The Doors: Feast of Friends

In 1968 besloten The Doors om samen met schoolvriend Paul Ferrara een film over hun groep te gaan maken. Ferrara ging van april tot september 1968 met de mannen op pad en maakte filmopnames bij optredens in meer dan twintig steden in een negental Amerikaanse staten. Het resultaat was de 40 minuten durende documentaire Feast of Friends, een filmproject dat door Jim Morrison zowel een fictieve als poëtische documentaire werd genoemd.

Feast of Friends 1

Feast of Friends is een film geworden die een prachtig tijdsbeeld geeft van de zestiger jaren. Fans van The Doors kennen uiteraard de concertfilm van het concert dat The Doors destijds in de Hollywood Bowl gaven. Van dat concert, dat door Ferrara in zijn geheel werd gefilmd, zien we ook een aantal opnames in Feast of Friends voorbijkomen, waaronder een spetterende uitvoering van The Doors' klassieker 'The End'.

Feast of Friends 2

In totaal schoot de jonge cineast zo'n 23 uur aan filmmateriaal en vroeg zijn schoolvriend Frank Lisciandro om daar een film uit samen te stellen. Eind 1968 besloten The Doors en hun manager Bill Siddons dat er voldoende geld in het filmproject was gestoken en trokken hun handen van de nog onafgeronde rolprent af.

Feast of Friends 4

De film Feast of Friends zou vanaf eind 1968 op een aantal filmfestivals te zien zijn maar verdween daarna bij velen uit het oog. We noemden Feast of Friends hierboven een documentaire maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Net als in de film Head van The Monkees zien we in deze korte film een collage van beelden van de belevenissen van de bandleden van The Doors. In prachtig kleurenbeeld zien we hoe diverse Amerikaanse steden door de groep worden bezocht, een reis met een monorail wordt gemaakt en natuurlijk prachtige concertbeelden in onder meer San Diego, Dallas en Santa Barbara. Jim Morrison zou later in diverse interviews aangeven dat de film was gemaakt om de fans in verwarring te brengen en wat dat betreft is deze korte film geheel geslaagd.

Feast of Friends 5

Naast de hoofdfilm kent deze dvd een aangename hoeveelheid bonusmateriaal. Zo is er een Feast of Friends Encore waarin we zo'n half uur aan overgebleven interviews en andere beelden achter de schermen kunnen zien. Ook erg fijn is de eveneens uit 1968 stammende Britse documentaire The Doors Are Open, waarin we in fraaie zwart-wit beelden een optreden van The Doors zien, doorspekt met fragmenten van televisieprogramma's en gebeurtenissen uit die tijd zoals de grote demonstraties tegen de oorlog in Vietnam. In The Doors Are Open zien we The Doors in hun muzikale hoogtijdagen tijdens een tournee door Europa, waarbij onder meer de Roundhouse in Londen werd bezocht door de groep. Een prachtige televisie documentaire die tot voor kort zeer moeilijk te vinden was.

Verder zien we nog een aantal interviews met de overgebleven leden van The Doors en manager Danny Sugarman en zien we een meesterlijk optreden van de toen nog jonge band The Doors uit 1967 in het programma The Rock Scene: Like It Is, waarin het nummer 'The End' weer voor veel kippenvel zorgt. Alleen voor deze adembenemende uitvoering van deze Doors-klassieker zou ik deze dvd dan ook al een musthave willen noemen.