CD: Nina Kraviz - DJ-Kicks

Bij liefhebbers van de betere dansmuziek zijn de verzamelalbums van Fabriq, Solid Steel, Back To Mine en DJ-Kicks al jarenlang geen onbekende meer. In de laatstgenoemde reeks verscheen onlangs het vijftigste deel, waarop de Russische DJ en producer Nina Kraviz haar skills mocht bewijzen. Bij Kraviz, die sinds vorig jaar ook het platenlabel трип (Trip) runt, leverde dat een zeer eclectische en uitermate hallucinerende mix op.

Nina Kraviz - DJ-Kicks

Tijdens haar jeugd in Oost-Siberië groeide Nina Kraviz op met de heroische verhalen over honden die de ruimte in werden geschoten en luisterde samen met haar vader naar cassettebandjes met artiesten zoals Weather Report, Led Zeppelin, Grace Jones en Giorgio Moroder. Het was echter een radiozender uit Moskou die de grote inspiratiebron zou gaan vormen voor de muzikale koers die door de oogstrelende Siberische tot op de dag van vandaag wordt bevaren. De uit Irkoetsk afkomstige Kraviz had evenwel al een behoorlijke loopbaan achter de rug toen ze het muziekvak in zou rollen. Zo mocht ze als afgestudeerd tandarts de gebitten van Russische kosmonauten onder handen nemen, runde ze een eigen radiostation in haar thuisstad en schreef voor een lokaal muziekblad.

Al vanaf het accapella intro van 'Dreamworld' van Egotrip horen we een zeer onconventionele mix voorbijkomen. In 68 minuten worden maar liefst 29 tracks samengesmeed tot een bruisend geheel, dat zich laat beluisteren als avontuurlijke reis door de meest donkere uithoeken van de dancescene. Zo ongeveer alles wat je kan plaatsen tussen minimale techno en trippy ambient komt voorbij in deze duister klinkende geluidsmontage, waarin we naast de nodige eigen producties en трип-acts ook zeer verrassende tracks voorbij horen komen van onder meer Polygon Window en Bradley Strider (een tweetal pseudeniemen van Aphex Twin), Plaid, Fred P, Adam Beyer en Goldie, die samen met niemand minder dan David Bowie het mooie 'Truth' opnam.

Met haar bijdrage voor de reeks DJ-Kicks leverde Nina Kraviz een mix die zowel geschikt voor de late nachtelijke uurtjes in de chill out op een groot dansfeest als voor in de luie stoel in je huiskamer. Een mix die in één adem genoemd mag worden met die van artiesten zoals Thievery Corporation, Kid Loco, Nightmares On Wax, Kode9, Gold Panda en Photek, die al eerder in de reeks DJ-Kicks verschenen.