldoende meegewerkt aan de vervolging van de terreurverdachte.

De advocaat van Lakhvi maakte vrijdag bekend dat zijn cliënt in Pakistan op borgtocht is vrijgelaten. De Indiase minister Rajnath Singh (Binnenlandse Zaken) noemde dat "zeer teleurstellend". De Indiase ambassadeur in Islamabad zou inmiddels zijn beklag hebben gedaan over de kwestie.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst ondertussen met een beschuldigende vinger naar India. "Buitensporige vertraging bij het verstrekken van hulp door India compliceerde de zaak en heeft de positie van de aanklagers verzwakt", zei een woordvoerster tegen de Pakistaanse krant Dawn.

Bij de aanslagen in het Indiase Mumbai kwamen in 2008 174 mensen om het leven. Lakhvi is voorman van terreurbeweging Lashkar-e-Taiba, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen.

Ruzie over vrijlating terreurverdachte Mumbai
Ruzie over vrijlating terreurverdachte Mumbai (Foto: ANP)

Obama en Castro begroeten elkaar op top

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtsgenoot Raul Castro hebben elkaar vrijdag (lokale tijd) in Panama begroet op de Summit of the Americas. De leiders gaven elkaar een hand en maakten een praatje.

De ontmoeting tussen Obama en Castro wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd. Cuba en de Verenigde Staten stonden de afgelopen halve eeuw lijnrecht tegenover elkaar, maar proberen nu de banden aan te halen.

Een medewerker van het Witte Huis bevestigde dat de leiders elkaar kort spraken. "Het was een informeel gesprek", benadrukte de functionaris. "Er was geen inhoudelijke conversatie tussen de leiders."

De ontmoeting vond plaats tijdens de openingsceremonie van de top. Daar was ook premier Mark Rutte aanwezig. Op beelden is te zien dat de premier enige tijd toekijkt terwijl Castro en Obama met elkaar in gesprek zijn.

Een topadviseur van Obama zei eerder dat de twee leiders elkaar zaterdag vermoedelijk ook zullen spreken. "We verwachten zeker dat ze in de gelegenheid zijn elkaar morgen te zien", stelde veiligheidsadviseur Ben Rhodes vrijdag.

Volgens Rhodes hebben de VS en Cuba de afgelopen tijd gesproken over een "scala aan onderwerpen". Castro en Obama kunnen volgens de adviseur samen "de balans opmaken" van de voortgang in de onderhandelingen tussen de landen.

De leiders spraken elkaar eerder deze week al telefonisch. Ze hadden het toen onder meer over de onderhandelingen over de normalisering van de relatie tussen de landen. Ook werd gesproken over de top in Panama, aldus Rhodes.

Obama en Castro begroeten elkaar op top
Obama en Castro begroeten elkaar op top (Foto: ANP)

Verzet tegen extra onderwijsbezuinging

De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4), zijn ontzet over een onverwachte bezuiniging van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij wil vanaf volgend jaar in die steden 20 miljoen euro bezuinigen op de subsidie voor het wegwerken van achterstanden bij kinderen in het onderwijs. 'Deze bezuinigingen hebben grote gevolgen', aldus de G4.

'Achterstand in het onderwijs vergroot de kans op vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid', stellen de onderwijswethouders. De 20 miljoen euro die wordt gekort was onder meer bedoeld voor kinderen die bijvoorbeeld een taalachterstand hebben. Met de subsidie moest worden voorkomen dat de kinderen met een achterstand aan hun schoolloopbaan beginnen.

Gewapende overval op supermarkt Loon op Zand

Twee mensen hebben zaterdagochtend vroeg een gewapende overval gepleegd op een supermarkt aan het Oranjeplein in Loon op Zand. Dat gebeurde voordat de winkel openging. Het is niet duidelijk of er gewonden zijn en of er iets is buitgemaakt.

De politie is op zoek naar twee daders, daarbij is de hulp van omwonenden ingeschakeld via Burgernet. De daders droegen bivakmutsen en hadden een pistool bij zich.

SER pleit voor keurmerk sociale bedrijven

Voor sociale ondernemingen zou een keurmerk moeten komen. De bedrijven die naast het leveren van een product ook een sociaal doel nastreven, worden daardoor beter herkenbaar.

Daarvoor pleit de Sociaal-Economische Raad (SER) in een zaterdag uitgebracht advies aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Voor het halen van een keurmerk zou dan aan een aantal eisen moeten worden voldaan.

De SER adviseert verder de instelling van nationaal kenniscentrum op het gebied van sociaal ondernemen. Dat kan leiden tot meer samenwerking, ontwikkeling van kennis.

Vanwege de bijdrage van dit soort bedrijven aan maatschappelijke doelen adviseert de raad aan onder meer overheden, financiers, en brancheorganisaties hen een steun in de rug te geven.

Uitslag VT3 Grand Prix van China

Lewis Hamilton is de zaterdag ook goed begonnen. De regerend Wereldkampioen reed met 1:37.615 de snelste op het Shanghai International Circuit. Nico Rosberg eindigde als tweede op twee tienden achter zijn teamgenoot. Ferrari-coureur Sebastian Vettel eindigde als derde op zeven tienden. Max Verstappen eindigde op de negende positie met 1:39.274 was hij 1,6 seconden langzamer dan de Hamilton.

Om 9:00 begint de kwalificatie.


Uitslag vrije training 3:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.615   14
2 N. Rosberg Mercedes 1:37.841 +0:00.226 16
3 S. Vettel Ferrari 1:38.313 +0:00.698 17
4 K. Räikkönen Ferrari 1:38.512 +0:00.897 16
5 D. Ricciardo Red Bull 1:39.020 +0:01.405 8
6 D. Kvyat Red Bull 1:39.106 +0:01.491 14
7 C. Sainz Toro Rosso 1:39.113 +0:01.498 17
8 V. Bottas Williams 1:39.243 +0:01.628 15
9 M. Verstappen Toro Rosso 1:39.274 +0:01.659 19
10 R. Grosjean Lotus 1:39.405 +0:01.790 14
11 F. Massa Williams 1:39.410 +0:01.795 17
12 N. Hülkenberg Force India 1:39.513 +0:01.898 14
13 M. Ericsson Sauber 1:39.559 +0:01.944 18
14 F. Nasr Sauber 1:39.591 +0:01.976 19
15 J. Button McLaren 1:39.694 +0:02.079 16
16 P. Maldonado Lotus 1:39.766 +0:02.151 16
17 S. Perez Force India 1:39.781 +0:02.166 17
18 W. Stevens Manor-Marussia 1:42.928 +0:05.313 15
19 R. Merhi Manor-Marussia 1:44.956 +0:07.341 9
20 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 1

Bieber gezocht in Argentinië

De Canadese zanger Justin Bieber wordt samen met twee medewerkers door de Argentijnse justitie gezocht in verband met geweldpleging in Buenos Aires in 2013. Argentijnse media meldden vrijdag dat onderzoeksrechter Alberto Julio Baños deze week de arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd, omdat het hem nog steeds niet is gelukt Bieber en zijn eventuele medeplichtigen over de zaak te ondervragen, zelfs niet na het inschakelen van de Argentijnse afdeling van Interpol.

Bieber zou samen met lijfwachten na een bezoek aan een nachtclub in de Argentijnse hoofdstad een fotograaf en een cameraman hebben aangevallen. Bieber heeft het in een meerdere landen al aan de stok gehad met justitie, inclusief zijn eigen Canada.

Canadese zanger Bieber gezocht in Argentinië
Canadese zanger Bieber gezocht in Argentinië (Foto: ANP)

Weer agent Secret Service in opspraak

De beveiligingsdienst die onder meer is belast met de persoonlijke veiligheid van de Amerikaanse president Barack Obama, is opnieuw opgeschrikt door een pijnlijk voorval. Een agent van de Secret Service werd opgepakt omdat hij probeerde in te breken in een appartement in Washington, berichtte de Washington Post vrijdag.

De 28-jarige agent zou volgens de politie hebben geprobeerd met veel geweld de deur open te breken van de woning van zijn ex-vriendin. Zij zou hebben gevreesd voor haar leven. De man werd aangehouden, maar is inmiddels weer op vrije voeten. De Secret Service heeft hem met verlof gestuurd en onderzoekt de zaak.

De dienst kwam de afgelopen tijd vaker onder vuur te liggen vanwege de misdragingen van agenten. Zo botsten twee beveiligingsagenten vorige maand met hun dienstwagen op een barrière bij het Witte Huis. Dat gebeurde toen ze beschonken terugkwamen van een feestje. Ook werd eerder deze week bekend dat een hoge medewerker met verlof is gestuurd nadat een vrouwelijke collega hem beschuldigde van seksuele intimidatie.

Weer agent Secret Service in opspraak
Weer agent Secret Service in opspraak (Foto: ANP)

Boek over Rabobank uit de handel

Het boek De Verpanding, waarin wordt beschreven hoe twee ondernemers uit de kunstwereld door toedoen van de Rabobank in de financiële problemen komen, moet uit de handel worden gehaald. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. In het boek worden Rabo-medewerkers met naam en toenaam genoemd en dat is volgens de rechter een inbreuk op hun privacy.

Schrijfster Paulien Derwort schreef het boek in opdracht van de Stichting Restschuld Eerlijk Delen (R.E.D.), die het ook heeft uitgegeven. Volgens R.E.D.-voorzitter Sven-Ake Hulleman moeten lezers het boek van de rechter terugsturen naar zijn stichting.

"De rechter heeft ingegrepen in de vrijheid van het geschreven woord", aldus Hulleman. Zijn stichting komt op voor de belangen van huizenbezitters die met hun hypotheek in de problemen zijn gekomen.

Kinderpornomaker VS ontvoerde baby

Een 31-jarige man uit de Amerikaanse stad Colorado Springs is vrijdag schuldig bevonden aan het ontvoeren en misbruiken van een baby. Het kind werd 's nachts meegenomen uit het ouderlijk huis en teruggebracht voordat de ouders wakker werden, zeiden de aanklagers.

De man raakte volgens aanklagers bevriend met de ouders van het jongetje en bleef regelmatig overnachten. 's Nachts haalde hij het kind uit bed. De zuigeling werd dan misbruikt in onder meer een motel en de truck van de Amerikaan.

De man viel door de mand doordat hij beelden van het misbruik via het internet deelde met een undercoveragent. Rechercheurs spoorden het motel op waar de opnames waren gemaakt en zochten uit wie voor de gebruikte kamer had betaald.

De baby is mogelijk niet het enige slachtoffer. Er is volgens aanklagers ook bewijs dat de man zich heeft vergrepen aan een ander kind van het stel uit Bakersfield (Californië). Het vonnis tegen de man wordt later uitgesproken.

Details over het gezin zijn niet vrijgegeven. Volgens Amerikaanse media was het slachtoffer ongeveer 11 maanden oud.

Stalker mag foto's exposeren

Een kunstenaar in New York die stiekem kiekjes schoot van zijn buren, mag na een uitspraak van de rechtbank zijn foto's exposeren. Arne Svensson maakte met zijn telelens in een periode van een jaar ruim duizend foto's van nietsvermoedende buren in hun 'natuurlijke omgeving'.

De zaak kwam aan het rollen toen de buren bij een reportage van zijn expositie in 2013 een foto van hun kind in de krant zagen staan. Bij de uitspraak achtte de rechters zijn vrijheid van meningsuiting (First Amendement) echter belangrijker dan de privacy van de buren. Met daarbij als reden dat privacy niet erg veel waard is in een dichtbevolkte stad als New York. Daarnaast staan de onderwerpen onherkenbaar op de foto.

Hoewel de uitspraak tot enige verontwaardiging leidde, raden de betrokken rechters de staat aan om de wetten omtrent privacy nog eens nader te inspecteren, dan wel aan te scherpen. In een tijd waarin privacy aan de lopende band te grabbel wordt gegooid is dat toch nog een positief punt aan de uitspraak.

Svensson zelf ziet zich meer als een soort vogelspotter die het gedrag van zijn buren analyseerde. Schijnbaar vond de voyeur het interessant om te zien hoe zijn buren een dutje deden of televisie keken. Door de uitspraak mag zijn expositie The Neighbours volgend jaar in Denver gewoon doorgaan.

In 2013 was de expositie overigens al te zien in New York en Los Angeles.

Stalker mag foto's exposeren (Foto: Arne Svenson, Neighbors #11)
Stalker mag foto's exposeren (Foto: Arne Svenson, Neighbors #11)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.